Σε μια άνευ προηγουμένου διαμάχη εξουσίας στο εσωτερικό του πανίσχυρου ισλαμικού «στρατοπέδου» στην Τουρκία έχει εξελιχθεί η προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογαν στην αφετηρία μιας δύσκολης εκλογικής χρονιάς, να απαλλαγεί από την «κηδεμονία» του άλλοτε συμμάχου του, φιλοδυτικού ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλεν.
Η αντιπαράθεση αυτή η οποία έχει πάρει πολεμική μορφή, επηρεάζει όχι μόνο τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τουρκία και το νέο σύστημα εξουσίας, αλλά και την εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο Τ. Ερντογαν ο οποίος μετα τις Δημοτικές εκλογές του Μαρτίου θα επιχειρήσει να διεκδικήσει την ανάδειξη του σε πρώτο εκλεγμένο από τον λαό πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, θεωρεί ότι εκτός του κεμαλικου κατεστημένου πρέπει να απαλλαγεί από την ισχυρή επιρροή που ασκεί στην τουρκική κοινωνία αλλά και στο ίδιο το κόμμα του ο ιδιόρρυθμος ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλεν, (που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ) και η «Κοινότητα» του, γνωστή και ως Hizmet (Διακονία).
Σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, που υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν εκφράζει όλο και περισσότερο ισλαμικές αρχές και αυταρχικές πολιτικές, ο Γκιουλεν είναι ο εκφραστής του εκσυγχρονιστικού Ισλάμ με βαθιά όμως εθνικιστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι έξαλλου τυχαίο ότι το Hizmet είχε αναπτύξει στενές σχέσεις με τα κόμματα της κεντροδεξιάς στις δεκαετίες ’80 και ’90 ενώ το 1999 είχε ρίξει το βάρος του εκλογικά υπέρ του Μπουλεντ Ετσεβιτ.
Μετα το 2007 όμως οι Γκιουλενιστές στράφηκαν προς το νέο ισλαμικό κόμμα το ΑΚΡ. Εκμεταλλευόμενη το αυξανόμενο ισλαμικό ρεύμα στην Τουρκία η «Κοινότητα» μπόρεσε να διεισδύσει στην Αστυνομία και στην Δικαιοσύνη και έτσι αναδείχτηκε ο πολυτιμότερος σύμμαχος του κ. Ερντογαν στην προσπάθεια του να εξουδετερώσει το άλλοτε παντοδύναμο στρατιωτικό κατεστημένο, σε μια επιχείρηση που σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα ΜΜΕ που έλεγχε ο Γκιουλεν.
Η δυσπιστία μεταξύ του Ερντογαν και του Γκιουλεν δεν πρόεκυψε τώρα καθώς όπως αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Ταραφ, ήδη από το 2004 ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε υπογράψει μυστικό διάταγμα με την στρατιωτική ηγεσία, για την αντιμετώπιση της «Κοινότητας».
Όμως από το 2010 και μετα άρχισε η όλο και πιο βαθιά σύγκρουση μεταξύ των δυο πόλων εξουσίας. Οι Γκιουλενιστές διαφωνούσαν τόσο με επιλογές στην εξωτερική πολιτική, την διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ και την ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ιράν όσο και με την διαχείριση του κουρδικού ζητήματος όπου ο Γκιουλεν αποδοκιμάζει τις προσπάθειες συνεννόησης με τον Οτσαλαν. Λίγο πριν τις εκλογές του 2011 ο Ερντογάν σε μια πρώτη επιχείρηση, ξεκαθάρισε τα ψηφοδέλτια του από οπαδούς της «Κοινότητας» πολλοί από τους οποίους βρίσκονταν κοντά στον πρόεδρο Αμντουλλάχ Γκιουλ και συνέχισε με την απομάκρυνση Γκιουλενιστων από ευαίσθητες θέσεις της κρατικής μηχανής.
Το σχίσμα μεταξύ των πρώην συμμάχων έγινε πιο φανερό όταν στην διάρκεια των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζι, ο Γκιουλεν άσκησε κριτική στην υπέρμετρη άσκηση βίας, ενώ κριτική στάση προς την κυβέρνηση κράτησαν και τα ελεγχόμενα από τον ίδιο ΜΜΕ. Η στάση αυτή κτύπησε «καμπανάκι» για τον Ερντογαν που είδε ταυτόχρονα να διαφοροποιείται από τις επιλογές του στο Γκεζι και αυτός ακόμη ο πρόεδρος της χώρας Αμντ. Γκιουλ.
Η διεξαγωγή από δικαστικούς, που ελέγχονται από τον Γκιουλέν έρευνας εις βάρος του πιο έμπιστου συνεργάτη του Ερντογαν, του αρχηγού της ΜΙΤ Χακαν Φινταν (για τις μυστικές συνομιλίες με το PKK), έθεσαν οριστικά τον Γκιουλεν στον κατάλογο των αντιπάλων του τούρκου πρωθυπουργού.
Οι αντιδράσεις από τους ίδιους χώρους στην έγερση εκ μέρους του Ερντογάν θέματος απαγόρευσης διαμονής αγοριών και κοριτσιών σε κοινούς φοιτητικούς ξενώνες, εξόργισαν περισσότερο τον Ερντογαν, ο οποίος βλέποντας ότι δημιουργείται ένα πλέγμα τιθάσευσης των …(ισλαμικών και αυταρχικών) εμπνεύσεων του, αποφάσισε να προχωρήσει σε ευθεία επίθεση στην «Κοινότητα” ανακοινώνοντας την απόφαση του να κλείσει τα φροντιστήρια που λειτουργούν σε όλη την χώρα και προετοιμάζουν τους μαθητές για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια.
Τα φροντιστήρια αποτελούν τον βασικό πυρήνα άντλησης οικονομικών πόρων της «Κοινότητας» στην Τουρκία, αλλά κυρίως τον χώρο στον οποίο ο Γκιουλεν προσελκύει νέους οπαδούς. Δεν είναι τυχαίο ότι την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει τα φροντιστήρια αποκάλυψε η Ζαμαν η εφημερίδα που ελέγχει ο Γκιουλεν. Τελικά μετα από αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΑΚΡ ο Ερντογαν μετα από μια μαραθώνια συνεδρίαση επταμιση ωρών του υπουργικού συμβουλίου δέχθηκε να υπάρξει μεταβατική περίοδος για το κλείσιμο των φροντιστηρίων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015…
Ο αγώνας όμως που έχει ξεκινήσει δείχνει να είναι αμείλικτος καθώς αφορά την νομή της εξουσίας, με τους Γκιουλενιστες να βλέπουν να απειλείται η πιο φιλελεύθερη και δυτικοστροφη εκδοχή του Ισλάμ που πρεσβεύουν.
Το πιθανότερο είναι ότι ο Ερντογαν δεν θα μπορέσει και πιθανόν να μην επιχειρήσει την εξουδετέρωση της «Κοινότητας» και να περιορισθεί στην χειραγώγηση της. Ο ιμάμης όμως έχει αποδείξει ότι είναι εξίσου σκληρός παίκτης, και το φλερτ του με κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ όπως ο Γκιουλ και ο Αριντς, αλλά και με φιλελεύθερα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας δείχνουν ότι μάλλον κοιτάζει στο μέλλον και στην μετα Ερντογαν εποχή…
Ο Φετουλαχ Γκιουλεν ένας χαρισματικός ιμάμης που ζει πλέον αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, από όπου ελέγχει και την αυτοκρατορία που έχει δημιουργήσει σε όλο τον κόσμο, βασισμένη κυρίως σε εκπαιδευτικά ιδρύματα θεωρεί τον εαυτο του συνεχιστή του Σαϊντί Νουρσί (1878-1960) εκφραστή του «Φιλελεύθερου-Πολιτιστικού Ισλάμ» το όποιο είναι στον αντίποδα του πολιτικοθρησκευτικού κινήματος «Εθνική Άποψη» (Milli Gorus) που ιδρύθηκε το 1969 από τον Αρμπακάν και βρήκε συνεχιστές το ΑΚΡ του Ερντογαν.
Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ο Ερμπακαν στο μικρό διάστημα που έμεινε πρωθυπουργός υπέγραψε στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της 28ης Φεβρουαρίου 1997 έγγραφο που του παρουσίασαν οι Στρατηγοί όπου στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «ισλαμικής απειλής», προβλέπονταν και η σύλληψη του Γκιουλεν…
Η Κοινότητα Φετουλαχ Γκιουλεν είναι ένα θρησκευτικό πολιτικό κίνημα, σουνιτικο, αλλά υποστηρίζει την ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στις σύγχρονες κοινωνίες, κηρύσσει την ανεκτικότητα και τον διαθρησκευτικο διάλογο, την δημοκρατία αλλά και τον τουρκικό εθνικισμό.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, η «Κοινότητα» λειτουργεί 500 σχολεία σε 92 χώρες, εκατό σχολεία, έξι πανεπιστήμια και τα περισσότερα από τα 4000 φροντιστήρια στην Τουρκία. Στα σχολεία του εξωτερικού πολλά από αυτά και στις ΗΠΑ διδάσκεται ως δεύτερη γλώσσα η τουρκική και οι μαθητές εξοικειώνονται με τον τουρκικό πολιτισμό..
Προωθώντας τον παντουρκισμο η «Κοινότητα» οργανώνει κάθε χρόνο στην Τουρκία την Ολυμπιάδα Τουρκικής Γλώσσας, όπου φέτος συμμετείχαν 2000 παιδιά από 140 χώρες!
Στην «Κοινότητα» ανήκουν νοσοκομεία στην Τουρκία, η Τράπεζα Asya, το πρακτορείο ειδήσεων CIHAN, η εφημερίδα ZAMAN με καθημερινή κυκλοφορία 1,1 εκ. φυλλων, πολλα περιοδικά, δυο τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ενώ κοντά στην «Κοινότητα» είναι και η εφημερίδα Μπουγκιουν και τα κανάλια «Καναλτουρκ» και TVNet.
Η αντιπαράθεση της «Κοινότητας» και του σκληρού πυρήνα του ΑΚΡ έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια και στην Θράκη, όπου το σύστημα Ερντογαν εκπροσωπείται από τις οργανώσεις και τα ΜΜΕ που ξεφυτρώνουν με την ενίσχυση του τούρκου υπουργού υγείας Α. Μουεζινογλου και του Χαλιτ Ερεν επικεφαλής του ιδρύματος Ισλαμικού Πολιτισμού IRCICA που υπάγεται στον οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Η «Κοινότητα» έχει επιχειρήσει να διεισδύσει στην Ελλάδα και κυρίως στην Θράκη.
Καποια φροντιστήρια ξένων γλωσσών στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, όπως και βιβλιοπωλείο στη Κομοτηνή χρηματοδοτούνται από τον τούρκο ιμάμη, ενώ κοντά στην «Κοινότητα» είναι η ιστοσελίδα «Azinlikca.net».
Πρόσφατα σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής, άνθρωποι του Φετουλαχ Γκιουλεν προσέγγισαν έλληνες εκπαιδευτικούς αλλά και Έλληνα εν ενεργεία διπλωμάτη για να του προτείνουν συνεργασία για την ίδρυση ιδιωτικού σχολείου στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
Το φθινόπωρο εμφανίστηκε μάλιστα η μετάφραση ενός εκ των δεκάδων βιβλίων που έχει συγγράψει ο ιμάμης, στα ελληνικά από γνωστό Εκδοτικό Οίκο. Ήδη η ιστοσελίδα του Ιδρύματος Φετουλαχ Γκιουλεν υπάρχει και στην ελληνική γλώσσα (http://fgulen.com/gr/).
Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στο Εθνος της Κυριακής – www.ethnos.gr
Read more: http://mignatiou.com/?p=18083#ixzz2o2EX1TLX
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου