Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Το Μπανγκλαντές επιβάλλει απαγόρευση καπνίσματος. Στην Ελλάδα τα τασάκια πάλι έξω!

Απαγορεύσεις καπνίσματος στο εξωτερικό

http://www.nosmoke.gr/prohibitionsofsmokingabroad.html
ΤΟ «ΠΡΙΝ» ΚΑΙ ΤΟ «ΜΕΤΑ» ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ. Μια ακόμα χώρα ξύπνησε απ' το λήθαργο!
Γράφει ο Αλέξανδρος Φωτεινός. (Διαβάστε περισσότερα...)
Η κοινή λογική υπερισχύει όλο και περισσότερο σ' ολόκληρο τον κόσμο, προωθώντας την υγεία, ενημερώνοντας τη νέα γενιά, προφυλάσσοντας τους μη καπνιστές και περιορίζοντας τα δικαιώματα των καπνιστών (που φυσικά είναι εκείνοι οι οποίοι βλάπτουν και ενοχλούν τους συνανθρώπους τους κι όχι το αντίθετο).
Από χρόνια απαγορεύεται το κάπνισμα στις περισσότερες πολιτείες των Η.Π.Α. και του Καναδά σε κάθε είδους κλειστό χώρο, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, παμπ, μπαρ κλπ. Απαγορεύεται ακόμη και σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, καθώς και σε πολλούς δρόμους. Κάτι αντίστοιχο έγινε τα τελευταία χρόνια και στην Αυστραλία.
Στην Ιταλία εφαρμόστηκε το ίδιο σύστημα με το Νόμο της 10ης Ιανουαρίου 2005, όπου απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Μέσα στο 2006 ακολούθησε η Ισπανία. Στην Ισπανία, καθώς και σε άλλες χώρες που βρέχονται από θάλασσα, απαγορεύεται το κάπνισμα και σε πάρα πολλές παραλίες. Και ο λόγος βέβαια, εκτός απ' την ενόχληση των γύρω, είναι και η εκτεταμένη ρύπανση που προκαλείται από τα αποτσίγαρα.
Στη Γαλλία από 1 Φεβρουαρίου 2007 εφαρμόζεται απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας και από 1 Ιανουαρίου 2008 επεκτάθηκε η απαγόρευση του καπνίσματος και στα cafes/pubs/bars/restaurants/discos κλπ. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε θετικά και το εφάρμοσε από την πρώτη κι όλας μέρα.
Στην Αγγλία απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε cafes/pubs/bars/restaurants/discos κλπ. από 1 Ιουλίου 2007. Ο κόσμος επίσης ανταποκρίθηκε θετικά και υπάκουσε στο νόμο. Όσο για τις επιχειρήσεις της ψυχαγωγίας, συνεχίζουν να έχουν την πελατεία που είχαν κι ακόμα περισσότερη και ο αριθμός των καπνιστών ολοένα και ελαττώνεται.
Στην Ιρλανδία με το Νόμο της 29ης Μαρτίου 2004 απαγόρευσαν το κάπνισμα σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους εργασίας. Μέσα σε 6 μήνες είχαν 7000 λιγότερους καπνιστές. Επίσης η πλειοψηφία των κατοίκων παρατήρησε βελτίωση του προβλήματος στις pub.
Στη Σουηδία το κάπνισμα είναι επίσης απαγορευμένο σε όλους τους κλειστούς χώρους, σε μπαρ, καφέ, εστιατόρια, ακόμη και σε προσωπικά γραφεία χώρων εργασίας όπου δε μπαίνει άλλος εκτός από τον ίδιο τον εργαζόμενο! Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στην αρχή, πριν την εφαρμογή της απαγόρευσης, υπήρξαν κάποιες μικρές "διαμαρτυρίες" από ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφέ και μπαρ, ότι η απαγόρευση θα μείωνε την πελατεία τους. Αντίθετα όμως η διετής και πλέον εμπειρία μετά την απαγόρευση έδειξε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση του τζίρου τους, αλλά είχαμε και αύξηση. Το πιο σημαντικό είναι ότι η απαγόρευση αυτή γίνεται σεβαστή από όλους. Επίσης έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών στη Σουηδία, κύρια στους άνδρες και ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς.
Στο Βέλγιο από 1 Ιανουαρίου 2007 εφαρμόζεται απαγόρευση καπνίσματος σε cafes/pubs/bars/restaurants/discos κλπ.
Στη Λιθουανία από 1 Ιανουαρίου 2007 εφαρμόζεται απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας σχεδιάζει επίσης να απαγορεύσει το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους στις αρχές του 2008.
Τα τελευταία χρόνια γενικά η μία χώρα μετά την άλλη ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντικαπνιστικούς νόμους:

   H Νορβηγία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση καπνίσματος σε εστιατόρια και μπαρ.
   Η Φινλανδία επίσης.
  • H Νέα Ζηλανδία επεκτείνει παλαιότερή της απαγόρευση σε εστιατόρια, μπαρ, καζίνο και σχολεία.
  • H Κούβα απαγορεύει το κάπνισμα σε μέσα μεταφοράς, γραφεία, θέατρα και στάδια.
  • H Ουκρανία απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.
  • H Ινδονησία απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους της Τζακάρτα.
  • H Ινδία απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.
  • Το Μπανγκλαντές επιβάλλει απαγόρευση καπνίσματος.
  • H Σιγκαπούρη επεκτείνει παλαιότερή της απαγόρευση.
  • Το Χονγκ Κονγκ επεκτείνει την απαγόρευση σε γραφεία και εστιατόρια.
  • Η Ιαπωνία εφαρμόζει απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.
  • Και το καλοκαίρι του 2006 εφαρμόζει και το Λουξεμβούργο αντικαπνιστικό νόμο.
Οι πολιτισμένες χώρες μία-μία αφορίζουν την καταστροφική συνήθεια του καπνίσματος. Θα 'ρθει κι η σειρά της Ελλάδας. Λίγη υπομονή. Ας αγωνιστούμε γι' αυτό, ας διεκδικούμε καθημερινά το αυτονόητο δικαίωμά μας ν' αναπνέουμε στους δημόσιους χώρους κι ας προστατέψουμε τη νέα γενιά όσο μπορούμε, όχι με λόγια, αλλά με το ΥΓΙΕΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΣ.

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε έναν πολύ αναλυτικό κατάλογο με τις απαγορεύσεις του καπνίσματος ανά τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου