Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Για τη μείωση του χρέους έως 40 δισ. ευρώ ξεκινά η επαναγορά ομολόγων


Ανακοινώνεται η πρόταση

Η πορεία του προγράμματος επαναγοράς θα καθορίσει και το τελικό μείγμα των μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους
Η πορεία του προγράμματος επαναγοράς θα καθορίσει και το τελικό μείγμα των μέτρων για τη μείωση του ελληνικού χρέους   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Αθήνα
Τις λεπτομέρειες της πρότασης για την επαναγορά χρέους αναμένεται να δημοσιοποιήσει ακόμα και τη Δευτέρα ο ΟΔΔΗΧ και η αγορά αναμένει με αγωνία τη δημοσιοποίηση των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα, προκειμένου να δει αν θα συμμετάσχουν οι κάτοχοι των ομολόγων συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ που προέκυψαν μετά το PSI και ειδικότερα οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στόχος του προγράμματος είναι να δαπανηθούν κεφάλαια της τάξεως των 10 δισ. ευρώ περίπου, για να εξαγορασθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ και η καθαρή μείωση του χρέους να διαμορφωθεί στα 30 δισ. ευρώ.

Το τίμημα που προσφέρει η Αθήνα για τα ομόλογα βάσει της διαδικασίας εξαγοράς που γίνεται σε εθελοντική βάση δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου.

Επειδή υπάρχουν ομόλογα διαφορετικής διάρκειας, το εύρος της τιμής της επαναγοράς τους αναμένεται να κυμαίνεται από 25,15 σεντς στο ευρώ, έως 34,41 σεντς.

Επιφυλάξεις στις τράπεζες


Από την πλευρά των τραπεζών υπάρχουν επιφυλάξεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως άλλωστε φάνηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της ΕΕΤ την περασμένη Παρασκευή.

Η ΕΕΤ προσήλθε στη συνάντηση με βασικό αίτημα την προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα απαλλάσσει τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από κάθε ευθύνη και θα περιορίζει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ικανοποιητικό βαθμό.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, τα διοικητικά επιτελεία των τραπεζών πιεζόμενα πολιτικά για να συμμετέχουν στη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναλογίζονται τις ευθύνες που απορρέουν από μία τέτοια απόφαση έναντι των μετόχων τους και κυρίως των ξένων.

Στο πλαίσιο αυτό, θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα κατηγορηθούν για απιστία σε περίπτωση που κατατεθούν αγωγές σε βάρος τους, εάν αποφασίσουν να πουλήσουν ελληνικά ομόλογα σε τιμές που θα συνεπάγονται την ανάληψη ζημιών.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ακόμη ότι οι τραπεζίτες προσήλθαν στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα έχοντας έτοιμη ολοκληρωμένη πρόταση με 3 εναλλακτικές εκδοχές, οι οποίες μειώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό το λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης, με ταυτόχρονη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς.

Ο EFSF αποφασίζει


Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα αποφασίσει το ποιος από τους μετέχοντες στη δημόσια προσφορά για την επαναγορά ελληνικού χρέους θα εξυπηρετηθεί πρώτος και αυτό θα ορίσει τα κριτήρια.

Η λεπτομέρεια αυτή ενδεχομένως να είναι καθοριστική για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που το EFSF (που χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών) δώσει προτεραιότητα στους ξένους ομολογιούχους.
 
Η σειρά πληρωμής των ομολογιούχων, οι ο[οίοι θα μετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους (debt buyback) που θα διαρκέσει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου, δεν θα προσδιορισθεί από την Ελλάδα αλλά από τον EFSF.

Το δικαίωμα του EFSF να καθορίσει την σειρά των επενδυτών προκύπτει από τη σύμβαση συγχρηματοδότησης που είχαν υπογράψει στις 9 Μαρτίου η Ελληνική Δημοκρατία, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Wilmington Trust ως εμπιστευματοχόδος της έκδοσης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου