Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

O Nαζιστικός «Δεξιός Τομέας» (Πράβιι Σεκτόρ-Правий сектор, η Χρυσή Αυγή της Ουκρανίας) πίσω από την βία στο Κίεβο

Δεξιός Τομέας: Οι πιο βίαιοι Ουκρανοί εθνικιστές

Πρωτοστατούν στις συγκρούσεις με την αστυνομία

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=560200
Δεξιός Τομέας: Οι πιο βίαιοι Ουκρανοί εθνικιστές
Βία, νεοναζισμός αλά ουκρανικά και τυφλός εθνικισμός, τόσο κατά της Ρωσίας όσο και κατά της Ευρώπης: οι «μαχητές» του Δεξιού Τομέα στους δρόμους του Κιέβου.

Οι «ομάδες εφόδου» ενός νέου εθνικιστικού μορφώματος έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες την εμφάνιση τους στους δρόμους του Κιέβου. Πρωτοστατούν στις συγκρούσεις με την αστυνομία, καλούν τους Ουκρανούς σε βίαιη εξέγερση και κατάληψη των κτιρίων του Κοινοβουλίου και της έδρας της κυβέρνησης, και κηρύττουν το μίσος τόσο ενάντια στη Ρωσία όσο και στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» (Πράβιι Σεκτόρ-Pravyy Sektor) που στελεχώνεται από νεαρούς Ουκρανούς, στη πλειοψηφία τους άντρες, αποτελώντας ουσιαστικά μια «ομπρέλα» που καλύπτει τους πιο αδιάλλακτους από τους...αδιάλλακτους παλαιότερων οργανώσεων όπως οι «Πατριώτες της Ουκρανίας» και η «Τρίαινα».

Ο Δεξιός Τομέας διαθέτει εμφανή στρατιωτική δομή. Οι οπαδοί του φορούν κράνη και κουκούλες, φέρουν ρόπαλα και ασπίδες. Κάποιοι αναπόφευκτοι παραλληλισμοί με την ελληνική Χρυσή Αυγή δεν σταματούν εδώ: όπως τονίζει σε σχετικό ρεπορτάζ το βρετανικό BBC, τη ραχοκοκαλιά του ουκρανικού Δεξιού Τομέα αποτελούν ποδοσφαιρόφιλοι με εθνικιστικές και ξενοφοβικές ιδεοληψίες - κάτι σαν τη «Γαλάζια Στρατιά», τον οπαδικό σύλλογο που ίδρυσε το 2000 ο Ηλίας Παναγιώταρος με στόχο την διείσδυση νεοναζιστών στους αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.

Ωστόσο, το άρθρο του βρετανικού δικτύου επισημάνει πως η ουκρανική οργάνωση δεν διαθέτει κάποια ευδιάκριτη ηγεσία, ενώ χρησιμοποιεί την ιστοσελίδα της «Τρίαινας» για να επικοινωνεί με τους υποστηρικτές της. Η ατζέντα του «Δεξιού Τομέα» είναι ξεκάθαρα αντι-ρωσική κι αντι-ευρωπαϊκή και τάσσεται τόσο εναντίον του καθεστώτος Γιανουκόβιτς και της τελωνειακής ένωσης με τη Ρωσία, όσο και εναντίον μιας πιθανής οικονομικής συμφωνίας με την Ε.Ε. (την οποία θεωρούν πως «λειτουργεί καταπιεστικά πάνω στα κράτη-μέλη της»).

«Η οργάνωση πιστεύει πως η παρούσα κατάσταση στη χώρα αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να καταστραφούν οι κρατικές δομές και να αρχίσει η ανοικοδόμηση ενός νέου κράτους»,σημειώνει το δημοσίευμα.

Όπως φαίνεται, ο Δεξιός Τομέας ακολουθεί πιστά τα βήματα του πιο γνωστού εθνικιστικού και ρατσιστικού κόμματος της χώρας, του Σβομπόντα (Ελευθερία), στις τάξεις του οποίου ανήκουν πολλοί Ουκρανοί νεοναζιστές. Το κόμμα έχει τις ρίζες του στα ντόπια «τάγματα ασφαλείας» του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία συγκροτήθηκαν από τους ναζιστές κατακτητές - δεν είναι τυχαίο πως μέχρι το 2004 το Σβομπόντα λεγόταν Σοσιαλ-Εθνικιστικό Κόμμα, ένα όνομα-ευθεία αναφορά στον Εθνικοσοσιαλισμό του Αδόλφου Χίτλερ.

Τον Νοέμβριο του 2012 το Σβόμποντα κέρδισε 8.5% και μπήκε στην Ουκρανική Βουλή, προκαλώντας τόσο τις ανησυχίες για την αύξηση του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας, όσο και αντιδράσεις από οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου