Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

"Καλό Μέλλον"


Πούτιν και Ερντογάν δίνουν τα χέρια στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

08/06/2010

Φωτογραφία: Novosti ΡΙΑ
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβησαν σε συνέντευξη τύπου μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη

Ακολουθεί "Γκουγκολική" μετάφραση από το Ρωσσικό πρωτότυπο:

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν το συντομότερο δυνατόν τις εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι προηγούμενες διμερείς συμφωνίες στους τομείς της ενέργειας να εργαστούν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Πρόσφατα, η ρωσική αντιπροσωπεία πισκέφτηκε στην Τουρκία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο (Dmitry) Medvedev, η επίσκεψη ήταν πολύ καρποφόρα, οι πιο σημαντικό συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής," - είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Είχαμε καιρό συζητήσεις για το θέμα αυτό για πολλά χρόνια, πριν ένα μήνα ήταν στο σημείο, και συμφωνήσαμε ότι στο πολύ εγγύς μέλλον θα διεξαχθούν όλες οι αναγκαίες εσωτερικές διαδικασίες που εξασφαλίζουν ότι έχουν κερδίσει τα έργα αυτά," - πρόσθεσε.

Πυρηνικά ενεργειακά έργα

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει στο άμεσο μέλλον να αναλάβουν τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι έχουν κερδίσει τα έργα στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Τουρκία έχει φθάσει μια σημαντική συμφωνία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Φιλόδοξος στόχος

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι ο ρωσο-τουρκικών σχέσεων "λαμπρό μέλλον", προσθέτοντας ότι οι προοπτικές για τις δύο χώρες είναι τομείς όπως το εμπόριο, η γεωργία, η ενέργεια, η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιλύσουν φιλόδοξος στόχος - να επιτευχθεί η πενταετής χαμηλό κύκλο εργασιών ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. "Παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε στον κύκλο εργασιών οφείλεται σε αντικειμενικούς λόγους, είναι (πωλήσεις) θα αποκατασταθεί, και εμείς θα το φέρει προς τους αριθμούς του" 100 δισ. ευρώ, - είπε ο Πούτιν.

Για να εργαστείτε με Αχμαντινετζάντ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η διάσκεψη για την αλληλεπίδραση και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία, θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον πρόεδρο του Ιράν και, αν χρειαστεί, να συζητήσει μαζί του τα προβλήματα.

"Κύριε Πρόεδρε, το Ιράν είναι εδώ και πιστεύω ότι θα τον δούμε στο κοινό έργο της Διάσκεψης. Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε-τα προβλήματα, εάν υπάρχει ανάγκη σε Ιρανό ομόλογό μου», εταίρος, - Πούτιν είπε.

Μιλώντας σχετικά με πιθανές κυρώσεις κατά του Ιράν, τόνισε ότι η Ρωσία "δεν τηρήσει αυτή την άποψη, ότι τα εν λόγω ψηφίσματα πρέπει να είναι περιττό και να θέσει το Ιράν και την ιρανική ηγεσία, και ακόμη περισσότερο - τον ιρανικό λαό σε ένα είδος ψευδούς θέσης, το οποίο θα έθετε εμπόδια για την ανάπτυξη της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας. "

Ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράν δεν θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κατάστασης γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ νέες κυρώσεις. Είναι άλλη μια φορά δήλωσε ότι είχε φθάσει στα μέσα Μαΐου, μια τριμερής συμφωνία για την ανταλλαγή του ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου σε τουρκικό έδαφος αποτελεί για τις χώρες της Δύσης "τελευταία ευκαιρία" για να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ξεκινώντας στο Μπουσέρ

Το εργοστάσιο Bushehr στο Ιράν θα αρχίσουν όπως είχε προγραμματιστεί τον Αύγουστο του 2010, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τον Αύγουστο, η ολοκλήρωση του έργου ... θα ξεκινήσει, το έργο θα ξεκινήσει», - είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Το πυρηνικό εργοστάσιο Bushehr άρχισε να οικοδομεί το 1975 Εταιρείας της Γερμανίας, αλλά εγκατέλειψε τη σύμβαση μετά την επανάσταση στο Ιράν, η κατάσχεση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επέβαλε εμπάργκο στην υψηλή τεχνολογία στο Ιράν. Τον Ιανουάριο του 1995, η "Zarubezhatomenergostroy" και ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), που υπογράφηκε στην Τεχεράνη μια σύμβαση για την ολοκλήρωση του πρώτου μπλοκ του σταθμού. Τον Φεβρουάριο του 1998 η Ρωσία και το Ιράν συμφώνησαν ότι η Ρωσία όχι μόνο να βοηθήσει στην κατασκευή πυρηνικών σταθμών, καθώς και πλήρως ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού.

Live Project

Την κατασκευή του έργου φυσικού αερίου "Blue Stream-2", που προβλέπονται τα αναγκαία μέσα και είναι "ένα ζωντανό έργο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Η κατασκευή του Blue Stream-2 "-" είναι ένα ζωντανό έργο, παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους, "- είπε. Υπενθύμισε ότι οι χώρες συζήτησαν το ενδεχόμενο κατασκευής επιπλέον υποκαταστημάτων σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία προς την Τουρκία με την ικανότητα να παρέχει σε τρίτες χώρες.
Το ζήτημα της επέκτασης του Blue Stream-2 »μπορεί να λυθεί μετά από την οικονομική ανάλυση, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. "Όσον αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου προς τις αγορές άλλων χωρών της περιοχής, είναι υπολογισμό της θέσης. Πρέπει να σκεφτούμε της οικονομίας του έργου», - είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία εφαρμόζει επίσης το σχέδιο "South Stream", την παροχή φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω του Blue Stream -1 "και μέσω του εδάφους της Ουκρανίας. "Είναι όλα ζωτικό έργα που είναι καλά προικισμένα, και στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε" - πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία της Τουρκίας με το Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια φυσικού αερίου, ο Πούτιν είπε ότι το αέριο που προορίζεται να καλύψει την παράνομη προμήθεια ιρανικού φυσικού αερίου και δεν είναι ανταγωνιστής του ρωσικού φυσικού.

Με τη σειρά του, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Σαχ Ντενίζ--2 »δεν θα επηρεάσει τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου για το" Blue Stream ". "Δεν θα υπάρξει δισταγμός στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δεν θα επηρεάσει το" Blue Stream "-", δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της τουρκικής αγοράς. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για τη Ρωσία ως εταίρο στη βιομηχανία φυσικού αερίου.

"Το Ισραήλ δεν χρειάζεται φυσικό αέριο"

Ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να παραδώσει τον αγωγό φυσικού αερίου «Blue Stream-2" δεν μπορεί να υποχρεωθεί το Ισραήλ σε σχέση με την ανακάλυψη των ιδίων διαθεσίμων της χώρας αυτής, ο Πούτιν είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πληροφορίες »ότι το Ισραήλ έχει βρει ένα αέριο στο ράφι και πιθανότατα το« Blue Stream »δεν μπορεί να επεκταθεί στο Ισραήλ για οικονομικούς λόγους», - είπε ο Πούτιν. "Το πιο πιθανό, αυτό το αέριο στο Ισραήλ και δεν χρειάζεται" - προστίθεται ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι όσον αφορά την προμήθεια του εν λόγω αγωγού και σε άλλες χώρες είναι απαραίτητοι υπολογισμοί. "Πρέπει να σκεφτούμε της οικονομίας του έργου" - είπε.

Ο πρωθυπουργός επίσης ζήτησε να μην σύνδεση των θεμάτων του δυνατού την προμήθεια φυσικού αερίου προς το Ισραήλ με τις πρόσφατες εξελίξεις με το τουρκικό πλοίο του στόλου της ελευθερίας. "Εικασίες για την απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν ακολουθεί το ένα το άλλο που δεν συνδέεται», - είπε ο Πούτιν.

Καταδίκασε την επίθεση εναντίον του "στολίσκου ελευθερίας"

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε ότι η Ρωσία καταδίκασε την επίθεση κατά της "στολίσκο ελευθερίας" και προέρχεται από το γεγονός ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.

"Καταδικάζουμε τη δράση αυτή" της ισραηλινής πλευράς, ο Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της κυβέρνησης, δημιουργεί πολλά ερωτήματα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε ουδέτερο ύδατα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση απαιτεί μια «διεξοδική έρευνα». "Έχουμε να μεταβαίνουν από το γεγονός ότι τίποτα δεν αρέσει αυτό δεν θα συμβεί ξανά», - είπε ο Πούτιν.

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τις χώρες που Κατανοώ την χώρα σε σχέση με την υπόθεση, και χαιρέτισε επίσης τη σαφή θέση της Ρωσίας για το θέμα αυτό.

"Το περιστατικό αυτό είναι να ληφθούν υπόψη για λόγους συνείδησης. Ο μόνος σκοπός ήταν να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια από 32 χώρες. Οι άμαχοι που δεν είχαν όπλα είχαν δεχθεί επίθεση. Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί," - είπε.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία προτίθεται να προστατεύσει όλους τους διεθνείς θεσμούς, τα δικαιώματα εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Αμερικανοί στην Κιργιζία

Το ζήτημα των Ηνωμένων Πολιτειών στρατιωτική βάση στην Κιργιζία στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ηγεσίας αυτής της χώρας, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Καθώς η ηγεσία της Κιργιζίας θα αποφασίσει - ας είναι,» - είπε, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία θα λάβει κανένα μέτρο για να διασφαλιστεί ότι οι Αμερικανοί έχουν εγκαταλείψει το "Μάνας".

Αιώνες ιστορίας

Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να λάβει υπερβολικά ευθύνη σχετικά με την επίλυση της διένεξης Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για πίεση προς κάθε πλευρά.

"Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να πάμε για την εναρμόνιση των θέσεων. Τόσο η Ρωσία όσο και όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι έτοιμοι να παρέχουν ένα ώμο, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε για την Αρμενία ή το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί και δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την υπερβολική πιέζοντας το μία στην άλλη πλευρά », - είπε ο Πούτιν.

Διαφορετικά, είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, "τότε θα σας κατηγορήσει ή πριν από ένα ή το άλλο κόμμα."

Τόνισε ότι η Ρωσία δένεται με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με δεσμούς αιώνων ιστορίας. «Και δεν θέλουμε να τότε κάποιος σκέφτηκε ότι πιέζεται από τη μία πλευρά και έχουν άδικο για κάποιον να λύσεις. Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε μόνο για τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ Εγγυητής τους», - είπε ο Πούτιν.

Η Ασφάλεια των τουριστών

Ρωσία και την Τουρκία την Τρίτη υπέγραψε ένα έγγραφο για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των τουριστών μεταξύ των υπηκόων του, στη Ρωσία και την Τουρκία. Η Κοινή δήλωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσίας και η Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπεγράφη, παρουσία των επικεφαλής των κυβερνήσεων των δύο χωρών κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης έφθασε στην Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσουν την τρίτη σύνοδο κορυφής της διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA). Η επίσκεψη Πούτιν ήταν η δεύτερη τον τελευταίο μήνα που επισκέπτονται υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τη Ρωσία προς την Τουρκία: May 11-12, Άγκυρα, επισκέφθηκε τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να θεωρηθεί ως συνέχεια του διαλόγου που άρχισε σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Η κύρια ελπίδα της Μόσχας και της Άγκυρας έχουν διαθέσει στην ενεργειακή αλληλεπίδραση, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως παράδειγμα για μια αμοιβαία ωφέλιμη και αποτελεσματική συνεργασία.

Βασισμένο σε υλικά από RIA Novosti και το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.
Δημοσιεύτηκε από Mιλτιαδη Η. Μπ.


Καί σtο Εθνος της 9 Ιουνίου 2010 διαβάζουμε τα εξής:
Επίδειξη περιφερειακής ισχύος
Ελάχιστες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το αμερικανικής έμπνευσης «νέο πακέτο κυρώσεων» κατά του Ιράν, ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν πρέπει να είναι υπερβολική.
«E» 9/6

Σε επίδειξη περιφερειακής ισχύος προέβησαν χθες οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, οι οποίοι βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Διάσκεψης, επιδιώκοντας σαφώς να δοκιμάσουν τα ανακλαστικά των Ηνωμένων Πολιτειών λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=14624986
Λίγο πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκινήσει να συνεδριάζει για να συζητήσει το αμερικανικής έμπνευσης «νέο πακέτο κυρώσεων», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεσήμανε πως «οποιαδήποτε απόφαση του ΟΗΕ για κυρώσεις εις βάρος του Ιράν δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική και δεν θα πρέπει να θέτει την ηγεσία του Ιράν και τον ιρανικό λαό σε δυσκολία».

Ωστόσο, ρωσικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν λίγο αργότερα πως η Μόσχα «δεν βλέπει κανένα πρόβλημα στην υιοθέτηση απόφασης που θα προβλέπει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν» και η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα το πρωί.

Ο Ιρανός πρόεδρος προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι εάν το Σ.Α. εγκρίνει τις νέες κυρώσεις, η Τεχεράνη δεν θα μετέχει πλέον σε οποιονδήποτε διάλογο.

Το «παρών» στη διάσκεψη έδωσε και ο Ιρανός πρόεδρος Μ. Αχμαντινετζάντ«Eχω ήδη πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της σφάλλουν εάν θεωρούν ότι μπορούν να κραδαίνουν το ρόπαλο μιας απόφασης και στη συνέχεια να κάθονται να συζητήσουν μαζί μας. Αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ. Παράλληλα κάλεσε τη Μόσχα να μη συστρατευθεί με τους εχθρούς του Ιράν, ενώ κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν τη συμφωνία Ιράν - Τουρκίας - Βραζιλίας για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου, με στόχο να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στην Ουάσιγκτον παρακολουθούσαν με έντονο ενδιαφέρον τις εργασίες της Ευρασιατικής Διάσκεψης, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει κερδίσει τη στήριξη τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου για την επιβολή των νέων κυρώσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος πάντως χαρακτήρισε «ειρηνικό» το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα -κάτι που αρνούνται οι ΗΠΑ-, ενώ ανακοίνωσε πως Ρωσία και Ιράν θα εκμεταλλευθούν από κοινού τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, θα τεθεί σε λειτουργία τον Αύγουστο.

Ρωσία - Τουρκία
Υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία

Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας υπέγραψαν χθες στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η συμφωνία προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, καθώς και τη συνεργασία των δύο αρμόδιων υπηρεσιών των δύο χωρών για θέματα προστασίας από τη ραδιενέργεια, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΛΛΗ
kralli@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου