Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Ο Σόιμπλε έφυγε - Ο Λιού έρχεται

21/7/2013 
Σε λιγότερο από τέσσερις ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών των δύο ισχυρότερων οικονομιών, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, έκαναν στάση στην Αθήνα. Το γεγονός μόνο τυχαίο δεν θεωρείται με φόντο τις γνωστές εδώ και καιρό διαφωνίες εντός της τρόικας για το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ επιθυμεί κούρεμα του ελληνικού χρέους και το Βερολίνο να αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του χρέους που έχουν στα χέρια τους τα κράτη της ευρωζώνης.

Μετά την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Πέμπτη ο Αμερικανός ομόλογος του, Τζακ Λιού φθάνει σήμερα για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, που ανέλαβε τα ηνία από τον Τίμοθι Γκάιντνερ, θα έρθει προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον Έλληνα ομόλογο του, Γιάννη Στουρνάρα και να προετοιμάσει τις λεπτομέρειες για το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον στις 8 Αυγούστου. Ο 57χρονος Τζακ Λιού αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών στη 13:00 και στις 14:00 θα γευματίσει με τον πρωθυπουργό στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Λίγο πριν έρθει στη χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προχώρησε σε δήλωση στήριξης της Ελλάδας και υποσχέθηκε ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη σύνοδο της ομάδας των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που πραγματοποιήθηκε χθες, να τονώσουν την ανάπτυξη. ««Η Ελλάδα έχει κινηθεί σε μία πολύ σημαντική κατεύθυνση, υλοποιώντας αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» είπε ο Τζακ Λιού και συνέχισε: «Οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους».

Ποιος είναι ο 57χρονος πολιτικός
Ο Τζακ Λιού θεωρείται το «δεξί χέρι» του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς είχε την θέση του επιτελάρχη του Λευκού Οίκου από το 2012 έως το 2013. Υπήρξε διευθυντής του γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού τόσο στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον όσο και του Μπαράκ Ομπάμα.

Θεωρείται περισσότερο πολιτικός και λιγότερο οικονομολόγος και αγαπημένο «παιδί» των αγορών, όπως ο προκάτοχος του Τίμοθι Γκάιντνερ. Μάλιστα έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της ανάγκης να διατηρηθεί η ζήτηση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για την έξοδο μίας οικονομίας από την κρίση. Η άποψη αυτή έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική αυστηρής λιτότητας που προτιμά το Βερολίνο για την αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων.

Πριν από λίγες ημέρες ο Τζακ Λιού σε άρθρο του στους Financial Times κάλεσε την ευρωζώνη να επανεξετάσει την πολιτική που ακολουθεί στη δημοσιονομική προσαρμογή. «Πρώτη προτεραιότητα της ευρωζώνης είναι να διατηρήσει την χρηματοοικονομική σταθερότητα, το οποίο πράττει μέσω της δημιουργίας νέων θεσμών, την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων και τη δέσμευση να προχωρήσει σε τραπεζική ενοποίηση. Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη βρίσκεται τώρα σε μία θέση όπου μπορεί να βάλει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ενίσχυση της ζήτησης και στην αντιμετώπιση της ανεργίας που έχει αγγίξει ιστορικά υψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου