Του Λευτέρη Τσουκαλά, καθηγητή πυρηνικής τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Purdue, West Lafayette, των ΗΠΑ.
O Ιαπωνικός σεισμός και το τσουνάμι είναι βιβλική καταστροφή ιστορικών διαστάσεων. Δεν υπάρχει όμως κίδυνος πυρηνικού ατυχήματος τύπου Τσερνόμπιλ και κανένας λόγος ανησυχίας για την δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Οταν έγινε ο σεισμός, το 25% των Ιαπωνικών αντιδραστήρων έκλεισαν αυτομάτως σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφάλειας. Η Ιαπωνία έχει συνολικά 55 πυρηνικούς αντιδραστήρες, σχεδόν όλοι στην ανατολική παραλία της χώρας. Παρα τον σεισμό η πλειοψηφία των αντιδραστήρων συνέχισε να λειτουργεί.
Στο σταθμό Fukusima Dai-ichi (σημαίνει Φουκουσίμα Σταθμός-1) αλλά και στον διπλανό του (Fukushima Dai-ni (Φουκουσίμα Σταθμός 2)) διεκόπη η παροχή ισχύος απο το δίκτυο ηλεκτρισμού λόγω του τσουνάμι. Αμέσως άρχισε η λειτουργία εφεδρικών ντιζελογεννητριών.
Η λειτουργία του διεκόπη μετά απο περίπου μια ώρα, πιθανώς λόγω τσοναμογενούς βλάβης στις γραμμές τροφοδοσίας ή και στο καύσιμο. Η εναπομείνανασα πηγή ηλεκτρικής ενέργειας (μπαταρίες) τροφοδότησε τις ανάγκες του σταθμού για περίπου 8 ώρες ενώ άρχισε προσπάθεια μεταφοράς νέων ντηζελογεννητριών στον εργοστασιακό χώρο.
Σε όλους τους αντιδραστήρες έγινε σταδιακή εκτόνωση της πίεσης με την μεταφορά αερίων απο τον αντιδραστήρα στο βοηθητικό χώρο που βρίσκεται επανω απο το προστατευτικό περίβλημα.
Η έκρηξη είναι χημικού τύπου η οποία αν και μεταφέρει κάποια ακτινοβολία στο περιβάλλον είναι σχετικά ακίνδυνη για την δημόσια υγεία και ασφάλεια. Πάντως τα επίπεδα ακτινοβολίας στον εργοστασιακό χώρο παραμένουν χαμηλά.
Αυτοί οι δυο αντιδραστήρες είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μια περιορισμένη τήξη καυσίμου, χωρίς όμως πιθανότητα διαρροής ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον.
Συγκριτικά, η ακτινοβολία σήμερα εντός του εργοστασιακού χώρου του σταθμού Fukushima Dai-chi είναι περίπου 20 φορές χαμηλότερη απο την ατκινοβολία μιάς αξονικής τομογραφίας.
Ενδεικτικά οι μετρήσεις εκει δείχνουν 100 micro sievert την ώρα ενω συγκριτικά μια αξονική τομογραφία είναι περίπου 2.000 micro sievert.
http://cpjournalist.wordpress.com/2011/03/14/%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%AE%CF%82-%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%B9/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου