Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Η δημοσιονομική κρίση φρενάρει τη λύση (για την ονοματοδοσία της FYROM)


Από το Ιστολόγιο του Ακρίτα
http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/06/fyrom.html

Η Ε.Ε. ασχολείται με τα οικονομικά της προβλήματα - Οι ΗΠΑ προτείνουν
(αλλά δεν επιβάλλουν) την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας
του Βαρδάρη» - Δίκοπο μαχαίρι για τον Γκρούεφσκι το δημοψήφισμα

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι οι υπό τον Μάθιου Νίμπς διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που δεν φαίνεται να σπάνε οι διμερείς επαφές, οι οποίες πραγματοποιούνται παραλλήλως και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η συνάντηση της Πέμπτης έγινε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος έχει υιοθετήσει την τακτική να επιδιώκει συνάντηση με τον Σλαβομακεδόνα ομόλογο του, όποτε βρίσκονται και οι δύο σε συνόδους.
Η τακτική αυτή εξυπηρετεί δύο σκοπούς:
Πρώτον, να υπογραμμίζει στη διεθνή κοινότητα τη βούληση και την προσπάθεια της Αθήνας να βρει λύση στην εκκρεμότητα.
Δεύτερον, να ξεμπλοκάρει κατά το δυνατόν τις διαπραγματεύσεις.
Η τακτική αυτή μπορεί να μην έχει προσκομίσει αξιόλογα αποτελέσματα στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, αλλά....
βοήθησε στη μεταστροφή του διεθνούς κλίματος. Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον, έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι δεν σημειώνεται πρόοδος, κυρίως λόγω της αρνητικής στάσης του Γκρούεφσκι.

Στο ράφι
Είναι ενδεικτικό ότι το ζήτημα του ορισμού ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ ούτε καν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, παρ' ότι υπήρχε μία σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο. Σ' αυτό συνέβαλε η ισπανική Προεδρία, αλλά ο κύριος λόγος είναι ότι η Ε.Ε. είναι απασχολημένη με τα δικά της ζωτικά προβλήματα.
Οι εταίροι κατανοούν επίσης ότι, εάν έβαζαν το μαχαίρι στον λαιμό της κλυδωνισμένης κυβέρνησης Παπανδρέου, ενδεχομένως να πρόσθεταν τη σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι. Δεν έχουν, άλλωστε, λόγο να επιβραβεύσουν την εξόφθαλμη αδιαλλαξία του Γκρούεφσκι. Για αυτό και τελικώς επέλεξαν να βά λουν σιωπηρά και προσωρινά το ζήτημα στο ράφι. Η εξέλιξη χαρακτηρίσθηκε ως η χειρότερη δυνατή όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, αλλά και από τα ΜΜΕ της χώρας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ε.Ε., διά του αντιπροσώπου της στα Σκόπια πρέσβη Έρβαν Φουερέ, είχε επισημάνει με κριτική διάθεση ότι «η δυναμική των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό» και είχε προειδοποιήσει ότι η επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ είναι «ζωτικής σημασίας» για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. «Δυστυχώς, από την αρχή του χρόνου παρατηρείται στασιμότητα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων... Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, τότε θα υπονομευθούν όλα όσα πέτυχε π χώρα την περασμένη χρονιά».

Βαρντάσκα
Σε παράλληλη γραμμή κινείται και η Ουάσινγκτον. Οπως δήλωσε προσφάτως στα Σκόπια ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλτπ Γκόρντον, «το ζήτημα της ονομασίας είναι καθοριστικό για την απεμπλοκή των διαδικασιών ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της Μακεδονίας, και γι' αυτό η χώρα πρέπει να εργαστεί εποικοδομητικά για την εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα». Είναι σαφές ότι η Ουάσινγκτον θέλει να βρεθεί τάχιστα λύση, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής του NATO το φθινόπωρο στην Πορτογαλία να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο No 2 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Στάημπεργκ, επιχειρεί τον τελευταίο χρόνο να άρει το αδιέξοδο. Η τελευταία πρότ¬ση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» (Ρεπούμπλικα Βάρνταρσκα Μακεντόνια), όπως αποκάλυψε ο Αθανάσιος Έλις στην «Καθημερινή».
Το όνομα αυτό έπεσε στο τραπέζι, για τρεις λόγους:
Πρώτον, επειδή ο Γκρούεφσκι έχει απορρίψει και το «Άνω Μακεδονία» και το «Βόρεια Μακεδονία» (έχει προταθεί από τον Μάθιου Νίμιτς).
Δεύτερον, επειδή οι ίδιοι οι Σλαβομακεδόνες αποκαλούν Μακεδονία του Βαρδάρη την περιοχή που καλύπτει η ΠΓΔΜ.
Τρίτον, επειδή εμπίπτει στην προϋπόθεση της Αθήνας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Υπενθυμίζουμε ότι πριν έναν χρόνο ο σύμβουλος του προέδρου της ΠΓΔΜ πρέσβης Ρίστο Νίκοφσκι είχε ρίξει στο τραπέζι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)». Στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για ίδια πρόταση. Η παρένθεση είναι απαράδεκτη και γι' αυτό έχει απορριφθεί από την Αθήνα Είναι αξιοσημείωτο, πάντως, ότι αυτές τις ημέρες ο Νίκοφσκι δήλωσε ότι «οποιοσδήποτε προσδιορισμός μεταξύ του "Δημοκρατία" και του "Μακεδονία" δεν είναι αποδεκτή λύση, επειδή επηρεάζει άμεσα την ταυτότητα του λαού».

Περί πιέσεων
Η αμερικανική διπλωματία έχει διαμηνύσει στην Αθήνα ότι αυτό που θα αποφασισθεί, όχι μόνο θα υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ, αλλά και θα προωθηθεί προς υιοθέτηση και από άλλες χώρες, που επηρεάζονται από την Ουάσινγκτον. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο Γκρού¬εφσκι δεν φαίνεται να κάμπτεται από τις πιέσεις. Αν και έχει συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα της ονομασίας αποτελεί εμπόδιο για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να εμποδίσει κάθε συμβιβασμό..
Προσφάτως, δήλωσε ότι «δεν σκοπεύει να συναλλαχθεί. με αντικείμενο τα συμφέροντα της Μακεδονίας και των πολιτών της... Όσα παίζουν το χαρτί των εκβιασμών, των πιέσεων και των απειλών να ξέρουν ότι χάνουν τον χρόνο τους. Επί τρία χρόνια μάς ασκήθηκαν διάφορες πιέσεις, με αποκορύφωμα τους τελευταίους τέσσερις-πέντε μήνες, για να αποδεχθούμε πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».
Ο Γκρούεφσκι είναι πολύ σαφής: «Η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι πιο ανοιχτή για συναντήσεις και συνομιλίες από την προηγούμενη, αλλά όχι και για την ουσία που σχετίζεται με τις απαιτήσεις προς τη Μακεδονία. Έως ότου η διεθνής κοινότητα βρει το θάρρος να υποδείξει στην Ελλάδα ότι ακολουθεί παράλογη πολιτική, οι ελπίδες μας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν μπορούν να είναι μεγάλες».

Συγκυβέρνηση
Μπορεί ο Σλαβομακεδόνας πρωθυπουργός να έχει σαφή γραμμή πλεύσης, αλλά έχει και αδύναμες πλευρές. Το κόμμα του διαθέτει αυτοδύναμη κοινοβουλευτικά πλειοψηφία, αλλά είναι όρος ότι πρέπει να -συγκυβερνά με ένα αλβανικό κόμμα. Οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ, όμως, έχουν στραφεί εναντίον του. Πριν από έναν μήνα περίπου σημειώθηκαν αιματηρά επεισόδια μεταξύ της σλαβο-μακεδονικής Αστυνομίας και Αλβανών ανταρτών.
Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα (DUI) έχει διχασθεί γύρω από το ζήτημα εάν πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση ή να την εγκαταλείψει. Η αντιπρόεδρος του, Τεούτα Αρίφι, έχει δηλώσει ότι, εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα για την ονομασία, τότε το κόμμα της πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Τη θέση της συμμερίζεται και η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.
0 αρχηγός του κόμματος Αλί Αχμέτι. πιεζόμενος από τους Αμερικανούς, υποστηρίζει την παραμονή στην κυβέρνηση. Προβάλλει το επιχείρημα ότι, εάν αποχωρήσει θα δώσει το πρόσχημα στον Γκρούεφσκι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για να παρακάμψει τις ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις και να εμποδίσει τη λύση του προβλήματος της ονομασίας.

Σενάρια
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Κι αυτό παρ' ότι η οικονομία της ΠΓΔΜ βρίσκεται βαθιά στο κόκκινο. Η ανεργία έχει εκτοξευθεί, οι τοπικές τράπεζες πάσχουν από ρευστότητα και οι προοπτικές είναι σκοτεινές. Έστω και σ' αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, ο Γκρούεφσκι εκτιμάει ότι -όπως και το 2008- το εθνικιστικό χαρτί θα του χαρίσει μια νέα εκλογική νίκη. Μια νίκη θα τον βοηθήσει -μεταξύ των άλλων-για να ανακτήσει την πολιτική ηγεμονία και στο εσωτερικό του κόμματος του, όπου παρατηρούνται έντονα φαινόμενα αμφισβήτησης.
Αναμφίβολα, η Ουάσινγκτον έχει αποτελεσματικούς μοχλούς πίεσης, αλλά είναι αμφίβολο εάν θα τους χρησιμοποιήσει, για να επιβάλει έναν συμβιβασμό. Ο Γκρούεφσκι ελπίζει ότι, όταν διαπιστώσουν πως οι τρέχουσες πιέσεις τους δεν φέρνουν αποτέλεσμα, οι Αμερικανοί θα τις στρέψουν προς την Αθήνα, προκειμένου να επιτύχουν το φθινόπωρο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO.
Εάν πάλι οι Αμερικανοί του βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό, έχει προαναγγείλει ότι θα προκηρύξει δημοψήφισμα. Προεξοφλεί ότι οι ομοεθνείς του θα απορρίψουν οποιαδήποτε συμβιβαστική πρόταση, γεγονός που -κατά την εκτίμηση του- θα διαμορφώσει κόκκινη γραμμή και επιπροσθέτως θα τον θωρακίσει από μελλοντικές πιέσεις.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμμείνει στη δική της κόκκινη γραμμή, φροντίζοντας να συντηρήσει το σημερινό ευνοϊκό διεθνές κλίμα. Μπορεί, άλλωστε, να προβάλει το επιχείρημα στους εταίρους και συμμάχους ότι το όπλο του δημοψηφίσματος δεν το έχει μόνο ο Γκρουέφσκι. Το έχει και η Αθήνα και εάν το χρησιμοποιήσει , η ΠΓΔΜ θα μείνει εκτός NATO και Ε.Ε..

Πηγή:Ο κόσμος του Επενδυτή, 19/20-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου