Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

AΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! Βαθαίνει την κρίση στην οικονομία, διαλύει τη βάση της ελληνικής οικονομίας

Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Βουλευτή Σερρών Μάρκου Μπόλαρη στην εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου - Ράδιο Θεσσαλονίκη


Δημοσιογράφος: Καλημέρα

Μ. Μπόλαρης: Καλή σας μέρα κύριε Διαμαντόπουλε. Καλημέρα στους ακροατές σας.

Δημοσιογράφος: Είστε εδώ στο χωριό μας ή κάτω στην Αθήνα ;

Μ. Μπόλαρης
: Πέταξα πρωί - πρωί στις 8.

Δημοσιογράφος: Τι λέει κάτω θα σταθεί η κυβέρνηση ; Εσείς τι θα κάνετε, θα τη στηρίξετε αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ;

Μ. Μπόλαρης: Νομίζω ότι τις έχει τις ψήφους που χρειάζεται. Δεν χρειάζεται τη δική μου.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν θα την ψηφίσετε ή θα δηλώσετε ή θα απουσιάσετε ;

Μ. Μπόλαρης: Δεν απουσιάζω ποτέ από τη Βουλή στα κρίσιμα ζητήματα.

Δημοσιογράφος: Άρα θα την καταψηφίσετε, αν ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί κύριε Μπόλαρη ; Για να έρθούμε στον πυρήνα της θέσης σας. Γιατί δεν θα τη στηρίξετε αυτή την κυβέρνηση ;

Μ. Μπόλαρης
: Γιατί θεωρώ ότι το πρόγραμμα το οποίο εκτελείται είναι αδιέξοδο. Και βαθαίνει την κρίση στην οικονομία, στην πραγματική οικονομία, διαλύει τη βάση της ελληνικής οικονομίας. που είναι η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα εξ αυτού στους εργαζόμενους, αυξάνει την ανεργία και δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα. Και όλο αυτό γίνεται χωρίς αποτέλεσμα, γιατί ξέρετε πως η πρόσφατη κυβερνητική κρίση δεν οφείλεται στην ΕΡΤ. Οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αστοχία στους δημοσιονομικούς στόχους, αστοχεί στα έσοδα, υπάρχει πρόβλημα τεράστιο στις ιδιωτικοποιήσεις, στα ασφαλιστικά ταμεία και όλο αυτό επιχειρήθηκε να καλυφθεί από μία γιαλαντζί μεταρρύθμιση γύρω από την ΕΡΤ, με παραβίαση του Συντάγματος. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να έχει νομιμοποίηση. Δεν έχει νομιμοποίηση.

Δημοσιογράφος: Υπενθυμίζω ότι έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τη στιγμή εκείνη που ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος κι εσείς αποφασίσατε να συνεργαστείτε με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ στο να κάνετε μια κυβέρνηση. Εσείς θυμάμαι διαγραφήκατε κύριε Μπόλαρη. Έτσι δεν είναι ;

Μ. Μπόλαρης: Ναι

Δημοσιογράφος: Για ποιο λόγο είχατε διαγραφεί; Διαφωνήσατε σε τι ; Θυμίστε μας λίγο.

Μ. Μπόλαρης: Διαφώνησα στην ψήφιση μέτρων. Πριν από ένα χρόνο, τέτοιες μέρες, έγιναν για δεύτερη φορά εκλογές. Θυμίζω ότι ο κύριος Σαμαράς κέρδισε τις εκλογές, βγήκε πρώτο κόμμα με 28-29 % υποσχόμενος στους Έλληνες ότι έχει ισοδύναμα μέτρα και δεν πρόκειται να πάρει κανένα άλλο μέτρο. Λέγοντάς τους πως σε 50 μέρες θα αρχίσει η ανάπτυξη. Λέγοντάς τους πως έχει το Ζάππειο1,2,3,,4 και τα λοιπά. Στη συνέχεια αποφάσισε να κάνει στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών και να εφαρμόσει τα ακριβώς αντίθετα. Αυτό όπως καταλαβαίνετε το πράγμα συνιστά έναν απόλυτο εμπαιγμό, για τον κόσμο, για τους πολίτες. Και εάν αυτό το πράγμα είχε ελπίδα, αν δηλαδή όλα αυτά τα μέτρα έβγαζαν κάπου, δίναν προοπτική για να ξαναξεκινήσει να δουλεύει η παραγωγική μηχανή της χώρας, τότε λες, ναι θα κάνω θυσίες. Όταν όμως βλέπεις ότι τα βήματα τα οποία γίνονται είναι έωλα, είναι ξεκρέμαστα, είναι στον αέρα, τότε πρέπει να στυλωθείς απέναντι και να πεις "αλλάξτε πολιτική". Δεν πάει αυτή η πολιτική.

Δημοσιογράφος: Δεν σας ακούω να είστε το ίδιο επικριτικός στο Βενιζέλο. Τον Σαμαρά αναφέρετε.

Μ. Μπόλαρης: Στον Σαμαρά αναφέρομαι και θέλω να πω ότι ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος αυτό το διάστημα επέλεξε με καθημερινή διολίσθηση προς τα δεξιά να διακινδυνεύει την ενσωμάτωσή του. Και δεν χρειάζεται να κάνω κανένα άλλο σχόλιο γιατί το κάνει ο κόσμος. Όταν σε ένα χρόνο χάνεις το 10 % από τη δύναμή σου και το 13% γίνεται 4%, 3% όσο είναι και δε σε ανησυχεί αυτό τότε δεν χρειάζεται εγώ να κάνω κανένα σχόλιο.

Δημοσιογράφος: Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε πια ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου. Είστε ΠΑΣΟΚ και δεν είστε ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου ;

Μ. Μπόλαρης: Κύριε Διαμαντόπουλε, είμαι βουλευτής της δημοκρατικής παράταξης η οποία ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων Ελλήνων, των μη προνομιούχων Ελλήνων. Του μικρομεσαίου παραγωγού, του υπαλλήλου, του εργαζομένου, του επιστήμονα, του συνταξιούχου, αυτού που μοχθεί για την καθημερινή παραγωγή στη χώρα.

Δημοσιογράφος: Οι επιλογές Βενιζέλου δεν σας εκφράζουν ; Είστε αντίθετος και παραμένετε, δεν θα ψηφίσετε, δεν θα στηρίξετε την κυβέρνηση; Η στέγη Λοβέρδου σας βρίσκει φιλικό ;

Μ. Μπόλαρης: Εκείνο που χρειάζεται είναι να ξανά εκφρασθεί συνολικά η παράταξη γιατί όπως το βλέπετε και εσείς, το βλέπουν και οι πολίτες καθημερινά. Η μεγαλύτερη, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πολιτική ομάδα στο εκλογικό σώμα είναι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν πως δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν. Και οι οποίοι σε κάθε δημοσκόπηση βγαίνουν 35%, 38%, 40%. Αυτοί οι πολίτες, αυτή η μεγάλη μάζα των κεντρώων, των κεντροαριστερών, των Δημοκρατών οι οποίοι με σοβαρότητα και σύνεση διαπιστώνουν ότι δεν εκφράζονται από τις υπάρχουσες κομματικές προτάσεις, αυτοί οι άνθρωποι σήμερα δεν έχουν έκφραση κομματική. Αυτή λοιπόν η κομματική έκφραση δεν καλύπτεται από προσωπικές στρατηγικές. Χρειαζόμαστε συνολική έκφραση.

Δημοσιογράφος: Άρα μιλάτε για διεργασίες που γίνονται αυτή τη στιγμή οι οποίες θα αργήσουν όμως διότι δεν βλέπω μια ηγετική ομάδα κάποιων ανθρώπων να προετοιμάζουν μια λύση στην Κεντροαριστερά, κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μ. Μπόλαρης: Ξέρετε παλιότερα υπήρχανε μεγάλες μορφές, μονάδες πολιτικές, οι οποίες δεν είχαν από κάτω κόσμο. Σήμερα είναι έτσι η πολιτική συγκυρία ώστε υπάρχει η κρίσιμη πολιτική μάζα, στην οποία προαναφέρθηκα, και θεωρώ πως είναι οι πιο ψύχραιμοι, οι πιο σκεπτόμενοι, οι πιο ενεργοί Έλληνες και δεν υπάρχει η έκφραση στην ηγεσία. Όμως, αυτά τα κενά καλύπτονται. Θα καλυφθεί το κενό, είμαι βεβαίως για αυτό γιατί είναι όχι απλά πολιτική, όχι απλά οικονομική, είναι αδήριτη ιστορική ανάγκη να εκφραστεί αυτή τη στιγμή ο κόσμος.

Δημοσιογράφος:Αν ο κ. Βενιζέλος αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ αλλάζουν τα ζητήματα ή ούτως ή άλλως το ΠΑΣΟΚ είναι τελειωμένο;

Μ. Μπόλαρης: Κ. Διαμαντόπουλε τα ζητήματα αυτά είναι θέματα πολιτικής, δεν είναι θέμα ταμπέλας ή τίτλου…

Δημοσιογράφος: Πρέπει αυτό το κομμάτι να βγει… Να μην το θέσω έτσι. Πρέπει αυτό το κομμάτι που παραμένει χωρίς πολιτική στέγη, χωρίς έκφραση πολιτική που περιγράψατε προηγουμένως, πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το μνημόνιο; Δηλαδή ποια θα ήταν η θέση μιας τέτοιας πολιτικής δύναμης απέναντι στο μνημόνιο;

Μ. Μπόλαρης: Καταρχάς να σας πω το εξής. Η ιστορία του μνημονίου από πλευράς του πολιτικού κόσμου αντιμετωπίστηκε - και το περάσαμε και στον κόσμο αυτό - κατά τη συνήθη στρατηγική των Ελλήνων. Ποια είναι; Σπάζουμε τον κόσμο στα δύο. Λέμε βασιλικοί και αντί-βασιλικοί. Βενιζελικοί και αντί-Βενιζελικοί. Μας αρέσει αυτό. Μνημονιακοί και αντί-μνημονιακοί. Όμως το πρόβλημα που έχουμε κ. Διαμαντόπουλε στην Ελλάδα, που υπογράψαμε μνημόνια, δεν το έχει και η Ιταλία η οποία είναι και μία από τις χώρες των G8, δηλαδή μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου; Δεν το έχει και η Ισπανία που είναι η τέταρτη ισχυρότερη δύναμη στην Ευρώπη; Δεν το έχει και η Πορτογαλία; Δεν υπάρχει μια ταυτότητα στα κράτη τα οποία είπα, δεν είναι ο Ευρωπαϊκός Νότος; Εάν λοιπόν το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκός Νότος και το έχει και η Ιταλία των G8 ο προβληματισμός που πρέπει να υπάρξει σε εμάς δεν πρέπει να είναι άλλης τάξης και άλλης προσέγγισής; Καθαρά πολιτικής και όχι διχαστικής ή δογματικής - αυτοί είναι οι καλοί και οι άλλοι οι κακοί; Εγώ λοιπόν λέω κ. Διαμαντόπουλε ότι εάν στον τόπο μας δεν σηκώσουμε τα μανίκια για να παραχθεί εδώ στον τόπο από εμάς, από τους Έλληνες χρήμα, εάν δεν παραχθεί προϊόν ανταγωνιστικό και εξαγώγιμο, εάν δεν προσφέρουμε υπηρεσίες ποιότητας για να φέρουμε χρήμα στον τόπο, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι με δανεικά ή με ιδιωτικοποιήσεις θα λύσουμε το πρόβλημα. Θέλω να βάλω ουσιαστική βάση στη συζήτηση.

Δημοσιογράφος: Προφανώς. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Το θέμα είναι με ποιο άρμα μπροστά θα λυθεί η υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κατέβει πιο κεντρώα στο επόμενο διάστημα; Δεν είναι λύση η Δημοκρατική παράταξη να γαντζωθεί σε μια αριστερά που είναι Ευρωπαϊκή ή γίνεται σταδιακά;

Μ. Μπόλαρης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα συνέδριο. Θα πρέπει να δούμε το συνέδριο. Να δούμε τι θα αποφασίσει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι σαφές πως είμαστε σε μια εποχή συνεργασιών. Εάν υπάρξει πλατφόρμα συνεργασίας μπορεί να υπάρξουν διεργασίες συνεργασίας.

Δημοσιογράφος: Κοιτάξτε κ. Μπόλαρη, έτσι όπως πάει ο Σαμαράς θα βουλιάξει. Έχει ελάχιστες πιθανότητες με την βοήθεια των Ευρωπαίων να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα, να απολύσει υπαλλήλους, να μετακινήσει υπαλλήλους, η ΕΡΤ θα παραμείνει κλειστή και χίλια δύο άλλα πράγματα. Εάν βουλιάξει η δεξιά και πάρει μαζί της και τον Βενιζέλο, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, εφεδρείες δηλαδή. Αυτό έχει μεγάλα ερωτηματικά και για την ασφάλεια της χώρας. Επομένως στο πολιτικό πεδίο πρέπει να κινηθεί και η κέντροαριστερά επειγόντως. Ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος, μπαίνοντας για τελευταία φορά σε ένα πολιτικό σχήμα από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, είναι σαν να αυτοκτονεί πολιτικά και ό,τι έχει απομείνει από το ΠΑΣΟΚ, επομένως χρόνος δεν υπάρχει.

Μ. Μπόλαρης: Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι πραγματικά τα περιθώρια είναι στενά αλλά εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι διεργασίες να είναι διεργασίες ουσίας. Δηλαδή πολιτικής. Λύνοντας τα ζητήματα, όπως είπα προηγουμένως, όχι με βάση τεχνάσματα και ιδεολογικά κατασκευάσματα. Στην ουσία, πώς λύνεται το πρόβλημα της χώρας; Με την οικονομία, με σοβαρότητα, παρεμβαίνοντας επί της ουσίας στα ζητήματα της υγείας. Δεν μπορούμε να απασφαλίσουμε τον κόσμο, να τρελάνουμε τον κόσμο που αισθάνεται ανασφάλεια στα θέματα της υγείας. Να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχείρηση. Να λυθεί το ζήτημα με τις τράπεζες, με την χρηματοδότηση που χρειάζεται η μικρομεσαία επιχείρηση. Εάν δεν συζητήσουμε αυτά και παραμείνουμε στην λογική Στουρνάρα "τι εντολές μας έδωσε ο Σόϊμπλε και πώς θα εμφανιστεί η τραγική αποτυχία της κυβέρνησης ως success story για να κερδίσει η κα Μερκελ τις εκλογές και μετά γαία πυρί μειχθήτω", αυτό το πράγμα δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες των Ελλήνων.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτηση κ. Μπόλαρη.

Μ. Μπόλαρης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου