Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

WORLD CHAMPIONS: Greek women’s water polo team on top of the world!



By George Georgakopoulos


Greece is the new world champion in women's water polo after the national team's 9-8 triumph in the final over host China on July 29.
The Greeks were dominant throughout the game in Shanghai and completed the tournament with a perfect record -- six wins in six games -- to win their first World Championship crown.
This was a gold medal that Greek women's water polo thoroughly deserved, given its progress over the last couple of decades. Until now it had only won trophies in club competitions in Europe as well as the World League six year ago, but never before had it risen to the top in a World Championship or an Olympic Games.
Coach Giorgos Morfesis’s ladies were level with the hosts at 2-2 after the first period, but two unanswered goals in the second and another at the start of the third gave them a three-goal lead (5-2) that was to prove unbeatable.
The Chinese, a youthful team with a strategy of taking the game to the two-meter zone, had problems with the Greek defense.
The Greeks led 9-6 midway through the last period, and that proved to be enough for them. The hosts came close, reducing the arrears to one goal with one minute left to play, but Greece’s experience dominated and the national team finished the match glorious.





ekathimerini.com , Friday Jul 29, 2011 

Πέρα από τους ταξιτζήδες καί τα λαμόγια υπάρχει καί η Ελλάδα της δημιουργίας


Ασπιρίνη made in Crete

Κρητική σφραγίδα φέρει η νέα ασπιρίνη, η οποία πρόκειται να ανατρέψει τα όσα γνωρίζαμε 
μέχρι και σήμερα για την προστασία της υγείας μας από τα κρυολογήματα και την κοινή 
γρίπη. Μάλιστα το νέο αυτό προϊόν θα πωλείται στην τιμή του 1 ευρώ. Από φυσικά 
συστατικά και βότανα. Εν αναμονή της έγκρισης από τον ΕΟΦ και FDA. 
Αναλγητικές ιδιότητες 

H κρητική ασπιρίνη, συσκευασμένη σε κάψουλα, είναι ένα φυσικό προϊόν που 
αποτελείται αποκλειστικά από τρία είδη κρητικών βοτάνων διαλυμένων σε ελαιόλαδο.
Τη «μαγική» κάψουλα παρασκεύασε η ομάδα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η ασπιρίνη συνδυάζει την απόλυτη αξιοποίηση των κρητικών βοτάνων με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη φαρμακευτική επιστήμη.
Εμπνευστές της έρευνας είναι οι καθηγητές Ιατρικής Ηλίας Καστανάς και Χρήστος Λιόνης και ο καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν, επίσης, η Ενωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Gallenica.
Οι προοπτικές της κρητικής ασπιρίνης, από τη στιγμή που θα εγκριθεί από τον ΕΟΦ, αναμένεται να ξεπεράσουν τα σύνορα της χώρας και το φάρμακο να πιστοποιηθεί τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και από την αμερικανική FDA (Food and drug administration).
Τα μαγικά βότανα
Αν και τα συστατικά του είναι εντελώς φυσικά, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το νέο σκεύασμα αποτελεί φάρμακο και όχι συμπλήρωμα διατροφής, όπως είχε εσφαλμένα χαρακτηριστεί.
Οι ιδιότητές του, οι οποίες απορρέουν από τα κρητικά βότανα, θεωρούνται ευεργετικές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Και τα τρία «μαγικά» βότανα είναι διαλυμένα σε ελαιόλαδο, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Παρ’ όλα αυτά, ο Ηλίας Καστανάς αρνήθηκε να αποκαλύψει τα τρία συστατικά που απαρτίζουν τη συνταγή της κάψουλας.
«Το φάρμακο θα αποτελέσει παγκόσμια πατέντα. Αν αποκαλύπταμε κάποιο από τα τρία βότανα, πολύ φοβάμαι ότι θα είχαμε το φαινόμενο της τηλεοπτικής «φραπελιάς», όταν όλοι πήγαιναν και κούρευαν τα φύλλα της ελιάς και τα χτυπούσαν στο μίξερ. Αυτό το «φάρμακο» που προοριζόταν για πάσαν νόσον και μαλακίαν, κάθε άλλο παρά φάρμακο ήταν», συμπληρώνει σκωπτικά ο Ηλίας Καστανάς.
Η έρευνα του πανεπιστήμιου εστίασε στους κατοίκους της νότιας Κρήτης. Πληροφορίες των επιστημόνων που βασίζονταν σε λαϊκές παραδόσεις, μαρτυρούσαν πως το συγκεκριμένο κρητικό αφέψημα χρησιμοποιείτο από παλιά στις ντόπιες κρητικές συνταγές και προστάτευε τους Κρητικούς από τη γρίπη.
Η επιστημονική παρατήρηση ήλθε να επιβεβαιώσει τις λαϊκές παραδόσεις. Η δωδεκάχρονη έρευνα που έγινε από την επιστημονική ομάδα ανέδειξε ότι ο οργανισμός των Κρητικών που κατανάλωναν το κοκτέιλ βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και στις λοιμώξεις.
Από τη φύση
Σκοπός των επιστημόνων δεν είναι να αντικαταστήσουν την παραδοσιακή ασπιρίνη, αλλά να προωθήσουν στην αγορά ένα φυσικό φάρμακο, το οποίο θα είναι βγαλμένο από την κρητική γη.
«Τα υλικά από τα οποία αποτελείται η κάψουλα δεν παρουσιάζουν, μέχρι στιγμής, επιπτώσεις στην υγεία. Η δοσολογία που θα συστήνεται θα είναι παρόμοια με την κατανάλωση 2 με 3 ροφημάτων την ημέρα», δηλώνει ο Ηλίας Καστανάς.
Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπερνάει το 1 ευρώ.
Το φάρμακο αναμένεται να πάρει μέσα στο 2011 την έγκριση του ΕΟΦ.
Η αγάπη για τις ευεργετικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων δεν ήταν το μόνο κίνητρο για τους επιστήμονες, ώστε να παρασκευάσουν το φάρμακο.
Το σημαντικότερο κίνητρο για την παρασκευή του φαρμάκου αποτέλεσε η αναπτυξιακή κατεύθυνση που δίνεται στους ελαιοκαλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου.
Από τη στιγμή που το φάρμακο θα μπει στην παραγωγή, μέρος της σοδειάς τους θα προορίζεται για την παρασκευή της κάψουλας.
«Η πολιτεία δεν μας παρείχε καμία απολύτως βοήθεια για την παρασκευή του φαρμάκου. Τα κονδύλια για την έρευνα και την παραγωγή του τα αντλήσαμε από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ρεθύμνου και τη φαρμακευτική εταιρεία», τονίζει ο Ηλίας Καστανάς.
Η βιολογική ασπιρίνη της Κρήτης αποτελεί έν από τα πιο λαμπρά επιτεύγματα στον τομέα της φαρμακευτικής επιστήμης, που παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το φάρμακο αυτό:
-Προστατεύει από τις λοιμώξεις αναπνευστικού
-Ανακουφίζει από το κρυολόγημα
-Καταπολεμά την κοινή γρίπη
-«Ρίχνει» τον πυρετό
-Έχει αναλγητικές ιδιότητες
Πηγή: rethemnosnews.gr

Διευθυντές με πλαστά πτυχία σε σχολεία

Πάνω σε διευθυντές με πλαστά πτυχία, πλαστά πιστοποιητικά γνώσης
 νέων τεχνολογιών και διευθυντές σε "ανύπαρκτα" σχολεία έπεσαν 
οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας κατά τη διαδικασία 
κρίσης των υποψήφιων για τις θέσεις διευθυντών και σχολικών 
συμβούλων των σχολείων της χώρας.
Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ζήτησε τη διενέργεια 
έρευνας όλων των αιτήσεων που κατατέθηκαν και, σύμφωνα με 
δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", στέλνει άμεσα στον εισαγγελέα 
όλες εκείνες, στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για τη διάπραξη ποινικού 
αδικήματος.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας κατά τον έλεγχο των 
αιτήσεων βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλες παρατυπίες και οι ακόλουθες:
* Υποψήφιου διευθυντή που κατέθεσε πλαστό πτυχίο της Φιλοσοφικής 
Σχολής Αθηνών
* Υποψήφιου διευθυντή στην περιοχή της Δ΄Αθήνας στα χαρτιά του 
οποίου είχε πλαστογραφηθεί τίτλος πιστοποίησης γνώσης νέων 
τεχνολογιών, αφού είχε αφαιρεθεί το όνομα του πραγματικού κατόχου 
του πτυχίου και είχε προστεθεί το δικό του
* Υποψήφιου που ήδη είχε "διορισθεί" πλασματικά στο παρελθόν 
ως διευθυντής σε σχολείο το οποίο ...δεν υπήρχε, για να μετρηθούν 
τα μόρια που κέρδιζε στο βιογραφικό του. Το ανύπαρκτο σχολείο 
στην πραγματικότητα ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά την πρόσληψη του
* Υποψήφιου σχολικού συμβούλου στην περιοχή της Αττικής που 
ήδη υπηρετούσε στην θέση αυτή τα προηγούμενα χρόνια παράτυπα, 
καθώς προερχόταν από τη ιδιωτική εκπαίδευση (ο νόμος δεν το επιτρέπει).
Η διαδικασία των κρίσεων των νέων διευθυντών πρέπει να έχει 
ολοκληρωθεί ως τις 31 Ιουλίου, ώστε τα "νέα πρόσωπα" της 
εκπαίδευσης να αναλάβουν υπηρεσία την 1η Αυγούστου.
Οι κρίσεις των σχολικών συμβούλων αντίθετα, θα ολοκληρωθούν 
το Φθινόπωρο. Άλλωστε, με δεδομένες τις νέες υπέρ-εξουσίες που 
δίνει ο νέος νόμος του υπουργείου Παιδείας στους διευθυντές των 
σχολείων, η διαδικασία επιλογής τους αλλάζει εφέτος συνολικά.
Ο υποψήφιος για την πρόσληψη σε θέση διευθυντή, στη διάρκεια 
της συνέντευξής του, πρέπει πλέον να δώσει "εξετάσεις" και να 
απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν θέματα της 
καθημερινότητας και καταστάσεις κρίσης σε ένα σχολείο, στα οποία 
και πρέπει να απαντήσει πως θα τα αντιμετώπιζε.

news247.gr


Read more: gia News: Διευθυντές με πλαστά πτυχία σε σχολείαLamo http://lamogianews.blogspot.com/2011/07/blog-post_5768.html#ixzz1TikrdjHi
Under Creative Commons License: Attribution

Αφού το είπε και η μαμά της...το κορίτσι έχει ταλέντο!


Με πρότυπο την Τζούλια

Μια 14χρονη μαθήτρια στην Κόρινθο γύρισε βίντεο, έχοντας ως πρότυπό της την Τζούλια Αλεξανδράτου. Το βίντεο έκανε το γύρο του σχολείου. Απίστευτη δήλωση από τη μητέρα της που δεν βρήκε κάτι περίεργο στις πράξεις της!
Η προβολή της ροζ δράσης της Τζούλιας Αλεξανδράτου την έχει μετατρέψει δυστυχώς σε πρότυπο για αρκετά νεαρά κορίτσια.
Αυτό μαρτυρά και πρόσφατο περιστατικό στη Κόρινθο όπου μια 14χρονη μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου της πόλης έχει τραβήξει με το κινητό της βίντεο της ίδιας, στο οποίο εμφανίζεται σε γυμνές και ιδιαίτερα προκλητικές πόζες.
Όπως αποκαλύπτει, η ηλεκτρονική εφημερίδα της Κορινθίας sfedona.gr, η δράση της μικρής επίδοξης "Τζούλιας" είναι κοινό μυστικό σε μαθητές αλλά και καθηγητές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η μητέρα της κοπέλας, η οποία κλήθηκε από το συμβούλιο καθηγητών, ανέφερε ότι το βρίσκει φυσιολογικό και ότι απλά η κόρη της έχει ταλέντο και... μιμείται την Τζούλια!
Από τη πλευρά του, ο γυμνασιάρχης του 1ου Γυμνασίου  διαβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι το σχολείο έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που έπρεπε να κάνει και το θέμα έχει λήξει, ενώ όταν τον πληροφόρησαν ότι το βίντεο  κυκλοφορεί με όλες τις επιπτώσεις για την μαθήτρια, η απάντηση του ήταν ότι "αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα της σημερινής τεχνολογίας".
Ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν γνώριζε απολύτως τίποτα για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Η κοπέλα είναι καλή μαθήτρια με βαθμούς οι οποίοι κυμαίνονται από 15-17 ενώ σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στους κύκλους αυτούς, η πρωταγωνίστρια ετοιμάζεται και για νέα γυρίσματα, πιο προχωρημένα αυτή τη φορά.
http://news247.gr/ellada/14xronh_exei_protypo_thn_tzoylia_aleksandratoy.832108.html?fb_ref=recArt

ΤΑΧΑΛΙΑ ρωτούν την υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Φλωρίνης

2 Νοε 2010


Πόσα στελέχη του Vinozito είναι στο συνδυασμό σας, κ.Μούσιου;



Η Όλγα Μούσιου-Μυλωνά, είναι υποψήφια Δήμαρχος Φλώρινας (υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ). Στο ψηφοδέλτιό της υπάρχει ο ..Γρούϊος Αναστάσιος (ξέρετε ποιός λέγεται Γρούϊος έτσι;) και ο Αναστασιάδης Παναγιώτης του Ιωάννη στη Μελίτη.
Αγαπητή μας Όλγα, αυτός ο Αναστασιάδης είναι ο Ουρανοταξίτης που μιλάει στο παρακάτω βίντεο; Είναι αλήθεια ότι ΟΛΟΙ οι "εθνικά Μακεδόνες" όπως καταχρηστικά αποκαλούνται, αδερφοί μας, έχουν ενταχθεί στο ψηφοδέλτιό σου; Σε ρωτάμε για να ...
σου ξαναθυμήσουμε τις χυδαίες επιθέσεις του πολιτικού φορέα τους εναντίον Πάγκαλου, Δρούτσα και Χρυσοχοϊδη, του κόμματός σου.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ούτε το θέμα να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από "υπερπατριώτες" που δεν τους γουστάρουμε, ξαναλέμε για χιλιοστή φορά τη θέση μας:
Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι απόλυτα σεβαστό και αδιαπραγμάτευτο, όπως όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό που δεν είναι ανεκτό, είναι η πλαστογραφηση της ιστορίας. Ο κ.Αναστασιάδης κι εγώ, δικαιούμαστε να θεωρούμε τον εαυτό μας, άλλης εθνικότητας και όχι ελληνικής, δικαιούμαστε να μιλάμε (και το κάνουμε) το σλαβικό μας ιδίωμα, αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να λέγονται "μακεδονικά", γιατί αυτή η λέξη είναι κατοχυρωμένη στον ελληνισμό. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Όποιος δεν αισθάνεται Έλληνας, γούστο του και καπέλο του, δεν τον ενοχλεί κανείς. Δεν μπορεί όμως να λέει "είμαι Μακεδόνας" γιατί το "είμαι Μακεδόνας" προσδιορίζει ένα κομμάτι του Ελληνισμού, όπως το "Είμαι Ναπολιτάνος" ένα κομμάτι της Ιταλικής εθνικής καταγωγής.



10 σχόλια:

Vardarska Banovina είπε...
Τώρα αν σου πω ότι δεν ξέρω ποιος είναι ο Γρούϊος Αναστάσιος θα με πιστέψεις? Ποιος είναι?
Vardarska Banovina είπε...
Συμπληρώνω …….Αυτά και νομίζω καταλαβαινόμαστε. Το πρόβλημα είναι απλό και πρέπει να αποφασίσεις: ή είσαι Έλληνας όπως 3 εκατομμύρια Μακεδόνας, ή άλλης εθνικότητας οπότε βρες όνομα……… και παπά να το βαφτίσει..
t:bloggers team είπε...
1) Μην μπερδεύεσαι ρε Αναστασιάδη! Ζήτησες από τον παπά του ελληνικού χωριού Μελίτη να βαφτίσει το ένα παιδί σου Ντόνκα και το άλλο Στόγιαν. Και λες ότι δε σου έδωσε τη δυνατότητα και αυτό είναι καταπίεση. Λοιπόν, επειδή θολώνεις άτσαλα τα νερά, να στο ξεκαθαρίσω: Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρει όνομα το παιδί σου. Ο ένας είναι ο θρησκευτικός, οπότε πρέπει να υπακούσεις στους κανόνες της ελλαδικής εκκλησίας και ο άλλος ο πολιτικός. Μπορούσες κάλλιστα να πας στο δημαρχείο και να δηλώσεις το "Στόγιαν", όπως χιλιάδες άλλοι Έλληνες έχουν μη Χριστιανικά ξενικά ονόματα, π.χ. Τέρενς (Κουίκ), ενώ Έλληνας είναι και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα. Δεν του αρνήθηκε το Ελληνικό κράτος κανένα δικαίωμα επειδή τον λένε ...Χουάν. Απλούστατα, δεν γίνεται να πας στην ορθόδοξη εκκλησία και να έχεις την απαίτηση να λέει ο Έλληνας παπάς "βαφτίζεται ο δούλος του Θεού, Στόγιαν"!!! 2) το δεύτερο παραμύθι σου, (που σου το λέει υποβολέας), είναι "γιατί να μη μαθαίνω τη γλώσσα μου στο δημοτικό"; Αυτό έχει δύο σκέλη: \ -α. τη γλώσσα σου, εσείς οι 30-40 την ονομάζετε "μακεδονική", όταν αυτή η λέξη σημαίνει "ελληνική". Διανοείσαι δηλαδή ότι το κράτος θα φτιάξει ωρολόγιο πρόγραμμα που θα λέει : 8-9: ελληνική γλώσσα, 9-10 Γυμναστική, 10-11 Μακεδονική γλώσσα; Εισαι σοβαρός; β. αν πάλι μου πείς "ας τη διδάξει ως σλαβοβουλγαρική όπως είναι", τότε θα σε ρωτήσω: στην Ελλάδα μιλούν εκτοντάδες τοπικά ιδιώματα. Πρέπει να μπούν όλα αυτά στα δημοτικά; Μόνος σου λες "ο γύφτος να ξέρει τα γύφτικα". Μα ο γύφτος (όπως ρατσιστικά αποκαλείς τους ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται ρομά) ξέρει τα "γύφτικα" (όπως εσύ τα αποκαλείς) από το σπίτι του. Δεν είναι μάθημα στο δημοτικό τα "γύφτικα"! Αυτά και νομίζω καταλαβαινόμαστε. Το πρόβλημα είναι απλό και πρέπει να αποφασίσεις: ή είσαι Έλληνας όπως 3 εκατομμύρια Μακεδόνας, ή άλλης εθνικότητας οπότε βρες όνομα.
t:bloggers team είπε...
To ερώτημα Γρούϊος πάει ΜΟΝΟ στο επίθετο. Ποιόν λένε Γρούϊο;
Vardarska Banovina είπε...
Ναι, μου είναι γνωστός ο Νικολάκης !!! της Π.Γ.Δ.Μ και κατάλαβα ότι εκεί κολάι. Την συγγένεια δεν μπορώ να προβλέψω.
Constantine είπε...
Αν πάει κάποιος σε ελληνική εκκλησία στην Αγγλία ή στη Γαλλία, και θέλει να βαπτίσει το παιδί του Constantin ή Georges, ο ελλη-ορθόδοξος ιερέας θα το βαπτίσει Constandinos ή Georgios, και στο δημαρχείο δηλώνει Constantin, Georges, Michel...
Vardarska Banovina είπε...
Constantine Μιας και δεν κατάλαβα το σκεπτικό σου, γιατί δεν πάτε στην Αγγλία ή στη Γαλλία και στον εκεί ελλη-ορθόδοξο ιερέα να κάνετε τα κέφια σας? Στην Ουγκάντα έχετε ‘δικαίωμα’ να πίνετε και αίμα. Εδώ είναι Ελλάδα και ισχύουν οι νόμοι της εδώ εκκλησίας. Ρε τόσο κουζουλοί είστε η τον μαλάκα παριστάνετε?
Akritas-Florina είπε...
Re πατριώτες, γιατί κρύβεστε πίσω απο το δάχτυλό σας; Ο άνθρωπος την έχει χεσ...νη την Εκκλησία, και τα ονόματά της.Στο φινάλε τα έχει χεσ..να και τα παιδιά του τα ίδια. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το εθνικιστικό του κόλλημα, και πώς θα πουλήσει μούρη, μπας και μας ψαρώσει. "Δικαιώματα" και κολοκύθια! μην χε..!
Giorgos Tarakoulas είπε...
Akritas-Florina Το ότι έχει χεσμένη την εκκλησία το βλέπουμε. Το ότι έχει χεσμένα τα παιδιά του ( αν έχει παιδιά ‘του’ ) ας το αντιληφτεί ο ίδιος. Για το εθνικό του ‘κόλλημα’ ο λόγος. Όλα καλά –λένε – στην Ελλάδα , αλλά δεν μπορούν να κάνουν ότι τους καπνίσει. Παραφράζοντας το ‘ να η Ρόδος να και το πήδημα’ θα του πω …. Να ο Νικολάκης να και η Π.Γ.Δ.Μ. Από μια κολοκύθα το μόνο που μπορείς να έχεις είναι πασατέμπο.
cummulus είπε...
Μήπως ξέρει κανείς τι δουλειά κάνει ο καταπιεσμένος;

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ξηλώνονται οι διευθυντές που δεν πιάνουν τους στόχους


Αλλάζουν όλα στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ξηλώνονται επικεφαλής εφοριών που δεν έπιασαν τους στόχους τους.
Οι σαρωτικές αλλαγές προβλέπονται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.
Μετά τη δραματική υστέρηση που καταγράφουν τα έσοδα του προϋπολογισμού αποφασίστηκε η απομάκρυνση των εφόρων των 36 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας, καθώς και των προϊστάμενων στο ΣΔΟΕ και στις ελεγκτικές υπηρεσίες. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και χωρίς καμία άλλη διαδικασία θα γίνει η επιλογή, τοποθέτηση και αντικατάσταση των προϊσταμένων συγκεκριμένων υπηρεσιών και εφοριών, μέτρο που θα εφαρμόζεται μέχρι και το 2015, δηλαδή καθ΄όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Στους νέους εφόρους και προϊσταμένους θα τεθούν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι και θα αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους κάθε τρίμηνο.
Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση εφοριών, συστήνεται μια υπερ-εφορία για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργούνται νέες διευθύνσεις στην κεντρική υπηρεσία και "ανοίγουν" παλαιές φορολογικές υποθέσεις.
Πιο αναλυτικά, η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Φορολογίας Ανωνύμων Βιομηχανικών Εταιρειών (ΦΑΒΕ) μετονομάζεται σε ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και διαρθρώνεται σε δύο υποδιευθύνσεις, δέκα τμήματα και ένα γραφείο. Στην υπέρ ΔΟΥ θα υπαχθουν οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις όλης της χώρας με τζίρο άνω των 40. εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει υπόψη του τα στοιχεία του 2010 και με βάση αυτά θα μεταφερθούν στη νέα εφορία οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος
Η ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Εμπορικών Εταιρειών (ΦΑΕΕ) Αθηνών μετονομάζεται σε ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΑΕ) Αθηνών και στην αρμοδιότητά της ΔΟΥ ΦΑΒΕ Αθηνών περιέχονται και οι επιχειρήσεις αρμοδιότητας της ΦΑΒΕ Αθηνών, των οποίων η αρμοδιότητα δεν μεταφέρεται στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Ο προϊστάμενος της μεγαλύτερης στη χώρα εφορία θα έχει υπερ-αρμοδιότητες, καθώς θα συσταθεί υποδιεύθυνση ελέγχων, υποδιεύθυνση φορολογίας και διοικητικής μέριμνας.
ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ
Στο τραπέζι παλαιές φορο-υποθέσεις
Ξηλώνονται οι διευθυντές που δεν πιάνουν τους στόχους
Παλαιές φορολογικές υποθέσεις θα επανελεγχθούν. Στη διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο τονίζεται ότι: "Συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης άμισθη επιτροπή για εξέταση παλαιών υποθέσεων, με σκοπό τον περαιτέρω ή μη έλεγχο αυτών, για τις οποίες, λόγω παλαιότητας και αμφίβολης απόδοσης ωφελημάτων για το Δημόσιο ή διαπίστωσης παραπτωμάτων, ο έλεγχος κρίνεται ατελέσφορος. Η επιτροπή εισηγείται σχετικά στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος θα αποφασίσει για τον περαιτέρω έλεγχο ή μη αυτών". Επί της ουσίας, ο γενικός επιθεωρητής αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα αποφασίσει τον περαιτέρω έλεγχο σπουδαίων υποθέσεων, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής ή ο έλεγχος δεν ήταν σε βάθος.
Το σχέδιο Βενιζέλου
Η επιλογή νέων εφόρων σε 36 μεγάλες εφορίες
Με την απόφαση τοποθέτησης τίθενται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι στους προϊσταμένους, η επίτευξη των οποίων ελέγχεται κάθε τρεις μήνες
Το σχέδιο Βενιζέλου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την άμεση ενίσχυση των φορολογικών εσόδων που εμφανίζουν "τρύπα" 3,3 δισ. ευρώ προβλέπει:
1. Με απόφαση υπουργού η επιλογή των εφόρων.
Η επιλογή, τοποθέτηση και αντικατάσταση των προϊσταμένων συγκεκριμένων οργανικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών γίνεται με μόνη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως χωρίς άλλη διαδικασία, καθ΄όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Με την απόφαση τοποθέτησης τίθενται ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι στους προϊσταμένους, η επίτευξη των οποίων ελέγχεται κάθε τρεις μήνες. Η τοποθέτηση γίνεται για θητεία ενός έτους, που μπορεί να ανανεώνεται μία ή περισσότερες φορές και να διακόπτεται πριν από τη λήξη της με μόνη απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Πού θα εφαρμοστεί
Το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοστεί:
  • Στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
  • Στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης.
  • Σε όλες τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.
  • Στις ελεγκτικές υπηρεσίες των τελωνείων και στα τελωνεία πρώτης τάξης.
  • Στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, καθώς και στα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα.
  • Στην επιχειρησιακή μονάδα είσπραξης.
Στις 36 επιλεγμένες εφορίες, στην τοπική αρμοδιότητα των οποίων παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας και συμβάλλουν κατά 75% στα συνολικά έσοδα των εφοριών. Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα τοποθετηθούν οι προϊστάμενοι στις ΔΟΥ: Μεγάλων Επιχειρήσεων, ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιά, ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, Α' Αθηνών, Δ' Αθηνών, Ι' Αθηνών, Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Κηφισιάς, Πειραιά, Ψυχικού, Α' Ηρακλείου, Β' Ηρακλείου, Α' Θεσσαλονίκης, Β' Θεσσαλονίκης, Ζ' Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορίνθου, Ρόδου, Χαλκίδας, Α' Πατρών, Α' Ιωαννίνων, Α' Βόλου, Α' Καβάλας, Β' Λάρισας, Α' Σερρών.
Η θητεία των προϊσταμένων που έχουν τοποθετηθεί στις παραπάνω υπηρεσίες λήγει με τη δημοσίευση του νόμου.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών
Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των εφοριών
Η τροπολογία "ανοίγει τον δρόμο" για την κατάργηση των εφοριών. Συγκεκριμένα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να μετατρέπεται εφορία ή τελωνείο από πρώτης τάξεως σε δεύτερης τάξεως ή σε αυτοτελές γραφείο, είτε να καταργείται κατά περίπτωση. Επίσης, παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών να καταργεί ή να αναστέλλει τη λειτουργία τμημάτων ή γραφείων ελέγχου και δικαστικού και οι αρμοδιότητές του να μεταφέρονται στη ΔΟΥ της περιφερειακής ενότητας έδρας του νομού, με εξαίρεση του νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, στους οποίους μπορεί να ορίζονται περισσότερες ΔΟΥ που θα ασκούν τις μεταφερόμενες δραστηριότητες. Ακόμη:
Καταργούνται οι δύο υποδιευθύνσεις σε όσες ΔΟΥ Α΄τάξης λειτουργούν λιγότερα τμήματα.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που αναστέλλει τη λειτουργία οργανικών τελωνειακών μονάδων, μπορεί να καταργείται η θέση υποδιευθυντή.
Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος του έτους να συγχωνευτούν - καταργηθούν οι πρώτες εφορίες και εντός του 2012 να καταργηθούν περί τις 200 εφορίες.
Εξάλλου, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων μετονομάζεται σε Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με αρμοδιότητες:
Τον στρατηγικό σχεδιασμό ελέγχων και εκπόνηση επιχειρησιακών προγραμμάτων και τη συμμετοχή σε ειδικές περιπτώσεις στη διενέργεια ελέγχων και επανελέγχων.
Τον καθορισμό και την εφαρμογή κριτηρίων για την ανάλυση κινδύνου.
Την κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων είσπραξης των εσόδων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Την κατάρτιση συμβολαίων αποδοτικότητας με τις υπηρεσίες φορολογικού ελέγχου και αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Τη λήψη μέτρων που συμβάλλουν στην εκούσια συμμόρφωση των φορολογουμένων - οφειλετών.
Στη νέα γενική διεύθυνση θα υπάγονται:
α) Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
β) Διεύθυνση Ελέγχων.
γ) Διεύθυνση Πολιτικής Εισπράξεων.
δ) Διεύθυνση Παρακολούθησης Νομικών Υποθέσεων και Είσπραξης.
ε) Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης.
στ) Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης. Η μονάδα αυτή θα είναι αποκεντρωμένη και θα είναι αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης μεγάλων οφειλών οπουδήποτε στην επικράτεια. Ο προϊστάμενος της μονάδας αυτής θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που έχει ένας προϊστάμενος εφορίας και θα διαρθρώνεται σε 4 τμήματα.
Τέλος, δημιουργείται νέα Οικονομική Επιθεώρηση η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών. Σε αυτήν ανατίθεται:
Ο διαχειριστικός και ο οικονομικός έλεγχος των δημόσιων υπολόγων και δημόσιων διαχειρίσεων.
Η εποπτεία και η διενέργεια τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων και ελέγχων της διοικητικής και διαχειριστικής δραστηριότητας και λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Η διενέργεια διοικητικών ερευνών και ανακρίσεων για καταγγελλόμενα ή διαπιστούμενα αδικήματα που διαπράττονται από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Ο έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής κατάσταση (πόθεν έσχες) των υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών, εκτός των γενικών διευθυντών.
Ο έλεγχος και η έρευνα της οικονομικής κατάστασης και της διαχείρισης των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, των αποκεντρωμένων δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των επιχειρήσεων με τις οποίες το Δημόσιο συνδέεται με σύμβαση.
Επιπρόσθετα, νέες αρμοδιότητες δίνονται στην υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων έχει ως αποστολή τη διερεύνηση και τη διαπίστωση ποινικών αδικημάτων και πειθαρχικών παραπτωμάτων, στα οποία εμπλέκονται υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων που αφορούν χρηματισμό και δωροδοκία.

ethnos.gr