Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Χρήστος Τσιρογιάννης: Ο Ελληνας που κυνηγά τους αρχαιοκάπηλους σε όλο τον κόσμο!

Χρήστος Τσιρογιάννης
Οταν βλέπει ένα αρχαίο αντικείμενο που του θυμίζει κάτι, συνήθως δεν είναι για καλό. Οπως έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν ο δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης εντόπισε κάτι ύποπτο σε κατάλογο του Christie's για μία δημοπρασία. Ο Ελληνας ερευνητής παράνομων αρχαιοτήτων και διεθνών αρχαιοκαπηλικών κυκλωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης είχε δίκιο, όντως το είχε ξαναδεί. 

Ηταν ένα μαρμάρινο γυναικείο ειδώλιο Σαρδηνίας, του 2000 π.Χ., με την αξία του να εκτιμάται στα 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο, εμφανιζόταν σπασμένο σε έξι κομμάτια στο αρχείο του Τζιάκομο Μέντιτσι, του Ιταλού εμπόρου τέχνης που καταδικάστηκε το 2004 για αρχαιοκαπηλία. Μόλις το διαπίστωσε, ο Χρήστος Τσιρογιάννης ειδοποίησε τις αρχές σε ΗΠΑ και Ιταλία και το αντικείμενο αποσύρθηκε από τη δημοπρασία, όπως γράφει η «Καθημερινή». 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στα ίχνη διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας. Αλλωστε, την περίοδο 2004-2008 συμμετείχε ως αρχαιολόγος σε 174 αντίστοιχες υποθέσεις στην Ελλάδα, ενώ την τελευταία δεκαετία έχει ταυτοποιήσει περίπου 1.000 αρχαία κομμάτια. Οταν η σύμβασή του με το δημόσιο έληξε και δεν ανανεώθηκε, ο κ. Τσιρογιάννης ξεκίνησε το διδακτορικό του στο Κέμπριτζ και συνέχισε να βοηθά αφιλοκερδώς τις ελληνικές αρχές, ταυτοποιώντας αρχαία αντικείμενα. 

Σε ερώτηση της εφημερίδας για το αν θα επέστρεφε στην Ελλάδα, για την ίδια δουλειά, απάντησε «Είμαι πιο χρήσιμος στην πατρίδα μου ευρισκόμενος στο εξωτερικό γιατί εργάζομαι χωρίς να μένω άνεργος λόγω της ειδικής φύσης της έρευνας που κάνω».... 

Ο Γιώργος Γληγόρης, που δεν είναι ποια εν ζωή και με τον οποίο είχε συνεργαστεί στο τμήμα αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα, του είχε δώσει πρόσβαση στα αρχεία των εμπόρων αρχαιοτήτων Τζιάκομο Μέντιτσι, Τζιανφράνκο Μπεκίνα και Σάιμς - Μιχαηλίδη. Συνολικά ο δρ Τσιρογιάννης έχει στη διάθεσή του πάνω από 80.000 φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων, τις οποίες αντιπαραβάλει με εικόνες σε έντυπους και ηλεκτρονικούς καταλόγους διεθνών οίκων δημοπρασιών για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ταύτιση. 

Μέχρι σήμερα, μόνο από το αρχείο Σάιμς - Μιχαηλίδη, που έγινε γνωστό μετά την υπόθεση της Σχοινούσας, έχει ταυτοποιήσει 721 αρχαία αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ελληνικά, αιγυπτιακά, ινδικά αλλά και κινέζικα. 

efimerida.gr...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου