Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2014

Τρεις βουλευτές της Ν.Δ. έβγαλαν στο εξωτερικό 3,5 εκατ. ευρώ "μαύρα"

ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΩΣ ΤΟ 2012
Τρεις βουλευτές της Ν.Δ. έβγαλαν στο εξωτερικό 3,5 εκατ. ευρώ  μαύρα
Tρεις βουλευτές της ΝΔ έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού 3,5 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2009-2012, όπως προκύπτει από τον κατάλογο του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου ((ΚΕΦΟΜΕΠ). Το εν λόγω ποσό δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες των τριών πολιτικών, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επικαλείται το δημοσίευμα, κάθε ένας βουλευτής της ΝΔ έβγαλε στο εξωτερικό χρηματικό ποσό λίγο μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Τα εν λόγω στοιχεία προέκυψαν από τη λίστα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, η οποία περιλαμβάνει 600 φορολογούμενους που διακίνησαν μεγάλα ποσά, χωρίς να τα έχουν δηλώσει στην εφορία.
Ο επίμαχος κατάλογος βρίσκεται πλέον στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται και γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες, γιατροί, δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί, για τους οποίους διαπιστώθηκε πως διακίνησαν σε τράπεζες του εξωτερικού περισσότερα από 2 δισ. ευρώ «μαύρου» χρήματος, το διάστημα 2009-2012.
Συγκεκριμένα δύο πολύ γνωστοί επιχειρηματίες φέρονται να έχουν καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ ο καθένας, ποσά που δεν δικαιολογούνται.
Οι 600 αυτοί φορολογούμενοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από τις φορολογικές αρχές να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα, τα οποία για την Εφορία θεωρούνται «μαύρα», καθώς δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων 10 ετών. Δηλαδή θα παραλάβουν αύριο Δευτέρα μια επιστολή στην οποία θα αναγράφεται ότι εντός των επόμενων 5 ημερών θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του ΚΕΦΟΜΕΠ στη λεωφόρο Κηφισίας (Μέγαρο Atrina).
Στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα αδήλωτα ποσά, τότε θα επιβληθούν φόροι και πρόστιμα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Αυτό αφορά και τους τρεις βουλευτές της Ν.Δ. με τα αδήλωτα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό, το ύψος των οποίων είναι λίγο παραπάνω από 1.000.000 ευρώ για τον καθένα.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι πολλοί από τους φορολογουμένους που θα ελεγχθούν είναι ανεπάγγελτοι, ενώ κάποιοι από αυτούς είναι και δημόσιοι υπάλληλοι. Ετσι από τους 600 φορολογουμένους, οι 200 είναι επιχειρηματίες, μέλη Δ.Σ. και εφοπλιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης 30 είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, 20 ανεπάγγελτοι, 100 γιατροί, 100 δικηγόροι, 50 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και 20 αθλητές.
Η λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει 20 αγρότες, 10 τοκογλύφους, 5 μέντιουμ κ.ά. Ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δώσει εντολή στο νέο επικεφαλής του Κέντρου Μεγάλου Πλούτου να έχουν ελεγχθεί έως τα τέλη Απριλίου και οι 600 φορολογούμενοι, καθώς εκτιμάται ότι μόνο από αυτά τα πρόσωπα τα ποσά που μπορεί να εισπραχθούν από επιπλέον φόρους και πρόστιμα μπορεί να ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ.
Μετά τον έλεγχο των προσώπων αυτών, το ΚΕΦΟΜΕΠ θέλει από τον Μάιο να «προχωρήσει» και στους υπόλοιπους φορολογουμένους που έχουν βγάλει σε τράπεζες του εξωτερικού μέσω εμβασμάτων μεγάλα χρηματικά ποσά. Από τον Μάιο θα αλλάξει επίσης και η διαδικασία ελέγχων και οι φορολογούμενοι μέσα σε διάστημα 5 ημερών θα καλούνται να αυτοκαταγγελθούν. Να παραδεχτούν δηλαδή ότι πράγματι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό είναι «μαύρα», χωρίς να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να τα δικαιολογήσουν. Στη Γενική Γραμματεία Εσόδων εκτιμούν ότι κάθε μήνα θα περαιώνεται ο έλεγχος για περίπου 150 πρόσωπα. Συνολικά δηλαδή έως το τέλος του χρόνου περίπου 1.700 άτομα θα έχουν περάσει από το ΚΕΦΟΜΕΠ.
Στο υπουργείο Οικονομικών, παρά τις καθυστερήσεις των πρώτων μηνών, είναι ικανοποιημένοι από την πορεία των ερευνών των εμβασμάτων. Επειτα από προσεκτικούς ελέγχους μηνών από τη Διεύθυνση Μεγάλου Πλούτου στα εμβάσματα και τις offshore από τη ΦΑΕ Πειραιά, τα πρώτα 36 εκατ. ευρώ βρίσκονται πλέον στα χέρια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Οι πρώτοι έλεγχοι που ολοκληρώθηκαν προ ημερών επέδειξαν ότι 46 άτομα, εκ των οποίων 15 επιχειρηματίες, 5 εφοπλιστές, 1 τραπεζίτης (μισθωτές υπηρεσίες), 1 πολιτικός μηχανικός που ταυτόχρονα είναι και έμπορος τέχνης, 1 πολιτικός μηχανικός που έχει και έμμισθη σχέση με το Δημόσιο, 13 γιατροί και 10 δικηγόροι από τις ΔΟΥ του Ψυχικού, της Κηφισιάς, της Δ' Αθηνών και της Γλυφάδας πλήρωσαν περίπου 14 εκατ. ευρώ σε φόρους. Ανάμεσα στα πρόσωπα που εντοπίστηκαν είναι και επιχειρηματίας και 6 συγγενικά του πρόσωπα οι οποίοι αποκόμισαν υπερκέρδη από την πώληση μετοχών και δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις . Οι επιπλέον φόροι που καταλογίστηκαν ανήλθαν στα 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα από τους ελέγχους σε 7 offshore εταιρείες που κατείχαν πολλά και ακριβά ακίνητα, το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε περίπου 12 εκατ. ευρώ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113217234

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου