Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010
Η Γάζα, το Ισραήλ, η Τουρκία κι εμείς
από: Το αρμενικό περιοδικό ARMENIAN WEEKLY
Απόδοση-μετάφραση - Μιλτιάδης Μπόλαρης
http://www.hairenikweekly.com/
Άρθρο του Γκαρέν Γιεγκπαριάν
Garen Yegparian
http://www.armenianweekly.com/2010/06/09/yegparian-gaza-israel-turkey-and-we/
Το Ισραήλ τα θαλάσσωσε κυριολεκτικά με την επέμβασή του στα πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της Γάζας. Οτιδήποτε θα μπορούσε να αποκτήσει με την παρεμπόδιση της εισόδου του υλικού που επέλεξε να αποκλείσει από τη Γάζα, ξεπεράστηκε από τη διεθνή κατακραυγή που έχει συγκεντρώσει επάνω του. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα, παρά γιά τους ακραίους υποστηρικτές της φιλο-Ισραηλίτικης πολιτικής. Τι πιο ενδιαφέρον για τους Αρμένιους είναι ο ρόλος και η θέση της Τουρκίας σε όλα αυτά, και ποιες θύρες είναι ανοικτές σε μας ως αποτέλεσμα.
Σίγουρα, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η απόφαση της Τουρκίας, καθώς και η απόφασή εκ μέρους του AK, γιά συμμετοχή σε όλα αυτά δεν είναι παρά ένα κυνικό, μακιαβελικό, ένα ακόμη τέχνασμα realpolitik από το οπλοστάσιο του διαβολικά ραδιούργου υπουργού Εξωτερικών της, για την επέκταση του διεθνούς κύρους του γενοκτόνου κράτους, και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών και τα κράτη του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου.
Η τουρκική ομάδα υπεύθυνη οργάνωσης της νηοπομπής, συνεργάζεται με ομάδες που μπορεί κάλλιστα να έχουν άνομες διασυνδέσεις και εξαρτήσεις, αλλά δεν μπορώ να πώ περισσότερο για αυτό, ούτε και το πότε μπορώ να έχω πληροφορίες.
Ακούγεται ότι ήταν πολύ καλά οργανωμένη και χρηματοδοτούμενη και πήρε μέρος με το μεγαλύτερο πλοίο στον στολίσκο αρωγής, το οποίο υποδηλώνει την πιθανότητα συμμετοχής του (Τουρκικού) κράτους. Ήταν, επίσης, το πλοίο στο οποίο συνέβη η βία.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν και του Νταβούτογλου έχουν λάβει ευρεία κάλυψη. Σαφώς, αυτό είναι μέρος της νεο-Ottomanist τις προσπάθειές τους για να γίνει η Τουρκία παίκτης στον ισλαμικό κόσμο, μεγάλο μέρος των οποίων αποφεύγει την Τουρκία για τις βαρβαρότητες και την κακοδιοίκηση που υπέστησαν οι συνθρησκοί τους μουσουλμάνοι υπό την οθωμανική κυριαρχία και τον αντι-ισλαμικών τάσεων Κεμαλισμός της. Επίσημα η Άγκυρα φαίνεται να προέβη σε υπολογισμό για το πως υπάρχουν πιό πολλά θετικά που μπορούν να αντλήσουν από το να έρθει η Τουρκία σε σύγκρουση με το Ισραήλ από το να συνεχίσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της από δεκαετίες υφισταμένης μακροχρόνιας θετική σχέσης μαζί του.
Ανάμεσα τους καρπούς της της θετική ς αυτής σχέσης είναι και η βοήθειαι στους διαδρόμους της εξουσίας των ΗΠΑ, η καταπολέμηση του περάσματος του ψηφίσματος της Αρμενικής γενοκτονίας, καθώς και άλλα αντι-Αρμενικών προσπάθειών που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Το ερώτημα επομένως είναι, μετά τα τελευταία συμβάντα, τα εν λόγω στοιχεία στο εβραϊκό λόμπι των ΗΠΑ που έχουν λειτουργήσει επανελλημένα εναντίον μας (και ακόμη περισσότερο οι με σωστα κριτήρια και με σωστή συνείδηση και γνώμονα συναδέλφους τους), έτοιμοι να έρθουν κοντά; Θα δουν επι τέλους ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο όφελος από την υποστήριξη ενός κράτους-αρνητή της γενοκτονίας; Είναι θυμωμένοι αρκετά για να υποβαθμίσουν ή και να διακόψουν την σχέση αυτή; Μου φαίνεται αυτή είναι μια πολύ κατάλληλη στιγμή για το αναπτέρωμα των προσπάθειών μας στις ΗΠΑ Ήρθε η ώρα για κάποια ανανέωση στις σχέσεις μας.
Ταυτόχρονα, οι συνάδελφοί μας στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να είναι να πείσουν τις κυβερνήσεις τους γιατο πόσο αναξιόπιστη είναι και πόσο πισώπλατα-μαχαιρώνει, και να αποδείξουν ότι τα πρόσφατα τερτίπια της Τουρκίας είναι καθαρός κυνισμός . Στο μέτωπο της μη διασποράς, η κυβέρνηση της Αρμενίας πρέπει να αναδεικνύει παρόμοια θέματα με τους συνομιλητές τους, ασχέτως εαν το θέμα είναι οικονομικό, το Αρτσάχ ή οι πραγματικές σχέσεις με την Τουρκία.
Αλλά αυτά είναι βραχυπρόθεσμα κέρδη. Εάν οι προσπάθειες της Τουρκίας φέρουν καρπούς, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα μακροπρόθεσμα. Θυμηθείτε που βρίσκεται η Αρμενία. Εάν η Τουρκία τραβήξει το Ιράν στην τροχιά της, θα έχοθυμε πρόβλημα. Αν οι αραβικές χώρες πέσουν θύμα εναγκαλισμού τών ψευδο-ηρωισμών της Τουρκίας, οι κοινότητές μας στις Αραβικές χώρες μπορούν να βρεθούν υπό πίεσιν. Μπορούν ακόμη και να βιώσουν κάποιον θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη με τον ψευδο-ανθρωπισμό τους. Είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη να βγούν στην δημοσιότητα η ειρωνεία (και το υποβόσκον θράσσος) των τουρκικής σχολίων για τα κατεχόμενα (σκεφτείτε την Αρμενία και το Κουρδιστάν, ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ! ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕ Ο ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ) και Τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σκεφτείτε τις αγάπες με τον σφαγέα του Νταρφούρ, η την καταπίεση των ίδιων των μειονοτήτων της, τις σφαγές, κ.λπ.).
Για τους τρεις τελευταίους αιώνες, η Οθωμανική Αυτοκρατορία / Τουρκία έχει επιβιώσει μέσα από πολύ επιδέξια διπλωματία, παίζοντας τον έναν εναντίον του άλλου δυνάμεις πολύ μεγαλύτερες απο την ίδια, χρησιμοποιώντας την βασική γεωγραφία της Μικράς Ασίας. Χρησιμοποιούν τα εδάφη μας εις βάρος μας και εις βάρος του υπολοίπου κόσμου. Δεδομένου του ότι έχουμε στερηθεί κρατικής υπόστασης για όλους εκτός από τον τελευταίο αιώνα (εκτός της πολύ ασταθούς, και ουσιαστικά υποταγμένη ςστους σοβιετικούς κρατικής οντότητας), δεν έχουμε το ίδιο βάθος διπλωματική / πολιτική ιστορία, εμπειρία, δεξιότητες, και τον πολιτισμό να αντλήσει. Τώρα είναι η τέλεια στιγμή για να μάθουμε να ελισόμαστε και να πιέσουμε την κατάσταση προς τα άκρα. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε, αλλά τεράστιες ευκαιρίες γιά να κερδίσουμε
Ελπίζω πως εμείς, η διασποράς και η κυβέρνηση της Αρμενίας (ειδικά μετά το φιάσκο του Αρμενοτουρκικού πρωτόκολλου) έχουμε μπροστά μας μιά πρόκληση. Ας εκθέσουμε την Τουρκία για το τι απάτη είναι και πρεσβεύει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου