Ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτονταν επίσημα στην Τουρκία, στη Μπόζνα απέναντι από το προγεφύρωμα του Κάραγατς γινόταν η επίδειξη των πραγματικών προθέσεων και στοχεύσεων της γειτονικής χώρας.
Στο κέντρο πλωτών μέσων των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων στη Μπόζνα, μονάδες μηχανικού και ελιγμού της 1ης Τουρκικής Στρατιάς εκπαιδεύονταν στη διάβαση υδατίνων γραμμών σε μία εντυπωσιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση υλικών, μέσων και προσωπικού.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη Μπόζνα καταμετρήθηκαν περισσότερα από 40 ζεύγματα πλωτών γεφυρών εφόδου Ribbon και FSB-E, τα οποία αντιστοιχούν σε περίπου 250 μέτρα πλωτής γέφυρας που σε ορισμένα σημεία του Έβρου επαρκούν για τη ζεύξη του με δύο πλωτές γέφυρες.
Η σημειολογία της χρονικής σύμπτωσης δεν πρέπει να μας διαφύγει.
Ενώ ο Έβρος αποτελεί για την ελληνική αμυντική διάταξη ισχυρό γεωγραφικό πλεονέκτημα, είναι προφανές ότι για τους Τούρκους αποτελεί ένα εξίσου ισχυρό κώλυμα που όμως πρέπει να διασπαστεί. Το ίδιο ισχύει και για την αντιαρματική τάφρο και για αυτό ακριβώς τον λόγο τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για την απόκτηση των εξειδικευμένων μέσων που απαιτούνται.
Η δε πραγματοποίηση της εκπαίδευσης στη Μπόζνα σε τέτοια έκταση και ένταση την ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία χωρίς αμφιβολία εμπεριείχε και ένα μήνυμα προς την ελληνική πλευρά, ότι η τουρκική ισχύς μπορεί να διασπάσει – υπερβεί όλα τα εμπόδια (συμπεριλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου) ώστε να επιτευχθούν οι στρατηγικοί αντικειμενικοί σκοποί των νεο-Οθωμανών.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι Τουρκικές Χερσαίες Δυνάμεις διαθέτουν δύο τύπους πλωτών ταχέως αναπτυσσομένων γεφυρών εφόδου.
Συγκεκριμένα διατίθενται:
-Έξι (6) συλλογές πλωτών γεφυρών εφόδου Ribbon (αγνώστου μήκους σημειώνεται όμως ότι η κάθε συλλογή τυπικά επαρκεί για την κατασκευή γέφυρας 100 ως 120 μέτρων), και
-Οκτώ (8) συλλογές πλωτών γεφυρών FSB-Ε (Faltschwimmbrücke-Export), κατασκευής της γερμανικής EWK (Eisen Werke Kaiserslautern, νυν General Dynamics European Land Systems-Germany GmbH).
Κάθε συλλογή FSB-E δύναται να κατασκευάσει πλωτή γέφυρα εφόδου μήκους 250 μέτρων.
Η κλάσης 60 τόνων γέφυρα FSB-Ε αποτελεί βελτιωμένο αντίγραφο της αμερικανικής πλωτής γέφυρας εφόδου Ribbon και μάλιστα τα ζεύγματα και τα οχήματα μεταφοράς της είναι πλήρως εναλλάξιμα με αυτά της αμερικανικής. Μεταξύ των χρηστών της περιλαμβανόταν και ο Γερμανικός στρατός που τις ανέπτυσσε σε μεραρχιακούς λόχους μηχανικού γεφυροποιίας με την κάθε συλλογή να περιλαμβάνει 18 μεσαία και οκτώ ακραία ζεύγματα.
Περιττό να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν των συλλογών πλωτών γεφυρών εφόδου βρίσκεται αναπτυγμένο σε συγκροτήματα και μονάδες μηχανικού της 1ης Τουρκικής Στρατιάς στην Ανατολική Θράκη.
http://www.defence-point.gr/news/?p=70847
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου