Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Το πικρό Γερμανικό ανέκδοτο της εβδομάδος



Νέα συνάντηση στο Παρίσι

Με τη γερμανική συνταγή λιτότητας θα χτυπηθεί η ανεργία, λέει το Βερολίνο!!!


Ο συνδυασμός δημοσιονομικής σταθερότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για την δημιουργία ανάπτυξης, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με αντικείμενο τις Προοπτικές για την Απασχόληση των Νέων που διοργανώθηκε στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
Βερολίνο, Γερμανία

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε κενό μεταξύ πολιτικών αποφάσεων και εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ έγινε λόγος για την ανάγκη το ποσό των 6 δισ. ευρώ που θα διατεθεί το προσεχές διάστημα να διοχετευθεί ώστε να καλύψει πραγματικές ανάγκες.

Κατά τη συνάντηση, οι ηγέτες εστίασαν ακόμη στην σημασία ανταλλαγής των «βέλτιστων πρακτικών», όπως το διττό σύστημα που συνδυάζει εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση και στην αναζήτηση μέτρων ταχείας αποτελεσματικότητας.

Το φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην συζήτηση, με νέα συνάντηση που θα διοργανώσει αυτή τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, προκειμένου να μελετηθούν και τα πρώτα αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι σε επίπεδο θεσμών η Κομισιόν θα αποτελέσει τον καταλύτη των προσπαθειών και υπογράμμισε ότι η λύση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες και ότι πρέπει να προκύψουν σαφείς πολιτικές και θετικές εξελίξεις, ενώ η Άνγγελα Μέρκελ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ψήφισης του νομικού πλαισίου ως το τέλος του έτους, προκειμένου οι πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί να είναι απολύτως λειτουργικές ως την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η καγκελάριος χαιρέτισε δε και την πρόταση του αυστριακού ομολόγου της Βέρνερ Φάιμαν για την διοργάνωση συνεδρίου με θέμα την ανταγωνιστικότητα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσο Κοέλιο ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις εξελίξεις στη χώρα του και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας.

Η διακήρυξη των υπουργών Εργασίας


Επείγουσα και αποφασιστική δράση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία αποτελεί εξέχοντα και άμεσο στόχο, αναφέρεται στη Διακήρυξη που εξέδωσαν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Οι 28 υπουργοί τονίζουν την ανάγκη να δρομολογηθούν ταχύτατες πρωτοβουλίες, ενώ επισημαίνουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από πολλές χώρες έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα.

«Οι στόχοι πρέπει να επιδιωχθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, κυρίως αποκαθιστώντας την κανονική δανειοδότηση και στηρίζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς (αυτές οι επιχειρήσεις) είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» τονίζουν.
Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η επαγγελματική κατάρτιση των νέων που δεν ολοκληρώνουν τις βασικές σπουδές τους, ο δανεισμός με ευνοϊκούς όρους, οι μαθητείες σε επιχειρήσεις, η προώθηση της αυτοαπασχόλησης και τα προγράμματα βοήθειας εισόδου στην αγορά εργασίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου