Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Σκιά 800.000 €...στους λογαριασμούς του Β. Παπαγεωργόπουλου

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σκιά 800.000 €

Καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους εντόπισε η έρευνα της οικονομικής επιθεωρήτριας στους λογαριασμούς του Β. Παπαγεωργόπουλου και του Μ. Λεμούσια

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ενώ αποχωρεί πρόσφατα από το Δικαστικό Μέγαρο μετά την απολογία του
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ενώ αποχωρεί πρόσφατα από το Δικαστικό Μέγαρο μετά την απολογία του
«Λαβράκι» έβγαλε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών στελεχών της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης - μαμούθ των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Η έρευνα εντόπισε τραπεζικές καταθέσεις συνολικού ύψους άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στους προσωπικούς λογαριασμούς του ίδιου του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλου, και του στενότερου συνεργάτη του, πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, Μ. Λεμούσια, που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
Το γεγονός θέτει σοβαρά ζητήματα για το άλλοτε ισχυρό δίδυμο που επί 12 χρόνια διοικούσε τον δεύτερο δήμο της χώρας και τώρα είναι κατηγορούμενοι για εμπλοκή στο σκάνδαλο, με τον Μ. Λεμούσια μάλιστα να είναι προφυλακισμένος από τον Ιούνιο για την υπόθεση.
Οπως αποκάλυψε ο «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», οι εισαγγελικές Αρχές που χειρίζονται την υπόθεση έχουν στα χέρια τους τα πορίσματα της οικονομικής επιθεωρήτριας, Α. Τσεμπερά, η οποία είχε την εντολή να διερευνήσει αν έχει τελεστεί και το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).
Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ελέγχου άνοιξαν οι λογαριασμοί προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση και, μεταξύ άλλων, ελέγχθηκαν οι λογαριασμοί του Β. Παπαγεωργόπουλου και του Μ. Λεμούσια. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το αποτέλεσμα του ελέγχου, εντοπίστηκαν καταθέσεις περίπου 800.000 ευρώ για τον καθέναν, ποσά που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται αδικαιολόγητα, με βάση τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι δύο άνδρες.
Δύο πορίσματα
Η επιθεωρήτρια συνέταξε δύο διαφορετικά πορίσματα, στα οποία καταγράφει αναλυτικά τις κινήσεις των συγκεκριμένων τραπεζικών λογαριασμών, σε βάθος δεκαετίας. Στις ανωμοτί καταθέσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, ο τέως δήμαρχος και το άλλοτε «δεξί του χέρι» επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τη διακίνηση των συγκεκριμένων χρημάτων στους λογαριασμούς τους, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ελέγχθηκαν και οι λογαριασμοί πρώην αντιδημάρχων Οικονομικών, καθώς και ενός υπαλλήλου του δήμου, και τα σχετικά πορίσματα αναμένεται να παραδοθούν στον εισαγγελέα την ερχόμενη εβδομάδα. Εν συνεχεία, ο τελευταίος θα αποφασίσει αν θα ασκήσει ποινική δίωξη, ώστε να διαβιβαστεί η δικογραφία στον ειδικό ανακριτή που θα συνεχίσει την έρευνα.
Υπενθυμίζεται ότι για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης βρίσκονται προφυλακισμένοι ο Μ. Λεμούσιας και ο πρώην υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, Π. Σαξώνης.
Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
Στην εισαγγελική παραγγελία, που είχε δοθεί τον Απρίλιο του 2008, ζητούνταν εκτός από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων, και ο έλεγχος των περιουσιακών τους στοιχείων που αποκτήθηκαν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα και προκύπτει ότι αποτελούν προϊόντα που αποκτήθηκαν από νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63588485

1 σχόλιο:

 1. Β.Παπαγεωργόπουλος: “Με συκοφαντικά δημοσιεύματα στοχεύουν στην ηθική και πολιτική μου εξόντωση”

  Σχετικά με συκοφαντικά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες και σήμερα, ο κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

  «Επειδή τελείως «συμπτωματικά» λίγα 24ωρα πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης για την συνέχιση ή μη της άδικης προφυλάκισης του τέως Γ. Γραμματέα του Δ.Θ., είδαν το φως της δημοσιότητας «καινούργιες διαρροές» -που σημειωτέον αποτελούν βαρύτατο ποινικό αδίκημα- για δήθεν οικονομικές εκκρεμότητες, με προφανή σκοπό την δημιουργία «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» και τον έμμεσο επηρεασμό της Δικαιοσύνης, θα ήθελα να τονίσω ότι :

  Το θέμα των λογαριασμών της Δημοτικής μου Παράταξης «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» για τους προεκλογικούς αγώνες της τελευταίας 12ετίας έχει εξετασθεί προ τριών ετών σε βάθος από την Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απεφάνθη ότι τίποτε το μεμπτό δεν υπάρχει και η υπόθεση ετέθη στο Αρχείο.
  Κανένα επιβαρυντικό στοιχείο δεν έχει κατατεθεί από κανένα μάρτυρα εις βάρος οποιουδήποτε μέλους της «Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου» η οποία προ τετραετίας απεκάλυψε και έστειλε στον Εισαγγελέα την γνωστή υπόθεση υπεξαίρεσης που ταλαιπωρούσε τον Δ.Θ. όπως απεκάλυψε ο έλεγχος της Εφορίας από το 1993.
  Παρ’ όλα αυτά τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την καταγγελία αυτή στην Ελληνική Δικαιοσύνη συνεχίζεται η προσπάθεια εμπλοκής μου στην πεντακάθαρη αυτή υπόθεση με στόχο την ηθική κα πολιτική μου εξόντωση.

  Δηλώνω ακόμη μία φορά ότι είμαι υπερήφανος για ότι έχω προσφέρει στην Πατρίδα και στην πόλη μου, ότι δεν έχω να κρύψω απολύτως τίποτε, ότι ποτέ κανένας δεν θα βρει κάτι το οικονομικά επιλήψιμο εναντίον μου, διότι όλες μου οι ενέργειες γινόταν πάντοτε κάτω από το φως της ημέρας, ότι θα συνεχίσω να εκφράζω ελεύθερα τις απόψεις μου για το καλό της Ελληνικής κοινωνίας και ότι ελπίζω μετά τέσσερα ολόκληρα χρόνια διερεύνησης της υπόθεσης της «υπεξαίρεσης» η Ελληνική Δικαιοσύνη να αποδώσει όσο γίνεται πιο σύντομα τα του «Καίσαρος τω Καίσαρι».

  Για να επιστρέψει επιτέλους η λάσπη σε αυτούς που όλα αυτά τα τελευταία χρόνια για λόγους γνωστούς σε όλη την Θεσσαλονίκη, κατασυκοφαντούν ανθρώπους που έδωσαν και δίνουν την ζωή τους για την Πατρίδα, για την Μακεδονία, για την Θεσσαλονίκη μας».

  ΑπάντησηΔιαγραφή