Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τεράστια ευκαιρία γιά την Ελληνική εξαγωγική προσπάθεια αγροτικών προϊόντων

Ρωσία: Θα απαγορεύσει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από Τουρκία

Ιούνιος 29, 2012.

 Μόσχα.
Η Ρωσία ενδέχεται να απαγορεύσει την εισαγωγή  λαχανικών και φρούτων από την Τουρκία από τις συνεχείς παραβάσεις στις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ποιότητα των προϊόντων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Ίντερφαξ.

Η απαγόρευση αυτή θα γίνει, ενδεχομένως, λόγω της αυξημένης συχνότητας της κακής παράδοσης των προϊόντων ή της περιεκτικότητάς τους  με επικίνδυνες ουσίες που προστίθενται στην φυτική παραγωγή και οι οποίες είναι επιβλαβείς  για την ανθρώπινη υγεία.

Το 2005 η Ρωσία είχε αποφασίσει  απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών  προϊόντων φυτικής παραγωγής λόγω  υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτοφάρμακα και νιτρικά.

--
Μικρές Εκδόσεις Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Η ελληνική καταγωγή των Ρωμιών της Συρίας που σήμερα σφαγιάζονται από τους μουσουλμάνους

Κοιτάξτε τα μάτια, κοιτάξτε τα πρόσωπα αυτών των Ρωμιών της Συρίας, αυτών των Ελληνοσύρων, αυτών των Ορθοδόξων Ελλήνων της Αντιοχείας.
Κοιτάξτε τους γιατί είναι σαν τα αρνιά στο μαντρί που πάνε για σφάξιμο. Κοιτάξετε αυτούς τους Ελληνορθόδοξους Χριστιανούς που σκοτώνονται από τους μουσουλμάνους χωρίς να έχουν καμία βοήθεια από πουθενά. Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας. Εμείς που γράφουμε για τους αγίους, εμείς που γεμίσαμε το διαδίκτυο με Ορθόδοξα ιστολόγια για να γράφουμε για σταρετς, για Φιλοκαλίες και Γεροντικά κι άλλα διάφορα Πατερικά βιβλία, για αδιάλειπτες προσευχές με κομποσκοίνια, και πέστε μου τί όφελος έχουν όλα αυτά όταν οι ομόθρησκοι μας στη Συρία κάθε μέρα σφαγιάζονται και μαρτυρούν για το Χριστό και εμείς τους αγνοούμε; Ας τους κοιτάξουν οι ιερείς και οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου και της Ελλάδος που εθελοτυφλούν και συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ας τους κοιτάξουμε όλοι μας και ας προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, ο καθένας όπως μπορεί, για να φέρουμε στην επιφάνεια αυτή τη σύγχρονη γενοκτονία που συμβαίνει καθημερινά μπροστά στα μάτια μας, αλλά που για διάφορους λόγους τα δικά μας μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα κρύβουν από το κόσμο. Ας απαιτήσουμε από από την Εκκλησία της Κύπρου και της Ελλάδος να σταματήσει τους στρουθοκαμηλισμούς και να συμπεριφερθεί όπως αρμόζει. Ας βάλουμε όλοι στη πράξη τα λόγια του Χριστού και όχι μόνο να τα γράφουμε ή να τα διαβάζουμε.

Ποιοι είναι λιπών αυτοί οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου που τόσοι λίγοι από εμάς γνωρίζουμε την ύπαρξη; Κατ' αρχήν σε αντίθεση με αυτούς τους κοντόφθαλμους που νομίζουν ότι Έλληνες είναι αυτοί που ζουν μόνο μέσα στα σύνορα του Ελλαδικού Κράτους, θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο Ελληνισμός ανθούσε πολύ πιο πέρα από τα σύγχρονα σύνορα της Ελλάδας. Αυτοί οι Ρωμιοί που ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας είναι κοινότητα με μακρά ελληνική κληρονομιά που χρονολογείται από την ίδρυση της Αντιοχείας το 323 π.Χ. από το Σέλευκο Νικάτορα και από τη περίοδο της κατάκτησης της Ασίας από το Μέγα Αλέξανδρο. Οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου είναι Έλληνες της Αντιόχειας και η πλειοψηφία από αυτούς κατάγονται από Έλληνες Μακεδόνες εποίκους και Έλληνες της βυζαντινής περιόδου.

Η Συρία αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα και ονομαζόταν Μεγάλη Συρία. Η Μεγάλη Συρία συμπεριλάμβανε, εκτός από το Λίβανο, και την επαρχία της Αλεξανδρέττας. Καθώς η επαρχία της Αλεξανδρέττας ήταν τότε μέρος της Συρίας, οι Έλληνες δεν υπόκειντο στην ανταλλαγή πληθυσμών του 1923. 'Οταν η επαρχία της Αλεξανδρέττας προσαρτήθηκε από την Τουρκία το 1939, δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αντιοχείας μετανάστευσαν προς τη Συρία και το Λίβανο. Εκεί, βρήκαν άλλους Ρωμιούς της Εκκλησίας της Αντιοχείας που ζούσαν στην περιοχή από τα πανάρχαια χρόνια, που όμως είχαν χάσει την ελληνική γλώσσα και μιλούσαν πλέον μόνο αραβικά. Και αφού τ' αραβικά είναι σήμερα η κοινή γλώσσα της Λεβαντίνης η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων της Αντιοχείας έγιναν μια αραβόφωνη χριστιανική κοινότητα αν και μερικοί μιλούν ακόμη και Ελληνικά αλλά και Τουρκικά.
Τί γίνεται όμως με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και πώς επέδρασε πάνω στους Ρωμιούς της περιοχής κατά την πρόσφατη ιστορία; Κατ' αρχήν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μέχρι το 1897 ο Πατριάρχης Αντιοχείας ήταν Έλληνας στην καταγωγή και ελληνόφωνος. Με τη μεσολάβηση όμως της Ρωσίας η οποία ήθελε να έχει μια μεγαλύτερη επίδραση στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Πατριάρχης (που ήταν Κύπριος στην καταγωγή) αναγκάστηκε να παραιτηθεί και στη θέση του εκλέχτηκε αραβόφωνος Πατριάρχης. Την περίοδο εκείνη ήταν σε έξαρση και ο αραβικός εθνικισμός ο οποίος φυσικά ως ιδέα εισήχθη από την Ευρώπη. Όταν η Συρία έγινε ανεξάρτητη χώρα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις και κυρίως το Αραβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπάαθ που κυβερνάει τη χώρα από το 1963, έθεσαν τον εθνικισμό και τον παναραβισμό ως προτεραιότητα για τη ενότητα της χώρας.
Η παρουσία, όμως, των Ρωμιών και του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στη Δαμασκό (το οποίο είχε μετοικήσει εδώ και αιώνες από την Αντιοχεία) αποτελούσε μια ανωμαλία μέσα στο δόγμα του παναραβισμού αφού οι μουσουλμάνοι που ταύτισαν τον αραβισμό με το Ισλαμ τους θεωρούσαν ως ξένο στοιχείο . Έτσι, το Κόμμα Μπάαθ που κυβερνάει τη Συρία προθυμοποιήθηκε να προστατέψει τους Ρωμιούς από τους μουσουλμάνους, με αντάλλαγμα να ασπασθούν τον παναραβισμό. Και ποιος ήταν ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός το στόχος; Η συνεργασία του Κόμματος Μπάαθ με τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας φυσικά! Έτσι, εδώ και δεκαετίες βλέπουμε το Πατριαρχείο Αντιοχείας να ασπάζεται τον παναραβισμό και να προωθεί την ιδέα στους Ρωμιούς ότι δεν είναι Έλληνες στην καταγωγή, αλλά Άραβες.

Η προπαγάνδα αυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας ήταν πολύπλευρη αφού ίδρυσε στο Λίβανο τη Θεολογική Σχολή του Μπαλαμάντ από όπου αποφοίτησαν ιερείς και ιεράρχες οι οποίοι προωθούσαν τον αραβισμό στους πιστούς στις ενορίες και στις επισκοπές τους. Μάλιστα πολλοί Ρωμιοί διανοούμενοι συμμετείχαν ενεργά στην προώθηση του αραβισμού ανάμεσα στη κοινότητα των Ρωμιών με αντάλλαγμα την κυβερνητική εύνοια από τη Δαμασκό. Μάλιστα στο Λίβανο δημιουργήθηκε ανάμεσα στους Ρωμιούς και ένα κόμμα με το όνομα Συριακό Σοσιαλιστικό Εθνικιστικό Κόμμα το οποίο είχε ως στόχο την ένωση του Λιβάνου με τη Συριά που φυσικά πήρε σώμα και οστά από την Κυβέρνηση της Συρίας με την ευλογία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

Σε συνεργασία με τους προέδρους της Συρίας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας, ο σημερινός και οι προκάτοχοί του, έπαιξαν ένα βρόμικο παιχνίδι ενάντια στους Ρωμιούς της Συρίας και του Λιβάνου ξεπουλώντας την ελληνική εθνική τους συνείδηση και προσπαθώντας να τους πέσει ότι είναι Άραβες. Και επειδή η προπαγάνδα του αραβισμού ήταν μεθοδευμένη και μαζική, φαινομενικά, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι τα κατάφερε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον στη Συρία. Ετσί, εδώ και πολλές δεκαετίες οι Ρωμιοί της Συρίας και του Λιβάνου αποκόπηκαν και απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους Έλληνες συστηματικά και στοχευμένα από το ίδιο τους το Πατριαρχείο με στόχο να τους αραβοποιήσει.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας για δεκαετίες τώρα προπαγάνδιζε στο ποίμνιό του ότι ήταν άραβες. Και μπορεί όλα να φαίνονταν μια χαρά, και ότι η συνεργασία του Πατριαρχείου Αντιοχείας με το Κόμμα Μπάαθ να είχε φέρει τα ποθούμενα αποτελέσματα, όμως οι μουσουλμάνοι δεν πίστεψαν ποτέ ότι οι Ρωμιοί ήταν πραγματικά άραβες αφού τους μισούσαν και ήθελαν να τους εξοντωνόσουν από τη χώρα. Μέχρι και πριν ένα χρόνο έβρισκαν εμπόδιο τη κυβέρνηση Άσαντ και το Κομμα Μπαάθ στην εξολόθρευση των Ρωμιών με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους. Να, όμως που σήμερα το καθεστώς Άσαντ έχει χάσει τον έλεγχο της χώρας και απειλείται με κατάρρευση. Οι μουσουλμάνοι έχουν βγάλει το μένος τους πάνω στους Ρωμιούς και τους Αλεβίτες οι οποίοι υποστήριζαν το κοσμικό καθεστώς του Άσαντ. Καθημερινά οι Ρωμιοί ομόθρησκοί μας εξοντώνονται από τους μουσουλμάνους, ενώ ο παναραβισμός του Πατρειαρχείου Αντιοχείας το μόνο που φαίνεται ότι κατάφερε τελικά είναι να απομονώσει το ποίμνιό του από τον υπόλοιπο ελληνισμό και να το οδηγήσει σαν σφαχτάρι στους Μουσουλμάνους.

Μέσα σε ένα χρόνο όπου ο Άσαντ έχασε τον έλεγχο της Συρίας, έχασε ταυτόχρονα και το Πατριαρχείο Αντιοχείας τον έλενχο πάνω στους πιστούς του. Ο αραβισμός είναι πλέον μια νεκρή ιδέα, αλλά μετά από αυτό, ήρθε στην επιφάνεια και μια απρόσμενη αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή είναι ότι παρ' όλες τις κοινές προσπάθειες Άσαντ και Εκκλησίας, η μάζα των Ρωμιών δεν ταυτίστηκε με τον αραβισμό, πρώτα -πρώτα επειδή η λέξη Ρουμ που σημαίνει Ρωμιός στ' αραβικά, είναι συνώνυμη με τη λέξη Έλληνας, και δεύτερον, επειδή ο αραβισμός είναι στενά συνδεδεμένους με τη θρησκεία του ισλάμ.

Σήμερα, που το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν μπορεί πλέον να τους ελέγξει, οι Ρωμιοί της Συρίας, αλλά πρωτίστως αυτοί του Λιβάνου, προσπαθούν να ξαναπάρουν πίσω τις ελληνικές τους ρίζες, δημιουργώντας κοινοποιήσεις με στόχο να αποβάλουν από πάνω τους τόσα χρόνια αραβικής προπαγάνδας και να ενσωματωθούν πνευματικά με τους Έλληνες της Ελλάδος και της Κύπρου. Στο Λίβανο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα Ελληνορθόδοξο Κόμμα, με στόχο την διδασκαλία της ελληνικής ιστορίας και ελληνικής ταυτότητας των Ρωμιών, με προσπάθεια να αναβιώσουν την Ελληνική γλώσσα. Έγραψαν για βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση στο Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και το ΛΑΟΣ του Καραντζαφέρη, αλλά δεν πήραν καμία απάντηση από αυτά τα δυο κόμματα που κατά τα άλλα «αγαπούν» τον ελληνισμό.
Εμείς σαν Έλληνες οφείλουμε να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε πρώτα-πρώτα για να μην σφαγιαστούν όλοι τους από τους μουσουλμάνους, και δεύτερον για να πάρουν πίσω την ελληνική τους ταυτότητα.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από NOCTOC 
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/06/blog-post_4505.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.T--6NJFSQ8o

«Η ΕΛΑΣ κάνει τα στραβά μάτια στη Χ.Α.»!, δηλώνει ο π. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ)


«Ιδιώνυμο η ακροδεξιά βία» προτείνει πρώην αστυνομικός και νυν βουλευτής
«Η ΕΛΑΣ κάνει τα στραβά μάτια στη Χ.Α.» λέει ο νεοεκλεγείς με την Ν.Δ., Δ.Κυριαζίδης
«Ιδιώνυμο η ακροδεξιά βία» προτείνει πρώην αστυνομικός και νυν  βουλευτής



«Να θεσπισθεί ως ιδιώνυμο το αδίκημα της αυτοδικίας ατόμων και ομάδων που υποκαθιστούν τα όργανα που είναι εντεταλμένα με την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της ασφάλειας», προτείνει ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας αστυνομικών και νεοεκλεγείς βουλευτής Δράμας της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης.

Σε συνέντευξή του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Pheme.gr, ο κ. Κυριαζίδης αναγνωρίζει ότι η ηγεσία ΕΛ.ΑΣ. «κάνει τα στραβά μάτια στις ακροδεξιές ομάδες και στη Χρυσή Αυγή που αλωνίζουν σε όλη τη χώρα».

Ο πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) δηλώνει «ανήσυχος» για τα αυξημένα κρούσματα αυτοδικίας ακροδεξιών ομάδων που επιτίθενται σε βάρος μεταναστών και τονίζει: «Τέτοια φαινόμενα εγκληματικών επιθέσεων σε βάρος αλλοδαπών, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίζονται. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, η αστυνομία πρέπει να επιτελέσει το έργο της».

«Η ηγεσία της αστυνομίας θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα έναντι των φαινομένων αυτοδικίας που παρατηρούνται σε όλη τη χώρα σε βάρος μεταναστών. Δεν μπορεί η ηγεσία της αστυνομίας να κάνει τα στραβά μάτια στις ακροδεξιές ομάδες που πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή, οι οποίες αλωνίζουν σε όλη τη χώρα», προσθέτει.

«Το δημόσιο αγαθό της ασφάλειας, το οποίο η πολιτεία έχει αναθέσει στην Ελληνική Αστυνομία, θα πρέπει να πάψει να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης διαφόρων ομάδων ή πολιτικών οργανώσεων. Αυτές οι ομάδες που επιχειρούν να επιβάλλουν το νόμο, θέτουν σε πρωτοφανή δοκιμασία τους δημοκρατικούς θεσμούς, λειτουργούν κατά της Δημοκρατίας», συμπληρώνει.

Σε επισήμανση ότι πολλοί πιστεύουν ότι η αστυνομία, αν και γνωρίζει τους δράστες, δεν τους συλλαμβάνει, ο κ. Κυριαζίδης απαντά: «Πολλοί από τους δράστες, είναι γεγονός ότι έχουν απασχολήσει κατά καιρούς τις διωκτικές και δικαστικές αρχές. Πρόκειται για άτομα ανυπόληπτα, με βεβαρημένο παρελθόν. Η τεκμηρίωση όμως της συμμετοχής τους όμως σε πράξεις αυτοδικίας, προϋποθέτουν την ύπαρξη αδιάσειστων στοιχείων και φυσικά τις μαρτυρίες είτε των θυμάτων είτε αυτοπτών μαρτύρων. Κι αυτά τα στοιχεία δεν είναι πάντοτε εύκολο να βρεθούν».

Αναφορικά, τέλος, με τα υψηλά ποσοστά που έλαβε η Χρυσή Αυγή στα εκλογικά κέντρα που ψήφισαν αστυνομικοί, ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ και νυν κυβερνητικός βουλευτής δηλώνει ότι «δεν είναι ανεξήγητα» και συνεχίζει: «Όταν επί δεκαετίες η κοινωνία γυρίζει την πλάτη στους αστυνομικούς, όταν οι πολίτες δεν δείχνουν διάθεση να ακούσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όταν η πολιτεία τους αντιμετωπίζει σαν στελέχη δευτέρας διαλογής της δημόσιας διοίκησης, όλα αυτά επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία των αστυνομικών. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=464708&h1=true

Προσπάθεια νεκρανάστασης του παλιού καθεστώτος από τους Πρυτάνεις ΑΕΙ

Δέν θα σε αντικαταστήσει ο καινούριος, Φρανκενομοπλαίσιε! Εδώ είμαστε εμείς!
«Ψήφισμα – κατηγορώ» για την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου από τη Σύνοδο πρυτάνεων
Τον χαρακτηρίζουν «αντι-ακαδημαϊκό» και «ανεφάρμοστο» και ζητάνε άμεση απόσυρση του



Τα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν κανονικά υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, στην ομιλία του στη Σύνοδο πρυτάνεων ΑΕΙ στην Ερέτρια. Πρέπει να αφήσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.

Λίγο νωρίτερα, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ είχαν εκδώσει  «ψήφισμα – κατηγορώ» για τον νέο Νόμο Πλαισίο, τον οποίο και χαρακτήρισαν «αντι-ακαδημαϊκό» και «ανεφάρμοστο», ενώ ζήτησαν την άμεση απόσυρση του. 
Το ψήφισμα των πρυτάνεων θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρη την «φιλοσοφία» του νέου Νόμου, αλλά και την πολιτική που ακολουθείται συνολικά στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

«Ψήφισμα – κατηγορώ» για την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου από τη Σύνοδο πρυτάνεωνΠάντως, ο υπουργός Παιδείας δεν άφησε σε κανένα σημείο της ομιλίας του να εννοηθεί ότι ο νέος Νόμος θα αλλάξει ή δεν θα εφαρμοστεί. Ο κ. Αρβανιτόπουλος άκουσε τους πρυτάνεις και δήλωσε ότι οι απόψεις τους είναι βάση συζήτησης.  Δεν «άνοιξε τα χαρτιά» του όμως ενώπιον των διοικήσεων των πανεπιστημίων, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και δεν μπορεί να αποκαλύψει καμία εκ των αποφάσεων του. 

Μαζί με τον κ. Αρβανιτόπουλο, στην Ερέτρια έφτασε το απόγευμα και ο υφυπουργός Παιδείας και πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θ. Παπαθεοδώρου

Χωρίς διοικήσεις τα ΑΕΙ τον Σεπτέμβριο

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην αλλαγή του Ν. 4009/11 αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν τα Πανεπιστήμια. Από τις 31 Αυγούστου 2012 λήγει η θητεία Διευθυντών Τομέων, Προέδρων Τμημάτων, Κοσμητόρων Σχολών και μελών των Συγκλήτων, με συνέπεια τα Πανεπιστήμια, να μη διοικούνται  και να μην έχουν ούτε καν τη δυνατότητα  να χορηγήσουν πτυχία και τίτλους σπουδών στους φοιτητές» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ. 

«Οι  εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές, μολονότι καταργούνται βιαίως δια νόμου στις 31 Αυγούστου 2012 μεσούσης της θητείας τους, ουδόλως ασχολούνται με το ζήτημα της παράτασης της θητείας τους, όπως σκοπίμως και αναληθώς διαδίδεται από κύκλους συμφερόντων που στρέφονται κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου» αναφέρεται δηκτικά στο ψήφισμα της Συνόδου. 

«Επιμένουν όμως  να διεκδικούν τη διασφάλιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου,  η οποία διακυβεύεται από τα θεσμικά και οικονομικά αδιέξοδα που έχουν σωρευτεί με αποκλειστική  ευθύνη της Πολιτείας. Στην κατεύθυνση αυτή η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει καταθέσει από 9/5/2012 στο Υπουργείο Παιδείας τις βασικές προτάσεις της από έξι σημεία, για τις κατ’ ελάχιστον απαραίτητες αλλαγές του Νόμου» τονίζουν. 

Και προτείνουν:

1. Αποκατάσταση των Ακαδημαϊκών και Διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων ώστε το Συμβούλιο να αποκτήσει εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο 
2. Επαναφορά των Τμημάτων και των Τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. 
3. Άμεση εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών (Πρυτάνεων, Κοσμητόρων, Προέδρων κ.α. ) από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. 
4. Διασφάλιση της Δημόσιας Χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.
5. Θεσμική και οικονομική διασφάλιση της Φοιτητικής Μέριμνας (σίτιση,         στέγαση, κ.α.) 
6. Ανάκληση των κανονιστικών πράξεων που αφορούν στον ορισμό Οργανωτικών Επιτροπών και την θέσπιση της ταξινομικής ψήφου. 

Το ψήφισμα

Οι Πρυτάνεις  σημειώνουν ακόμη σε ψήφισμα τους ότι: «ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 4009/11 και τη λειτουργία των ΑΕΙ με εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων σύμφωνα με τις επανειλημμένες εγκυκλίους του Υπουργείου, έχει πλέον καταδειχθεί ο αντιακαδημαϊκός χαρακτήρας του νόμου και η αδυναμία εφαρμογής του, που εκφράζονται με πληθώρα προβλημάτων στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, καθώς και στη διοικητική λειτουργία».
Και προσθέτουν: «Ενδεικτικά των παραπάνω είναι τα παρακάτω:
1.Τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να λειτουργήσουν, αναγκάζονται να προβούν σε κανονιστικές ρυθμίσεις και αποφάσεις Συγκλήτων, που λόγω των προβλημάτων του Νόμου είναι νομικά μετέωρες, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας αναφορικά με τις εκλογές, μονιμοποιήσεις και εξελίξεις μελών ΔΕΠ, τις οργανικές θέσεις και θέσεις ευθύνης των εργαζομένων, ακόμη και στη διασφάλιση των τίτλων σπουδών των φοιτητών.
2. Οι αρμοδιότητες των προβλεπομένων οργάνων μεταφέρονται μεταβατικά σε όργανα, που ήδη λειτουργούν με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργώντας διοικητική σύγχυση και νομικά κενά.
3.Ο προβλεπόμενος από το Ν.4009/2011 τρόπος σύνταξης Μητρώων για τη συγκρότηση των επταμελών Επιτροπών Επιλογής Καθηγητών, καθώς και οι κλειστού χαρακτήρα συνεδριάσεις είναι αδιαφανείς, διαβλητές και αντιακαδημαϊκές λειτουργίες, που διακυβεύουν το επιστημονικό περιεχόμενο και το ακαδημαϊκό κύρος των κρίσεων. Οι ολιγομελείς (7-μελείς) Επιτροπές Επιλογής Καθηγητών και η συνεδρίαση αυτών εκτός του πλαισίου του Τμήματος επιτείνουν τα φαινόμενα αδιαφάνειας και αναποτελεσματικότητας. 
4.Η κατάργηση οργανικών θέσεων και θέσεων ευθύνης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Ν.4024/11 δεν μπορεί ούτε να εννοηθεί, ούτε να εφαρμοστεί πριν να καταρτιστούν οι Οργανισμοί των Πανεπιστημίων, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων. 
5.Λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού και της υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων, απαιτείται άμεση ρύθμιση για τον διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, για τη χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων του ΠΔ 407/80, καθώς και για τη μετάταξη προσωπικού, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, σε θέσεις ΕΔΙΠ. Σε αντίθετη περίπτωση, σημαντικός αριθμός Πανεπιστημιακών Τμημάτων θα οδηγηθεί σε αδυναμία λειτουργίας. 
6.Λόγω των πολλών ασαφειών και νομικών κενών σε πληθώρα επιμέρους διατάξεων του Ν.4009/11, δυσχεραίνεται ή και παρεμποδίζεται το ακαδημαϊκό έργο του προσωπικού των Πανεπιστημίων. Π.χ. το δικαίωμα και η διαδικασία χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών και η κινητικότητα των διδασκόντων μεταξύ Α.Ε.Ι. (μετατάξεις, μετακινήσεις).
7.Τα Πανεπιστήμια θεωρούν απαράδεκτη την αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών που εισάγει ο Ν.4009/11 μετά από δύο συνεχόμενα εξάμηνα μη ανανέωσης της εγγραφής τους, ερήμην των συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων,   χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί οι συγκεκριμένοι φοιτητές και χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα της ακρόασης (άρθρο 20 παρ.2 του Συντάγματος) ιδιαίτερα σήμερα στην κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
8.Η ένταξη των δομών της Δια Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Εργασίας αποδυναμώνει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στο πεδίο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, αποκόπτει τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και την πραγματική οικονομία και επισφραγίζει την κατάργηση του Ν.4009/11 από την ίδια την Πολιτεία ως προς το σκέλος της Δια Βίου Μάθησης.
9.Τα Πανεπιστήμια θεωρούν αδιανόητη την εξάρτηση της θεσμοθέτησης και συνέχισης λειτουργίας των Μεταπτυχιακών Σπουδών από τις αποφάσεις της Διοικητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, όπου, με την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας, σημειώνονται ακόμη και επεμβάσεις ακαδημαϊκού, οργανωτικού και επιστημονικού χαρακτήρα, απορρίπτοντας αποφάσεις Συγκλήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η έγκριση λειτουργίας Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών σε Τμήματα, έχοντας θέσει ως προϋπόθεση να έχει προηγηθεί εξωτερική αξιολόγηση των Τμημάτων αυτών, θέτει τιμωρητικά έναν ακόμη περιορισμό στην λειτουργία τους, ενώ η ευθύνη για την έγκαιρη διενέργεια εξωτερικών αξιολογήσεων δεν ανήκει στα Πανεπιστήμια, αλλά βαραίνει την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).
10.Πριν την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στις 31 Αυγούστου, Τομείς, Ακαδημαϊκά Τμήματα, Σχολές και Πανεπιστήμια δεν θα έχουν διοίκηση, καθώς λήγει η θητεία Διευθυντών, Προέδρων , Κοσμητόρων και Πρυτανικών Αρχών με αποτέλεσμα να τίθεται άμεσα τόσο το θέμα της διοικητικής τους λειτουργίας όσο και η δυνατότητα χορήγησης πτυχίων και διπλωμάτων». 
« Η διασφάλιση ποιότητας στα Πανεπιστήμια είναι διαδικασία αυτογνωσίας και  κοινωνικής λογοδοσίας, που ταυτόχρονα αναδεικνύει και τις ευθύνες της Πολιτείας, και όχι διαδικασία τιμωρίας και αποκλεισμού από τη χρηματοδότησή τους και τη δυνατότητα λειτουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών)» αναφέρεται στο ψήφισμα των πρυτάνεων.
Για τον λόγο αυτό, αναφέρουν, τα Πανεπιστήμια προσδιορίζουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια ποιότητας με ακαδημαϊκές συμμετοχικές διαδικασίες και, επισημαίνοντας τη χρόνια υπολειτουργία της ΑΔΙΠ, απαιτούν τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της και τη λειτουργία της σύμφωνα με τον κανονισμό της, ο οποίος επιβάλλει να βασίζονται οι εξωτερικές αξιολογήσεις στις εσωτερικές και να λαμβάνουν υπόψη τους τα σχόλια της ακαδημαϊκής μονάδας, πάντα σύμφωνα με το Σύνταγμα και τα διεθνή πρότυπα.
 «Τα Πανεπιστήμια συγκροτούν στρατηγικές βελτίωσης της ποιότητας με έμφαση στα προγράμματα σπουδών, ώστε τα προσόντα και οι δεξιότητες των αποφοίτων να στηρίζουν την πρόσβασή τους στο επάγγελμα, να συμβάλουν στην καινοτομία και να εξυπηρετούν την επιστημονική υποστήριξη της ανάπτυξης σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Σύνοδος Πρυτάνεων εκτιμά ως θετική τη συνέχιση των προγραμμάτων που αναφέρονται σε Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Αποφοίτων (ΔΑΣΤΑ) των Πανεπιστημίων, καθώς και στην υποστήριξη σχετικών στοχευμένων δράσεων» καταλήγει.
http://www.tovima.gr/education/article/?aid=464824&h1=true

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Με την ασυλία καί την θαλπωρή δικαστικών καί αστυνομίας, το Ναζιστικό φίδι πετάει κεφάλι

Βέροια: Αθώωση για Χρυσαυγίτες λόγω έλλειψης...παραβόλου!
Κατηγορούνταν για επεισόδιο με νεαρούς αντεξουσιαστές σε καφενείο της πόλης
Βέροια: Αθώωση για Χρυσαυγίτες λόγω έλλειψης παραβόλου

10
εκτύπωση 
 
Απαλλάχθηκαν των κατηγοριών τους τα επτά από τα οκτώ μέλη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνταν ότι πρωταγωνίστησαν πριν από λίγες ημέρες σε επεισόδιο με νεαρούς του αντιεξουσιαστικού χώρου που διένειμαν έντυπο προεκλογικό υλικό σε καφενείο της Βέροιας.
Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας, έπειτα από μαραθώνια διαδικασία 13 ωρών που ολοκληρώθηκε στις 2 τα ξημερώματα, κήρυξε για τυπικούς λόγους άκυρη την ποινική διαδικασία για τους επτά κατηγορούμενους, διότι έλειπε από τη δικογραφία ένα παράβολο, το οποίο η πολιτική αγωγή όφειλε να είχε καταθέσει.
Η έλλειψη του συγκεκριμένου παραβόλου (καταθέσεως εγκλήσεως) διαπιστώθηκε μετά το πέρας της εξέτασης των μαρτύρων, αλλά και των απολογιών, κατά τη στιγμή της εισαγγελικής πρότασης, γεγονός που οδήγησε το δικαστήριο στην απόφαση να κηρύξει άκυρη τη διαδικασία, κατ' εφαρμογήν ειδικής διάταξης που προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Οι επτά παραπάνω αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση τις πράξεις της απειλής και της εξύβρισης, που δεν διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά κατ' έγκληση.
Παράλληλα, το δικαστήριο καταδίκασε έναν εκ των κατηγορουμένων -μελών της Χρυσής Αυγής- σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, με 3ετή αναστολή, για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης.
Εξάλλου, η ίδια ποινή (με αναστολή) επιβλήθηκε για την ίδια πράξη στον ιδιοκτήτη του καφενείου, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου, έπειτα από μήνυση που υπέβαλαν εναντίον του οι συλληφθέντες. Και στις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε να μη δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Νωρίτερα, πάντως, κατά τη διαδικασία των απολογιών, οι οκτώ χρυσαυγίτες απέδωσαν τις πράξεις τους στις προκλήσεις που δέχθηκαν, υποστηρίζοντας ότι αντέδρασαν αμυνόμενοι. Για «στημένη ιστορία» και «παραμύθια» έκανε λόγο στην απολογία του ο ιδιοκτήτης του καφενείου.
Εξω από το δικαστικό μέγαρο της Βέροιας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης μικρές ομάδες αναρχικών και χρυσαυγιτών, παρουσία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης, χωρίς όμως να χρειαστεί η επέμβασή της.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=464469

Η ΕΛΑΣ «ήξερε» για ληστείες τραπεζών, όμως δεν τις εμπόδισε!

Τι δείχνουν οι δικογραφίες για τους «καταδρομείς της Καβάλας» και τη «συμμορία της Μεσσηνίας»
Η  ΕΛΑΣ «ήξερε» για ληστείες τραπεζών, όμως δεν τις εμπόδισε!
Η ΕΛΑΣ αν και γνώριζε δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη δράση της συμμορίας της Μεσσηνίας

5
εκτύπωση 
 
Η ΕΛΑΣ αν και πληροφορείται ενίοτε για σχεδιαζόμενες εγκληματικές επιθέσεις, δεν είναι σε θέση να τις αποτρέψει ! Κι αυτό γιατί ενημερώνεται με καθυστέρηση για τα δεδομένα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων κακοποιών από το συστημα υποκλοπών της ΕΥΠ, ενώ πολλές φορές δεν είναι σε θέση να...αποκωδικοποιήσει τα σχέδια των συμμοριών.

Έτσι, δεν λειτουργεί ως αναχώματα στην εγκληματική δράση των κακοποιών παρότι γνωρίζει σε γενικές γραμμές τα σχέδιά τους.

Όπως προκύπτει από την δικογραφία της δράσης του κυκλώματος της «συμμορίας των καταδρομέων» στην Καβάλα που λήστευε τράπεζες και ανατίναζε ΑΤΜ, η ΕΛΑΣ γνώριζε, επί έναν τουλάχιστον μήνα, τη σύνθεση και την δράση της σπείρας. Δεν μπόρεσε όμως να αποτρέψει τις δύο επιθέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης στις 18 Ιουνίου 2012, όταν επιχείρησαν να ληστέψουν δύο τράπεζες στο Ροδόλιβο Σερρών και στην Κεραμωτή Καβάλας. Και στις δύο περιπτώσεις, πυροβόλησαν αστυνομικούς που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν, ενώ γάζωσαν τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι το ίδιο παράδοξο φαινόμενο με την ΕΛΑΣ «να ξέρει αλλά να μην εμποδίζει εγκληματικές ενέργεις», έχει παρατηρηθεί σε ακόμη τρείς, τουλάχιστον, υποθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν:

Η πρώτη είναι η μεγάλη ληστεία, τον Οκτωβριο του 2011, στο υπoκατάστημα της Alpa Bank στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με λεία 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η δεύτερη είναι η ληστεία τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με λεία 404.000 ευρώ.

Η τρίτη είναι η εγκληματική δράση της συμμορίας στην Μεσσηνία και στην δολοφονία ενός ανήλικου Αλβανού.

Στους δικαστικούς φακέλους και των τριών αυτών υποθέσεων έχουν συμπεριληφθεί υποκλαπείσες συνομιλίες των δραστών, οι οποίες μιλούν για τις συγκεκριμένες επιθέσεις, χωρίς όμως να υπάρχει καμμιά αποτρεπτική κίνηση από την Αστυνομία.

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν τα εξής γι΄αυτό το περίεργο επιχειρησιακό κενό:

«Πράγματι, από την αρχική ανάγνωση των δικογραφιών δείχνει να ξέρουμε αλλά να αδιαφορούμε. Όμως η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Όταν οι διαλογοι των κακοποιών, μαγνητοφωνούνται από το συστημα υποκλοπων της ΕΥΠ, μεσολαβούν τέσσερις με πέντε ημέρες, έως ότου να σταλούν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τον 15 όροφο του κτιρίου της λεωφόρου Κατεχάκη όπου έχει την έδρα του ο «κοριός» της ΕΥΠ στις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ζητήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα CD με τις υποκλαπείσες συνομιλίες μεταφέρονται καθημερινά με περιπολικά στην Κόρινθο ή στην Λαμία και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπου παραδίδονται χέρι με χέρι σε πληρώματα άλλων περιπολικών από τις αστυνομικές υπηρεσίες που έχουν ζητήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις . Μερικές φορές, λοιπόν, οι επίμαχες συζητήσεις για εγκληματικές επιθέσεις, γίνονται σε αυτό το μεσοδιάστημα και λόγω αυτής της χρονοκαθυστέρησης δεν γίνονται άμεσα αντιληπτές. Επιπλέον, «χάνονται» μερικές ημέρες στην ανάγνωση και στην αποκρυπτογράφηση των διαλόγων μεταξύ των κακοποιών, οι οποίοι τις περισσότερες φορές μιλούν κωδικοποιημένα. Έτσι, μπορεί να μιλούν για επιθέσεις αλλά να μην καταλαβαίνουμε είτε ποιός θα είναι ο στόχος τους ή πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην υπόθεση της Καβάλας...».
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=464582
 
Με άλλα λόγια: "Τα βόδια μας αργά"...!

Π. Πικραμμένος: «Η κοινωνική ανισότητα μητέρα όλων των προβλημάτων»

Π. Πικραμμένος: αποχώρησε από το δικαστικό σώμα ο Π. Πικραμμένος
«Η κοινωνική ανισότητα μητέρα όλων των προβλημάτων» δήλωσε ο ίδιος
Π. Πικραμμένος: αποχώρησε από το δικαστικό σώμα ο Π. Πικραμμένος
Ο κ. Π. Πικραμμένος μιλάει στην τελετή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την αποχώρηση του από το δικαστικό σώμα



Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρουσία υπουργών, των μελών του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, διπλωματών, πανεπιστημιακών καθηγητών, δικηγόρων και δικαστών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η τελετή αποχώρησης του κ. Παναγιώτη Πικραμμένου από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.

Ο κ.Πικραμμένος διετέλεσε κατά τις επιταγές του Συντάγματος και υπηρεσιακός πρωθυπουργός πριν από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του δικαστές, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου ότι στην ιδιαίτερη ελληνική πραγματικότητα, η "μητέρα" των προβλημάτων παραμένει η κοινωνική ανισότητα. Αρκετοί από τους νόμους μας δυστυχώς δεν προάγουν ούτε προασπίζουν την ισονομία και την ισοπολιτεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να είμαστε στην πράξη όλοι "ίσοι απέναντι στον Νόμο".

»Από τους φόρους που πληρώνουμε, τις υπηρεσίες που μας παρέχει το κράτος, μέχρι την πολυνομία και την επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, την ασυλία ομάδων συμφερόντων και προσώπων, την περιβαλλοντική υποβάθμιση περιοχών και πόλεων, τις ασύμμετρες κοινωνικές δαπάνες και το υπέρογκο κόστος της υγείας, τη βία, την εγκληματικότητα, την ανασφάλεια.

»Ολα αυτά, σε συνδυασμό και με τη βαθιά οικονομική κρίση, συνθέτουν ένα εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό και θέτουν τη χώρα μας μπροστά σε έναν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο: μια βαθιά και επικίνδυνη κρίση ανομίας».


Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ, είπε: «Είναι αλήθεια πως η κρίση βρήκε τη χώρα ανοχύρωτη και απροετοίμαστη σε επίπεδο εξουσίας, οικονομίας, κοινωνικών δομών και νοοτροπίας. Λίγοι μπήκαν στον κόπο να εξηγήσουν με ειλικρίνεια την είσοδό μας στη νέα σκληρή πραγματικότητα. Και ακόμα λιγότεροι μπόρεσαν να ακούσουν, αφού οι φωνές του λαϊκισμού και της αντίδρασης ήταν πολλές και έβρισκαν εξίσου πολλούς αναμεταδότες».
 
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=464778

Κοντομαρί Χανίων - η απαρχή της αιματοχυσίας

Στο Κοντομαρί Χανίων στις 2 Ιουνίου 1941 διαπράχτηκε η πρώτη μαζική εκτέλεση άμαχων στην κατεχομένη Ευρώπη 


Ομιλία της κυρίας Πετράκη Μαρίας λυκειάρχου του Γενικού Λυκείου Μοιρών κατά το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων υπό των στρατευμάτων κατοχής στον Ι.Μ.Ν. Αγίου Γεωργίου Μοιρών στις 6 Ιουνίου 2010.

Σεβασμιώτατε, κύριοι βουλευτές, κύριοι δήμαρχοι, κύριοι εκπρόσωποι της Νομαρχιακή αυτοδιοίκησης, αγαπητοί συμπολίτες μου.
Έχουν περάσει ήδη 68 χρόνια από την 1η Ιουνίου 1942, από την εκτέλεση των 14 Μοιριανών. Κάθε χρόνο, στο γύρισμα της ιστορικής ημερομηνίας οι ζωντανοί θυμούνται εκείνους που «γνώρισαν την αγωνία και τον πόνο» τους μάρτυρες της λευτεριάς. Θυμούνται εκείνους που έζησαν το ζυγό της σκλαβιάς, το καρδιοχτύπι της αντίστασης, αυτούς που σήκωσαν το σταυρό της θυσίας.
Βαδίσουμε στα χρόνια τα αιματόβρεχτα, στα χρόνια της Γερμανικής κατοχής. Χρόνια που επιβεβαιώνουν πως τίποτα δεν κερδίζεται από το λαό χωρίς των αγώνα του, τον αγώνα που με την αιμάτινη γραμμή του σημαδεύει τους δρόμους του μέλλοντος.
Η Γερμανική κατοχή στη Κρήτη υπήρξε η μακρότερη και η σκληρότερη από οποιοδήποτε άλλο μέρος της  Ελλάδας. Και τούτο, γιατί στη μάχη για την κατάληψη του νησιού οι Γερμανοί είχαν τρομακτικές απώλειες στις πιο επίλεκτες δυνάμεις. Ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες που είχαν οι Γερμανοί από την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Γερμανός στρατηγός Αντρέ διαδέχτηκε τον πτέραρχο Στούντεντ στην ανώτερη στρατιωτική διοίκηση της Κρήτης και αποφασίζει να δράσει εναντίον των χωριών εκείνων στα οποία έγιναν εκτελέσεις προδοτών.
Η παρουσία ενός προδότη, ενός δοσίλογου ήταν εθνική προσβολή για το Δημοκρατικό λαό των Μοιρών. Ένας τέτοιος δοσίλογος ήταν ο Κερκυραίος Παναγιώτης Δαμάσκος πράκτορας των Γερμανών. Οι αντάρτες του Πετρακογιώργη αποφασίζουν να απαλλάξουν την Κάτω Μεσαρά από το κακοποιό και αντεθνικό αυτό στοιχείο. Έτσι στις 31 Μαΐου υλοποιούν την απόφασή τους και τις 6 το πρωί τον σκοτώνουν μέσα στις Μοίρες.
Οι Γερμανοί σαν κατακτητές εκπροσωπούν τη σκληρότητα, τη βία και ένα στόχο έχουν: Να πάρουν εκδίκηση για την εκτέλεση του φίλου τους και να βυθίσουν την κοινωνία των Μοιρών στο πένθος.
1η Ιουνίου 1942. οι κατακτητές περικυκλώνουν τις Μοίρες. Αρχίζει η επιχείρηση συγκέντρωσης των κατοίκων τόσο από τα σπίτια όσο και από την ύπαιθρο. Κάπως διαφορετικό από τα άλλα ήταν αυτό το πρωινό εγερτήριο με φωνές, παραγγέλματα, έντονη κινητικότητα. Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και το χώρο της διπλανής πλατείας. Ένας Γερμανός Ταγματάρχης με τη βοήθεια μεταφραστή διαβάζει ονόματα και όποιος ακούει το όνομά του προσέρχεται.

1) Μπόλαρης Απόστολος τ. Εμμ., Δ/της Δημοσίου ταμείου
2)Μουντράκης Αλέξανδρος, Φαρμακοποιός
3)Μαριδάκης Μιχαήλ τ. Ιωάννη, Αγρότης
4) Μιγκλάκης Αντώνιος τ. Γεωργίου, Ξυλουργός
5)Παπαδάκης Νικόλαος τ. Χαρίδημου, Δάσκαλος
6)Σαρουλάκης Μηνάς τ. Ιωάννη, Επαγγελματίας
7)Τσαγκρουνάκης Γεώργιος τ. Ιωάννη, Δ/της Α.Τ.Ε.
8)Χουστουλάκης Δημήτριος τ. Γεωργίου, Αγροφύλακας

Για να συμπληρωθεί η δεκάδα φωνάζουν και άλλους δύο, τον Κωνσταντίνο Αστρινάκη τ. Γεωργίου, αγρότη και τον Ηλία Αλεξανδράκη τ. Κωνσταντίνου που απουσίαζαν από το χωριό.
Όλοι παγώνουν στο άκουσμα των ονομάτων. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι απολογούνται για την απόφασή τους. Θέλουν, λένε, να υπερασπιστούν τους φίλους τους. Οι φίλοι τους είναι οι προδότες Έλληνες, οι δοσίλογοι Έλληνες που ευτυχώς είναι λίγοι.
Ο χρόνος σταμάτησε. Όλα τα μάτια είναι καρφωμένα στους μελλοθάνατους. Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαχαριουδάκης Μιχαήλ προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τους κατακτητές πως οι χωριανοί του είναι αθώοι. Μια μικρή ελπίδα γεννιέται από τη θαρραλέα αντίσταση του προέδρου. Όμως η εκτέλεση δε ματαιώνεται, οι κατακτητές είναι σκληροί και προσθέτουν στη λίστα των μελλοθανάτων και τον θαρραλέο πρόεδρο.
Ο δάσκαλος Παπαδάκης Νικόλαος τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο και προτρέπει και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Ένα τραγούδι που δεν τέλειωσε ποτέ, ένα τραγούδι που η ομοβροντία των κατακτητών έκοψε στη μέση όπως έκοψε και το νήμα της ζωής των ηρώων. Η Μοιριανή γη δέχτηκε στην αγκαλιά της τους αθάνατους που θα παραμείνουν αθάνατοι εφόσον και εμείς τους θυμόμαστε.
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες οι οικογένειες των εκτελεσθέντων καταφεύγουν στο Βενεράτο. Εκεί θα μείνουν 8 μήνες. Αργότερα θα επιστρέψουν στις Μοίρες και στα γειτονικά χωριά. Οι κατακτητές καταλαμβάνουν τα καλύτερα σπίτια για να μείνουν και πολλά άλλα τα καίνε. Η μανία τους δε σταματά. Δε χορταίνουν. Αναζητούν κι άλλα θύματα. Βρίσκουν τον Αστρινάκη Κωνσταντίνο στο χωριό Μάκρες. Τον οδηγούν στις Μοίρες και αφού τον βασανίζουν στις 6 Ιουλίου 1942 τον θανατώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο. Θα ακολουθήσει η σύλληψη του Κανακαράκη Ιωάννη τ. Γεωργίου το Μάρτιο του 1942 και η μεταφορά του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία όπου θανατώνεται στις 20 Ιανουαρίου 1944. επίσης ο Γρηγόρης Φραγκιαδάκης συλλαμβάνεται και θανατώνεται στις 17 Ιουλίου 1942. Από τη μανία τους δε γλύτωσε ο Δημήτριος Χανδράκης που άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές της Αγιάς στις 19 Φεβρουαρίου 1944. Ο κύκλος κλείνει με  το Σάββα Μαυροπετσάκη που πυροβολήθηκε από Γερμανό σκοπό και έπεσε νεκρός στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου.
68 χρόνια πέρασαν από τότε και ο αγώνας, η προσφορά και η θυσία αυτών των ανθρώπων δεν έχει λησμονηθεί.
Επιβεβλημένη όμως ενέργεια, αδήριτη αναγκαιότητα είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η απόδοση της οφειλόμενης τιμής σ’ όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους.
Σήμερα ζούμε μια άλλη εποχή. Τις μέρες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συλλογικότητας τις αντικατέστησε μια «ενεργούμενη» ιδεολογία της ξέφρενης ατομικότητας και είναι ανάγκη να υπάρξει ένα καθαρό μέτωπο απέναντι στα εκφυλιστικά φαινόμενα.
Οι εορτασμοί στης επετείου δεν έχουν νόημα όταν περιορίζονται μόνο σε τελετουργίες. Είναι εσωτερική ανάγκη να βαθαίνουμε αδιάκοπα στο νόημα των μεγάλων αγώνων. Εκεί που γεννήθηκε ο αληθινός πατριωτισμός. Αυτή είναι η αληθινή απόδοση τιμής στους ήρωες. Γιατί όταν οι αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης χάνονται σε μια γειτονιά της Γης τότε χάνονται για όλη την ανθρωπότητα.
Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος λέει: «Πιο πέρα είναι ένα σπίτι που καίγεται. Κι ύστερα ένα άλλο. Κι ύστερα το δικό σου. Δεν ξέρεις; Κανένας σήμερα δεν είναι μακριά από την πυρκαγιά. Η Πυρκαγιά, αδερφέ μου, το ίδιο κυνηγάει και τους δυο μας.»
Ας κρατήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και ας αγωνιστούμε για να έχει ο κόσμος μια χαραμάδα φως.
Ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί ν’ αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε κι η ομορφιά του ανθρώπου.
Τι το έκανες το τάλαντον που σου δόθηκε ρωτά ο Ελύτης.
Το αξιοποίησες για να καταγγείλεις αυτά που ατιμάζουν την αξία άνθρωπος ή φοβήθηκες τις εξουσίες του κόσμου τούτου και τις προσκύνησες και το τάλαντον το έκρυψες εν τη γη; 

Η ομιλία παρμένη από την ιστοσελίδα της ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΟΡΤΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ http://www.imga.gr/petraki.htm

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης ακυρώνει μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στη Βόρεια Ελλάδα

Δήλωση βουλευτή Σερρών Μάρκου Μπόλαρη

Η αναγγελία της επανίδρυσης του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης με ταυτόχρονη κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης συνιστά οπισθοδρόμηση. Σηματοδοτεί ταυτόχρονα επαναφορά πρακτικών και αντιλήψεων που συνδέονται με το στρεβλό μοντέλο διοίκησης και ανάπτυξης που έφερε τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης ιδρύθηκε για να αποτελέσει μια πρότυπη και ευέλικτη κυβερνητική δομή που, με βάση τις αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα ήταν ο καταλύτης για την προώθηση προηγμένων επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα. Η ίδρυση της ΕΜΑ ήταν υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να αποκτήσει η Βόρεια Ελλάδα για πρώτη φορά ουσιαστικές αρμοδιότητες σχεδιασμού και εφαρμογής περιφερειακής πολιτικής. Πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή, που εισάγει μια παραδειγματική αντίληψη για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αποβλέποντας στην υλοποίηση στοχευμένων αναπτυξιακών δράσεων σε Μακεδονία και Θράκη. Τα οργανωτικά της γνωρίσματα και οι θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας της απέβλεπαν στη συγκρότηση μιας υποδειγματικής κυβερνητικής μονάδας, με ένθετα χαρακτηριστικά τη διαφάνεια, τη συνεχή αξιολόγηση, τη λογοδοσία και την αποτελεσματικότητα που εξασφάλιζαν η εφαρμογή αρχών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και σύγχρονων προτύπων διοίκησης. Το εγχείρημα συνάντησε εξ αρχής τις αντιδράσεις της οπισθοφυλακής του συστήματος που ανθίσταται σθεναρά σε κάθε διαρθρωτική αλλαγή. Είχε όμως την ένθερμη αποδοχή της επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας που διείδε στη λειτουργία της «ένα εξαιρετικό αναπτυξιακό εργαλείο και έμπρακτη απόδειξη αποκέντρωσης για το σύνολο της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας της Βόρειας Ελλάδας. (Επιστολή Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Στην κρίσιμη περίοδο που βρίσκεται η χώρα, με τη κατάρρευση του παρωχημένου διοικητικού και αναπτυξιακού μοντέλου που ευθύνεται για την δυσμενή μας θέση, η ΕΜΑ έπρεπε να αποτελέσει αφετηρία για μια διαφορετική λειτουργία του κράτους, για μια άλλη αντίληψη αναπτυξιακού προσανατολισμού. Όσοι σήμερα επαγγέλλονται την αναπτυξιακή προοπτική ως μόνη διέξοδο από την κρίση θα έπρεπε να επιταχύνουν την ολοκλήρωσή της λειτουργίας της. Με την κατάργηση της ΕΜΑ αντί να παρωθήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της περιοχής σε επιχειρηματικές δράσεις που θα αναδείξουν την ποιότητα και την καινοτομία, επαναφέρουμε παρωχημένα σχήματα που εξυπηρετούν μόνο την μικροκομματική αντίληψη της πολιτικής. Η ενέργεια αυτή ακυρώνει τις όποιες προεκλογικές επαγγελίες περί ανάπτυξης και στρέφεται κατά των παραγωγικών δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας που έχουν ως πρόσημο της επιχειρηματικής τους δράσης την ποιότητα και την καινοτομία.
bolaris.gr

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

H απύθμενη υποκρισία της 13ης συνιστώσας του Λουκα-Σύριζα

Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης: Η κα. Κατσέλη διαμαρτύρεται υποκριτικά για την κατάργησή της όταν αρνούνταν πεισματικά στο παρελθόν τη λειτουργία της

Με ανακοίνωσή της η Πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας κ. Λούκα Κατσέλη επικρίνει τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών για την κατάργηση της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης (ΕΜΑ) Μακεδονίας –Θράκης. Η όψιμη υπεράσπιση της ΕΜΑ από την κα Κατσέλη προκαλεί με το υποκριτικό της ενδιαφέρον, όταν για 8 σχεδόν μήνες αρνούνταν να υπογράψει πεισματικά, ως αρμόδιος Υπουργός, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς τον τότε Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκο Μπόλαρη εξ αιτίας ακριβώς της ΕΜΑ. Μάλιστα η ίδια, αν και κλήθηκε επανειλημμένα, απαξίωσε να παραστεί σε ειδική σύσκεψη με τους κ. Παμπούκη και Λύτρα, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα των αρμοδιοτήτων με επίμαχο θέμα την ΕΜΑ. Το ιδρυτικό Προεδρικό διάταγμα της ΕΜΑ υπογράφηκε τελικά στις 5/5/2010 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τότε Πρωθυπουργό, αφού η ίδια αρνήθηκε να το υπογράψει.

Υπενθυμίζεται πως η συγκρότηση της ΕΜΑ ξεκίνησε με πρωτοβουλία του π. Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκου Μπόλαρη με στόχο την ανάπτυξη μιας πρότυπης κυβερνητικής δομής για την προώθηση προηγμένων επενδυτικών σχεδίων στη Βόρεια Ελλάδα και με προοπτική να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την οργάνωση και λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού συνέχισε ο μετέπειτα Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σωκράτης Ξυνίδης. Είχε προηγηθεί προεκλογική δέσμευση του Γιώργου Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η κα Κατσέλη εμφανίζεται να υπερασπίζεται αυτό που τότε αντιμάχονταν, δηλ τη συγκρότηση ενός αποκεντρωμένου αναπτυξιακού εργαλείου που θα εξυπηρετούσε το σύνολο της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας της Βόρειας Ελλάδας. Αναμφίβολα η κατάργηση της ΕΜΑ συνιστά οπισθοδρόμηση στην προσπάθεια λειτουργίας μιας ευέλικτης διοικητικής δομής που είχε ως στόχο, μέσω των αρχών της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την υλοποίηση στοχευμένων αναπτυξιακών δράσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Μόνο που η κα Κατσέλη δεν πείθει πλέον για την ειλικρίνεια των δηλώσεών της. Όταν έπρεπε να στηρίξει την προσπάθεια αυτή την πολέμησε.
bolaris.gr

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ancient road uncovered in Thessaloniki, Greece

http://l1.yimg.com/bt/api/res/1.2/k.O2vwV5xLnLKMKCV54nKQ--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Zmk9aW5zZXQ7aD00MjA7cT04NTt3PTYzMA--/http://media.zenfs.com/en_us/News/ap_webfeeds/867b57aad1b39311130f6a7067001f0c.jpgArchaeologists in Thessaloniki, Greece, have uncovered a 230-foot section of an ancient road built by the Romans that was the city's main travel artery nearly 2,000 years ago. 
Archaeologists and employees of Metro's construction company present to the media and public the ancient ruins in the northern Greek port city of Thessaloniki on Monday, June 25, 2012. 
Archaeologists in Greece’s second largest city have uncovered a 70-meter (230-foot) section of an ancient road built by the Romans that was city’s main travel artery nearly 2,000 years ago. The marble-paved road was unearthed during excavations for the city’s new subway system that is due to be completed in four years, and will be raised to be put on permanent display for passengers when the metro opens. (AP Photo/Nikolas Giakoumidis) 
http://news.yahoo.com/photos/ancient-road-uncovered-in-greece-slideshow/worker-metros-construction-company-holds-fragment-old-pottery-photo-204350531.html

Greek exports to China leap 269% in Q1


JUNE 22, 2012 BY  LEAVE A COMMENT

AAP
Greek exports to China rocketed by 269.1 per cent in the first quarter from the level for the same period last year, data from the Panhellenic Exporters Association showed on Friday.
As a result, China has jumped from the 34th-biggest market for Greek exports to 13th.
Exports to the Middle East and North Africa also rose by 98 per cent, while exports to other European Union member states went down by 6.8 per cent.
Oil products and cotton are now Greece’s two biggest exports, while medicine, fish, steel rods and electricity are among the top 10.
China has made big investments in Greece during the debt crisis and several trade deals were signed when the head of China’s national consultative assembly, Jia Qinglin, and deputy trade minister Zhong Shan visited last year.
The Piraeus port authority (OLP) has a concession agreement with Chinese global shipping giant Cosco which runs two of the port’s container terminals.
The Greek government, which is struggling to reduce a huge debt burden, has announced plans to sell a major part of its 75-per cent stake in the company.
Chinese companies have also been eyeing investments in sectors such as telecommunications, bank services, the automobile industry, railroad equipment, real estate, brewery, electronics, clothing and glassware.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Γλιτώσαμε από τη δραχμή, μας έκατσε η ΝΔ...Ο ΚΥΡ σατιρίζει ελεύθερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση





http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/7E83B795D9FE1D4603C428BD11DDC5EE.jpg

Η Ελλάδα έχει θέση στο όραμα μιας Μεσογειακής Κοινότητας Ενέργειας

Αν Μαρί Σλότερ ΤΟ ΒΗΜΑ - Project Syndicate

Πρέπει οι Ελληνες, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, και άλλοι Ευρωπαίοι να αγκαλιάσουν ένα πρόγραμμα λιτότητας που τους έχει επιβληθεί επειδή η επικρατούσα άποψη στην Γερμανία και σε άλλες βόρειες χώρες τους θεωρεί άσωτους και τεμπέληδες; Τέτοιοι χαρακτηρισμοί δημιουργούν μίση και διχασμούς, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται ενότητα. Ειδικά η Ελλάδα, χρειάζεται τώρα έναν τρόπο για να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της. Ως το λίκνο της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου, η Ελλάδα χρειάζεται σύμβολα εθνικής ανανέωσης.

Ολοι οι αναγνώστες στη Δύση συναντούν για πρώτη φορά τον κόσμο της Μεσογείου μέσα από τον Ομηρο: τα νησιά και τις ακτές και τους λαούς που συνδέονται με τη διπλωματία, το εμπόριο και τα πλοία. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναγίνει πυλώνας ενός τέτοιου κόσμου, χρησιμοποιώντας τη σημερινή κρίση της για να οικοδομήσει ένα νέο μέλλον.

Αυτό το όραμα είναι πιο εύλογο από όσο θα φανταζόταν κανείς. Εκτιμάται ότι τα κοιτάσμα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά των ακτών της Ελλάδας στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, είναι αρκετά για να προμηθεύσουν ολόκληρο τον κόσμο επί έναν χρόνο, και μακροπρόθεσμα αρκούν για να μεταμορφώσουν την οικονομία της Ελλάδας και ολόκληρης της περιοχής.

Αλλά η πολιτική παρεμβαίνει, όπως πάντα. Ολες οι χώρες που εμπλέκονται (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ, Λίβανος) έχουν διαμάχες και πολιτικές διαφωνίες.

Ο πλούτος, οι θέσεις εργασίας, και η ανάπτυξη που θα μπορούσαν να απολαύσουν όλες οι χώρες της περιοχής λόγω της υπεύθυνης εκμετάλλευσης της ενέργειας κινδυνεύουν να μπλοκαριστούν από την επιμονή του καθενός να πάρει ό,τι πιστεύει ότι δικαιούται και από την άρνηση να έχουν πρόσβαση οι εχθροί του.

Ετσι, το όραμα για μία Μεσογειακή Κοινότητα Ενεργείας μπορεί να φαίνεται καταδικασμένο. Και όμως, τον Ιούλιο συμπληρώνονται 60 χρόνια από την έγκριση της Συνθήκης των Παρισίων, η οποία δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα (EKAX) μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, μόλις έξι χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη διάρκεια των προηγουμένων 70 ετών, Γερμανία και Γαλλία είχαν κάνει τρεις ολέθριους πολέμους η μία εναντίον της άλλης, εκ των οποίων οι τελευταίοι δύο κατέστρεψαν τις οικονομίες της Ευρώπης και αποδεκάτισαν τον πληθυσμό της. Παρ' όλα αυτά ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, με τη βοήθεια του συμβούλου του Ζαν Μονέ, ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, το 1950, μόλις πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του γερμανικού στρατού από το Παρίσι. Η ΕΚΑΧ έγινε ο πυρήνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης του σήμερα.

Το Σχέδιο Σουμάν χρειάστηκε μια δεκαετία για να εφαρμοστεί. Αλλά έδωσε στους Ευρωπαίους, μετά τον πόλεμο και την οικονομική καταστροφή, ένα θετικό όραμα για ένα νέο μέλλον, κάτι που χρειάζονται τώρα απεγνωσμένα η Ελλάδα και η Κύπρος.

Οι ηγέτες της Ευρώπης δεν θα ξεπεράσουν αυτή την κρίση σφυροκοπώντας τους πολίτες τους με ζοφερές απαιτήσεις για λιτότητα. Πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα βήματα, με την Ελλάδα ως ισότιμο εταίρο, και να δημιουργήσουν ένα όραμα για πραγματικά οφέλη από μια ανανεωμένη ΕΕ. Η ενωμένη Ευρώπη χρειάζεται σήμερα νέους Σουμάν και Μονέ.

* Η Αν-Μαρί Σλότερ είναι καθηγήτρια Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Πρίνστον. 
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=463742&h1=true

Tέσσερις υπουργοί χωρίς μεταρρυθμίσεις αλλά με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων


Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο
Η τρόικα καρφώνει τέσσερις υπουργούς για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων από το «παράθυρο»
Ποιοι έριξαν έξω το μνημόνιο



Στον «ποταμό» των πρόωρων συνταξιοδότησεων που οδηγήθηκαν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (ενόψει των οριζοντίων περικοπών σε μισθούς, επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ) και στις περίπου 70.000 προσλήψεις που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια για να καλυφθούν κενά και «πολιτικές υποχρεώσεις» χάθηκε κάθε πιθανότητα επιτυχίας του μνημονίου.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η μόνιμη αντιπροσωπεία της τρόικας στην Αθήνα με έκθεσή της για την εξέλιξη του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι σε τέσσερις τομείς - ΟΤΑ, Υγεία, Αστυνομία και υπουργείο Πολιτισμού - το προσωπικό αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Η τρόικα εν όψει των σκληρών διαπραγματεύσεων που έρχονται με τη νέα κυβέρνηση «καρφώνει» τους παλαιούς συνομιλητές της υποστηρίζοντας ότι «ενώ νομοθετούσαν κανόνες για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων έκαναν προσλήψεις από το παράθυρο κι ενώ ψήφιζαν τον "Καλλικράτη" για να γίνουν συνενώσεις των δήμων και να εξοικονομηθεί 1,5 δισ. ευρώ έκαναν πάνω από 12.000 προσλήψεις στους ΟΤΑ».
Σύμφωνα με την έκθεση που έχει στα χέρια του ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και η οποία αποτέλεσε και τη βάση των συζητήσεων ανάμεσα στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για να καταλήξουν στην προγραμματική συμφωνία, προκύπτει ότι το 2010 κι ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 53.336 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός του μόνιμου προσωπικού του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (της γενικής κυβέρνησης) έμεινε σχεδόν σταθερός στις 692.301 άτομα. Το σύνολο σχεδόν των κενών θέσεων καλύφθηκε με νέες προσλήψεις.
Και το 2011, όταν πλέον η τρόικα επέβαλε την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», ενώ απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο 40.025 εργαζόμενοι ο συνολικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 24.266 άτομα, καθώς οι υπόλοιπες θέσεις καλύφθηκαν με διορισμούς.
Το μεγάλο πάρτι των προσλήψεων έγινε στους ΟΤΑ όπου μόνο το 2011 προσλήφθηκαν 12.000 άτομα. Στην έκθεση εκφράζεται έκπληξη για το «εντυπωσιακό» όπως χαρακτηρίζεται αποτέλεσμα της «καθαρής αύξησης» των υπαλλήλων στους ΟΤΑ κατά 5% ή κατά 4.500 άτομα, δηλαδή του αριθμού μετά και τις συνταξιοδοτήσεις, παρά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» που είχε σχεδιαστεί για εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, που θα προερχόταν και από τη μείωση του μισθολογικού κόστους.
Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης (διαβάστε ολόκληρη την  έκθεση) έχουν ως εξής:
* Παραβιάστηκε ο κανόνας «1 προς 5». Αντί για 8.000 προσλήψεις που προέβλεπε ο κανόνας του «1 προς 5» για το 2011 τελικώς έγιναν 16.711.
* Χαραμάδες και παράθυρα. Στην έκθεση σημειώνεται ότι «υπάρχουν αδιευκρίνιστες ροές και προσλήψεις».
* Παραλλήλως εντοπίζονται χάσματα στα στοιχεία για τις μετατάξεις. Ορισμένοι υπάλληλοι που μετατέθηκαν… «χάθηκαν», τουλάχιστον από τα «μάτια» του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν το σύνολο των αμειβομένων από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τους ένστολους να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο αντί να μειώνεται και να υπερβαίνει σταθερά το 1.130.000 άτομα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του Δημοσίου ανήλθε στις 15 Μαΐου 2012 στις 431.000 άτομα από 403.033 άτομα που ήταν στο τέλος του 2010 και 389.735 που ήταν το φθινόπωρο του 2009 πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Οι... μεταρρυθμιστές και το ναυάγιο
Είναι προφανές ότι η μεταρρύθμιση του κ. Γιάννη Ραγκούση απέτυχε παταγωδώς, όσο προφανείς είναι και οι ευθύνες για την αδυναμία ελέγχου της οικονομικής κατάστασης των ΟΤΑ.
Ο δεύτερος μεγάλος τομέας όπου ναυάγησε η προσπάθεια μείωσης προσωπικού είναι ο χώρος της Υγείας όπου ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος εκτός από τις περίπου 300 προσλήψεις που έκανε στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για να καλύψει τα δύο τρίτα των θέσεων που έμειναν κενές λόγω συνταξιοδότησης, ενέκρινε περίπου 6.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ που πλέον απασχολεί (νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό) συνολικά 88.907 άτομα και παρά ταύτα το επίπεδο παροχών υγείας φθίνει.
Επίσης αύξηση του αριθμού των εργαζομένων υπήρξε επί των ημερών του κ. Παύλου Γερουλάνου στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού όπου εκτός από τις μετατάξεις εργαζομένων από τον ΟΣΕ έγιναν πάνω από 1.000 προσλήψεις.
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλυψε με το παραπάνω όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν λόγω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (2.257 μόνο το 2010). Μάλιστα η τρόικα «ψάχνει» για 500 «απροσδιόριστες προσλήψεις»!