Η πρόταση δεν αφορά μόνο την διάσωση του μνημείου, αλλά προβλέπει και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής, τονίζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας
Πρόταση αξιοποίησης του δικτύου οχυρωματικής κατασκευής στο Ρούπελ, το οποίο «κινδυνεύει να παραδοθεί στην φθορά του χρόνου», κατέθεσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Μάρκος Μπόλαρης, τονίζοντας παράλληλα ότι η πρόταση δεν αφορά μόνο την διάσωση του μνημείου, αλλά προβλέπει και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
Ο κ. Μπόλαρης υπογράμμισε πως «Η περιοχή των οχυρών του Ρούπελ συγκεντρώνει, όσο λίγες περιοχές παγκοσμίως, τις προϋποθέσεις για ανάπλαση της ιστορικής μνήμης. Αντιλαμβάνεται κανείς την πρόκληση που συνιστά για μας, η ανάπτυξη των συνοριακών οχυρών με βάση την ιστορία, την αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον.
Η πρότασή μας αφορά στην αναβάθμιση της οχυρωματικής συνοριακής γραμμής σε σύγχρονο πολυθεματικό πάρκο, που θα συνδυάζει την πολυμορφία και τη δυναμική της περιοχής, με παράλληλη αξιοποίηση ολοκληρωμένων πρακτικών διαχείρισης.»
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας τόνισε ότι «με τη συνδρομή των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών μπορούμε να οργανώσουμε τουριστικές, εκπαιδευτικές, συνεδριακές, πολιτιστικές δράσεις που θα διασυνδέονται με το σύνολο των δυνατοτήτων της περιοχής (αγροτουρισμός, ιαματικός τουρισμός, διασυνοριακές ανταλλαγές και δράσεις). Γιατί το Ρούπελ δεν περιορίζεται μόνο στην ομώνυμη οχυρωματική γραμμή, αλλά καταλάμβανε μιας διαχρονικής σημασίας στρατηγική θέση. Στην περιοχή περιλαμβάνονται ακόμη το πεδίο της μάχης του Κλειδίου, τα βυζαντινά λουτρά Αγκίστρου και το γεωθερμικό τους πεδίο, ο νεολιθικός οικισμός Τοπόλνιτσα, η μαγευτική κοιλάδα του Στρυμώνα και η λίμνη Κερκίνη».
Ο κ. Μπόλαρης κατέληξε, λέγοντας πως «σε μια περίοδο που αποδείχθηκε πως το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθήσαμε για δεκαετίες και μας οδήγησε στο χείλος της καταστροφής , είναι πλέον προφανές πως η προοπτική της χώρας πρέπει να οργανωθεί με βάση τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας και της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων. Η αξιοποίηση του οχυρωματικού συμπλέγματος του Ρούπελ θα διευρύνει την ιστορική κατανόηση και θα συμβάλλει στην ώθηση για την ανάπτυξη της περιοχής».
http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=178420
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου