«Το Φεβρουάριο θα είμαστε έτοιμοι»
- O Ανδρέας Λοβέρδος κατά την παρουσίαση του βιβλίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
- Την ανάγκη «ανασυγκρότησης του ευρύτατου σοσιαλδημοκρατικού χώρου με ειλικρινείς και γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες» και «ενός κόμματος ριζοσπαστικού, ευρωπαϊκού, μεταρρυθμιστικού, ανοικτού στην κοινωνία» που θα έχει «όπλο ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση» τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην παρουσίαση του βιβλίου Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση.
Το βιβλίο (εκδόσεις «Ίνδικτος») παρουσιάστηκε, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, απουσία των πολιτικών φίλων του κ. Λοβέρδου. Αυτοί, όπως εξήγησε ο ίδιος, θα προσκληθούν στις δύο μεγάλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου.
«Η αναμονή μου» είπε ο κ. Λοβέρδος, «λαμβάνει τέλος» ανακοινώνοντας ότι πριν ένα μήνα περίπου συγκροτήθηκε μία ομάδα 30 επιστημόνων η οποία άρχισε να δουλεύει για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου εξόδου από την κρίση.
«Το Φεβρουάριο θα είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας ότι βασικό κριτήριο «είναι να μπορούμε να είμαστε πειστικοί σήμερα» «για να σπάσουμε τον τοίχο της αναξιοπιστίας της πολιτικής» και να απευθυνθούμε στους πιο απογοητευμένους, σε αυτούς που έχασαν ή φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους».
Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε τη σταθερή του επιλογή να αναλάβει ή να συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση επιβάλλει συμμαχίες και μέτωπα εθνικής ευθύνης οι οποίες δεν καταργούν τις πολιτικές διαφοροποιήσεις.
Αν δεν νικήσουμε την ύφεση, πρόσθεσε, η Ελλάδα μπορεί να μην πτωχεύσει αλλά θα καταδικαστεί να ζήσει στη φτώχεια, τη δυστυχία και την εγκληματικότητα.
Τονίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι «για τέταρτη φορά η Βουλή οδηγείται σε ψηφοφορία για μέτρα δίχως αναπτυξιακό σχέδιο.
Το δίλημμα ψηφίζουμε ή πτωχεύουμε έχει μόνον έναν τρόπο επίλυσης. Τη στήριξη της πατρίδας και αυτό θα κάνω για τέταρτη φορά. Αλλά δεν πάει άλλο με τα περί ανάπτυξης ψέματα, προσχήματα, τα άλλοθι και τις υπεκφυγές».
«Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται ρήξη σε κάθε γωνιά του πολιτικού της συστήματος. Ρήξη με τον μεταπολιτευτικό μας κακό εαυτό», κατέληξε τονίζοντας ότι καταθέτει την πρότασή του και «όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην ώρα τους».Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίνηση πρώτη: Το βιβλίοΠολιτική πλατφόρμα καταθέτει ο Ανδρέας Λοβέρδος
- O Ανδρέας Λοβέρδος είχε παρουσιάσει ένα πρόπλασμα των απόψεων αυτών τον περασμένο Φεβρουάριο σε κοινή εμφάνιση του με τον Ευ.Βενιζέλο, λίγο πριν από την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: Icon )
ΑθήναΤο στίγμα των προθέσεών του δίνει με την έκδοση του βιβλίου του «Θέσεις για την Νέα Ελληνική Ανόρθωση» ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο πρώην υπουργός καταθέτει την πολιτική του πλατφόρμα και προϊδεάζει για τα μελλοντικά σχέδιά του: «Η αναμονή μου λαμβάνει τέλος. Σε ο,τι αφορά τις προθέσεις μου, η έκδοση των θέσεων για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση συνιστά πολιτική ενέργεια. Θα αγωνιστώ για να καταρτιστεί, επιτέλους, και να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στο δρόμο της ευημερίας και αξιοπιστίας. Η πίστη μου σε αυτό που επιχειρώ είναι ακλόνητη!» γράφει.
Ο κ. Λοβέρδος επιλέγει να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα με ένα βιβλίο 119 σελίδων συνδέοντας συνειρμικά το σήμερα με το 1909 - η λέξη «Ανόρθωση» είναι συνυφασμένη με την επανάσταση του 1909 στο Γουδή όπου ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος ζητούσε ριζικές μεταρρυθμίσεις για την ανόρθωση της χώρας και κατέληξε στην εμφάνιση του Ελευθέριου Βενιζέλου στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Ενα πρόπλασμα των απόψεων αυτών είχε παρουσιάσει τον περασμένο Φεβρουάριο ο τότε υπουργός Υγείας σε κοινή εμφάνιση του με τον Ευ.Βενιζέλο, λίγο πριν την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, οι δύο φίλοι και σύμμαχοι φαίνεται ότι τραβούν πλέον διαφορετικούς δρόμους και ο κ. Λοβέρδος στον πρόλογο του βιβλίου μολονότι διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για πρόταση προγράμματος πολιτικού κόμματος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος.«Στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για ένα συμμετοχικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο. Δεν έχει σημασία αν ο αυτός ο χώρος, αυτή η παράταξη θα προκύψει από την μετεξέλιξη υπάρχοντος κόμματος, ή τη συγχώνευση, ή την εκλογική συμπόρευση υφιστάμενων σχηματισμών, ή ακόμη και από την ίδρυση ενός νέου κόμματος που θα συσπειρώνει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας», σημειώνει.
Όπως σημειώνει Το Βήμα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρει επίσης πώς θα πρέπει να λειτουργεί το κόμμα αυτό, συμπλέοντας με τις απόψεις του Γ.Φλωρίδη, ο οποίος σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις του θέτει το θέμα της έλλειψης εσωτερικής δημοκρατίας στα κόμματα.Ο κ. Λοβέρδος περιγράφει ένα κόμμα με κατοχυρωμένη την εκπροσώπηση των τάσεων και με σταθερό αριθμό μελών στα όργανα μέσα από ψηφοφορίες. «Η λογική των οργάνων - φυσαρμονικών, που κατήργησε την αξία της συμμετοχής κι όπως είδαμε στο ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε π.χ. το Εθνικό Συμβούλιο σε μη αποφασίζον σώμα, περνούν οριστικά στο παρελθόν», αναφέρει ρίχνοντας διπλό «καρφί» στον Γ.Παπανδρέου, που τοποθετούσε σε καίριες θέσεις τους... «κηπουρούς» του, αλλά και στον Ευ.Βενιζέλο, ο οποίος κατάργησε τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και κατηγορείται από μερίδα στελεχών του κόμματος ότι λειτουργεί εκτός καταστατικού.
Κατά την άποχη του πρώην υπουργού, η Ελλάδα χρειάζεται «ένα κινηματία Πρωθυπουργό, 8-10 πολύ δυναμικούς υπουργούς και 30-40 δυναμικά στελέχη στον κρατικό μηχανισμό που μπορούν να φέρουν την άνοιξη που περιμένουμε».
Κρίσιμη παράμετρο όμως θεωρεί και την ύπαρξη ενός Εθνικού Σχεδίου για την έξοδο από την κρίση. Μάλιστα προχωρεί και στην πρόβλεψη ότι αν δεν καταρτιστεί αυτό το Εθνικό Σχέδιο ενδεχομένως να αποδειχθεί η αιτία της αποτυχίας της τρικομματικής κυβέρνησης.Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου