Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Για τον φράχτη στον Έβρο: «Είναι δικαίωμα των Ελλήνων» λένε οι Τούρκοι

«Είναι δικαίωμα των Ελλήνων» λένε οι Τούρκοι
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=49118949   









































































































































                                                     

 Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνουν πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να υιοθετήσει όποια μέτρα θεωρεί αναγκαία για την προστασία των συνόρων της.
Ο τουρκικός Τύπος φιλοξενεί εκτενείς αναφορές στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την ανέγερση φράχτη στα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

Οι εφημερίδες «Χουριέτ» , «Σαμπάχ» και «Ζαμάν» σε άρθρα τους επισημαίνουν πως τα ελληνικά σχέδια έτυχαν «προσεκτικής υποδοχής» από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

«Είναι δικαίωμα των Ελλήνων» λένε οι Τούρκοι
«Είναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε χώρας να λαμβάνει μέτρα προστασίας των συνόρων της» φέρεται να δηλώνει στην «Χουριέτ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο δεν κατονομάζεται και το οποίο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα δεν είχε ενημερωθεί για τα ελληνικά σχέδια πριν τον προσεγγίσουν οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας για δηλώσεις χθες.
«Δεν είναι υποχρεωμένοι (οι Έλληνες) να μας ενημερώνουν. Είναι ένα μέτρο προστασίας των συνόρων τους», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απορρίπτοντας ταυτοχρόνως της κατηγορίες ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να σταματήσει το τράφικινγκ στην Ελλάδα. «Αγωνιζόμαστε εναντίον τέτοιου είδους προσπαθειών. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται στα εδάφη της Τουρκίας πριν περάσουν στα σύνορα της Ελλάδας. Πρόκειται για διεθνές θέμα και απαιτεί διεθνή δράση» τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος., προσθέτοντας ότι «πρέπει να μελετήσουμε τις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου ώστε να είμαστε σε θέση να το σχολιάσουμε».

Σε άρθρο της η φιλο-ισλαμική εφημερίδα «Ζαμάν» αναφέρεται τόσο στις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ.Παπουτσή, όσο και στις δηλώσεις «μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων» του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που θεωρούν πως πρόκειται για «δικαίωμα της Ελλάδας» να υψώσει φράχτη.

Ωστόσο η εφημερίδα επισημαίνει πως «οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν πως η Τουρκία δεν πράττει αρκετά ώστε να σταματήσει τους ανθρώπους να περνάνε παράνομα στην Ελλάδα» καθώς και ότι «η άρνηση της Τουρκίας να πάρει πίσω μετανάστες που έχουν περάσει από το έδαφός της ενθαρρύνει περισσότερους να χρησιμοποιούν αυτή την οδό».

Τέλος, η εφημερίδα «Σαμπάχ», επίσης αναφέρεται σε δηλώσεις αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών οι οποίοι ανωνύμως υποστηρίζουν πως είναι θέμα της Ελλάδας να λάβει μέτρα τα οποία κρίνει αναγκαία για να διασφαλίσει τα σύνορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου