Η «Μιλλιέτ» γράφει ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ δήλωσε ενώπιον των Τούρκων Πρέσβεων ότι ο Οτσαλάν είναι «ηγέτης-κλειδί» και ο ρόλος του είναι κρίσιμος για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Η δομή του ΡΚΚ, πρόσθεσε, έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ξένοι παράγοντες έχουν διεισδύσει σε αυτό και η επίλυση του προβλήματος με το ΡΚΚ μπορεί να καταστεί δύσκολη, ακόμη και με την ύπαρξη συμφωνίας με τον Οτσαλάν...
Τούρκοι ακροδεξιοί σχηματίζουν το σήμα του Τουρανικού "Γκρίζου Λύκου" |
Tα Δύο άρθρα που παρατίθενται έχουν ως στόχο και σκοπό μια πληρέστερη εικόνα για τις ραγδαίες εξελίξεις αναφορικά με το Κουρδικό ζήτημα. Η αχτίδα φωτός που έχει διαφανεί για την επίλυση του είναι ευπρόσδεκτη σε μια εξέγερση η οποία έχει κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Στο επίκεντρο των εξελίξεων οι συζήτησεις του τουρκικού κράτους και όχι της Τουρκικής Κυβέρνησης ως ισχυρίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον έγκλειστο στις φυλακές Ιμραλί Κούρδο Εθνικό Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Πρώτο ερώτημα παραμένει η έκταση εξουσίας που ασκεί ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης (ο οποίος φέρεται να παραπονέθηκε οτι οι δικηγόροι του δεν μεταφέρουν ορθά τις απόψεις του με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει) πάνω στο PKK και ειδικά στην στρατιωτική του πτέρυγα Η πρόσφατα απεργία πείνας στις Τουρκικές φυλακές της οποίας ένα από τα αιτήματα ήταν και η άρση της απομόνωσης του Κούρδου Ηγέτη αποτέλεσε δείγμα της Ισχύος που διαθέτει καθώς με μήνυμα που μεταφέρθει μέσω του αδερφού του (ο οποίος κια στο παρελθόν είχε καταφερθεί κατά τις στάσης του φιλοκουρδικού κόμματος BDP) αυτή έπαυσε. Η άποψη ότι ο Ερντογάν ενόψει της τριπλής εκλογικής διαδικασίας με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος αυτός και το κόμμα του προσπαθεί να κερδίσει χρόνο έχει βάση, σκοπός του λοιπόν είναι να διαχειριστεί το πρόβλημα ενώ ο Κούρδος Εθνικός Ηγέτης ζητά παραχωρήσεις. Η τελευταία εκλογική επιτυχία του Ταγίπ Ερντογάν βασίστηκε στο 1/3 των ψήφων στην νοτιοανατολική επαρχία με το BDP να λαμβάνει περί το 7% των ψήφων. Οσο για τις εκλογές σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ας σημειωθεί το γεγονός ότι με τις επιχειρήσεις του τουρκικού κράτους η Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) -οργάνωση ομπρέλα του κουρδικού κινήματος μετρά χιλιάδες συλλήψεις στελεχών της με αποτέλεσμα να είναι σε δυσχερή σχέση με οτι αυτο σημαίνει. Η λογική οτι το τουρκικό καθεστώς προσέρχεται σε διαπραγματεύσεις όταν έχει επιβάλλει την ισχύ του είναι υπαρκτή. (kurdpress.com)
Παράλληλα ενόψει τον εξελίξεων στην Συρία και στο Ιράκ θα ήταν ιδιαίτερα βολικό για τις υπαρκτές τουρκικές επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή να εκμηδενιστεί η στρατιωτική ισχύς του PKK το οποίο είναι γεγονός πως με την εφετινή του δράση περιόρισε σημαντικά την παρουσία του τουρκικού στρατού στις νοτιοανατολικές περιοχές.
Νωπές οι θύμησες απο την παρέμβαση Μουράτ Καραγιλάν ο οποίος , αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, φέρεται να δήλωσε :
"Εγώ δεν θα ρίξω το επίπεδο και δεν θα μιλήσω σαν κι αυτόν, όμως όσα είπε του τα επιστρέφω κατά λέξη. Ο Ερντογάν θα πρέπει να γνωρίζει ότι εμείς είμαστε παιδιά του Κουρδιστάν, αυτή τη χώρα την αγαπάμε και έχουμε πληρώσει μεγάλο τίμημα γι' αυτήν. Ο Ερντογάν μας λέει 'ή θα εκτουρκιστείτε και αποδεχτείτε ότι υπάρχει ένα μόνο έθνος ή να φύγετε να πάτε όπου θέλετε'. Κι εγώ του απαντώ: Εσείς τι ζητάτε στη πατρίδα μας; Εδώ είναι Κουρδιστάν. Είναι η χώρα μας, η πατρίδα μας. Αυτός που πρέπει να φύγει από εδώ, από την πατρίδα μας, είστε εσείς. Φύγετε από την πατρίδα μας. Όσο υπάρχει ένοπλη καταπίεση στον Κουρδικό λαό, όσο είναι σε εξέλιξη μια πολιτική γενοκτονία, ο Κουρδικός λαός θα αντιστέκεται και οι αντάρτες της ελευθερίας θα κυριαρχούν στα βουνά του Κουρδιστάν. Αυτό θα πρέπει να το ξέρουν όλοι καλά".
Σε ότι αφορά την θέση Καραγιλάν ακολουθεί παρέμβαση του στον κουρδικό Ιστότoπο Firatnews.com o οποίος φέρεται να υιοθετεί ενα σχήμα διαπραγματεύσεων ανάλογο της Κυβέρνησης Κολομβίας με τους FARC (.Μόνο που οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός έχουν ως στόχο την κοινωνική επανάσταση και την μείωση της αμερικανικής επιρροής στην χώρα οι Κούρδοι διεκδικούν την Εθνική τους ταυτότητα και μιλούσαν μέχρι πρότινος για τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν)
Ως επίσης και οι μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπείας του PKK στο Οσλο το 2010 με τον Χακάν Φιντάν διοικητή της ΜΙΤ κλόνισαν την θέση του PKK και είνα αναγκαίο για να μην επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό η διαπραγματευτική διαδικασία να μην παραμείνει μυστική (τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι λαλίστατα και αποτελούν την μόνη πηγή ενημέρωσης μέχρι σήμερα).
Ο υπ αριθμόν δύο στην ηγεσία του PKK θέτει την επαναξιολόγηση των δεδομένων για το 2013 κάνοντας ιδιαίτερη μνεία ότι δεν ζουν με ψευδαισθήσεις αλλά πάντα προσηλωμένοι στην ιδέα της πάλης χωρίς χαλάρωση η οποία και αποτελεί το μόνο εχέγγυο τους προς την διαδικασία επίλυσης του κουρδικού ζητήματος με δημοκρατικό τρόπο στην βάση της Λαικής Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Αυτόνομου Κουρδιστάν.Η προσήλωση στην ιδέα της πάλης δημιουργεί την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης της Κουρδικής οργάνωσης καθώς ώς εχει δείξει η Ιστορία το Τουρκικό κράτος και παρακράτος δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να εξαπολύσει εκ νέου την κατασταλτική του δράση.Το παράδειγμα των Ταμίλ αποτελεί τρανή απόδειξη του τι θα μπορούσε να συμβεί αν αγνοηθεί το πραγματικό πρόσωπο του τουρκικού καθεστώτος
http://www.firatnews.com/
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2013/01/blog-post_3127.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.UOe6b-RX2-k
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου