Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η Τουρκία απειλώντας τη Συρία απειλεί και όλους τους γείτονές της

October 7th, 2011


Σοβαρές επιπτώσεις ενδέχεται να έχει για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις υφισταμενες στρατηγικές ισορροπίες η διαφαινόμενη πρόθεση της Τουρκίας να επιχειρήσει τη δημιουργία ζώνης προστασίας των Συρων αντικαθεστωτικών σε βάθος απο 5 ως 10 χιλιομέτρων, επί του Συριακού εδάφους. Η πρόθεση αυτή της Άγκυρας που στηρίζεται σε προτάσεις του Γενικού Επιτελείου, αλλά και σε παρόμοιες λύσεις σε άλλες περιπτώσεις, για πρώτη φορά εμφανίστηκαν δια στόματος Ταγιπ Ερντογάν. Μιλοντας για τη Συρία προχθες, αναφερθηκε στην ύπαρξη  ευθυνών της Τουρκίας, για την προστασια των Σύρων που διαβιούν κοντά στα σύνορα, καθώς εχουν συγγενείς στην Τουρκία. Διεκήρυξε πως πρέπει να προστευθούν. Το μύνημα του το έστειλε στη Δαμασκό, ανακοινώνοντας στρατιωτικά γυμνάσια, στα σύνορα της Συρίας, χωρίς ν’ αυξάνει όμως τις μονάδες που βρίσκονται εκεί.
Η προοπτική μιας τουρκικής στρατιωτικής παρέμβασης στην Συρία έχει ανησυχήσει υπερβολικά, μια σειρά χωρών πλην της ίδιας της Δαμασκού. Η αποστολή μονάδων του Ρωσικού στόλου στην Αν. Μεσόγειο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Το ρωσικό και Κινέζικο βετο στο ΣΑ του ΟΗΕ ήταν επίσης σαφές. Οι αποστολές Πανέτα, Σταυρίδη στην περιοχή έδειξαν από μόνες τους ότι είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Αλλά ως τώρα δεν έχουμε ακούσει λέξη απο την Ελληνική πολιτική ηγεσία…
Είναι εύλογο το ερώτημα ”γιατί να ενδιαφέρεται η Ελλαδα”; Γιατί η Αθήνα θα πρέπει να πάρει θέση, καθώς προκειται για μία υπόθεση με ύποπτες παρενέργειες. Γιατί αν η Άγκυρα αφεθεί να προχωρήσει αδιαμαρτηρητα στην κατάληψη Συριακού εδάφους, με αιτιολογία τη διάσωση κάποιων ”συγγενικων’ προσώπων τούρκων πολιτων, φανταστείτε τι θα απογίνουμε εμείς στη Θράκη, όπου ο κ. Ερντογαν και οι φίλοι του διατείνονται οτι ζουν Τούρκοι! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Αρμενία ή τη Βουλγαρία…
Ένας άλλος λόγος αντίδρασης της Αθήνας, ειίναι ότι η νέα τακτική δείχνει την αναίρεση του ”δόγματος Νταβουτογλου” που στηριζοταν στα ”μηδενικα προβλήματα” με τους γείτονες.  Είτε πρόκειται για την εγκατέλειψη της θεωρίας αυτής, είτε για μεταβολή της ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες, η Αθήνα δεν μπορεί να την επιτρέψει χωρίς να αντιδράσει. Στις παρουσίες δύσκολες συνθήκες,  γίνεται κατανοητό ότι συχνά αρνουμεθα ν’ ασχοληθούμε με διαφορετικά από την οικονομία ζητήματα. Αλλά ας μην εγκαταλειπουμε τις εθνικές μας υποθέσεις γιατί ό,τι χαθεί , δεν υπάρχει τρόπος ανακαμψης, αντίθετα από την οικονομία.
Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου