Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Σπασμένο τηλέφωνο αλά ... βουλγαρικά


 Marcus Templar*

Κάτι το αστείο συμβαίνει τελευταίως.  Η Βουλγαρική εφημερίδα Φόκους έχει δημοσιεύσει ότι η σκοπιανή εφημερίδα Nόva Μακέντονιγια έχει με την σειρά της δημοσιεύσει πως η Ελληνική εφημερίδα Καθημερινή στηριζόμενη σε θετικές μέν αλλά άγνωστες πηγές ισχυρίζεται ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχει λίγο πολύ κλείσει.  Το τελικό όνομα λέγεται πως θα είναι ή Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονιας ή Δημοκρατία του Βαρδάρη. Μάλιστα η βουλγαρική εφημερίδα έγραψε ότι για πρώτη φορά έχει αναφερθεί πως το όνομα των Σκοπίων δεν θα περιέχει την λέξη Μακεδονία.
Βεβαίως αναρωτάται κανείς: Καί πού είναι το αστείο; Άς το δούμε. Κατά αρχήν έχω διαβάσει το άρθρο της σκοπιανής εφημερίδος αλλά και ανάλογο άρθρο του βουλγαρικού Φόκους και του ελληνικού blog που έβγαλε την είδηση​​.  Είμαι λοιπόν πολύ καχύποπτος με το όλο θέμα.  Μια εφημερίδα των Σκοπίων παίρνει πληροφορίες από μια ελληνική εφημερίδα, που δεν έχει δημοσιεύσει την επακριβή πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ. Η Nόva Μακέντονιγια δημοσιεύει άρθρο από άλλη εφημερίδα που δημοσιεύει άρθρο βασισμένο σε ανώνυμη πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ, ότι το συμφωνηθέν όνομα είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη.Το Φόκους της Βουλγαρίας, παίρνει το άρθρο της εφημερίδας των Σκοπίων Nόva Μακέντονιγια, αλλά αναφέρει ότι το συμφωνηθέν όνομα των Σκοπίων είναι Δημοκρατία του Βαρδάρη. Οι Έλληνες διαβάζουν την βουλγαρική εκδοχή των νέων και αρχίζουν να επαινούν τον κ. Σαμαρά. Δεν έχω φυσικά κανένα πρόβλημα με αυτό, εκτός από το ότι το μέν αρχικό άρθρο από την Αθήνα δήλωνε Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη (όπως δήλωσε «άγνωστη πηγή»), επιστρέφει δε στην Αθήνα ως Δημοκρατία του Βαρδάρη και οι Έλληνες τό τρώνε επειδή τους αρέσει. Εν τω μεταξύ, απ’ ὀτι γνωρίζω, η επίσημη Αθήνα σιωπά.


Τι σημαίνει αυτό; Κατά την γνώμη μου, σημαίνει ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ θέλοντας το δει πως αισθάνονται οι Έλληνες, διέρρευσε τα ‘νέα’ στην Καθημερινή. Απο εκει τα πήρε η Νοβα Μακεντόνιγια με το σκεπτικό πως «αφού το γραφει η Καθημερινή, έτσι θα πρέπει είναι. Τα πράγματα είναι τελειωμένα». Από εκει καί με το ίδιο σκεπτικό παραλαμβάνει τα νέα το Φόκους, που τα μετέδωσε όμως λίγο διαφορετικά και έτσι οι Ελληνες έχουν ελπίδες και αρέσκονται στο ότι το τελικό όνομα των Σκοπίων δεν θα περιέχει τον όρον Μακεδονία. Μ’αυτόν τό τρόπο όμως δοκιμάζονται και οι σκοπιανοί.  Πως θα αισθάνονται άν η χώρα τους θα ονομασθεί μ’ ένα όνομα που δεν θα περιέχει το όνομα Μακεδονία;  
Απο το Φόκους το ψεύδος εκυκλοφόρισε ως αλήθιεα, «εφ’ όσον το Φόκους το έγραψε, έτσι είναι». Έτσι όλα τα ελληνικά ηλεκρονικά δύκτια παρουσιασαν τα «νεα» τα οποία όμως είναι αλλοιωμένα. Στα Ελληνικά αυτό λέγεται «σπασμένο τηλέφωνο».
Στό τέλος το ελληνικό ΥΠΕΞ θα μαζέψει πληροφορίες ότι στους  Έλληνες αρέσει τό συμφωνηθέν όνομα, χωρίς να διευκρινίσει ποιό ακριβως!                                                             
                                                                                                                                                                      
α) Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη, ή  

β) Μακεδονία του Βαρδάρη.                                                                                                                 
                                                                                                                                                                    
Έτσι οι Έλληνες θα πούν «ναι» και θα βρεθούν προ μεγάλης εκπλήξεως όταν θα δουν ότι το τελικό όνομα των Σκοπίων περιέχει τον όρο Μακεδονία (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Έτσι η Ελλάδα ακόμη μία φορά θα φανεί «κερδισμένη». Οποιος πιστεύει σε τέτοιο κέρδος απατάται οικτρώς.  
Το άλλο ερώτημα είναι άν η Βουλγαρία δοκιμάζει τα Σκόπια με την σειρά της παρουσιάζοντας τη ίδια παραπληροφόρηση...


"It is not skulls and tongues which determine ethnicity so much as the soul." Giuseppe Mazzini

Σημ. Ο Μάρκους Τέμπλαρ είναι Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής ζητημάτων που άπτονται της γεωστρατηγικής των Βαλκανίων. Έχει γράψει εκτενώς γιά το Μακεδονικό Θέμα στην Ιστορική καί γεωπολιτική του διάσταση.
ΜΗΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου