Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για μαϊμού επιδόματα




Ηλεκτρονικά στοιχεία ζητά από τους δήμους το υπ. Υγείας για διασταύρωση

Oριστικά φρένο στη σπατάλη κρατικών πόρων που διατίθενται για προνοιακά επιδόματα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι κατά το παρελθόν χορηγούνταν τόσο σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνταν όσο και σε άλλους που κατάφερναν να τα πάρουν… επί δύο.
Για αυτό και δίνει διορία μόλις έναν μήνα στους δήμους της χώρας να αποστείλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία όλων των δικαιούχων δημοτών τους, διαφορετικά απειλεί να κλείσει την “κάνουλα” της χρηματοδότησης, αφήνοντας χωρίς χρήματα ακόμα και τους νόμιμους δικαιούχους.
Το πρόβλημα με τη χορήγηση, αφειδώς, επιδομάτων επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν είχε μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστήματος on line με τις πρώην νομαρχίες της χώρας και ως εκ τούτου ούτε και με τους δήμους, στους οποίους ο “Καλλικράτης” μεταβίβασε την αρμοδιότητα των προνοιακών επιδομάτων.
Το τελεσίγραφο στους δήμους να προσκομίσουν το συντομότερο δυνατό τα στοιχεία των επιδοματούχων θα σταλεί εντός των επόμενων ημερών, δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί και προχωρά στη σύσταση “Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Επιδομάτων”.
Επικεφαλής αυτής της… επιχείρησης τίθεται ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος με επείγουσα επιστολή του θα ζητήσει από τους δήμους να γρηγορήσουν και να καταθέσουν -ηλεκτρονικά- εντός ενός μήνα τα στοιχεία των δικαιούχων. Σε διαφορετική περίπτωση, η ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιδοθούν τα προϋπολογισμένα κονδύλια για τα προνοιακά επιδόματα. Μάλιστα, ο κ. Μπόλαρης είχε επισημάνει από τη Θεσσαλονίκη, όπου παραβρέθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ότι ο νομοθετικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αφορά τη δημιουργία ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας, ένα ενιαίο μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται όλοι όσοι δικαιούνται επιδόματα. Αυτό, όπως είπε, γίνεται γιατί μέχρι σήμερα υπάρχουν δεκάδες ασύνδετα μεταξύ τους αρχεία, ασύνδετες μεταξύ τους βάσεις, με τις οποίες διανέμονται προνοιακά επιδόματα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι δήμοι της χώρας φρόντισαν ήδη να ενημερώσουν το υπουργείο, ως όφειλαν, με δεδομένο ότι είναι αυτοί πλέον οι αρμόδιοι για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.

Επιδόματα… επί δύο
Στον νομό Θεσσαλονίκης οι επιδοματούχοι ανέρχονται σε 27.000 άτομα με αναπηρίες και άλλα προβλήματα, ενώ υπεύθυνος για την αποστολή των στοιχείων αυτών είναι ο κεντρικός δήμος, βάσει του “Καλλικράτη”. Σύμφωνα με την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, αρμόδια σε θέματα Πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, ο προϋπολογισμός των επιδομάτων για τον νομό Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ το επίδομα υπολογίζεται σε περίπου 630 ευρώ το δίμηνο.
Η ίδια, που στο παρελθόν στην πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης είχε την αρμοδιότητα, αναφερόμενη στην ανάγκη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τα επιδόματα να καταβάλλονται αποκλειστικά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη, τόνισε ότι η έλλειψη ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής είχε ως αποτέλεσμα να χορηγούνται επιδόματα επί δύο. Δηλαδή ο ίδιος άνθρωπος να λαμβάνει το επίδομα από τη Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα από τη Λάρισα, ή από άλλη πόλη της χώρας. “Το φαινόμενο αυτό το συναντήσαμε συχνά στους Ρομά, οι οποίοι περνούσαν μεν επιτροπές, αλλά με δεδομένο ότι υπέγραφαν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν παίρνουν επίδομα από αλλού και τα στοιχεία τους δεν ήταν καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά, εντοπίστηκαν να λαμβάνουν το ίδιο επίδομα και από άλλη πόλη, πλην της Θεσσαλονίκης”, υπογράμμισε η κ. Βασιλειάδου.
Επίσης, η υπηρεσία Πρόνοιας, που υπαγόταν στην πρώην νομαρχία, είχε καταγγείλει, εκτός από τους Ρομά, και δεκάδες περιστατικά με συγγενείς δικαιούχων, που ενώ είχαν πεθάνει, αυτοί συνέχιζαν να προσκομίζουν τα χαρτιά τους, για να πάρουν το πολυπόθητο επίδομα.

Της Φανής Σοβιτσλή
Αντίστροφη μέτρηση για μαϊμού επιδόματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου