Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Μάρκος Μπόλαρης: Η κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη ακυρώνει μια διαρθρωτική αλλαγή

Συνέντευξη στον Φίλιππο Δεργιαδέ -

 Αντίθετος στην κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) δηλώνει ο βουλευτής Σερρών και πρώην υφυπουργός Οικονομίας, Μάρκος Μπόλαρης, υπογραμμίζοντας στη «ΜτΚ» ότι η κατάργησή της σημαίνει, πέρα από οπισθοδρόμηση, επιστροφή σε ένα καθεστώς εξάρτησης της επιχειρηματικότητας της Βόρειας Ελλάδας από τη γραφειοκρατία της Αθήνας. Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπόλαρης, μετά τις εκλογές του 2009, διετέλεσε υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με αρμοδιότητες την Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, τις γενικές γραμματείες Εμπορίου-Καταναλωτή και την Ειδική Γραμματεία Εποπτείας της Αγοράς: ήταν, δηλαδή, από τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα νέες αρμοδιότητες, που θα «ξεμπλοκάριζαν» μια σειρά διαδικασιών από τον υδροκεφαλισμό του κέντρου.

Σε δήλωσή του για την κατάργηση της ΕΜΑ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η αναγγελία της επανίδρυσης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, με ταυτόχρονη κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης, συνιστά οπισθοδρόμηση. Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, επαναφορά πρακτικών και αντιλήψεων που συνδέονται με το στρεβλό μοντέλο διοίκησης και ανάπτυξης που έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

» Η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης ιδρύθηκε για να αποτελέσει μια πρότυπη και ευέλικτη κυβερνητική δομή που, με βάση τις αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα ήταν ο καταλύτης για την προώθηση προηγμένων επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα. Το εγχείρημα συνάντησε εξ αρχής τις αντιδράσεις της οπισθοφυλακής του συστήματος, που ανθίσταται σθεναρά σε κάθε διαρθρωτική αλλαγή. Στην κρίσιμη περίοδο που βρίσκεται η χώρα, με την κατάρρευση του παρωχημένου διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου που ευθύνεται για τη δυσμενή θέση μας, η ΕΜΑ έπρεπε να αποτελέσει αφετηρία για μια διαφορετική λειτουργία του κράτους, για μια άλλη αντίληψη αναπτυξιακού προσανατολισμού. Όσοι σήμερα επαγγέλλονται την αναπτυξιακή προοπτική ως μόνη διέξοδο από την κρίση θα έπρεπε να επιταχύνουν την ολοκλήρωση της λειτουργίας της. Με την κατάργηση της ΕΜΑ, αντί να παρωθήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής σε επιχειρηματικές δράσεις, που θα αναδείξουν την ποιότητα και την καινοτομία, επαναφέρουμε παρωχημένα σχήματα, που εξυπηρετούν μόνο τη μικροκομματική αντίληψη της πολιτικής. Η ενέργεια αυτή ακυρώνει τις όποιες προεκλογικές επαγγελίες περί ανάπτυξης και στρέφεται κατά των παραγωγικών δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου