Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο

Stepping up of Turkish provocations in the Aegean
Τετάρτη, 09/06/2010

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν την Τρίτη πάνω από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» σε ύψος 150 μέτρων κατά παράβαση των διεθνών κανόνων και με κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων, δεδομένου ότι η φρεγάτα διαθέτει ελικόπτερο.

Η φρεγάτα έπλεε 14 ναυτικά μίλια νοτίως της Χίου συμμετέχοντας στην άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς».

Ο σχηματισμός των τουρκικών αεροσκαφών εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδια πτήσεως στις 16.15 νοτίως της Λέσβου και εξήλθε στις 16.38 μεταξύ Χίου και Σάμου.

Τα επτά τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.


Σε συνέχεια, άρθρο απο το Έθνος: 9 Ιουνίου 2010
Ελληνικό διάβημα για την πρόκληση στη Χίο
Η τουρκική πλευρά δήλωσε άγνοια και επεσήμανε πως θα διερευνήσει το θέμα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για το περιστατικό με τα τουρκικά μαχητικά νότια της Χίου προέβη την Τετάρτη η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά δήλωσε άγνοια και σημείωσε πως θα διερευνήσει το θέμα.

Ειδικότερα, με το εν λόγω διάβημα γνωστοποιήθηκε η έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας για το περιστατικό της Τρίτης, κατά το οποίο σχηματισμός από επτά τουρκικά αεροσκάφη μπήκαν στις 16.15 μμ νοτίως της Λέσβου και πήραν πορεία προς τη Χίο, όπου αναπτύσσονταν οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στη διακλαδική άσκηση «Καταιγίδα 2010».

Δύο τουρκικά φάντομ ξέκοψαν από τον υπόλοιπο σχηματισμό και πέταξαν μόλις 500 πόδια πάνω από τη φρεγάτα «Σαλαμίς» που έπλεε 14 ναυτικά μίλια νοτίως των Μεστών Χίου.

Εν συνεχεία τα τουρκικά φάντομ ενώθηκαν και πάλι με τον υπόλοιπο σχηματισμό και στις 16.38 βγήκαν από τον FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου