Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί ο Ομπάμα «παίζει» καθυστέρηση στη Συρία

Ως και δέκα ημέρες μετατίθεται η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία. Γιατί ο Ομπάμα άλλαξε γραμμή το Σαββατοκύριακο και πώς σχεδιάζει «οδό διαφυγής». Η μετάθεση της ευθύνης στο Κογκρέσο και η προσπάθεια για συμμαχίες.


Στην δημόσια τοποθέτησή του, ο Μπάρακ Ομπάμα έκανε δυο κρίσιμες παρατηρήσεις: πρώτον ότι θα δώσει το πράσινο φως στον στρατό για χτύπημα στη Συρία, παρότι επανέλαβε ότι αυτό θα είναι περιορισμένο.Δεύτερον ότι θα θέσει το θέμα στο Κογκρέσο, δίνοντας χρόνο ως τις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνει η συνεδρίαση για το θέμα. 
Γιατί ο Ομπάμα «παίζει» καθυστέρηση στη Συρία– Το διπλό στοίχημα
Ο Ομπάμα προσπαθεί θα διατηρήσει το momentum για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι η αντικατασκοπία των ΗΠΑ έχει αποδείξεις οι οποίες δίνουν το δικαίωμα να γίνουν οι επιθέσεις, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη σημασία του χρονοδιαγράμματος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την έρευνα του ΟΗΕ. Παράλληλα, διακριτικά και στρατηγικά δημιουργεί και οδό διαφυγής από την παρούσα απόφαση αν το Κογκρέσο ψηφίσει κατά της ανάληψης δράσης στη Συρία.
Ο αμερικανός πρόεδρος δεν χρειάζονταν να θέσει το θέμα της στρατιωτικής επίθεσης σε ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Όμως δουλεύοντας από κοινού με τους νομοθέτες, η προεδρία μπορεί να δικαιολογήσει ένα χτύπημα με το επιχείρημα ότι αυτό συζητήθηκε με τους αντιπροσώπους του έθνους.
Αν και οι ΗΠΑ είναι επιχειρησιακά έτοιμες να επιφέρουν ένα περιορισμένο χτύπημα στη Συρία, αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θέλουν να αναλάβουν μονομερώς δράση. Η καλύτερη επιλογή των ΗΠΑ είναι να εμφανίσουν μια συμμαχία με τη Γαλλία, η οποία στις 4 Σεπτεμβρίου θα διεξάγει συζήτηση στο κοινοβούλιο της για το θέμα, αν και πιθανή ψηφοφορία μπορεί να οδηγήσει σε αποτέλεσμα ανάλογο αυτού της Βρετανίας.
Δηλώνοντας σε αυτή τη φάση την πρόθεσή του να εγκρίνει στρατιωτική δράση, ο Ομπάμα μπορεί να διατηρήσει ένα στοιχείο επιχειρησιακού αιφνιδιασμού και να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την απειλή για να πιέσει για μια διαπραγματευτική λύση, αλλά οι προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση παραμένουν περιορισμένες. Η ανάγκη του προέδρου να καθησυχάσει τον αμερικανικό λαό για ένα περιορισμένο χτύπημα έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να εξασκήσει αρκετή πίεση στο Συριακό καθεστώς να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση. Ένα τελεσίγραφο σε αυτή τη φάση θα ισοδυναμούσε με μια κενή χειρονομία και ως τώρα ο Ομπάμα απέφυγε να το θέσει γι’ αυτό το λόγο.
Ο αμερικανός πρόεδρος σκοπίμως έδωσε περισσότερο χρόνο στη διαδικασία για καλό λόγο: έχει στριμώξει τις ΗΠΑ να κάνουν μια διαφανή συμβολική χειρονομία από μόνες τους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα το μονοπάτι που θέλουν να βαδίσουν οι ΗΠΑ και έτσι δίνει χρόνο για την απόφαση του Κογκρέσου και παράλληλα στους πιθανούς συμμάχους (κυρίως τη Γαλλία) να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.
Ο Ομπάμα φεύγει για τη Σουηδία και την σύνοδο των G20 στις 4 Σεπτεμβρίου και θα επιστρέψει έγκαιρα για τη συνεδρίαση του Κογκρέσου. Αυτή η «χαλάρωση» της θέσης των ΗΠΑ δεν αποκλείει κατ’ ανάγκη μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία αλλά «τραβά» το χρονοδιάγραμμα προς τα πίσω για τουλάχιστον δέκα ημέρες.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/09/stratfor.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+(InfognomonPolitics)#.UiRZu9I71e8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου