Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΤΕΛΟΣ (φαύλης) ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ευνουχίζεται η δυναστεία Ψωμιάδη



Π. Ψωμιάδης: Του πήραν το δαχτυλίδι


Διπλή ήττα υπέστη ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στη χθεσινή συνεδρίαση της παράταξής του, την οποία συγκάλεσε ο ίδιος προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της διαδοχής του καθώς επίκειται η έκπτωσή του από το αξίωμα του περιφερειάρχη.

Του Νίκου Ηλιάδη

Στις προθέσεις του κ. Ψωμιάδη ήταν να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των μελών της περιφερειακής ομάδας του αναφορικά με τη δυνατότητά του να έχει εκείνος τον πρώτο λόγο όσον αφορά τον διάδοχό του και επίσης να μετρήσει αντιδράσεις ως προς την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του αδελφού του, Διονύση.
Τη συζήτηση άνοιξε ο ίδιος λέγοντας: «Γνωρίζετε τις εξελίξεις, έχετε πληροφορηθεί ότι έχω χάσει τη μάχη στον Άρειο Πάγο και πλέον θα εκπέσω από το αξίωμά μου. Πρέπει επομένως να προχωρήσουμε στην εκλογή του διαδόχου μου. Σας ακούω...».
Τον λόγο πήρε πρώτος ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης Γιώργος Τσαμασλής, ο οποίος αφού είπε ότι λυπάται γι’ αυτή την εξέλιξη, διεμήνυσε πως «αν ισχύουν όσα είδαμε στα σημερινά δημοσιεύματα περί υποψηφιότητας του Διονύση, δηλώνω ότι σε αυτή την περίπτωση θα είμαι κι εγώ υποψήφιος». Ο κ. Τσαμασλής αναφερόταν στην προχθεσινή σύσκεψη του κ. Ψωμιάδη με τους επτά εκλεγμένους αντιπεριφερειάρχες, στην οποία είχε προτείνει να τον διαδεχθεί ο αδελφός του.

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΗΤΑΝ

«Δεν ήταν πρόταση», παρενέβη ο εν αργία -ακόμη- περιφερειάρχης, «ήταν απλώς μια ιδέα», σημείωσε, κάνοντας εμφανώς ένα βήμα πίσω σε σχέση με την προχθεσινή στάση του. Είναι προφανές ότι διερμηνεύοντας ορθά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της περιφερειακής ομάδας του «Δύναμη για την περιφέρεια», αλλά και την ξεκάθαρη αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ψωμιάδης απέφυγε χθες να επαναφέρει ευθέως την πρόταση για τον αδελφό του. Την έθεσε εμμέσως όταν στο κλείσιμο της συζήτησης ανέφερε με υπαινικτικό αλλά σαφή τρόπο ότι «υπάρχουν ανοιχτά θέματα (σ.σ. αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που έχουν οι δυο τους με τη δικαιοσύνη), τα οποία μόνον ο Διονύσης μπορεί να χειριστεί». Είπε επίσης ότι «σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορώ κι εγώ να βρίσκομαι πιο κοντά στην περιφέρεια».

ΧΩΡΙΣ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ

Ωστόσο, η πλειοψηφία από τους περίπου τριάντα συμβούλους που πήραν τον λόγο φάνηκε να αντιτίθεται σ’ αυτή την προοπτική. Μόνο πέντε (Πορφυριάδου, Σαρηγιανίδης, Παπαϊωάννου, Θωμαΐδης, Καλαϊτζής) πρότειναν να είναι ο Π. Ψωμιάδης εκείνος που θα ορίσει τον διάδοχό του «κι εμείς θα τον ψηφίσουμε», του είπαν. Με τη θέση αυτή διαφώνησαν όμως οι υπόλοιποι. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ορισμό», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νέλλυ Αηδονά, «για τον νέο περιφερειάρχη θα πρέπει να συναποφασίσουμε όλοι», είπε ο Θεοφάνης Παπάς. Πολλοί από τους ομιλητές τόνισαν ότι «η συζήτηση είναι άκαιρη, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε το σκεπτικό της απόφασης, ενώ δεν έχει εκδοθεί και η πράξη που σε κηρύσσει έκπτωτο», και προσέθεσαν πως «εκείνο που προέχει είναι να μείνουμε ενωμένοι».
Αρκετοί όμως τόνισαν πως ο διάδοχος του κ. Ψωμιάδη θα πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει την παράταξη, αλλά και να δίνει την προοπτική που απαιτείται για την επόμενη μέρα, για τη συνέχεια της παράταξης και τη δυναμική που χρειάζεται ενόψει των επόμενων περιφερειακών εκλογών, υπονοώντας πως το πρόσωπο που θα επιλεγεί τώρα θα είναι ο υποψήφιος στις εκλογές του 2014.

ΠΑΡΩΝ ΟΤΑΝ ΠΡΕΠΕΙ

Στη χθεσινή σύσκεψη απέφυγε να μιλήσει ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή «κλειστή» συνάντηση των αντιπεριφερειρχών με τον Π. Ψωμιάδη ο κ. Τζιτζικώστας είχε πει ότι διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Δ. Ψωμιάδη. Χθες κύκλοι του αντιπεριφερειάχη Θεσσαλονίκης ανέφεραν ότι «σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα διαδοχής, καθώς δεν έχει κινηθεί καν η διαδικασία έκπτωσης». Προσέθεταν ωστόσο πως «ο κ. Τζιτζικώστας θα είναι ‘παρών’ την ώρα που πρέπει», υπογραμμίζοντας έτσι με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τη βούληση του αντιπεριφερειάρχη να διεκδικήσει το αξίωμα του περιφερειάρχη.
Στη σύσκεψη, η οποία έγινε σε βαρύ κλίμα και ήταν ιδιαιτέρως υποτονική, δεν μίλησε κανείς από τους αντιπεριφερειάρχες. Κλείνοντας, ο κ. Ψωμιάδης είπε ότι «θα τα ξαναπούμε όταν θα έρθει η ώρα».

Η ΝΔ

Τη διαδοχή Ψωμιάδη παρακολουθεί στενά, αλλά διακριτικά προς το παρόν, η Νέα Δημοκρατία. Η Συγγρού διεμήνυσε προχθές ότι διαφωνεί πλήρως με την προοπτική εκλογής του Διονύση Ψωμιάδη, αλλά δεν σκοπεύει, προσώρας τουλάχιστον, να αναμιχθεί περισσότερο υποδεικνύοντας υποψήφιο. Ωστόσο το σαββατοκύριακο ο συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Βαρτζόπουλος θα έχει επαφές με τους κ. Ψωμιάδη, Τζιτζικώστα, Τσαμασλή κ.ά. προκειμένου να σχηματίσει σαφή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην πλειοψηφούσα παράταξη της περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξη της ΝΔ είναι να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και σ’ αυτό θα βοηθήσει αν υπάρξει μία και μοναδική υποψηφιότητα. «Εάν στραβώσει το πράγμα, τότε δεν αποκλείεται η Συγγρού να αλλάξει στάση και να παρέμβει δυναμικά», τονίζει κομματικό στέλεχος.

 http://www.makthes.gr/news/reportage/97341/

Δείτε καί αυτό το προφητικό άρθρο
 http://hellenikathemata.blogspot.com/2010/10/blog-post_7041.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου