Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Πνίγεται από την διαφθορά η Ελλάδα


Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, αργυρώνητοι πολιτικοί: Η Διεθνής Διαφάνεια έχει σε μια έκθεσή της συγκεντρώσει και ταξινομήσει υλικό για περισσότερες από 170 χώρες, για την διαφθορά στο δημόσιο τομέα. Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα. Η Σομαλία, η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν είναι οι πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο. Όπως και πέρυσι, οι τρεις αυτές χώρες βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης.

Διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, αργυρώνητοι πολιτικοί: Δραματική η κατάσδταση στην Ελλάδα (Transparency International) Η Διεθνής Διαφάνεια ταξινομεί στην ετήσια έκθεσή της τις χώρες στην κλίμακα από το μηδέν (υψηλό ποσοστό διαφθοράς) έως 100 (πολύ μικρή διαφθορά). Ο δείκτης διαφθοράς (Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς, CPI) κατατάσσει τα έθνη σύμφωνα με τον υποτιθέμενο βαθμό της διαφθοράς του δημοσίου τομέα της χώρας. Θεωρείται ο πιο αξιόπιστος δείκτης της διαφθοράς, του νεποτισμού και της δωροληψίας των μελών της κυβέρνησης, των κρατικών υπηρεσών και άλλων δημόσιων οργανισμών.
Οι πρώτες θέσεις μοιράζονται το 2012 τρεις χώρες που είχαν ήδη βρεθεί εκεί και τα προηγούμενα χρόνια. Η Δανία, η Φινλανδία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες χώρες βάσει του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, και ιδιαίτερα στη ζώνη του ευρώ, καταλαμβάνουν μια θέση στην μπροστινή κατάταξη του καταλόγου της Διαφάνειας.
Δραματική εξαίρεση συνεχίζει να αποτελεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Σε σύγκριση με το 2011, η Ελλάδα υποχώρησε κατά επιβλητικές 14 θέσεις. Στην τρέχουσα κατάταξη, καταλαμβάνει την 94η θέση, πίσω από τη Τζαμάικα, την Κίνα και τη Ρουάντα. Ακόμη και η Βουλγαρία κατατάσσεται υψηλότερα από την Ελλάδα, κατά πέντε θέσεις.
Η Διεθνής Διαφάνεια επισημαίνει ότι λόγω της αλλαγής στο σύστημα αξιολόγησης, τα στοιχεία από τα προηγούμενα έτη δεν είναι πλήρως συγκρίσιμα με τη νέα έρευνα. Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να αναζητείσετε εδώ.
http://www.fox2magazine.net/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1/6330-%CE%A0%CE%BD%CE%AF%CE%B3%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B8%CE%BF%CF%81%CE%AC-%CE%B7-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου