Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Το μεγάλο φαγοπότι στη Δημόσια Διοίκηση

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=60312950

Aμετανόητα σπάταλο, φαύλο και παράλογο μοιάζει να είναι το ελληνικό Δημόσιο ακόμη και στην εποχή του μνημονίου, με τη χρεοκοπία της οικονομίας να επικρέμαται απειλητική.

Το μεγάλο φαγοπότι στη Δημόσια Διοίκηση
Παρά τις περικοπές και το γενικότερο κλίμα ασφυξίας που έχει επιβληθεί στο σύνολο της οικονομίας, όπου το Δημόσιο και οι φορείς του εμφανίζονται υπερχρεωμένοι αδυνατώντας να καταβάλουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, κάποιοι μοιράζουν αφειδώς το δημόσιο χρήμα σε συντεχνίες και συμφέροντα που ουδόλως επηρεάζονται από την κρίση. Σε αντίθεση με το σύνολο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, που είτε δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για τα ζωογόνα δάνεια είτε δανείζονται με υψηλά επιτόκια από τις τράπεζες ή με ληστρικά απευθείας από τους τοκογλύφους, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ απολαμβάνουν δάνεια για να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες τους με επιτόκιο 1%.
Την εξοργιστική και πέρα από κάθε λογική πρακτική που δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα αποφάσισαν επίσημα οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, και ειδικότερα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς κ.ά.
Ειδικότερα, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ εγκρίνονται χαμηλότοκα δάνεια σε όλο το προσωπικό της ΔΕΗ, εφαρμόζοντας στην ουσία μια επιδοματική πολιτική σε μια εποχή που η κυβέρνηση σχεδιάζει κατάργηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών.
Ετσι, όσοι θέλουν χρήματα για ανέγερση ή επισκευή κατοικίας μπορούν να δανειστούν από τη ΔΕΗ με σταθερό επιτόκιο μόλις 2%, ενώ το επιτόκιο μειώνεται στο 1,5% και καταλήγει στο 1% εάν το δάνειο προορίζεται για γάμο, τοκετό, σπουδές παιδιών, αγορά επίπλων και συσκευών, ακόμα και για επισκευή αυτοκινήτου.
Ομοίως και στην ΕΥΔΑΠ, όπου το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε τη χορήγηση 170 χιλιάδων ευρώ για να καλυφθούν τα δάνεια των εργαζομένων, ενώ η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς μοιράζει επιδόματα.

Η πραγματικότητα
Την ίδια στιγμή το Δημόσιο αδυνατεί να εξοφλήσει τους προμηθευτές του ή τον εμπορικό κόσμο σε σχέση με την επιστροφή του ΦΠΑ, κόβει το αναγκαίο για την ανάπτυξη της χώρας πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και απειλεί με νέα μέτρα περικοπών τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Επιπροσθέτως, οι τράπεζες στην ουσία αρνούνται να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς απορρίπτουν τις αιτήσεις νέων δανείων που γίνονται είτε για αγορά κατοικίας είτε για την κάλυψη άμεσων αναγκών.
Αλλά και όταν δανείζουν σε ορισμένες περιπτώσεις, το επιτόκιο έχει εκτοξευτεί στο 5% με 6% για τα στεγαστικά δάνεια, στο 10% με 12% για τα καταναλωτικά και στο 20% για τις πιστωτικές κάρτες.
Υπενθυμίζεται ότι τη στιγμή που κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν δάνεια με 1%, οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου δισεκατομμύρια με αντίστοιχο επιτόκιο που σύντομα θα αυξηθεί.

Τα δωράκια
Το ποσό των 45.965 ευρώ διέθεσε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στον Σύλλογο συνταξιούχων της επιχείρησης με απόφαση που πήρε στις 24 Νοεμβρίου. Το ποσό δίνεται για το... σχολικό έτος 2009-2010 για κάποια εκδήλωση. Τακτική πάγια όπως μας ενημέρωσε η κρατική επιχείρηση. Τώρα γιατί παίρνουν επιχορήγηση για το σχολικό έτος οι συνταξιούχοι μόνο οι ίδιοι και η διοίκηση το ξέρουν.

Επίδομα - φάντασμα
Εξεταστικό επίδομα για τη συμμετοχή των υπαλλήλων της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς στη διεξαγωγή των πανελλαδικών συνεχίζουν να λαμβάνουν οι υπάλληλοί της. Το επίδομα αυτό το έπαιρναν όλοι οι εργαζόμενοι στο υπ. Παιδείας χωρίς να εμπλέκονται στις εξετάσεις. Το επίδομα καταργήθηκε πέρυσι, όμως με έναν μαγικό τρόπο εμφανίστηκε και πάλι.

Χείμαρρος τα δάνεια
Απόφαση της Επιτροπής Χορήγησης Εντόκων Δανείων της ΕΥΔΑΠ στους εργαζόμενους στην επιχείρηση. Με αυτή την απόφαση δίνονται 245.500 ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλες σχετικές αποφάσεις. Τα επιτόκια είναι έως και τρεις φορές χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι στις τράπεζες.

Ρεύμα στα... επιτόκια
Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ εγκρίνονται χαμηλότοκα δάνεια σε όλο το προσωπικό της ΔΕΗ, εφαρμόζοντας στην ουσία μια επιδοματική πολιτική σε μια εποχή που η κυβέρνηση σχεδιάζει κατάργηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών. Τα δάνεια έχουν επιτόκιο 1%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου