Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Στο ΚΑΣ την Τρίτη το θέμα των αρχαίων στον σταθμό Βενιζέλου

Τη Δευτέρα κατατίθεται η προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων
Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) θα συζητηθεί την Τρίτη το θέμα των αρχαίων του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης.
Ακόμη, τη Δευτέρα κατατίθεται η προσφυγή του δήμου Θεσσαλονίκης για την Υπουργική Απόφαση (Γενάρης 2010, μετά από την πρώτη γνωμοδότηση του ΚΑΣ), που προέβλεπε απόσπαση και μετακίνηση στους χώρους του στρατοπέδου Παύλου Μελά ή σε άλλο κατάλληλο χώρο, τμήματος της λεωφόρου και των παρακείμενων δημόσιων και άλλων κτισμάτων που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σταθμό αυτό, στη συμβολή Εγνατίας και Βενιζέλου.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η διεπιστημονική ομάδα εργασίας του ΑΠΘ όσο και το ΤΕΕ/ΤΚΜ προκρίνουν ως βέλτιστη λύση για την ανάδειξη των αρχαίων του σταθμού Βενιζέλου και ταυτόχρονα την πρόοδο του έργο του Μετρό την προσωρινή απόσπαση και επανατοποθέτησή τους στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν.
Σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, τονίζει πως ο κεντρικός βυζαντινός δρόμος της Θεσσαλονίκης θα «έπαιρνε δρόμο» κυριολεκτικά, μαζί με το περιβάλλον του, έναν ακόμη κεντρικό δρόμο, καταστήματα και εργαστήρια, δημόσια κτήρια και πλατείες, αν δεν φρόντιζαν να σταματήσουν την εντελώς παράλογη και αντιεπιστημονική αυτή απόφαση χιλιάδες υπογραφές αρχαιολόγων κι εκπροσώπων των ανθρωπιστικών επιστημών από όλα τα μέρη του πλανήτη.
«Μαζί τους ο Δήμος Θεσσαλονίκης και πάρα πολλοί φορείς και σύλλογοι της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, που αντιμετώπισαν την υπόθεση αυτή ως «προσωπική», αποδίδοντας επιτέλους στην έννοια πολιτισμός τη σωστή της διάσταση. Και τώρα, ξανά στο ΚΑΣ. Με εκκρεμή την προσφυγή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη στο ΣτΕ, με όλα τα κρατικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα κλειστά, με τους δημοσιογράφους σε απεργία διαρκείας. Πόσο τυχαία μπορεί να «εγκλωβίστηκε» για μια ακόμη φορά ο ιστορικός δρόμος της Θεσσαλονίκης μέσα σε μια τόσο αρνητική συγκυρία;», υπογραμμίζει.
Οι αρχαιολόγοι ζητούν από τα μέλη του ΚΑΣ «να θυμηθούν τις απόψεις των συναδέλφων τους, που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, από όλες τις ηπείρους του κόσμου μας, αλλά και τις απόψεις της κοινωνίας των πολιτών. Όλα τα μέλη του ΚΑΣ έχουν, όπως κι εμείς, στενή σχέση με την Ιστορία, κι όλοι τους ξέρουν πόσο ολέθριο μπορεί να αποβεί το να υποκύπτει κανείς στη συγκυρία και να ενδίδει στην καταστροφή της μνήμης, τμημάτων της ιστορίας μιας πόλης! Περιμένουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αποδείξουν πως δεν έχουν ακόμη σαρωθεί τα πάντα».
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπως τονίζει, δεν συναινεί στην απόσπαση των αρχαιοτήτων του σταθμού μετρό της Βενιζέλου. «Πρώτα πρέπει να γίνει η μελέτη ανασχεδιασμού του σταθμού, και μετά θα εκτιμηθεί, αν χρειάζεται απόσπαση και τι είδους απόσπαση βάσει μελετών, που θα συμπεριλάβουν και τις μελέτες και τον χώρο προσωρινής απομάκρυνσης-τοποθέτησης των αρχαιοτήτων, όπως και τις μελέτες επαναφοράς των αρχαιοτήτων στο χώρο του σταθμού Βενιζέλου, όπου δημιουργήθηκαν», σημειώνει.
«Καλούμε την επιστημονική κοινότητα, τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, τους πολίτες της Ελλάδας, και όλους τους φορείς της χώρας ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ! Να ζητήσουν παράσταση στη συνεδρίαση του ΚΑΣ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου