Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

«Παράθυρο» για τη διεκδίκηση ελληνικών περιουσιών από Σκοπιανούς

Νά έτσι απο το λαρύγγι θα σας γραπώσουμε!...

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
«Παράθυρο» για τη διεκδίκηση ελληνικών περιουσιών, από πολίτες των Σκοπίων, ανοίγει η κυβέρνηση μέσω της πρόθεσής της να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλους όσοι τη στερήθηκαν μετά τον Εμφύλιο. Πρόκειται γι’ αυτούς που διέφυγαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία από τη χώρα μας κατά τη διάρκεια και μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι τους δόθηκε αμνηστία και το ελληνικό κράτος τούς είχε επιτρέψει την επιστροφή τους στην Ελλάδα, δεν επανήλθαν με αποτέλεσμα να στερηθούν την ιθαγένειά τους ως αρνησιπάτριδες.

Η συντριπτική πλειονότητα κατοικεί στα Σκόπια, αποτελώντας τον πυρήνα της σκληρής στάσης που τηρούν οι Σκοπιανοί στο θέμα της ονομασίας, αφού θεωρούν τους εαυτούς τους μόνο «Μακεδόνες», έχοντας παραμερίσει την ελληνική τους ταυτότητα εξαιτίας της ήττας και της φυγής τους στα τέλη της δεκαετίας του 1940.


Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 50 με 60 χιλιάδες, οι οποίοι, εφόσον υλοποιηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, όχι μόνο θα λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό να θέσουν επί τάπητος και να διεκδικήσουν περιουσίες, δημιουργώντας τεράστια κοινωνική και οικονομική αναταραχή, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας. Πρόκειται για περιουσίες οι οποίες δεν είναι δημόσιες, αλλά ιδιωτικές, η πλειονότητα των οποίων ανήκει σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Προσφυγή σε Δικαστήριο
Ενδεικτικό, δε, των προθέσεών τους, αλλά και των προβλημάτων που αναμένεται να δημιουργήσουν όλοι αυτοί στη χώρα μας είναι η προσφυγή που ήδη έχουν κάνει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, ζητώντας μαζί με την ελληνική ιθαγένεια και τις περιουσίες που κατασχέθηκαν τότε. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όπως φαίνεται δεν έχει αποτιμήσει τις συνέπειες από την εφαρμογή μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας, όσο και στις σχέσεις της με γειτονικές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στις 13 Απριλίου 2010 η υφυπουργός Εσωτερικών κυρία Θεοδώρα Τζάκρη προς τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης Τόμας Χάμπαργκε, αφού προηγουμένως τονίζει ότι έχει παύσει να ισχύει το άρθρο 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, εν συνεχεία υπογραμμίζει ότι «στη βάση της νέας νομοθεσίας περί του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, άτομα που έχασαν την ιθαγένειά τους δικαιούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να την ανακτήσουν».

Το εντυπωσιακό είναι πως, σύμφωνα με την κυρία Τζάκρη, η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών ήδη εξετάζει ένα μεγάλο αριθμό αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους. «Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται με στόχο τη διευκόλυνση της διαδικασίας για τα άτομα που επιθυμούν να αποκτήσουν εκ νέου την ιθαγένειά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η κυρία Τζάκρη. Σε κάθε περίπτωση πάντως μια τέτοια ρύθμιση αναμένεται να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας, αφού, πέραν της… φάμπρικας που αναμένεται να ανοίξει με το μεγάλο θέμα της διεκδίκησης περιουσιών, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει να έρθουν –και ενδεχομένως να εγκατασταθούν– στη Μακεδονία χιλιάδες προπαγανδιστές των σκοπιανών θέσεων.

Διεκδικήσεις
Να σημειώσουμε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο θα αναζωπυρωθούν και θα ενταθούν οι αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων σε βάρος της χώρας μας, αλλά η σκοπιανή πολιτική ηγεσία θα βάλει «ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα της», διεκδικώντας την ύπαρξη μειονότητας εντός των ελληνικών συνόρων. Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πάντως ότι για να λάβει κάποιος την ελληνική ιθαγένεια θα πρέπει να μην συντρέχουν για το πρόσωπό του λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας, ενώ τονίζεται ότι το γεγονός πως εξετάζονται οι συγκεκριμένες αιτήσεις δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα γίνουν και δεκτές. Το συγκεκριμένο θέμα έφεραν στη βουλή με σχετικές ερωτήσεις τους βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΛΑΟΣ.

Σε δηλώσεις του στα «Επίκαιρα» ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Ιωάννης Κοραντής, αφού προηγουμένως χαρακτήρισε την απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών ως μπερδεμένη, καθώς η αρμόδια υφυπουργός κυρία Τζάκρη «σε δυόμισι σελίδες ανακατεύει τα πάντα, με γλαφυρό στιλ και τα αρνείται όλα», εν συνεχεία τονίζει πως η ουσία είναι διαφορετική, αφού «το μήνυμα το πήραν οι λεγόμενοι “Αιγαιάτες Μακεδόνες”, οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί, έχουν κάνει συγκεντρώσεις και τώρα θα κινηθούν οργανωμένα για να ανακτήσουν τις περιουσίες τους». «Νομίζω ότι ήταν μία άτσαλη ενέργεια από πλευράς της κυρίας Τζάκρη», καταλήγει ο κ. Κοραντής.

Για το ίδιο θέμα μίλησε στα «Επίκαιρα» και ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, σύμφωνα με τον οποίο η επάνοδος όλων όσοι έφυγαν την περίοδο του Εμφυλίου από τη χώρα μας έχει δύο όψεις: Μία ανθρωπιστική και μία εθνική και κοινωνική. «Η ανθρωπιστική διάσταση έγκειται στο γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν κάποια στιγμή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και θα έπρεπε ίσως να τους επιτραπεί να δουν τη γη που γεννήθηκαν, εάν όμως δεν υπήρχε ένα άλλο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την άρνηση όλων αυτών των ανθρώπων να δεχτούν την ελληνική ιθαγένεια, ότι δηλαδή είναι Έλληνες στο γένος. Πρόκειται για τους λεγόμενους αρνησιπάτριδες. Αυτοί είναι που δεν μπορούν σήμερα να επιστρέψουν, αφού όλοι οι υπόλοιποι που είχαν φύγει από την Ελλάδα εξαιτίας του Εμφυλίου Πολέμου έχουν επιστρέψει», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρεται και στα προβλήματα που θα δημιουργήσει το σχέδιο της κυβέρνησης να παραχωρήσει την ελληνική ιθαγένεια στους συγκεκριμένους ανθρώπους, αναρωτώμενος τι θα γίνει εάν έρθουν όλοι αυτοί σήμερα και διεκδικήσουν περιουσίες σε όλη τη Μακεδονία. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν, τόσο η παλαιότερη όσο και η νεότερη γενιά, μέσα σε ένα σύστημα που τους έμαθε να μισεί την Ελλάδα ως κύριο υπαίτιο της φυγής τους και της στέρησης της ιθαγένειας. Φανταστείτε τώρα να έχουμε ένα πλήθος ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν κανένα “πιστεύω” για την ελληνική ιθαγένεια, την οποία θα ζητήσουν απλά και μόνο για να διεκδικήσουν περιουσίες ή για να αποτελέσουν έναν πολιορκητικό κριό εις βάρος της χώρας μας. Θα προσπαθήσουν να περάσουν μια προπαγάνδα και διάφορα μηνύματα ότι εδώ στη Μακεδονία υπάρχει μία μειονότητα, όπως άλλωστε θέλουν να περάσουν κάποιοι», τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
m-epikiara,gr

Διαβάσετε περισσότερα εδώ:
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_4158.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#ixzz0qaq1y8SQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου