Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

«Η ΕΕ πρέπει να συνετίσει την Αθήνα» -Συνέντευξη του Νίκολα Γκρουέφσκι


Στη γερμανική FAZ έδωσε συνέντευξη για τη διένεξη του ονόματος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι.

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5692552,00.html

«Η ΕΕ πρέπει να συνετίσει την Αθήνα», με αυτό τον τίτλο δημοσιεύεται σήμερα στη Frankfurter Allgemeine Zeitung συνέντευξη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι για την διαμάχη για την ονομασία.

Ο κ. Γκρουέφσκι υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα δεν οδήγησε σε ουσιαστική αλλαγή στη διαχείριση της διαμάχης για την ονομασία, αλλά σε τυπικές διαφοροποιήσεις: «Ο Καραμανλής δεν ήθελε κανενός είδους επαφή, ούτε καν τηλεφωνική. Υπήρξε μια χειραψία σε κάποιο συνέδριο, διότι δεν είχε την δυνατότητα να με αποφύγει. Ο Παπανδρέου επιδιώκει επαφές, κάμερες, χειραψίες, συνομιλίες. Επί της ουσίας όμως παραμένουμε σχεδόν στα ίδια.»


Τι υποχωρήσεις μπορεί να κάνει η ΠΓΔΜ;

Στο καυτό ζήτημα μέχρι που είναι διατεθειμένη η χώρα του να υποχωρήσει, προκειμένου να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, δήλωσε ότι «σε αντίθεση με την Ελλάδα εμείς δεν κοινοποιούμε δημόσια τις κόκκινες γραμμές, διότι οι ελληνικές κόκκινες γραμμές επί του θέματος εμποδίζουν στην πραγματικότητα την επίλυση της διαμάχης». Και ο Νίκολα Γκρουέφσκι υποστηρίζει: «Οι Έλληνες δεν θέλουν να παραιτηθούμε μόνον από την επίσημη ονομασία της χώρας μας, αλλά θέλουν να μας υπαγορεύσουν και ποιο θα είναι το καινούργιο όνομά της. Επιπλέον διακηρύσσουν ήδη ότι πρόβλημα συνιστά και η εθνική μας ταυτότητα, ειδικά η γλώσσα και η εθνικότητά μας. Εάν δηλαδή ονομασθεί μελλοντικά η χώρα μας π.χ. Βόρεια Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία, πρέπει σύμφωνα με τις ελληνικές αξιώσεις να μετονομασθεί η γλώσσα μας βορειομακεδονική ή νεομακεδονική, αλλά και εμείς ως έθνος αντιστοίχως. Είναι όμως πολύ δύσκολο για κάποιον που γεννήθηκε σε αυτή τη χώρα και ήδη ο παππούς του ονομαζόταν ‘Μακεδόνας’ να του εξηγήσεις ότι στο εξής δεν είναι πια ‘Μακεδόνας’, αλλά θα πρέπει να αισθάνεται κάπως αλλιώς.»

Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι οι Έλληνες διπλωμάτες υποστηρίζουν πως η Αθήνα απαιτεί μόνον την αλλαγή της ονομασίας ο κ. Γκρουέφσκι απάντησε: «Τον τελευταίο καιρό έπαψε η ελληνική κυβέρνηση να προβάλλει τέτοιες αξιώσεις, αλλά επιμένουμε πως η λύση στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να περιλαμβάνει και εγγυήσεις. Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι αφού δεχθούμε άλλο όνομα για τη χώρας μας οι Έλληνες δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα και για την εθνικότητά μας. Αλλιώς ενδέχεται να μας επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ένα νέο όνομα, αλλά να μπλοκάρουν το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την αξίωση ότι πρέπει να αλλάξουμε τη γλώσσα και την εθνικότητά μας.»


Λύση πακέτο και παρέμβαση της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επισήμανε σε σχετική ερώτηση ότι προτιμά «μια λύση-πακέτο που θα περιλαμβάνει όλα τα προβληματικά σημεία. Διότι το πρόβλημα πηγάζει μάλλον από την εθνική μας ταυτότητα παρά από την ονομασία. Όταν οι Έλληνες λένε ότι δεν πρόκειται για την εθνική μας ταυτότητα, αλλά για την ονομασία, ψεύδονται. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση που θα διαφυλάσσει την εθνική μας ταυτότητα, αλλά θα είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες.»

Τέλος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς την Ελλάδα: «Η Ελλάδα δημιούργησε επί μακρόν ένα πρόβλημα που ελάχιστα αντιλαμβάνεται η Ευρώπη. Γνωρίζουμε ασφαλώς ότι πολλά προβλήματα επιλύονται στην Ευρώπη δια της συναίνεσης, αλλά όμως πρέπει να γίνει κάτι για να υπερπηδηθεί η παράλογη συμπεριφορά της Ελλάδας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου