Στην παραδοχή ότι η στρατιωτική επικράτηση επί των ανταρτών του PKK είναι αδύνατη προέβη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Γιαλτσίν Ακντογκάν, εκ των βασικών συμβούλων του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για τον λόγο αυτό η τουρκική κυβέρνηση ξεκίνησε συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, οι οποίες ως βασικό στόχο έχουν τον αφοπλισμό των ανταρτών.
«Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι ο αφοπλισμός τους. Δεν μπορείς να φέρεις αποτελέσματα και να εξαφανίσεις μια οργάνωση μόνο με τον ένοπλο αγώνα», φέρεται να ανέφερε στη συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Η είδηση έχει μεγάλη σημασία, εάν κανείς αναλογιστεί δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών τα οποία φέρουν τον ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP (Ρεουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να επιχειρεί να αποκαταστήσει τις γέφυρες επικοινωνίας με τους Κούρδους. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον μεγάλων αλλαγών και οι επόμενες μήνες θα δείξουν εάν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποια λύση που θα «αγοράσει» χρόνο για την Τουρκία.
Θεωρούμε νομοτελειακή την τελική σύγκρουση και τον ακρωτηριασμό της Τουρκίας, με το σκεπτικό ότι είναι απλώς αδύνατο να πειστούν οι Κούρδοι μακροπρόθεσμα να μην επιδιώξουν τη δημιουργία του δικού τους κράτους, όσες ελευθερίες και προνόμια και να αποσπάσουν από το τουρκικό κράτος. Για τον λόγο αυτόν μιλάμε για «αγορά χρόνου» και όχι για επίλυση του προβλήματος, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε εάν η τελική διευθέτηση του προβλήματος θα πάρει μήνες, χρόνια ή δεκαετίες.
Αυτό θα εξαρτηθεί και από τον βαθμό συνειδητοποίησης της κατάστασης από τον τουρκικό πολιτικό κόσμο που θα πρέπει να δει την περιφερειακή κατάσταση συνολικά με άλλη οπτική και να περιορίσει τους στόχους του ώστε να ανταποκρίνονται – αντιστοιχούν στα μέσα που διαθέτει η χώρα. Αυτό αφορά και τις σχέσεις με την Ελλάδα, κυρίως όμως να εγκαταλείψει τα νεοθωμανικά αναθεωρητικά οράματα που θα οδηγήσουν την Τουρκία σε μεγάλες περιπέτειες μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.
Αισιόδοξοι δεν είμαστε καθόλου ότι ο τουρκικός πολιτικός κόσμος θα κάνει την έκπληξη και θα αλλάξει ρότα. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να αντιληφθούν οι δικοί της ηγέτες ότι μπαίνουμε σε εποχή σημαντικών αλλαγών οι οποίες θα απειλήσουν την ελληνική ασφάλεια. Και όπως γνωρίζουν και συζητούν ειδικοί επιστήμονες στα διεθνή think tank, ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, τα σενάρια είναι πολλά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου