Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Οι Αλβανοί των Σκοπίων εναντίον του ψευδο-Μακεδονισμού και του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου

2.1.11


Εφημ. ‘Λάιμ’: To Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διαιρεί την πρωτεύουσα




Ιανουάριος 2, 2011.

Το έργο ‘Σκόπια 2014’ είναι το πιο αμφιλεγόμενο σχέδιο, το πιο ακριβό και αυτό που δημιουργεί τη μεγαλύτερη διχόνοια.

Εκατομμύρια ευρώ ρίχτηκαν σε ανόητες προτομές που δεν έχουν καμία καλλιτεχνική αξία, ενώ οι αντιδράσεις δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Παρά του γεγονότος ότι το έργο αυτό έχει καταγγελθεί από όλα τα αλβανικά κόμματα στην πΓΔΜ, καθώς και δεκάδων ΜΚΟ όπως και από  την σκοπιανή αντιπολίτευση, εντούτοις το έργο αυτό δεν έχει σταματήσει και συνεχίζεται από το κόμμα του Γκρουέφσκι, που δεν πτοείται από τις καταγγελίες και συνεχίζει την απόφασή του, χωρίς να υπολογίζει κανέναν.

Από καλλιτεχνική άποψη, τα λιοντάρια που τοποθετήθηκαν στις δύο πλευρές της γέφυρας «Γκότσε Ντέλτσεφ» είναι γελοία και για αυτά η κυβέρνηση έχει δαπανήσει χιλιάδες ευρώ.

«Είναι μια ανοησία και μοιάζουν με τις κινέζικες μαριονέτες που πωλούνται στα καροτσάκια παρά για καλλιτεχνικά έργα» λέει στη ‘Lajm’ η καλλιτέχνης Reshma Ahmed.

Εξηγεί, μάλιστα, ότι οι γλύπτες που επιμελήθηκαν τα τέσσερα λιοντάρια στη γέφυρα του «Γκότσε Ντέλτσεφ» είναι τελείως άγνωστοι στο χώρο της τέχνης και δεν τους γνωρίζει κανείς.

Είναι ένα έργο μεγαλομανίας που στοιχίζει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο στο τέλος του έτους, ενώ οι Αλβανοί βουλευτές δεν συμμετείχαν στη διαδικασία αυτήν.

Το περίεργο είναι ότι έξω από το Κοινοβούλιο όλα τα αλβανικά κόμματα τέθηκαν κατά του σχεδίου αυτού, εντούτοις δεν βρέθηκε ένας αλβανός βουλευτής να ανοίξει το στόμα του για το έργο αυτό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η στάση τους σημαίνει αποδοχή και ηττοπάθεια.

«Δεν μίλησε κανείς εναντίον αυτού του σχεδίου, ούτε κάποιος είχε το θάρρος να ανοίξει το στόμα του. Ήταν μια καλή απόδειξη να δικαιολογήσουν την εκλογή τους», δήλωσε ο αλβανός αρθρογράφος Κιμ Μεχμέτι.

Η κύρια κριτική για το έργο «Σκόπια 2014» ασκήθηκε από τη σκοπιανή αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε δημοψήφισμα με το ερώτημα της δημιουργίας του ή όχι.

Τα μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το έργο για ‘ξέπλυμα χρήματος’ και κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι ότι είπε ψέματα ότι το έργο θα κοστίσει 80.000 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί από 200.000 έως 300.000 ευρώ.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο ότι η διαμόρφωση της πλατείας των Σκοπίων με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι «μονο-εθνικό» και χτίζει με αυτό «μια ψεύτικη ταυτότητα των Σλάβων της Μακεδονίας».

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν ακόμη και τις προσόψεις των κτιρίων της πλατείας για την ‘μακεδονοποίησή τους’.

Από την άλλη πλευρά το VMRO DPMNE υπερασπίστηκε το σχέδιο και έκρινε ότι με αυτό «οικοδομείται η μακεδονική ταυτότητα» της χώρας.

«Με το έργο αυτό είναι η πρώτη φορά που οικοδομείται η ‘μακεδονική ταυτότητα’ και με στα κτίρια που το συνοδεύουν τοποθετούμε τα μακεδονικά κρατικά σύμβολα, αυτά που πρέπει να μας χαρακτηρίζουν ως χώρα», δήλωσε ο Αλεξαντάρ Νικολόβσκι του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι, VMRO DPMNE.

--

Τίτλος άρθρου: «Projekti megaloman që ndau kryeqytetin»

Δημοσίευση : Lajm, 31.12.2010.


Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος


Διαβάζουμε επίσης σε παλιότερο άρθρο μεταφρασμένο από τον Γιώργο Εχέδωρο:

23.7.10

Σκόπια: «Να δωρίσουμε το άγαλμα του Αλεξάνδρου στην Αθήνα»…




Ιούλιος 23, 2010

«Ως ένδειξη καλής θέλησης προς την Ελλάδα πρέπει η κυβέρνηση να παραιτηθεί από τον ‘αρχαιοποίηση’ της χώρας και να δωρίσει το μνημείο του Αλέξανδρου του Μακεδόνα στην Αθήνα»

Τα παραπάνω αναφέρει σήμερα, 23 Ιουλίου 2010, η σκοπιανή τηλεόραση Alsat και διευκρινίζει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μια σοβαρή και θετική στάση της χώρας προς τις Βρυξέλλες, για την επίλυση του ονόματος με την Ελλάδα.

Η παραπάνω πρόταση είναι του (σλαβο)μακεδονικού Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Παιδεία που είναι μια επίσημη οργάνωση των Σκοπίων.

Σε έγγραφό του το αναφερόμενο Κέντρο αναλύει την κατάσταση στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης της διαφοράς για το όνομα του κράτους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα δείχνοντας έμπρακτο συμβιβασμό προς την κατεύθυνση αυτή.

«Η διαμάχη για το όνομα θα πρέπει να επιλυθεί αμέσως στα πλαίσια μιας ευρύτερης στρατηγικής με την Ελληνική Δημοκρατία. Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να υπερασπιστεί το κράτος μας προς την ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα στο γενικότερο χρονοδιάγραμμα των Δυτικών Βαλκανίων έως το 2014» δήλωσε η Lidia Dimova του σκοπιανού Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Παιδεία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου