Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Βόμβες από τον Μάρκο Μπόλαρη: Το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει πλέον την Κεντροαριστερά

Όμηροι το κόμμα και ο Βενιζέλος της λίστας Λαγκάρντ! 
Άκριτη υποταγή στη γερμανική Δεξιά!

Ζήτημα αλλαγής πολιτικής, που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ ξανά κοντά στις κοινωνικές δυνάμεις που το ανέδειξαν ιστορικά, θέτει με συνέντευξή του στο «Π» ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης.

Ζήτημα αλλαγής πολιτικής, που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ ξανά κοντά στις κοινωνικές δυνάμεις που το ανέδειξαν ιστορικά, θέτει με συνέντευξή του στο «Π» ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου - Παπαδήμου τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εκφράζει πλέον την Κεντροαριστερά, καθώς και ότι η σημερινή του ηγεσία απομακρύνθηκε από αυτήν. Αφήνει, δε, εκ νέου αιχμές περί ομηρίας του Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ακόμη, επισημαίνει πως η τρικομματική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη απέναντι στους πολίτες, καθώς –όπως αναφέρει– όχι μόνο δεν επαναδιαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο, αλλά πολλαπλασίασε την ένταση των υφεσιακών μέτρων.

Για τα εσωκομματικά αναφέρει ότι τα πρόσωπα αποτελούν δευτερεύον πρόβλημα, ενώ αμφισβητεί και τη δυνατότητα του κόμματος να προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό και ανοιχτό συνέδριο.

Σε δήλωσή σας αφήσατε να εννοηθεί ότι ο Βενιζέλος είναι όμηρος του Σαμαρά και της ΝΔ λόγω της λίστας Λαγκάρντ. Πώς τεκμηριώνεται αυτό;
Η δήλωσή μου της 28ης Νοεμβρίου είναι η εξής:

«Όμηρος ομήρου.

Όχι, δεν κλίνω το ουσιαστικό!
Στο ΠΑΣΟΚ αναφέρομαι.
Στον πρόεδρό του και στη λίστα Λαγκάρντ.
Ο φάκελος από τον Άρειο Πάγο φτάνει στη Βουλή...
Για να κατανοήσουμε στάσεις και στρατηγικές.
Και την προς τα δεξιά διολίσθηση...»

Απευθύνομαι σε νοήμονες.


Η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να αντέξει; Θα μπορούσε να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση από τη σημερινή σύνθεση της Βουλής;
Η παρούσα κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση μπορεί να αντέξει παράγοντας πολιτική που αντιστοιχεί στις παρούσες ανάγκες του τόπου και του λαού. Που έχει σχέδιο. Που ιεραρχεί τις ανάγκες. Στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάρρευση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα με σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές. Και να στήσουμε ένα άλλο παραγωγικό πρότυπο στον ιδιωτικό τομέα, για να υπάρξει ξανά παραγωγή στον τόπο. Προϊόν ποιοτικό, ανταγωνιστικό, εξαγώγιμο. Για να παραχθεί εισόδημα. Για να ξανανοίξουμε θέσεις εργασίας. Έχει η κυβέρνηση τέτοιο σχέδιο;
Αυτά σε σχέση με το εσωτερικό.
Είναι σαφές ότι η πορεία της κυβέρνησης εξαρτάται εξίσου και από τη διαχείριση της κρίσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurogroup, δανειστών. Είμαι βέβαιος ότι η άκριτη υποταγή στις νεοσυντηρητικές, υφεσιακές πολιτικές της γερμανικής Δεξιάς των Μέρκελ - Σόιμπλε επιβαρύνει την πραγματική οικονομία και φέρνει σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία. Και εδώ οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους πολίτες. Άλλα διακήρυξαν προεκλογικά, άλλα έγραψαν στη διακομματική συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, άλλα είπαν στις προγραμματικές δηλώσεις και σε απόλυτη αντίθεση με αυτά πολλαπλασίασαν την ένταση των υφεσιακών μέτρων, αντί να επαναδιαπραγματευτούν τα προηγούμενα μέτρα.
Η σύγκρουση στο Eurogroup μεταξύ της κ. Μέρκελ και της κ. Λαγκάρντ, ως εκπροσώπων δύο διαφορετικών αντιλήψεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και όχι μόνο, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε υποχρεωτικό μονόδρομο και πως υπάρχουν και άλλες πολιτικές επιλογές. Η τακτική του καλού παιδιού που επιλέξαμε φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει τα όριά της. Θεωρώ πως είναι κρίσιμο στον δημόσιο λόγο στη χώρα, εκτός από τη διάσταση των γερμανικών εκλογών, να θέσουμε και άλλες κρίσιμες γεωστρατηγικές παραμέτρους.
Στην Ελλάδα λοιπόν σήμερα, κάθε πολίτης και κάθε πολιτικός, εκτός από τα θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας που θέτει η κ. Μέρκελ, θα πρέπει να έχει σε προτεραιότητα τα ζητήματα της δημοκρατίας στη χώρα, της κοινωνικής συνοχής, της εθνικής ακεραιότητας, του δημογραφικού, τα οποία θεωρώ ότι τα θέτουμε σε διακινδύνευση.

Τι περιμένετε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον προσεχή Φεβρουάριο; Θα μετάσχετε στις εργασίες;
Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να εκφράσει τον μη προνομιούχο Έλληνα, τον μικρομεσαίο, τον εργάτη, τον αγρότη, τον φοιτητή, τον επιστήμονα, τη γυναίκα, τον συνταξιούχο. Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να εκφράσει την Κεντροαριστερά. Αν η παράταξη αντιμετώπισε τεράστιο εκλογικό πρόβλημα και αν σήμερα βυθίζεται δημοσκοπικά, αυτό δεν οφείλεται στην αποστασιοποίηση των πολιτών από την Κεντροαριστερά, αλλά στην αποστασιοποίηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από την Κεντροαριστερά.
Οι δημοκρατικοί πολίτες με τις ανάγκες τους, τα προβλήματά τους, τα συμφέροντά τους, τις αγωνίες τους είναι εδώ. Η κεντροαριστερή παράταξη των πολιτών είναι παρούσα. Καταδίκασε εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και το καταποντίζει δημοσκοπικά, γιατί θεωρεί ότι δεν την εκφράζει. Άρα ένα συνέδριο έχει μεγάλη αξία αν συνιστά συνέδριο δημοκρατικής έκφρασης, αν σε αυτό εκφραστεί η αγωνία των πολιτών και οι προτάσεις τους για τη σηματοδότηση και τη νοηματοδότηση της πολιτικής πορείας της παράταξης. Σε αντιστοιχία με τις ανάγκες του σήμερα, σε αντιστοιχία με την πορεία του αύριο. Τέτοιο συνέδριο εκτιμώ ότι δεν προλαβαίνει να γίνει τον Φεβρουάριο.

Υπάρχει κάποιος εκ των Βενιζέλου, Λοβέρδου, Σκανδαλίδη που θα μπορούσε να εκφράσει ένα νέο ΠΑΣΟΚ; Βλέπετε ανατροπή του Βενιζέλου;
Το πρόβλημα της παράταξης είναι πρώτιστα πρόβλημα ξεκάθαρης αποτύπωσης της πολιτικής του φυσιογνωμίας, πολιτικής έκφρασης, με συνέπεια, της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας. Όχι σε αόριστο ιδεολογικό επίπεδο, αλλά σε συνάρτηση με την απτή πολιτική, οικονομική, κοινωνική πραγματικότητα για τους πολίτες και τη χώρα σήμερα. Δευτερευόντως είναι θέμα προσώπων. Η σημερινή δημοσκοπική απαξιωτική αποτύπωση για το κόμμα δείχνει και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθούμε.

Δημοσιογράφος : Παναγιώτης Τζαννετάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου