Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Πυρηνική ενέργεια : η Ρωσία επενδύει 20 δις δολάρια στην Τουρκία


Μετά το Ιράν, η Ρωσία έχει ως στόχο να αναδείξει και την Τουρκία ως πυρηνική δύναμη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν της Τουρκίας, δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει μια τεράστια επένδυση για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου και σημείωσε ότι από την συμμετοχή στο πρόγραμμα θα υπάρχουν οφέλη και για τις δύο πλευρές.
«Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο και πραγματικά μεγάλο έργο και θέλω να τονίσω ότι η επένδυση είναι πολύ μεγάλη - 20 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Πούτιν. «Θα χρηματοδοτήσουμε το έργο αυτό στο ακέραιο. Όχι λιγότερο από το 25% του ποσού αυτού θα κατευθυνθεί προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Τουρκική Δημοκρατία». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι οι περισσότεροι από εκατό ερευνητές από την Τουρκία έχουν εκπαιδευτεί σε σχετικές ειδικότητες σε αυτόν τον τομέα στη Ρωσία.
Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης πρόσθετες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream. Η Τουρκία έχει εισάγει περίπου 26 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2011, 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μέσω του αγωγού Blue Stream.
Ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι η Τουρκία επιδιώκει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες μελετούν το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Η κατασκευή του αγωγού South Stream θα αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί το 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία μπλοκάρει έμμεσα τα σχέδια κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Αρμενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου