ΤΥΝΗΣΙΑ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΦΟΒΙΖΕΙ ΜΗΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ «ΝΤΟΜΙΝΟ» *ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ, ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ, ΑΛΓΕΡΙΑ
Μύρισε το «γιασεμί» στον αραβικό κόσμο
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=242461
Είτε μείνει στην Ιστορία καταλογογραφημένος ως «Επανάσταση των Γιασεμιών» είτε όχι, ο μήνας της εξέγερσης στην Τυνησία ανέτρεψε σχεδόν κάθε ισχύον πολιτικοκοινωνικό στερεότυπο στον αραβικό κόσμο.
Πολλοί, έγκυροι κατά τα άλλα, Αραβες και Δυτικοί αναλυτές μπορούν κάλλιστα να πάνε να σκίσουν τα πτυχία τους. Επί γενεές και δεκαετίες, πρώτη φορά εκθρονίζεται ηγέτης αραβικής χώρας από μία απολύτως λαϊκή εξέγερση με κύρια αιτήματα ψωμί, αξιοπρέπεια και ελευθερία.Μία επανάσταση που το πρώτο αποτέλεσμά της, η εσπευσμένη φυγή του «τελευταίου Τυνήσιου μπέη», του προέδρου Ζίνε ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι (και πολλών μελών της οικογένειάς του) στο εξωτερικό, επήλθε έπειτα από λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες λαϊκής δράσης.
«Οπλο» το Facebook
Η επανάσταση αυτή δεν είχε ηγέτες. Οι ισλαμιστές, η θρησκεία γενικά, δεν είχαν τον λόγο. Ούτε διεξήχθη με ένοπλη δράση. Δεν συμμετείχε σε αυτή -αλλά ούτε και στην καταστολή της- ο στρατός. «Οπλο» της εν πολλοίς υπήρξαν ο συντονισμός των αμέτρητων χιλιάδων εξεγερμένων και η ενημέρωση της κοινής γνώμης στο εξωτερικό μέσω Διαδικτύου -στην Τυνησία, περίπου δύο στους 10 από τα 10,5 εκατομμύρια των κατοίκων της, το 55% κάτω των 25 ετών, υπολογίζεται ότι είναι on line σε Facebook, Twitter ή άλλα social media.
Ακόμα και αν οι «χάκερ του καθεστώτος» κόψουν προσβάσεις ή κατασχέσουν λογαριασμούς σε μπλογκ και emails, όπως έκαναν οι υπηρεσίες του Μπεν Αλι και όπως κάνουν τώρα, τις μέρες αυτές, οι διαδικτυακοί σμπίροι του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη, τρόποι παράκαμψης πάντα υπάρχουν.
Ο 26χρονος - σύμβολο
Από τις 2 Ιανουαρίου, η διεθνής διαδικτυακή κολεκτίβα των Anonymous ξεκίνησε την Επιχείρηση Τυνησία (OpTunisia), παρενοχλώντας αποτελεσματικά κυβερνητικούς ιστότοπους ή παρέχοντας ασφαλείς διόδους προς τα έξω σε Τυνήσιους χρήστες. Το σπουδαιότερο: η θρυαλλίδα. Ο 26χρονος πτυχιούχος πληροφορικής και πλανόδιος λαχανοπώλης από ανάγκη Μοχάμεντ Μπουαζίζι που αυτοπυρπολήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στο Σίντι Μπουζίντ και έτσι άρχισαν όλα, είναι πια μάρτυρας και σύμβολο. Οχι μόνο για τους Τυνήσιους, αλλά για εκατομμύρια επί εκατομμυρίων νεαρού αραβικού πληθυσμού, άνδρες και γυναίκες στον αγώνα της επιβίωσης μέσα σε μια καθημερινότητα (επωφελούς μόνο για τον νεποτισμό των κυρίαρχων ελίτ) οικονομικού φιλελευθερισμού, γραφειοκρατίας, διαφθοράς και πολιτικής καταπίεσης.
Αυτοπυρπολήσεις
Οι απελπισμένοι αυτοπυρπολούνται. Εξι περιπτώσεις μόνο το τελευταίο πενθήμερο έχουν καταγραφεί. Χθες, στην Αίγυπτο, ο 50χρονος μικροεστιάτορας Αμπντου Αμπντούλ-Μένεμ, μπροστά στην Εθνοσυνέλευση στο Κάιρο. Και ένας 40χρονος επιχειρηματίας στη Μαυριτανία, μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στη Νουακότ. Στην Αλγερία, τα ΜΜΕ αναφέρουν τον Σενούσι Τουάτ στην πόλη Μοσταγκανίμ, τον Μόχσεν Μπουτερφίφ στην Τεμπέσα, τον Αουίσια Μοχάμεντ στο Μπορντζ Μενάιλ και άλλο ένα περιστατικό στην πόλη Τζιτζέλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου