Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

‘Форум’: «Οι Σκοπιανοί δεν επενδύουν στην Ελλάδα»

ι2.11.10



Οι σκοπιανές εταιρίες τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν επενδύσει περί τα 350 εκατ. ευρώ σε χώρες των Βαλκανίων. Το επενδυτικό ενδιαφέρον τους απευθύνεται στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την Κροατία, αλλά μέχρι τώρα καμία επένδυση σκοπιανής επιχείρησης δεν έγινε στην Ελλάδα, αναφέρει σε σχετικό άρθρο της το σκοπιανό ‘Forum’.

“Παρά το γεγονός ότι ο νότιος γείτονάς μας, η Ελλάδα, είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς μας εταίρους και επενδυτές, ωστόσο καμία σκοπιανή εταιρεία δεν έχει επενδύσει εκεί”, σχολιάζει η οικονομική σκοπιανή στήλη και θα τονίσει:

“Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που επένδυσαν στην πΓΔΜ είναι σοβαροί επενδυτές”, σύμφωνα με τον καθηγητή Τόμε Νενόφσκι. ‘Οι επενδυτικές τράπεζες κατέχουν ήδη την τρίτη θέση στην σκοπιανή αγορά. Οι Έλληνες βρίσκονται πίσω από την εμπορική δραστηριότητα των τραπεζών, συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κατέχει σχεδόν το 100 τοις εκατό του συνολικού τραπεζικού κεφαλαίου.

Επίσης η ‘Alpha Bank’, η οποία είναι καθαρώς ελληνική τράπεζα.

Με την αγορά επιχειρήσεων ή μετοχών οι Έλληνες πρωτοστατούν στο τσιμέντο ‘Τιτάν’, στη ‘Μικροζυθοποιία’ των Σκοπίων, στο ‘Εργοστάσιο Μαρμάρου’, στα ‘Διυλιστήρια’, στο ‘ZITO LUKS’. Αυτές είναι και οι μεγάλες εταιρίες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την σκοπιανή οικονομία.

Επίσης οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν επενδύσει σε αναξιοποίητες περιοχές με την παρουσία του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και των δερμάτινων ειδών καθώς και σε τεχνικά μέσα και στο εμπόριο.

‘Δεν πρέπει να αγνοηθεί η συμμετοχή του ελληνικού συγκροτήματος ‘Vero’ (Βερόπουλος), τονίζει ο Νενόφσκι που επισημαίνει ότι “οι Έλληνες επενδύουν όλα τα κέρδη τους κατά τα τελευταία δέκα χρόνια στη χώρα μας σε μια συνολική επένδυση που ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ”.

Η οικονομία δεν επλήγη από την κρίση

Σημαντική, επίσης, είναι η διαπίστωση ότι σε περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα αυτής που έπληξε την Ελλάδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις στα Σκόπια δεν επηρεάστηκαν καθόλου.

«Αντίθετα, εδώ, παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας», επισημαίνει ο καθηγητής Νενόφσκι.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ‘Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας’ που παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με την εσωτερική οικονομική κρίση, εντούτοις αύξησε τις συμμετοχή της στις εμπορικές δοσοληψίες στα Σκόπια.

Ο αναφερόμενος πιο πάνω οικονομολόγος θα επισημάνει ότι η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος οικονομικός επενδυτής των Σκοπίων.

Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας καταλαμβάνουν ένα μέσο όρο 10,50 % των συνολικών συναλλαγών του κράτους ( οι εξαγωγές 11,9 % και οι εισαγωγές 9,60%).

Αναλυτικά οι εξαγωγές προς την Ελλάδα αντιπροσωπεύονται με 18,6% των μεταλλουργικών κατασκευών ( και είναι η μεγαλύτερη αξία των εξαγωγών), ενώ το 60% αποτελούν τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, οι εξαγωγές μαρμάρου και ο ακατέργαστος καπνός. Από την Ελλάδα εισάγεται πετρέλαιο, έλαια, υφάσματα, γεωργικά προϊόντα και ιατρικός εξοπλισμός.

Οι εργαζόμενοι

Περισσότεροι από 20.000 άτομα της πΓΔΜ εργάζονται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια. Ενώ περισσότερα από 25.000 άτομα (ανεπίσημα) εργάζονται ως εποχιακοί εργάτες στην Ελλάδα. Οι αριθμοί –σύμφωνα με το δημοσίευμα- δείχνουν ότι περίπου το 10 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού ή το 9% των εργατικού δυναμικού της χώρας εξαρτάται από τους έλληνες εργοδότες.

Αριθμητικά

Έως το 2008, οι ελληνικές εταιρίες επένδυσαν 450.000.000 € που αντιστοιχεί με το 15% των συνολικών επενδύσεων στη χώρα.

Το εμπόριο με την Ελλάδα το περασμένο έτος ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της πΓΔΜ, αντιπροσωπεύοντας το 9,4% του συνολικού εμπορίου της χώρας.

Οι εξαγωγές στην Ελλάδα το 2009 ανήλθαν στα 203 εκατ. ευρώ ή το 10,8% του συνόλου των εξαγωγών.

‘Форум’

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
http://www.echedoros-a.gr/2010/11/blog-post_8137.html
Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου