Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΕΩ-πλαστο-ΓΡΑΦΙΑ και ΑΝ-Ιστόρητη ΕθνοΜΥΘΟπλασία

Ντοκουμέντο γιά το τι διδάσκουν στα σχολεία της Αλβανίας για την Ελλάδα



Μίσος, φανατισμό αλλά και πλαστογραφημένη Ιστορία που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματική, διδάσκει η αλβανική κυβέρνηση στους μαθητές των σχολείων. Οι νεαροί Αλβανοί μέσα από τα νέα επίσημα σχολικά βιβλία τους μαθαίνουν την Ιστορία της «Μεγάλης Αλβανίας» και διδάσκονται, μεταξύ άλλων, ότι «η Βορειοδυτική Ελλάδα, από τη Φλώρινα έως την Πρέβεζα, είναι αλβανικό εθνικό έδαφος στο οποίο "αιμοσταγείς" Έλληνες πραγματοποίησαν "εθνοκάθαρση" στους Τσάμηδες που πλειοψηφούσαν στα χώματα αυτά». 






Η νέα γενιά Αλβανών μαθαίνει, μεταξύ άλλων, πως... έχει ίδιο DΝΑ με τον βασιλιά Πύρρο της Ηπείρου και την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τυπώθηκαν φέτος στα επίσημα σχολικά εγχειρίδια με την έγκριση του αλβανικού υπουργείου Παιδείας.

Στο νέο βιβλίο «Γεωγραφία της Αλβανίας», που εκδόθηκε φέτος και ήδη αποτελεί διδακτική ύλη στα λύκεια της χώρας, οι μαθητές διδάσκονται όχι μόνο για τη γεωγραφία της χώρας τους αλλά και για περιοχές όμορων χωρών που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, κατοικούνται από Αλβανούς.

Στις «αλβανικές περιοχές» (treva shqiptare) που έμειναν εκτός αλβανικού κράτους περιλαμβάνονται το Κοσσυφοπέδιο, τμήματα του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, η μισή έκταση των Σκοπίων και βέβαια ολόκληρη η ΒΔ Ελλάδα, με τους Νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και το βόρειο τμήμα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.



Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη χώρα μας, στο κεφάλαιο «Οι αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα», αναφέρονται τα εξής: «Είναι αλβανικές περιοχές που αδίκως προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος το 1913 από το Συμβούλιο των Πρεσβευτών.

Οι ιστορικές εξελίξεις, οι μαζικές βίαιες μετακινήσεις των αυτοχθόνων αλβανικών πληθυσμών και η έλλειψη επίσημων στοιχείων δυσκολεύουν των προσδιορισμό των αλβανικών περιοχών στην Ελλάδα και κυρίως των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων των συγκεκριμένων περιοχών. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται στη Βορειοδυτική Ελλάδα, νότια της "Μακεδονίας" και νοτιοανατολικά της Αλβανίας μέχρι τον κόλπο της Άρτας και αποτελείται από τις περιοχές Τσαμουριά, Φλώρινα, κ.λπ.».




Οι συγγραφείς του βιβλίου υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει «εθνοκάθαρση» με στόχο τον αφανισμό των Αλβανών που ζούσαν εκεί. Ο χάρτης με τη Μεγάλη Αλβανία και τις όμορες «αλβανικές περιοχές» κοσμεί το εξώφυλλο τόσο του βιβλίου όσο και του τετραδίου ασκήσεων των μαθητών που καλούνται, για παράδειγμα, να ζωγραφίσουν τις περιοχές της Ελλάδας όπου ζουν... Αλβανοί ή να απαντήσουν στα ερωτήματα: «Ποιες είναι οι αλβανικές περιοχές της Ελλάδας;» ή «Αναφέρετε τις εκδιώξεις που υπέστησαν οι Αλβανοί από τις ελληνικές αρχές».

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Το σόου Ψωμιάδη και η αλήθεια

http://www.makthes.gr/news/politics/72287/
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά και την απρόθυμη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά διαβλέπει ότι η ΝΔ σταδιακά θα τον αδειάσει και έτσι προσπαθεί να χαράξει γραμμή άμυνας. Αυτό υποστηρίζουν «γαλάζια» τοπικά στελέχη ερμηνεύοντας τις επανειλημμένες δηλώσεις του περιφερειάρχη, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν ότι χρησιμοποιεί το εν λόγω χαρτί ως μοχλό πίεσης προς τη Συγγρού, ωστόσο άτομα του περιβάλλοντος του Π. Ψωμιάδη τον παρουσιάζουν «ικανό για όλα».

Πάει για φόρουμ
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στενοί συνεργάτες του περιφερειάρχη τον συμβουλεύουν να μην προχωρήσει σε καμία πολιτική κίνηση που θα τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τη ΝΔ, τουλάχιστον μέχρι να λήξει ο δικαστικός αγώνας. Εκτιμούν ότι, μόλις φύγει από το «μαντρί», θα του γυρίσουν την πλάτη οι περισσότεροι από αυτούς που σήμερα τον χτυπάνε φιλικά στον ώμο και του δηλώνουν «είμαστε μαζί σου». Ο ίδιος ο Π. Ψωμιάδης, παρά τις προαναγγελίες ότι σύντομα θα κάνει μία κίνηση που θα ταράξει τα βαλτωμένα νερά της πολιτικής αποσκοπώντας στην ενότητα της κεντροδεξιάς, φαίνεται να προβληματίζεται έντονα για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του. Με δεδομένες τις δημόσιες δεσμεύσεις του οι περισσότεροι στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός φόρουμ, το οποίο θα αξιοποιεί, για να πετύχει κάθε πολιτική επιδίωξή του, και εάν η ρήξη του με την ηγεσία της ΝΔ λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, τότε ίσως το αναβαθμίσει σε πολιτικό φορέα. Ο περιφερειάρχης φέρεται εξοργισμένος από τη «χλιαρή» στήριξη που του παρέσχε ο Αντώνης Σαμαράς την περασμένη Παρασκευή. Όταν επιδίωξε τη συνάντηση, δεν είχε κατά νου μία απλή δήλωση «συμπάθειας και αγάπης» από τον πρόεδρο της ΝΔ. Προσδοκούσε δε ότι με τη δημοσιοποίηση της καταδίκης του θα εκδηλωνόταν μεγάλο κύμα συμπαράστασης από το «γαλάζιο» στρατόπεδο, κάτι που δεν έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και η δήλωση του προέδρου της ΝΔ στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ότι σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και πως ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν αφορούν την προηγούμενη ιδιότητα του νομάρχη, που πλέον έχει καταργηθεί, και όχι του περιφερειάρχη δεν τον ικανοποίησε. Και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν άτομα του περιβάλλοντός του, ο κ. Σαμαράς αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Εσωτερικών το αν θα θέσει σε αργία ή όχι τον Π. Ψωμιάδη, χωρίς να υιοθετεί την άποψη ότι δεν μπορεί να εκπέσει από περιφερειάρχης με το γράμμα του «Καλλικράτη»…

Μετρά φίλους και «φίλους»
Το προσεχές διάστημα ο Π. Ψωμιάδης θα μετρήσει φίλους και «φίλους» και όλα δείχνουν ότι δεν θα βρει πολλούς χωρίς εισαγωγικά, για να τον στηρίξουν πολιτικά στον αγώνα που έχει μπροστά του. Η «Θ» επικοινώνησε με τους βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης και όλοι εμμένουν στις αρχικές θέσεις τους για την υπόθεση. Οι περισσότεροι δηλώνουν αλληλέγγυοι στην «ανθρώπινη δοκιμασία» του, αλλά δεν δείχνουν να συμμερίζονται την άποψη του Π. Ψωμιάδη περί πολιτικής δίωξης και εξόντωσής του. Του εύχονται «καλή τύχη» στο δικαστικό αγώνα του, αλλά δεν συμμετέχουν στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το αν πρέπει ή όχι να τεθεί σε αργία και να εκπέσει ή όχι από το αξίωμά του σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης του. Μόνη εξαίρεση ο παλιός συνεργάτης του Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε «αυστηρή και άδικη» την ποινή που επιβλήθηκε στον περιφερειάρχη, ενώ σε ό,τι αφορά την πιθανή έκπτωση από το αξίωμά του υποστήριξε πως «αυτό δεν μπορεί να γίνει, διότι το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε τελέστηκε, όταν είχε την ιδιότητα του νομάρχη και όχι του περιφερειάρχη». Στην περιφέρεια βρήκε ανέλπιστο συμπαραστάτη την παράταξη του ΚΚΕ, ενώ οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πρασίνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν σαφές ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Αίσθηση προκαλεί ωστόσο η σιωπή του επικεφαλής της παράταξης του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου.

Στο δρόμο προς την αργία…
Ο Π. Ψωμιάδης γνωρίζει πολύ καλά ότι ο δικαστικός αγώνας που σκοπεύει να δώσει για την ανατροπή της τελεσίδικης καταδίκης του θα είναι επί της ουσίας ένας αγώνας για τη μακροημέρευσή του στον πολιτικό στίβο. Έγκριτοι νομικοί κύκλοι κάνουν σαφές ότι, εάν η καταδίκη του λάβει αμετάκλητο χαρακτήρα, αυτόματα θα εκπέσει του αξιώματός του και θα αποκτήσει κώλυμα εκλογιμότητας για κάθε δημόσιο αξίωμα…
Η πρώτη διοικητική απόφαση που θα θέτει σε αργία τον Π. Ψωμιάδη θα βγει, μόλις η καταδικαστική απόφαση του εφετείου φτάσει στο γραφείο του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θ. Σώκο, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει το αργότερο σε ένα 20ήμερο. Την απόφαση αυτή μπορεί να προσβάλει ο περιφερειάρχης εντός δεκαπέντε ημερών προσφεύγοντας στο υπουργείο Εσωτερικών, και μέχρι να εξεταστεί το αίτημά του, συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. Εάν ο αρμόδιος υπουργός απορρίψει την προσφυγή, ο Π. Ψωμιάδης μπορεί μέσα σε 30 ημέρες μετά την κοινοποίηση της απόφασης του υπουργού να προσφύγει στο ΣτΕ, από το οποίο θα ζητήσει να εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεσή του και παράλληλα θα κάνει αίτηση στην επιτροπή Αναστολών ζητώντας να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του. Αυτή η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και όλο αυτό το διάστημα πιθανόν να προκληθούν επιπλέον δυσλειτουργίες στην αιρετή περιφέρεια. Γι’ αυτό και στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι είναι πιο σοφό για τον Π. Ψωμιάδη να αποδεχτεί την αργία από τα καθήκοντα του περιφερειάρχη, μέχρι να λήξει ο δικαστικός αγώνας του.

ΑΝΘΙΜΟΣ Συμπαρίσταμαι στον Παναγιώτη
Στήριξη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, που αυτή τη στιγμή περνά τη δική του… δοκιμασία, προσέφερε χθες από άμβωνος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Χωρίς να τολμήσει να συνδέσει τη δοκιμασία του περιφερειάρχη, που παρακολουθούσε τη λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, με του Χριστού τα Πάθη και αποφεύγοντας -αν και θα ήθελε πολύ- να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση, δήλωσε ότι του συμπαρίσταται και θα πει, όπου μπορεί, έναν καλό λόγο, αρχής γενομένης από το χθεσινό κήρυγμα. «Καταλαβαίνω τα αισθήματά του έπειτα από τόσα χρόνια προσφοράς να του συμβαίνει αυτό», σχολίασε. Άλλωστε, όπως τόνισε, κατά την επτάχρονη συνεργασία τους δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Κυρίως γιατί αυτά που τους ένωναν και τους ενώνουν είναι πολλά: η πατρίδα, η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη και η ορθοδοξία. Σε ό,τι αφορά τη Μακεδονία μάλιστα, ο αγώνας συνεχίζεται, γιατί, όπως υποστήριξε ο ιεράρχης, προτείνονται τρία ονόματα στα Σκόπια: Δημοκρατία Άνω Μακεδονίας, Βόρειας Μακεδονίας και της Μακεδονίας του Βαρδάρη. «Δεν θέλουμε να υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» ούτε ως παράγωγο στην ονομασία των Σκοπίων… Ε, δεν θα γίνει το δικό σας», υποστήριξε ο κ. Άνθιμος. Επιπλέον χαρακτήρισε εθνικό μαρτύριο τα ζητήματα του μεταναστευτικού, του Σκοπιανού, των τουρκικών αμφισβητήσεων και των αλβανικών απειλών. Λίγο πριν να κατέβει από τον άμβωνα ευχήθηκε στον κ. Ψωμιάδη «καλή δύναμη και υπομονή» και να είναι ο Χριστός μαζί του.

Το σόου Ψωμιάδη και η αλήθεια
Η υπερασπιστική γραμμή του Παναγιώτη Ψωμιάδη ενώπιον του πενταμελούς εφετείου, όπου κρινόταν σε δεύτερο βαθμό η πράξη του να μειώσει -σχεδόν να εκμηδενίσει- τα πρόστιμα σε έμπορο καυσίμων, ο οποίος συνελήφθη να τα νοθεύει κατ’ εξακολούθηση, ήταν πάνω κάτω ίδια με αυτήν που είχε ακολουθήσει και πρωτοδίκως. Εξ ου και το αποτέλεσμα, ίδιο και βαρύτερο. Ομόφωνα ένοχος χωρίς την παραμικρή μείωση της πρωτόδικης ποινής -φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή- και με ορατό πλέον τον κίνδυνο απομάκρυνσης από το αξίωμα του περιφερειάρχη, προσωρινά υπό τη μορφή της αναγκαστικής αργίας και ακολούθως της έκπτωσης, εάν η τελεσίδικη δικαστική απόφαση καταστεί και αμετάκλητη.
Και αφού ο κ. Ψωμιάδης απέτυχε (ξανά) να πείσει τους δικαστές, αποφάσισε να απευθυνθεί στο λαό του, μήπως πείσει ορισμένους πως αυτή τη φορά αμάρτησε όχι για τη μάνα του, όπως στο αυθαίρετο της Χαλκιδικής, αλλά για έναν οικονομικά κατεστραμμένο και ετοιμοθάνατο βιοπαλαιστή, τον οποίο η προηγούμενη απάνθρωπη διοίκηση της νομαρχίας θέλησε να τον εξοντώσει οικονομικά επιβάλλοντάς του υπέρογκα, άδικα πρόστιμα για μία… μικρονοθεία στα καύσιμα. Κι έτσι από νωρίς το πρωί της περασμένης Δευτέρας έως και χθες περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι και από ραδιοσταθμό σε ραδιοσταθμό προβάλλοντας τις ίδιες έξι, επτά δικαιολογίες, θέλοντας να πείσει πως είναι θύμα πολιτικής δίωξης, ότι αυτό που έκανε δεν ήταν ρουσφέτι αλλά φιλανθρωπία. Απειλώντας συγχρόνως πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους αλλά και εκβιάζοντας πολιτικά ακόμη και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, προειδοποιώντας πως, εάν δεν τύχει της δέουσας στήριξης, είναι έτοιμος για το δικό του κόμμα.
Η «Θ» άκουσε με προσοχή τους ισχυρισμούς του περιφερειάρχη, τους διερεύνησε διεξοδικά και παρουσιάζει την πραγματική διάσταση των γεγονότων και των προσώπων, φωτίζοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

1. «Ο πρατηριούχος μού ήταν παντελώς άγνωστος»
Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε τόσο στο δικαστήριο όσο και σε όλες τις συνεντεύξεις του ότι ο έμπορος καυσίμων Χρήστος Καραγιαννίδης, στον οποίο είχε σχεδόν εκμηδενίσει τα πρόστιμα, του ήταν παντελώς άγνωστος.

Ποια είναι η πραγματικότητα;
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης ήταν γνωστό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξε ενεργό μέλος της διοίκησης της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα επί προεδρίας του Τάκη Δημόπουλου και φυσικά θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να μη γνωρίζεται με τον πρώτο σε ψήφους βουλευτή του κόμματος και μετέπειτα νομάρχη. Άλλωστε και στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης αναφέρεται επ’ αυτού το εξής: «Απορριπτέος επίσης κρίνεται και ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου (σ.σ. Ψωμιάδη) ότι δεν γνώριζε τον ευνοηθέντα Χρήστο Καραγιαννίδη, καθόσον από την προεκτεθείσα συνολική συμπεριφορά αυτού το δικαστήριο οδηγείται στην ακριβώς αντίθεση κρίση».
Επίσης ο Καραγιαννίδης ήταν και στέλεχος της αυτοδιοίκησης, καθώς διετέλεσε επί δύο τετραετίες (1994-2002) δημοτικός σύμβουλος Ευόσμου με τον Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, δήμαρχο υποστηριζόμενο από τη ΝΔ.

Εκλογικό κέντρο το βενζινάδικο!
Και το κυριότερο, σύμφωνα με μαρτυρίες τριών νομαρχιακών συμβούλων, οι οποίοι είχαν εκλεγεί με τον κ. Ψωμιάδη και οι οποίοι ζήτησαν από τη «Θ» να τηρηθεί η ανωνυμία τους, «στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 στο πατάρι του βενζινάδικου του Καραγιαννίδη λειτουργούσαμε άτυπο εκλογικό κέντρο της παράταξης. Είχαμε εκεί εκλογικό υλικό, αφίσες, χαρτόνια, ακόμη κι εκείνα τα ξύλινα ομοιώματα του νομάρχη, ενώ κάναμε και συσκέψεις για το πώς θα κινηθούμε στην περιοχή των δυτικών συνοικιών». Το ίδιο δηλώνει στη «Θ» και καταστηματάρχης της περιοχής, ο οποίος αποκαλύπτει ότι «κατά την προεκλογική περίοδο υπήρχε πανό του Ψωμιάδη αναρτημένο έξω από το βενζινάδικο, καθώς και εκείνο το ομοίωμά του».
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νομαρχιακής θητείας του κ. Ψωμιάδη ο Χρ. Καραγιαννίδης ήταν συχνός θαμώνας της νομαρχίας. Συνδεόταν στενά με το διατελέσαντα αντινομάρχη Γιώργο Τσαμασλή, καθώς και με τον Διονύση Ψωμιάδη, τον οποίο γνώριζε από το χώρο του αθλητισμού, καθώς είχε διατελέσει υπεύθυνος στο αθλητικό κέντρο του δήμου Ευόσμου. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαμασλής ήταν εκείνος ο οποίος πίεζε αφόρητα τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Εμπορίου Ηλία Τυχαλάκη να μειώσει τα επιβληθέντα πρόστιμα.
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης γνωριζόταν και με τον πρώην βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κωνσταντινίδη, καθώς το ακίνητο όπου λειτουργούσε το βενζινάδικο ανήκε κατά ένα μέρος στην οικογένεια του κ. Κωνσταντινίδη, στην οποία περιήλθε γύρω στο 1995. Μάλιστα εκμισθωτής και μισθωτής κατέληξαν στα δικαστήρια, καθώς ο Χρ. Καραγιαννίδης όφειλε ενοίκια πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

2. «Έκανα χάρη σε έναν ετοιμοθάνατο»
«Ήταν άνθρωπος ετοιμοθάνατος, δεν θα τον έστελνα εγώ στον τάφο». Αυτό δήλωσε στο δικαστήριο ο κ. Ψωμιάδης, επιχειρώντας να εμφανίσει την απόφασή του για μείωση των προστίμων ως πράξη ανθρωπισμού απέναντι σε κάποιον που μετρούσε μέρες ζωής. Το ίδιο πάνω κάτω επανέλαβε και σε όλες τις συνεντεύξεις του, λέγοντας μάλιστα ότι ο εκλιπών έπασχε από καρκίνο. «Ενήργησα ανθρώπινα και στο πλαίσιο του νόμου βοηθώντας έναν άγνωστο σε μένα καρκινοπαθή, που χαροπάλευε και τελικά δυστυχώς απεβίωσε. Για ένα μαγαζί που έκλεισε υπό το βάρος της ανίατης ασθένειας», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του μετά την καταδικαστική απόφαση του πενταμελούς εφετείου.

Ποια είναι η πραγματικότητα;

Ο Χρήστος Καραγιαννίδης απεβίωσε το 2009, δηλαδή έξι ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη απόπειρα της διοίκησης Ψωμιάδη να του μειώσει τα πρόστιμα και πεντέμισι χρόνια μετά την επίμαχη χαριστική απόφαση που είχε υπογράψει ο τότε νομάρχης. Μάλιστα, όταν ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε πρωτόδικα το Φεβρουάριο του 2009, ο Χρήστος Καραγιαννίδης ήταν εν ζωή. Όπως όμως δηλώνει και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου κ. Τυχαλάκης, «στις συναντήσεις που είχαν γίνει με τον κ. Τσαμασλή παρουσία του Καραγιαννίδη στο γραφείο του αντινομάρχη, όταν με πίεζε να του σβήσουμε τα πρόστιμα, ουδέποτε ο Καραγιαννίδης επικαλέστηκε λόγους υγείας».
Όσον αφορά την ασθένεια, ο ίδιος ο Χρ. Καραγιαννίδης στην αίτηση θεραπείας που κατέθεσε στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας να σβηστούν τα πρόστιμα δήλωνε ότι πάσχει από καρδιοπάθεια.

3. «Με καταδίκασαν για 1.000 ευρώ!»
«Μείωσα το πρόστιμο για παραβάσεις που αφορούσαν 1.300 λίτρα νοθευμένου πετρελαίου κίνησης συνολικής αξίας περίπου 1.000 ευρώ. Καταδικάστηκα για 1.000 ευρώ!». Αυτό δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης στο ακροατήριο αλλά και στις αμέτρητες συνεντεύξεις του, σε μία προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει το μέγεθος της παράβασης και κατά συνέπεια τις επιπτώσεις της δικής του χαριστικής απόφασης. Η εντύπωση που δημιουργείται από τις παραπλανητικές αναφορές του κ. Ψωμιάδη είναι πως ο έμπορος καυσίμων συνελήφθη άπαξ να διαθέτει στο πρατήριό του μικρή ποσότητα νοθευμένου καυσίμου και τίποτε περισσότερο.

Ποια είναι η πραγματικότητα;
Ο Χρήστος Καραγιαννίδης συνελήφθη κατ’ επανάληψη τόσο από τους ελεγκτές της νομαρχίας όσο και από συνεργεία του ΣΔΟΕ να εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, των οποίων η ποσότητα εκτιμάται σε δεκάδες χιλιάδες λίτρα και όχι βεβαίως μόνον σε 1.300.
Ειδικότερα σε πέντε διαδοχικούς ελέγχους των συνεργείων της νομαρχίας σε διάστημα δώδεκα μηνών (περίοδος 2000-2001) και στα δύο βενζινάδικα τα οποία διατηρούσε ο Χρ. Καραγιαννίδης (στην οδό Λαγκαδά 24 και στη Νέα Αγχίαλο) βρέθηκαν νοθευμένα καύσιμα. Ειδικότερα εντοπίστηκε νοθευμένο πετρέλαιο κίνησης σε ποσοστό έως 40%, αποχρωματισμένο πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο πωλούσε ως πετρέλαιο κίνησης, νοθευμένη βενζίνη super αναμεμειγμένη με πετρέλαιο κ.ο.κ.

Και το ΣΔΟΕ
Ελέγχους όμως έκανε και το ΣΔΟΕ, στο οποίο υπάρχει ογκωδέστατος φάκελος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελεγκτές εντόπισαν νοθευμένα καύσιμα και στα δύο πρατήρια του Χρ. Καραγιαννίδη και του επέβαλαν συνολικά τέσσερα πρόστιμα, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονταν σε περίπου 56.000 ευρώ. Αλλά και επί διοίκησης Ψωμιάδη του επιβλήθηκαν δύο πρόστιμα (από τους Γ. Τσαμασλή και Διονύση Ψωμιάδη) συνολικού ύψους 19.000 ευρώ, η τύχη των οποίων αγνοείται.
Συνολικά δηλαδή στον εν λόγω έμπορο επιβλήθηκαν τουλάχιστον έντεκα διαφορετικά πρόστιμα από δύο διαφορετικές υπηρεσίες για νοθεία καυσίμων κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα όσον αφορά το ποσό των 89.000 ευρώ, που ο κ. Ψωμιάδης μείωσε στα 5.000 ευρώ, επρόκειτο για το άθροισμα πέντε προστίμων (δύο φορές από 10.000 ευρώ, άλλες δύο από 20.000 ευρώ και μία 29.000 ευρώ) για αντίστοιχες παραβάσεις. Σχετικά με τις ποσότητες των νοθευμένων καυσίμων, μόνον κατά τους ελέγχους εντοπίστηκαν περίπου 20.000 λίτρα. Όπως όμως εκτιμά στέλεχος του ΣΔΟΕ, η πραγματική ποσότητα νοθευμένου καυσίμου που διατέθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς, «όταν σε διαδοχικούς ελέγχους εντοπίζονται νοθευμένα καύσιμα, είναι βέβαιο πως το ίδιο συμβαίνει και στα ενδιάμεσα χρονικά διαστήματα». Στέλεχος της νομαρχίας σημειώνει επίσης ότι «το κέρδος του πρατηριούχου για κάθε λίτρο νοθευμένου καυσίμου εκτιμάται γύρω στα 2,5 με 3 ευρώ». Επιπλέον υπάρχει ζημία για το δημόσιο από μη καταβολή δασμών, φόρων κ.ο.κ. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε το ΣΔΟΕ πέρα από τα πρόστιμα παρέπεμψε την υπόθεση και στη δικαιοσύνη.
Σημαντικές ζημίες από τα νοθευμένα καύσιμα υπέστησαν και πολλοί καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται και κάποιοι ταξιτζήδες, οι οποίοι θέλησαν να κινηθούν δικαστικά εναντίον του Χρ. Καραγιαννίδη. Επίσης, όπως σημειώνει στην αναφορά τους προς τον εισαγγελέα ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου κ. Τυχαλάκης, «στην υπηρεσία μας είχαν γίνει αρκετές καταγγελίες για το συγκεκριμένο πρατήριο από οδηγούς που αντιμετώπισαν προβλήματα στα οχήματά τους».

4. Με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών της νομαρχίας
Στην απολογία του ο κ. Ψωμιάδης είπε: «Έδρασα καθ’ όλα νόμιμα. Ο νομάρχης βάζει την τελική υπογραφή και αφού πρώτα το έγγραφο έχει ελεγχθεί και εξεταστεί, μέχρι να φτάσει στο γραφείο μου. Δεν έχω νομικές γνώσεις. Έβγαλα μόνο το γυμνάσιο, γιατί οι γονείς μου δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να με στείλουν στο πανεπιστήμιο. Έδρασα, αφού πρώτα συμβουλεύτηκα τον αρμόδιο αντινομάρχη και το νομικό σύμβουλο της νομαρχίας».

Ποια είναι η πραγματικότητα;
Καταρχάς ο πλέον αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Εμπορίου Ηλίας Τυχαλάκης, αρνήθηκε να υποκύψει στις αφόρητες πιέσεις της διοίκησης Ψωμιάδη για ακύρωση ή μείωση των προστίμων. Εξαιτίας αυτού άλλωστε αντικαταστάθηκε το Δεκέμβριο του 2004 και έναν μήνα μετά ο κ. Ψωμιάδης υπέγραψε την επίμαχη χαριστική απόφαση. Αντιρρήσεις και μάλιστα εγγράφως εξέφρασαν και όλοι οι άλλοι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Μοναδικό σωσίβιο για τον κ. Ψωμιάδη αποτελεί κατά τον ίδιο η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της νομαρχίας, ο οποίος ήταν και μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισής του. Η γνωμοδότηση αυτή όμως επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις, καθώς ναι μεν αναφέρει ότι «έχετε τη διακριτική ευχέρεια να ανακαλέσετε ή να μεταρρυθμίσετε τις πράξεις επιβολής προστίμου, εάν κρίνετε ότι οι επίμαχες πράξεις είναι παράνομες ή υπερβολικές ή αναιτιολόγητες», ωστόσο σημειώνει πως «η αίτηση θεραπείας του Χρήστου Καραγιαννίδη είναι καταρχήν απαράδεκτη, υπό την έννοια ότι η διοίκηση δεν έχει νομική υποχρέωση να την εξετάσει». Επίσης αναφέρει πως «η υπηρεσία μας δεν γνωρίζει το πραγματικό της υπόθεσης και γι’ αυτό δεν μπορεί να λάβει θέση επί της ουσίας» και συστήνει στον κ. Ψωμιάδη ότι «για το θέμα αυτό πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία», δηλαδή στη διεύθυνση Εμπορίου.
Δυστυχώς για τον κ. Ψωμιάδη τα δικαστήρια ανέγνωσαν κατά διαφορετικό τρόπο τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, θεωρώντας ότι επ’ ουδενί δεν του έδινε το «πράσινο φως» για την έκδοση της χαριστικής απόφασης.

5. Είχε δικαιωθεί από τα δικαστήρια
Ο κ. Ψωμιάδης δήλωσε στις συνεντεύξεις του ότι ο πρατηριούχος είχε δικαιωθεί ήδη στα δικαστήρια στα οποία είχε προσφύγει για τα πρόστιμα, γι’ αυτό και εκείνος προχώρησε με τη σειρά του στη χαριστική μείωση.

Ποια είναι η πραγματικότητα;
Ο Χρ. Καραγιαννίδης εκτός από τη διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας είχε προσφύγει το 2002 και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταθέτοντας και εκεί τρεις προσφυγές ζητώντας ακύρωση ή μείωση των προστίμων. Όλες όμως απορρίφθηκαν. Όπως απορρίφθηκαν και από τη νομαρχία.
Επιπλέον προσέφυγε και στα διοικητικά δικαστήρια ζητώντας αναστολή καταβολής των προστίμων. Έως τη μείωση των προστίμων από τον κ. Ψωμιάδη τα διοικητικά δικαστήρια είχαν εξετάσει δύο από τις αιτήσεις του Χρ. Καραγιαννίδη. Η μία έγινε δεκτή, ενώ η δεύτερη απορρίφθηκε. Για τις υπόλοιπες υπήρχε εκκρεμοδικία, καθώς δεν είχαν εξεταστεί ακόμη.
Μετά τη χαριστική απόφαση του κ. Ψωμιάδη όμως, όσες δίκες εκκρεμούσαν, καταργήθηκαν!
Επίσης η απόφαση Ψωμιάδη ελήφθη τον Ιανουάριο του 2005, ενώ ήδη από το Νοέμβριο του 2004 είχε εκδοθεί απόφαση του διοικητικού πρωτοδικείου, το οποίο είχε απορρίψει το αίτημα του Χρ. Καραγιαννίδη για αναστολή καταβολής του προστίμου.

6. Με 3-2 η πρώτη απόφαση
Στις συνεντεύξεις του ο κ. Ψωμιάδης έλεγε ότι η απόφαση για την πρωτόδικη καταδίκη του ελήφθη κατά πλειοψηφία. «Καταδικάστηκα με 3-2», έλεγε κι ας ήταν το εφετείο τριμελές.

Ποια είναι η πραγματικότητα;
Η πρωτόδικη καταδίκη του, όπως και αυτή σε δεύτερο βαθμό στο πενταμελές εφετείο, ήταν ομόφωνη. Παρότι από τους οκτώ μάρτυρες κατηγορίας οι επτά μετατράπηκαν αίφνης σε μάρτυρες υπεράσπισης και παρά την απαλλακτική εισήγηση του εισαγγελέα.

7. «Ο κόσμος γνώριζε, αλλά με ξαναψήφισε»
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του κ. Ψωμιάδη στις συνεντεύξεις του είναι ότι «μόλις πριν από πέντε μήνες ο κόσμος με ξαναψήφισε, αν και γνώριζε την υπόθεση».

Ποια είναι η πραγματικότητα;
Στο διάστημα από το Φεβρουάριο του 2009, οπότε καταδικάστηκε, ώς τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 σε όλες τις ομιλίες και συνεντεύξεις του ο κ. Ψωμιάδης απέκρυπτε το γεγονός της καταδίκης του. Μάλιστα, για να αποφύγει το σχετικό θόρυβο και να διακινδυνεύσει νέα καταδίκη του σε δεύτερο βαθμό, είχε επιδιώξει και είχε λάβει τρεις αναβολές στο πενταμελές εφετείο, με την τελευταία έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Ακόμη και στο ντιμπέιτ το οποίο διοργάνωσε το δημοσιογραφικό συγκρότημα της «Μακεδονίας» λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Ψωμιάδης είχε δηλώσει ψευδώς ότι «δεν υπάρχει σε βάρος μου καμία καταδίκη», ενώ, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει και για τις άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις (45άρια, έργα-μαϊμού κ.λπ.), δήλωσε εμφανώς ενοχλημένος: «Άλλη ερώτηση».

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Πολιτικός βοήθησε έναν λαθρέμπορο-κλεπταποδόχο-νοθευτή καυσίμων, δημοτικό σύμβουλο και μέλος της Νομαρχιακής ΝΔ, που τον υποστήριξε προεκλογικά...έκανε κάτι το κακό?

ΤΟ ΕΘΝΟΣ 

http://lamogianews.blogspot.com/2011/04/blog-post_2429.html

Τον έκαψε το ρουσφέτι στον "κολλητό"

Γνωστό στέλεχος της ΝΔ στη δυτική Θεσσαλονίκη, για οκτώ χρόνια δημοτικός σύμβουλος Ευόσμου με τον «γαλάζιο» δήμαρχο Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, μέλος της ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα της ΝΔ και άνθρωπος του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου την περίοδο που ήταν βουλευτής και στη συνέχεια του Παναγιώτη Ψωμιάδη από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ήταν ο «πρατηριούχος» Χρίστος Καραγιαννίδης στον οποίο ο τότε νομάρχης εξαφάνιζε τα πρόστιμά του. Μάλιστα ο τότε δήμαρχος Ευόσμου είχε ορίσει τον «πρατηριούχο» στη διάρκεια της θητείας του ως υπεύθυνο για να διαχειρίζεται και τα... ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο σημερινός περιφερειάρχης και πρώην νομάρχης, το 2005, παρά το γεγονός ότι ο Χρ. Καραγιαννίδης ήταν υπότροπος επί χρόνια και είχε σωρεία καταλογισμών και προστίμων και από άλλες υπηρεσίες για νοθεία καυσίμων, μετέτρεψε το συνολικό του πρόστιμο για πέντε υποθέσεις, από 89.000 ευρώ σε μόλις 5.000 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν ο Π. Ψωμιάδης τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό να καταδικαστεί σε φυλάκιση 12 μηνών με τριετή αναστολή για παράβαση καθήκοντος και να αντιμετωπίζει σύμφωνα με τη νομοθεσία την τοποθέτηση σε αργία, ενώ αν απορριφθεί η προσφυγή του στον Αρειο Πάγο, την έκπτωση από το αξίωμά του.
Τον έκαψε το ρουσφέτι στον  κολλητό
Περί ιδεολογίας...
Τα στοιχεία που αποκαλύπτει το «Εθνος της Κυριακής» διαψεύδουν πολλαπλά τους ισχυρισμούς του Π. Ψωμιάδη ότι από... φιλευσπλαχνία και μόνο μείωσε τα πρόστιμα ενός απλού πολίτη που είχε πρόβλημα υγείας. Στελέχη της ίδιας της ΝΔ αποκαλύπτουν, εκτός των άλλων, ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 ο «πρατηριούχος» είχε μετατρέψει και το πατάρι ενός από τα δύο πρατήριά του, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, εκατό μόλις μέτρα από την πλατεία Βαρδαρίου, σε... ανεπίσημο εκλογικό κέντρο του «γαλάζιου» υποψήφιου νομάρχη.

«Bοήθησα τον συνάνθρωπό μου»
Ο Π. Ψωμιάδης είχε φροντίσει να καθαρίσει τα πρόστιμα του «πρατηριούχου» του από τον Ιανουάριο του 2005, κι αυτό αφού προηγουμένως ο τελευταίος είχε εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα κατά των προστίμων, χωρίς να πετύχει τίποτα. Να σημειωθεί ότι ο Χρ. Καραγιαννίδης πέθανε το 2009, σχεδόν πέντε χρόνια μετά τη σχεδόν εξαφάνιση των προστίμων.
Πάντως, αυτό δεν εμπόδισε τον Π. Ψωμιάδη στο Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη να δηλώνει ότι τον Ιανουάριο του 2005 «βοηθήσαμε έναν συνάνθρωπό μας που πέθαινε». Ο ίδιος ο Χρ. Καραγιαννίδης τον Μάρτιο του 2003, όταν αντελήφθη ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω του δεδομένου ότι είχε ασφυκτικούς ελέγχους από ΣΔΟΕ και Τελωνείο και προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί την επιχείρησή του, τη μεταβίβασε τυπικά στον γιο του Γιώργο. Ομως ήταν εκείνος που συνεχίζει να κατευθύνει τα πάντα. Σύμφωνα με στοιχεία στελεχών του ΣΔΟΕ, ο συγκεκριμένος πρατηριούχος ήταν αναμεμειγμένος εκείνο το διάστημα και στην υπόθεση της διάθεσης στην αγορά ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης που προέρχονταν από τη μεγάλη κομπίνα κλοπής τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης (αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ) από το ΑΠΘ.
Ο «πρατηριούχος» προμηθευόταν ποσότητες πετρελαίου από την εταιρεία που έχει παραπεμφθεί για την απάτη, όμως στην κατοχή του είχαν βρεθεί από άντρες του ΣΔΟΕ πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές για τις οποίες είχε παραστατικά και τις οποίες αποχρωμάτιζε παράνομα, καταλήγοντας ότι προέρχονταν από τις κλοπιμαίες.

Προκλητικός
Ο χορός της νοθείας που συνέβαινε στα δύο πρατήρια του Χρίστου Καραγιαννίδη, σ' αυτό της πλατείας Βαρδαρίου-Λαγκαδά 24 και στο δεύτερο στο 17,5 χλμ Θεσσαλονίκης-Εδεσσας στην Αγχίαλο, είχε πάρει διαστάσεις και ενώ βοούσε η πιάτσα και οι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών είχαν πυκνώσει, ο «πρατηριούχος» συνέχιζε να παρανομεί προκλητικά επί χρόνια.
Με δέλεαρ τις χαμηλότερες τιμές και την πλεονεκτική θέση των δύο καταστημάτων του κατάφερνε να προσελκύει πελάτες, χωρίς να παίρνει υπόψη πρόστιμα, αντιδράσεις, ακόμη και προσφυγές από ιδιοκτήτες ταξί και λεωφορείων που είχαν επιπτώσεις σε βάρος τους από τα νοθευμένα καύσιμα τα οποία προμηθεύονταν.
Toυ είχαν επιβληθεί έξι ακόμα πρόστιμα
Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα ότι από τις αρχές του 2000 και επί τρία χρόνια, μέχρι το τέλος του 2002, οι υπηρεσίες τόσο της Διεύθυνσης Εμπορίου όσο και του ΣΔΟΕ, Τελωνείου κ.λπ. είχαν προχωρήσει σε σωρεία επανειλημμένων ελέγχων με τη λήψη δειγμάτων όλων των ειδών καυσίμων που διέθεταν τα δύο πρατήρια του Χρ. Καραγιαννίδη και από τις αναλύσεις του Χημείου του Κράτους βρέθηκε ότι τις περισσότερες φορές ήταν νοθευμένα, σε υψηλά μάλιστα ποσοστά.
Πέραν των πέντε προστίμων που επιβλήθηκαν για πέντε διαφορετικές χρονικά περιπτώσεις ελέγχων και έφταναν συνολικά τα 89.000 ευρώ για να εξαφανιστούν σχεδόν από τον Π. Ψωμιάδη σε μόλις 5.000 ευρώ, αποκαλύπτουμε και τουλάχιστον άλλα έξι ανάλογα πρόστιμα για νοθεία που επιβλήθηκαν στον Καραγιαννίδη το ίδιο διάστημα. Είναι τόσο της Διεύθυνσης Εμπορίου (2) όσο και του ΣΔΟΕ (4), τα οποία επίσης επιβλήθηκαν υπηρεσιακά και στάλθηκαν στη διοίκηση της νομαρχίας για να καταλογιστούν.
Ομως, ενώ υπεγράφησαν, είναι άγνωστη η τύχη τους. Κι αυτό γιατί τα πρόστιμα αυτά, το ένα για ποσό 10.000 ευρώ (από έλεγχο στις 27-4-2001) υπεγράφη στις 13-2-2003 από τον τότε αντινομάρχη και αδελφό του Π. Ψωμιάδη, τον Διονύση Ψωμιάδη, και το δεύτερο για 9.000 ευρώ (από έλεγχο στις 8-9-2001) υπεγράφη στις 5-8-2003 από τον τότε αντινομάρχη και «δεξί χέρι» του Π. Ψωμιάδη, τον Γιώργο Τσαμασλή.
Να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ σε άλλους 2 ελέγχους στις 13-10-2000 και στις 11-12-2000 τους έστειλε για καταλογισμό προστίμων και τα περαιτέρω στο Τελωνείο. Στα πρόστιμα αυτά δεν σήκωνε «κούρεμα» γιατί κοινοποιούνταν στη συνέχεια στη ΔΟΥ για είσπραξη. Οι άλλοι δύο που κοινοποιήθηκαν στη νομαρχία για καταλογισμό προστίμων ύψους δύο φορές για 14.600€, ήταν για ελέγχους στις 15-1-2001 και στις 14-7-2001.
Να σημειωθεί ότι εναντίον του Χρ. Καραγιαννίδη είχαν στραφεί 5 οδηγοί ταξί, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του σωματείου ιδιοκτητών ταξί «Ερμής» Πάρι Κισσά, γιατί τελωνειακοί εντόπισαν σε ελέγχους στα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους νοθευμένο πετρέλαιο, που προερχόταν από τα πρατήρια του Καραγιαννίδη.

Η Διεύθυνση Εμπορίου
Με 5 ελέγχους εντόπισε τη νοθεία στα καύσιμα

Οι πέντε διαφορετικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Εμπορίου, όργανα της οποίας διαπίστωσαν τη διάθεση νοθευμένων καυσίμων -τόσο πετρελαίου όσο και βενζίνης- και στα δύο πρατήρια, σε δεξαμενές, βυτία και σε αντλίες και επιβλήθηκαν τα συνολικά πρόστιμα των 89.000 ευρώ, έγιναν χρονικά:
1 6-3-2000 (Λαγκαδά 24), πετρέλαιο κίνησης ήταν νοθευμένο με αποχρωματισμένο πετρέλαιο θέρμανσης και παρουσίαζε υψηλή περιεκτικότητα θείου, πρόστιμο 20.000 ευρώ.
2 13-10-2000 (Λαγκαδά 24), νοθευμένο πετρέλαιο, πρόστιμο 20.000 ευρώ.
3 9-12-2000 (Λαγκαδά 24), νοθευμένο πετρέλαιο σε βυτίο, πρόστιμο 10.000 ευρώ.
4 5-4-2001 (Αγχίαλος), νοθευμένη βενζίνη σούπερ με πετρέλαιο κ.λπ., πρόστιμο 10.000 ευρώ.
5 9-12-2002 (Λαγκαδά 24), νοθευμένο πετρέλαιο σε δεξαμενή κ.λπ., πρόστιμο 29.000 ευρώ.

ethnos.g

Ελλάς - Κύπρος – Ισραήλ και η επέκταση του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

18 Απρ 2011

 http://taxalia.blogspot.com/2011/04/blog-post_4529.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FnJOIs+%28TaXalia%3A+Macedonia%27s+Nr.1+blog%29



Από τον Πληροφοριοδότη


Η οικονομική κρίση αρχίζει πλέον να μας ακουμπά όλους μας ενώ τα αποτελέσματά της είναι ορατά παντού. Είναι λογικό να στρεφόμαστε πλέον μεταξύ των άλλων και στην εξερεύνηση όλων των πιθανών πόρων που διαθέτει η χώρα μας προκειμένου να εξευρεθεί λύση και κυρίων επιπρόσθετα εισοδήματα για την αποπληρωμή του τεράστιου χρέους μας. Μεταξύ των άλλων ιδιαίτερη σημασία λαμβάνει..
 ο όρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της δυνατότητας της χώρας μας στην έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ήδη η Κύπρος και το Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακοίνωση της τελικής συνεργασίας για την από κοινού αξιοποίηση του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη τον εκνευρισμό της Τουρκίας, ενώ από την άλλη μεριά η χώρα μας παρακολουθεί τις εξελίξεις σχεδόν ανήμπορη να αντιδράσει. Από την πλευρά της η Τουρκία έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί βρίσκοντας τεχνάσματα και παίζοντας με τις λέξεις. προσπαθώντας να αποτρέψει την επέκταση της Ελληνικής ΑΟΖ με εκείνη της Κύπρου. Στα τεχνάσματα αυτά περιλαμβάνεται η πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο και κατά συνέπεια δεν δικαιούται ΑΟΖ αλλά μόνο υφαλοκρηπίδα.

Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω κατάσταση, για δύο πράγματα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι α) η Τουρκία πρόκειται να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα στην περιοχή αυτή και β) η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να αντιδράσει δυναμικά και να διεκδικήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή αυτή. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναζητηθούν «έξυπνες στρατηγικές λύσεις».

Μια από τις λύσεις που θα μπορούσε να προταθεί είναι η συμφωνία για επέκταση του ενιαίου αμυντικού χώρου, έτσι ώστε να περιλαμβάνεται και το Ισραήλ. Δηλαδή να υπάρξει μια αμυντική - στρατηγική συμφωνία μεταξύ Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ, ούτως ώστε η ΑΟΖ να ταυτίζεται με τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και να προστατεύεται από κοινού!

Η χώρα μας, σε αντίθεση με την περίοδο ανακοίνωσης της απόφασης της δημιουργίας του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου» με την Κύπρο από τον τότε υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, διαθέτει σήμερα τα μέση για την επαρκή επιτήρηση του χώρου ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο (ERIEYE AWACS, PATRIOT, S-300, S-214, F-16 Block 52+ στην Σούδα κ.α). Επιπρόσθετα, στην Κύπρο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένη αεροπορική βάση, η οποία μάλιστα ικανοποιεί τα πρότυπα ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Στην βάση αυτή θα μπορούσαν να μετασταθμεύουν αεροσκάφη από την Ελληνική και την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιζόταν η διαρκής επιτήρηση της ΑΟΖ, ενώ παράλληλα θα μετέφερε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς την Άγκυρα. Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα φυσικά αποθέματα της χώρας μας για να μπορέσουμε να βγούμε σύντομα από την κρίση που μας ακουμπά όλους μας.

Oι Γερμανοί...Ξαναδείχνουν τον Ακη

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ DER SPIEGEL ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Νέο ρεπορτάζ στο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, που κυκλοφορεί αύριο, με τίτλο «Ο Ελληνας φίλος», κάνει αναφορές στον πρώην υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και την εμπλοκή του στην αγορά των γερμανικών υποβρυχίων, παρά την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του περιοδικού από το Εφετείο του Μονάχου, έπειτα από σχετική αγωγή του κ. Τσοχατζόπουλου.
Αναφέρει -μεταξύ άλλων- το δημοσίευμα:«Κάποτε ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Αμυνας της Ελλάδας και υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ήταν κυρίως εκεί για να εξυπηρετεί τον εαυτό του, παρά για να υπηρετεί το κράτος του. Το καινούργιο ωστόσο είναι ότι μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται και στο Μόναχο και ασκούν το επάγγελμα του εισαγγελέα.
»Ο άνδρας από την Αθήνα θεωρείται άνθρωπος-κλειδί σε ό,τι αφορά αμφίβολες πληρωμές, με τις οποίες η εταιρεία Ferrostaal AG με έδρα το Εσεν φέρεται να προώθησε την πώληση γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα. Γι' αυτό οι εισαγγελείς του Μονάχου συνέταξαν κατηγορητήριο εναντίον δύο πρώην "μάνατζερ".
»Ετσι, μπορεί να "σφίξουν" τα πράγματα για τον Τσοχατζόπουλο, για τους δύο κατηγορούμενους στο Μόναχο και κυρίως για τη Φέροσταλ: Αν οι έρευνες μπορέσουν να αποδείξουν πράγματι την ύπαρξη της ομάδας αγγελιαφόρων μέχρι τον υπουργό, την οποία υποθέτουν, θα πρέπει να πληρώσει και ο όμιλος.
»Ο Τσοχατζόπουλος υποστήριξε σθεναρά το γερμανικό υποβρύχιο, αν και οι Γάλλοι υπέβαλαν φτηνότερη προσφορά. Αυτό όμως έγινε για καθαρά αντικειμενικούς λόγους, δηλώνει σήμερα ο πρώην υπουργός.

Μυστήριος «φίλος»
»Αλλα ίχνη οδηγούν μεν στο περιβάλλον του - όχι όμως και παραπέρα. Σε επιστολές, που κατασχέθηκαν, γίνεται επανειλημμένα λόγος για έναν μυστήριο "φίλο" - "τον φίλο μας", που μετέφερε εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο ή την επιτροπή ανάθεσης.
»Ανοιχτό παραμένει όμως ακόμα και για τους εισαγγελείς ποιος ήταν "ο φίλος μας". Δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη, που να παραπέμπει άμεσα στον Τσοχατζόπουλο. Επομένως, οι κατήγοροι του Μονάχου εικάζουν ότι ίσως οι έρευνες στην Ελλάδα οδηγήσουν σε αποτέλεσμα, που θα στηρίξει τους ισχυρισμούς τους;
»Η υπόθεση είναι για όλους "καυτή": για τους ενάγοντες, που δεν αναφέρουν τον Τσοχατζόπουλο στην αγωγή ούτε καν ως κατηγορούμενο. Για τους δύο κατηγορούμενους, που κατέθεσαν ότι δεν μπορούν μεν να αποκλείσουν πως μερικά από τα χρήματα του συμβουλευτικού έργου κατέληξαν σε παράγοντες λήψης αποφάσεων, στη συνέχεια όμως δεν ρώτησαν να μάθουν. Και προπάντων για τη Φέροσταλ».*

Πώς γίνεται επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση - Ποιοι χάνουν

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 5-6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ 70% ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ 
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΚΑ

Την πόρτα της Ελλάδας χτυπάει η αναδιάρθρωση. Οι απαραίτητες συζητήσεις που προηγούνται με τους δανειστές προκειμένου να προχωρήσει το «σενάριο της συναινετικής αναδιάρθρωσης», δεν μπορούν να κρατηθούν επί μακρόν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται ότι, παρ' όλο που επισήμως το διαψεύδει, καταφεύγει για ακόμη μία φορά στη μέθοδο των επιλεκτικών διαρροών προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος. Πανομοιότυπα δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο καταδεικνύουν ότι έχει δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα.
Νομικοί κύκλοι που έχουν εμπειρία από αντίστοιχα προγράμματα αναδιάρθρωσης στη Λατινική Αμερική εκτιμούν ότι η διαδικασία συνεννόησης με τους δανειστές χρειάζεται 5 με 6 μήνες στην καλύτερη περίπτωση για να ολοκληρωθεί. Δηλαδή από τη στιγμή που η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της αναδιάρθρωσης, ακόμη και την ήπια εκδοχή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία τουλάχιστον με το 70% των δανειστών.
Τούτο σημαίνει ότι για κάθε έκδοση ομολόγων που έχει κάνει το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναζητηθούν οι κάτοχοι των ομολόγων και να συμφωνήσουν για τους νέους όρους που θα περιλαμβάνουν τα νέα ομόλογα με τα οποία θα αντικατασταθούν τα υφιστάμενα.
Η ΕΚΤ κατέχει τα περισσότερα
Στην περίπτωση του ελληνικού δημόσιου χρέους το παραπάνω έργο είναι μάλλον εύκολο καθώς τα ομόλογα στη συντριπτική τους πλειονότητα βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Στους θεσμικούς επενδυτές εσχάτως έχει προστεθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αγοράζει κρατικούς τίτλους από τον περασμένο Μάιο.
Υπολογίζεται ότι η ΕΚΤ είναι ο μεγαλύτερος πλέον κάτοχος ελληνικών ομολόγων καθώς στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής έχει εξαγοράσει τίτλους αξίας άνω των 55 δισ. ευρώ. Τούτο σημαίνει ότι η γνώμη της ΕΚΤ, η οποία όμως είναι αντίθετη στη διαδικασία αναδιάρθρωσης, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία.
Οι τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη φοβούνται ότι ακόμη και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, το λεγόμενο reprofiling, θα δώσει την αφορμή στην κυβέρνηση για να χαλαρώσει τις προσπάθειές της στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο.
Είναι ενδεικτικό ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος στην Ετήσια Εκθεση που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα εμφανίζεται προβληματισμένος καθώς, όπως εκτιμά, η κυβέρνηση δεν προχωρά στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσων στον βαθμό που απαιτείται.
Αν τελικά προκριθεί το σενάριο της ήπιας αναδιάρθρωσης με αλλαγή των όρων των υφιστάμενων ομολόγων, οι συνέπειες θα είναι ήπιες. Συνήθως η αλλαγή των όρων επικεντρώνεται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ομολόγου, ενώ από τη σχετική διαδικασία αποκλείονται τα έντοκα γραμμάτια. Στην περίπτωση της Βραζιλίας η διάρκεια των ομολόγων επιμηκύνθηκε κατά μία πενταετία.
Η λύση αυτή δεν μειώνει το χρέος των 340 δισ. ευρώ, όμως επιτυγχάνεται μία καλύτερη χρονική κατανομή της αποπληρωμής του. Ετσι το Δημόσιο «εξοικονομεί» κάποιους πόρους οι οποίοι διαφορετικά θα πήγαιναν στους δανειστές μας, για να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά έργα.
Είναι ενδεικτικό ότι στην τριετία 2012-15 στους δανειστές θα έπρεπε να καταβάλουμε περίπου 201,4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους.
Η λύση αυτή δεν θα πλήξει τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία άλλωστε ήδη αναγκάζονται να ρευστοποιούν ομόλογα σε πολύ χαμηλές τιμές για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες.
Το «κούρεμα» κλείνει τις πόρτες
Η κατάσταση αλλάζει άρδην στην περίπτωση του κουρέματος των ομολόγων. Η λύση αυτή είναι δραστική γιατί μειώνει το χρέος, όμως πλήττει το κύρος της χώρας καθιστώντας ακόμη πιο αβέβαιη την επιστροφή της στις αγορές. Αν για παράδειγμα το κούρεμα είναι της τάξεως του 40%, μεταφράζεται σε ισόποση απώλεια του κεφαλαίου για τους επενδυτές.
Θα κληθούν να ανταλλάξουν ομόλογα που κατέχουν με νέα. Ετσι τελικώς ο κάθε ομολογιούχος για τίτλο 100 ― θα λάβει το ποσόν των 60 ―.
Από το κούρεμα εξαιρούνται ρητώς τα δάνεια της τρόικας. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν σημαντικές ζημιές, οι οποίες θα είναι ανάλογες με το πόσο «βαθύ θα είναι το κούρεμα που θ' αποφασιστεί».
Οι απώλειες αυτές θα διαβρώσουν την κεφαλαιακή τους θέση και θ' αναγκαστούν να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.*

Jews are leaving Turkey

http://news.am/eng/news/55806.html
April 18, 2011 | 12:55
Jews are leaving Turkey for Israel and other countries.
Local representatives of the Jewish community say it is conditioned by economic factors, Hurriyet newspaper reports.
According to information provided by the union of Jewish immigrants, 101 Jewish left for Israel in 2010, while 8 during January, February 2011. A considerable part of Jewish residents who leave the country to get education abroad do not return to Turkey as well.

Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Οι Σκοπιανοί καρφώνουν τον απέρριτο ερασιτεχνισμό του δικού μας ΥΠΕΞ!

Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

"Ντνέβνικ": Τα κρυφά ονόματα των αγγελιοφόρων Σκοπίων-Αθήνας
Η εφημερίδα "Дневник" στο μακροσκελές άρθρο της
θεωρεί πολύ πιθανή την μυστική διπλωματία Σκοπίων -Αθήνας 
 Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Απρίλιος 9, 2011
Οι αδελφοί Μιγιάλκοφ και ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας και πρώην διευθυντής του διυλιστηρίου, «Окта», Εμμανουήλ Μαλέλης- Μανώλης, είναι από τα ονόματα που έχουν ανεπίσημα αναφερθεί, ως βασικοί παράγοντες, για μυστικές συνομιλίες για το όνομα των Σκοπίων.

Η ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία» αναφέροντας εμπιστευτικές πηγές, αποκαλύπτει ότι η μυστική διπλωματία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και οι πρωταγωνιστές αυτής της διπλωματίας δεν έχουν καμία σχέση με το Υπουργείο Εξωτερικών των δύο χωρών.
Όπως και παλιά έτσι και τώρα διαπραγματευτής για το όνομα αναφέρεται Έλληνας διπλωμάτης, άτομο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, ο Άλεξ Ρόντος και σύμφωνα με την ‘Μακεδονία’ διευθύνων των μυστικών διαπραγματεύσεων  είναι ο διπλωμάτης των ΗΠΑ και στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Κάντριμεν.
Τα ονόματα που ρίχτηκαν στο μυστικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι Βόρεια Μακεδονία του Βαρδάρη και Άνω Μακεδονία. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα Σκόπια και η Αθήνα απέρριψαν τις πληροφορίες του ελληνικού Τύπου, δίδοντας την εξήγηση ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία.
Ωστόσο, πρέπει να υπομνησθεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις μυστικές διαπραγματεύσεις που καθοδηγούνταν από την  ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαρία Ελένη Κόπα με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Νίκολα Γκρούεφσκι, Μάρτινν Προτόγκερ, αντιμετωπίστηκαν, παλαιότερα, ως ‘εικασίες’, μέχρι, τελικά, να επιβεβαιωθούν από τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Wikileaks.

Τα μυστικά…γνωστά ονόματα
Παράλληλα, η διαπραγματευτική διαδικασία είχε αναπτυχθεί πλήρως μυστικά, σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία», από την ελληνική πλευρά είναι ο Α.Ρ. –σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος δίνει οδηγίες προς τον Έλληνα Μ.Μ. που ζει και εργάζεται στα Σκόπια.

Από την πλευρά των Σκοπίων, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τι προαναφερόμενες πηγές, «ήταν δύο αδέλφια, ένα μισθωτός στο τελωνείο και ένας άλλος επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας».

Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι οι αναφερόμενοι αδελφοί είναι ο Σάσο και ο Βλαντιμίρ Μιγιάλκοφ ( των μυστικών υπηρεσιών) και ο Άλεξ Ρόντος, ο διπλωμάτης από τους Έλληνες διαπραγματευτές.
Ο Ρόντος έχει μια σημαντική διπλωματική θέση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (αν και δεν ανήκει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) και αναφέρθηκε πιο πάνω ως σημαντικός παράγοντας στη μυστική διπλωματία που πραγματοποιείται για το όνομα.

Σύμφωνα με τους διπλωματικούς κύκλους, αυτό θεωρείται ασυνήθιστο και οι τελευταίες πληροφορίες περί μυστικών διαπραγματεύσεων απευθύνονται στον Μιγιάλκοφ, ως παράγων  της μυστικής διπλωματίας,  με τον μεσολαβητή που χαρακτηρίζεται με τα αρχικά γράμμα ΜΜ, τα οποία προφανώς είναι από  το Μαλέλης Μανώλης.

Κάποιοι που έχουν στενές σχέσεις με τον Μανώλη, λένε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας, που ζει στην Θεσσαλονίκη, έρχεται συχνά στα Σκόπια με τη σύζυγό του, η οποία είναι Σλάβα.
Η εικασία αυτή μπορεί να είναι αληθινή, γιατί ο Μανώλης έχει έναν ρόλο στο να μεταφέρει τις απόψεις για την ονομασία  από τα Σκόπια- Αθήνα, λόγω της εξοικείωσής του με τους ανθρώπους της εξουσίας.

Ο Μανώλης είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ παρά στην Νέα Δημοκρατία. Υπάρχουν αναφορές ότι είχε μία ή δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και ότι η επικοινωνία του με τη δεξιά, έχει αλλάξει, υποστηρίζει ένας από τους ανθρώπους που έχουν φιλικές σχέσεις με τον Μανώλη στα Σκόπια, ο οποίος επιθυμεί την ανωνυμία του.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι πόση εμπιστοσύνη έχει ο Παπανδρέου στον επιχειρηματία αυτόν τον Εμμανουήλ Μανέλη, ο οποίος το 2000 ήταν υπάλληλος στην ελληνική διπλωματική αποστολή  των Σκοπίων και απολύθηκε από εκεί, πριν αναλάβει διευθυντική θέση στα, ελληνικής ιδιοκτησίας, διυλιστήρια ‘ΟΚΤΑΝΑ’;

Με ή χωρίς μυστική διπλωματία, δεν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις 
Είναι σαφές, ωστόσο,  ότι η μυστική διπλωματία δύσκολα μπορεί να αποσπάσει μια συμφωνία, με εξαίρεση της περίπτωση όπως αυτή, όπως αναφέρθηκε από το Wikileaks, για τη συνεργασία της Κόπα με τον Προτόγκερ,  που ακολούθησε η έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Οι Έλληνες διπλωμάτες, το δημοσίευμα της «Μακεδονίας», το ερμηνεύουν ως κερδοσκοπικό τέχνασμα για να προκληθεί εντυπωσιασμός και αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα της ονομασίας.
«Η μεγάλη απόδειξη είναι ότι δεν υπάρχει παράλληλη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το όνομα και δεν υπάρχει, φυσικά, πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Παπανδρέου, για το όνομα, δεν συμβαίνει τίποτε άλλο, εξηγεί Έλληνας διπλωμάτης.
Παρόμοια ήταν και η απάντηση από τον Έλληνα εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει  ό, τι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία», ούτε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν από το Wikileaks, για παράλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας.
«Υπάρχει μόνο μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το όνομα, η οποία γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ελπίζουμε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό σύντομα, αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τις αρχές των Σκοπίων. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη πριν από τις εκλογές στην πΓΔΜ.
Η ελληνική εφημερίδα «Μακεδονία» ανέφερε ότι μια πιθανή επίλυση της μακροχρόνιας αυτής διαμάχης, ίσως, δούμε μετά τις εκλογές και πρίν από την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ivana Kostovska/ Ивана КОСТОВСКА 8.4.2011, 20:31


Σχετικές αναφορές

Πρώην πρωθυπουργός Σκοπίων: Ο Μανώλης μπορεί να είναι αγγελιοφόρος…
Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, θεωρεί ότι η Έλληνας επιχειρηματίας, Μανώλης, θα μπορούσε να έχει το ρόλο του αγγελιοφόρου, μεταφέροντας μηνύματα από την Αθήνα προς τα Σκόπια και αντιστρόφως.
Σημείωσε, μάλιστα, ότι η μυστική διπλωματία δεν πρέπει να εξετάζεται αρνητικά στην επίλυση της διαφοράς.


Μανώλης: Δεν ασχολούμαι με την πολιτική
«Επί πολλά χρόνια δεν ασχολούμαι με την πολιτική και τους αναφερόμενους αδελφούς Μιγιάλκοφ δεν τους γνωρίζω» τόνισε σε δήλωσή του για την εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ ο Έλληνας επιχειρηματίας Εμ. Μαλέλης.
«Από τότε που έφυγα από την πρεσβεία στα Σκόπια, δεν ανακατεύθηκα με την πολιτική, ούτε έχω έρθει σε επαφή με τους πολιτικούς σας, ενασχόλησή μου είναι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, όλα τα άλλα είναι εικασίες», είπε ο Μανώλης.

--
Τίτλος: «Тајни поштари за името помеѓу Скопје и Атина»
Δημοσίευση: Дневник, 8 Απρ.11



Σκοπιανοί: τους "κόπηκε" η γλώσσα!

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Χωρίς όνομα» η …γλώσσα των Σκοπίων
Απόφαση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Δεν αναγνωρίζεται η λεγόμενη "μακεδονική" γλώσσα

Ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο περάσανε στα ψιλά στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, είναι η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνήλθε στις 4 Απριλίου 2011 και αποφάσισε ότι η …ονομασία της γλώσσας του σκοπιανού κράτους είναι η «επίσημη γλώσσα του κράτους της πΓΔΜ», χωρίς να αναφέρεται κάποια ιδιαίτερη ονομασία.

Σε ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει την, εκ νέου, άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και εκφράζει τη λύπη του ότι δεν έχουν εισακουσθεί οι προηγούμενες συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι βουλευτές, εξάλλου, διαμαρτυρήθηκαν με το ανεπίλυτο της ονομασίας που εμποδίζει την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ. Τόνισαν, για άλλη μια φορά, ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να επιλύσουν τα διμερή προβλήματα με πνεύμα καλής γειτονίας, λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ψήφισμα απαιτεί, επίσης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ να προβεί στη σύνταξη ενός μηχανισμού διαιτησίας που θα επιτρέπει την επίλυση διμερών προβλημάτων μεταξύ των υποψηφίων μελών και των κρατών μελών και μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος της διεύρυνσης καλείται να συνδράμει στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το θέμα της ονομασίας και να προτείνει μέτρα πολιτικής με πλήρη σεβασμό των διαδικασιών για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον ΟΗΕ.
«Η εξεύρεση λύσης στη διαφορά», σύμφωνα με το κείμενο του ψηφίσματος, «αποτελεί δοκιμή της εξωτερικής πολιτικής ΕΕ, βάσει της συνθήκης της Λισαβόνας καθώς και την ικανότητα της Ένωσης για την επίλυση διεθνών διαφορών στα σύνορά της».
Στο ψήφισμα συμπεριλαμβάνεται και η ονομασία της γλώσσας των Σκοπίων που καθορίζεται ως «επίσημη γλώσσα του κράτους της πΓΔΜ» και αποφεύγεται οποιαδήποτε άλλη ονομασία, ή δεν χρησιμοποιείται καθόλου το επίθετο ‘μακεδονική’, ‘σλαβομακεδονική’ ή «γλώσσα της μακεδονικής ή σλαβομακεδονικής κυβέρνησης».
Οι Έλληνες ευρωβουλευτές είχαν υποβάλει αρκετές τροπολογίες στις οποίες απαιτούν την εξάλειψη του επιθέτου «μακεδονικός/ή» και αναμένεται, αύριο, η τελική έγκριση του ψηφίσματος.
Μόνο ο βρετανός ευρωβουλευτής Charles Tannock απαίτησε στην τροποποίηση να χρησιμοποιείται όρος «μακεδονική» στη γλώσσα στων Σκοπίων αντί του όρου «επίσημη γλώσσα της πΓΔΜ».
--
Τίτλος: «Официјален, наместо македонски јазик»
http://www.echedoros-a.gr/2011/04/blog-post_8028.html
 
 

On the Armenian Genocide: Cemal Pasha’s Grandson Says Genocide, Morgenthau’s Great Granddaughter Doesn’t

Hundreds of Armenians turned out at UCLA last Thursday night to hear with great apprehension Hasan Cemal, the grandson of Cemal Pasha, one of the top three Turkish butchers of the Armenian nation. This unique and controversial event, titled “From Der Zor to Dzidzernagapert: A Conversation with Hasan Cemal,” was organized by AGBU Asbeds.
Understandably, there was great tension in the air. The large hall was filled to capacity and many were turned away due to a lack of room. The presence of armed policemen and security guards inside the hall was both reassuring and disturbing. Cemal confirmed that he was cautioned against coming to Los Angeles, but fortunately everything proceeded calmly. The most shocking thing that evening was not what Cemal said, but what another speaker, Dr. Pamela Steiner, the great granddaughter of Ambassador Henry Morgenthau, did not say.
Kurken Berksanlar, the chairman of ABGU Asbeds, welcomed everyone to “an open-minded conversation.” While admitting that some Armenians view with great suspicion Turks who acknowledge the genocide, he believed that “progressive” Turks, who are speaking openly about the events of 1915, “appear to be above and beyond the reach and control of today’s Turkish government.” Berksanlar then introduced the keynote speaker, Hasan Cemal, and the two discussants, Dr. Pamela Steiner and Prof. Richard Hovannisian.
A columnist at Milliyet newspaper, Cemal immediately won over his skeptical audience by greeting them in Armenian—”parev harkeli paregamner“—and telling them, “I came here to open my heart and open my mind to you…. I know your pain, your grief of genocide, your grief of Meds Yeghern.” Ignoring Article 301 of the Turkish Penal Code, which bans the use of the term Armenian Genocide, he courageously repeated those words several more times during his talk. He also condemned the Turkish government’s denial of the Armenian Genocide, calling it “colluding in the crime!”
Cemal described his deeply moving 2008 visit to the Armenian Genocide Monument in Yerevan, where he laid three carnations in memory of his close friend, Hrant Dink, the Armenian journalist who was assassinated in Istanbul by a Turkish extremist. While visiting Yerevan, he had a startling encounter with Armen Gevorkyan, the grandson of the man who in 1922 assassinated his grandfather, Cemal Pasha.
Cemal described the progress made in Turkey during the past three decades on the recognition of the Armenian Genocide, going from total denial to an apology campaign, the restoration of Armenian churches, and holding academic conferences on this topic. He asked Armenians to come to Turkey to participate in the “recovery of memory.” He urged them never to forget the past, without becoming its captives.
While Cemal’s candid remarks left a good impression on the audience, Steiner turned off the attendees with her adamant and intentional refusal to use the word genocide. Instead, she used such typical Turkish denialist terminology as “tragedy,” “suffering,” and “events of 1915.” As director of the Inter-Communal Trust-Building Project, she spoke about “possible steps towards building trust between Armenians and Turks.” She stunned the audience by asking Armenians to acknowledge that “the Turkish people [who] suffered horrendously during World War I…need and deserve acknowledgment for that!” As if that request was not outrageous enough, she went on to urge Armenians to “consider acknowledging Turkish suffering before they receive an acknowledgment for theirs!”
During the question and answer period, when I pointed out the irony of Cemal Pasha’s grandson freely using the term Armenian Genocide, while the great granddaughter of Amb. Morgenthau would not, Steiner’s response was inadequate. Her justification was that she was playing the role of a “facilitator,” seeking “conciliation” between Armenians and Turks.
The final discussant, Prof. Hovannisian, in a stern voice, gave a polite, yet powerful response to the previous speakers. He told Cemal that the large Armenian audience had come not to listen to him as a Turkish journalist, but as the grandson of Cemal Pasha. He explained that understanding the Turkish perpetrators’ mindset cannot in any way justify their actions. He cautioned everyone not to equate Armenian suffering resulting from intentional destruction with the suffering of Turks as a result of war. He emphasized that Armenians were seeking not only recognition, but, more importantly, restitution of their confiscated properties. He urged the Turkish government to return the hundreds of Armenian churches in Turkey to the Armenian Patriarchate of Istanbul. Finally, in a direct allusion to Steiner, Hovannisian emphasized that “conciliation” required “acts of contrition.” His remarks were greeted with a standing ovation.
I found Cemal to be both candid and brave. He could have easily avoided the use of the term Armenian Genocide, maintaining that doing so could land him in jail. However, he made no excuses and used the genocide term several times. Considering his grandfather responsible for “the Great Catastrophe,” he described today’s Turkey as “a manic-depressive country.”
Although it is not easy to forget that Hasan Cemal is the grandson of one of the three masterminds of the Armenian Genocide, it would be wrong to hold children responsible for the sins of their parents. His position has dramatically evolved since his Boston appearance two years ago, when he avoided the term Armenian Genocide. I asked him privately at the end of his UCLA talk if he was not concerned that he could be taken to court for using the word genocide. Even though he said he did not think so, he found it important enough to mention my concern in a column he wrote in Milliyet upon his return to Istanbul.
The only sour note in Cemal’s words that evening was his rejection of demands for the return of Armenian territories from Turkey. Nevertheless, it is not surprising to hear a Turk, no matter how tolerant, defend his country’s territorial integrity. He did state, however, that the Turkish government should apologize to Armenians and pay compensation to them.
On the other hand, Steiner, as a Jewish American and direct descendant of Amb. Morgenthau, cannot be excused for her persistent refusal to use the term genocide, despite her self-avowed good intentions. Anyone who does not acknowledge the truth of the Armenian Genocide loses the moral authority to play a constructive role in Armenian-Turkish relations. One cannot remain neutral between a victim and victimizer. She should heed the wise words of Holocaust survivor and Nobel laureate Elie Wiesel who stated: “Neutrality helps the oppressor, never the victim!”
As facilitator between the two communities, Steiner probably believes that she should not take sides. But telling the truth is not taking sides between Armenians and Turks, any more than acknowledging the Holocaust is siding with Jews. Furthermore, it is not clear what exactly her role is as facilitator. Genocide is not a dispute that requires the services of a mediator. How can she reconcile two nations without the victimizer first making amends for what her own great grandfather called “the murder of a nation!”
Two days after her talk at UCLA, Steiner sent me a lengthy e-mail explaining further her role as facilitator and insisting that Amb. Morgenthau would have supported her work. I cannot pretend to know her great grandfather better than her, but being familiar with the ambassador’s humanitarian efforts during and after the genocide, I have no doubt that he would have done everything possible to bring justice to Armenians, rather than remaining neutral between the perpetrators and their victims.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

"Βουλιάζει" ο θαλάσσιος τουρισμός

«Κύμα φυγής» εξαιτίας της κάμψης που παρουσιάζει ο κλάδος
Σε Τουρκία και Κροατία καταπλέουν τα ελληνικά επαγγελματικά σκάφη λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων
«Βουλιάζει» ο θαλάσσιος τουρισμός



«Κύμα φυγής» ελληνικών επαγγελματικών θαλασσίων σκαφών σε Τουρκία και Κροατία τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της κάμψης που παρουσιάζει ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και των φορολογικών επιβαρύνσεων στη χώρα, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) κ. Α. Στελλιάτος. Ο ίδιος εκτιμά ότι πάνω από 100 σκάφη έχουν καταπλεύσει σε μαρίνες γειτονικών χωρών από το 2010, καθώς τα τέλη ελλιμενισμού εκεί είναι λιγότερα, το θεσμικό πλαίσιο είναι πιο ξεκάθαρο, ενώ τα πλοία συνεχίζουν να ναυλώνονται διατηρώντας την ελληνική σημαία.

Από την άλλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω πτώση στον κλάδο, ακόμη και για την αλλαγή της εθνικής σημαίας που διατηρούν στα πλοία, αν οι φορολογικές επιβαρύνσεις ενισχυθούν με το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό που αναμένεται να παρουσιάσει το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) σε μερικές εβδομάδες.
Αντικείμενο της Επιτροπής Θαλάσσιου Τουρισμού του ΥΘΥΝΑΛ είναι η αναμόρφωση του νόμου 2743/99 που διέπει τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία και του 3182/2003 για τη Ναυτική Εταιρεία Πλοίων Αναψυχής (ΝΕΠΑ). Το ζητούμενο είναι ένα νομοσχέδιο «αναπτυξιακό και όχι φοροεισπρακτικό», σημειώνει ο κ. Στελλιάτος.

Την ίδια ώρα αρκετά πλοία από τα 3.500 που έχει ο στόλος μένουν παροπλισμένα, καθώς η ζήτηση δεν ανταποκρίνεται στην προσφορά, ενώ οι τράπεζες έχουν ήδη προβεί σε κατασχέσεις, λόγω της αδυναμίας των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν σε δανειακές υποχρεώσεις. Η πτώση των ναυλώσεων, που έχει ξεκινήσει από το 2008, άγγιξε το 2009 ποσοστό 50%-60%, το 2010 έφθασε το 60%-80% και συνεχίζεται εφέτος στα ίδια επίπεδα.

Η πτώση του θαλάσσιου τουρισμού, κλάδος που υπολογίστηκε ότι καλύπτει ποσοστό 3,8% από το μερίδιο 18% της συνολικής συμβολής του τουρισμού στο ΑΕΠ, οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά και στην αρνητική εικόνα που έχει η χώρα στο εξωτερικό, σημειώνει ο κ. Στελλιάτος. Ωστόσο εκφράζει την αντίθεσή του λέγοντας ότι «σε κάθε δημοκρατική χώρα του κόσμου γίνονται απεργίες και διαδηλώσεις» και «αυτό δεν έπεται ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής».

Η κρίση στον κλάδο επιφέρει συνέπειες και στην ανεργία των πληρωμάτων, καθώς σε μια πρόσφατη σύσκεψη της ΕΠΕΣΤ με την Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Επαγγελματικών Τουριστικών Πλοίων, ο πρόεδρός της, κ. Π. Καμμένος, ενημέρωσε ότι η ανεργία στα πληρώματα έχει ανέλθει σε 40%, ξεπερνώντας τους 1.200 ναυτικούς (συνολικά απασχολούνται 3.150 έλληνες ναυτικοί). Από το 2009 έχει πληγεί και η ζώνη Περάματος, καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας τα περισσότερα πλοία δεν πραγματοποιούν εκτενή συντήρηση (π.χ., εργασίες καλλωπισμού των πλοίων). Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το 2010 οι απώλειες των σκαφών ξεπέρασαν το 15%, ενώ τα έσοδα για τις ελληνικές μαρίνες μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 6 εκατ. ευρώ και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα που χάθηκαν από επισκευές, τροφοδοσίες και πρακτορεύσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ κάνει λόγο για «ανυπαρξία» υποδομών θαλάσσιου τουρισμού, καθώς μόνο 19 μαρίνες λειτουργούν στη χώρα παρά τα 16.000 χλμ. ακτογραμμής, σε σύγκριση με την Τουρκία και την Κροατία, η οποία έχει 117. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο πλοία που κάνουν τον περίπλου των ελληνικών νησιών να δένουν το βράδυ σε τουρκικές μαρίνες. Την ίδια ώρα τονίζει ότι δεν τηρείται το μνημόνιο μεταξύ της ΕΠΕΣΤ και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για το μειωμένο τιμολόγιο σε επαγγελματίες με ελληνική σημαία, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών πλοίων «να χρωστούν στις μαρίνες ένα δυσβάσταχτο ποσό».

Πτώση και στα ιστιοπλοϊκά

Η κάμψη της ζήτησης παρατηρείται και στις κρατήσεις των ιστιοπλοϊκών σκαφών την εφετινή χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Π.Λουτριώτη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ), ο οποίος εναποθέτει τις ελπίδες του στις κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής». Ο κλάδος του θαλάσσιου τουρισμού δεν παρουσιάζει ανάκαμψη όπως παρατηρείται στις ξενοδοχειακές κρατήσεις, μια και «η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν έχουν ανεπτυγμένο yachting» και το τουριστικό ρεύμα που στρέφεται στην Ελλάδα από τις χώρες αυτές αφορά κυρίως «χερσαίο τουρισμό».

Βασικά αίτια για την πτωτική πορεία του κλάδου είναι ο κακός προγραμματισμός, «αφού απουσιάζει το εργαλείο δουλειάς» (έλλειψη σε μαρίνες), οι φορολογικές επιβαρύνσεις και η «κακή εικόνα της Ελλάδας σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια και την ταλαιπωρία των επισκεπτών» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ, ενώ επισημαίνει ότι οι τιμές των σκαφών έχουν πέσει.

Οπως εξηγεί, πρόκειται για μια οικονομική μορφή τουρισμού, καθώς το κόστος στο σκάφος για μια παρέα οκτώ ατόμων υπολογίζεται σε 400 ευρώ την ημέρα. Ο κλάδος των ιστιοπλοϊκών σκαφών προσέλκυε περίπου 450.000
τουρίστες κυρίως από χώρες της Ευρώπης «τις καλές ημέρες» λέει ο κ. Λουτριώτης, αναφερόμενος στην περίοδο 2000-2002. Σε μια καλή χρονιά τα πλοία είχαν πληρότητα 170-180 ημέρες τον χρόνο, ενώ εφέτος καλύπτουν μόλις 50 ημέρες, υπογραμμίζει, με την πτώση να ξεπερνά πλέον το 70%.

Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και φορολογικά προβλήματα και ο πρόεδρος του σωματείου τονίζει ότι στο νέο νομοσχέδιο διαφαίνεται η διάθεση «να εισπραχθούν φόροι από σκάφη που δεν έχουν κάνει καλή χρήση της επαγγελματικής άδειας».

Τα διόδια στο κράτος, ξεκινούν πάλι τα έργα

Το Δημόσιο εξοφλεί τους κατασκευαστές
Λύση για τη χρηματοδότηση των οδικών αξόνων με τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων
Τα διόδια στο κράτος, ξεκινούν πάλι τα έργα
Τη χρηματοδότηση οδικών αξόνων η κατασκευή των οποίων διακόπηκε θα αναλάβει εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συστήσει η κυβέρνηση.
Σε λύση του «γόρδιου δεσμού» της χρηματοδότησης των μεγάλων έργων, των οδικών αξόνων, που η κατασκευή τους σταμάτησε λόγω της διακοπής της δανειοδότησής τους από τις τράπεζες, φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση η οποία σε συνεργασία με τις κοινοπραξίες προωθεί διπλή παρέμβαση:

1.
Την άμεση εξόφληση των οφειλών προς τις κατασκευαστικές εταιρείες που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ με εγγυήσεις που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να τις χρηματοδοτήσουν και

2.
Την προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από τα διόδια και ένα μέρος των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων μέσω της μεθόδου της τιτλοποίησης, ώστε να καλυφθούν στο σύνολό τους οι χρηματοδοτικές ανάγκες των έργων ως τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το σύνθετο αυτό εγχείρημα που απαιτεί συνεννόηση με όλα τα μέρη, αλλά και ενδεχομένως αλλαγή ορισμένων εκ των όρων των συμβάσεων παραχώρησης των έργων, αφού πλέον οι εισπράξεις από τα διόδια θα είναι δημόσιο έσοδο, προωθούν από κοινού ο υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων κ. Δ. Ρέππας και ο υφυπουργός επί των Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.

Για να προχωρήσει η λύση απαιτείται να συσταθεί εταιρεία ειδικού σκοπού, την οποία θα ιδρύσει το υπουργείο Οικονομικών. Μέσω της εταιρείας το Δημόσιο θα δανεισθεί τα ποσά από τις εμπορικές τράπεζες με εγγύηση τα μελλοντικά έσοδα του κράτους από τα διόδια.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών, της κυβέρνησης και των τραπεζών, οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο, δείχνουν να μπαίνουν στην τελική ευθεία και αυτό μετά τη διακοπή των έργων λόγω έλλειψης πόρων στην Κεντρική οδό του άξονα Ε65 και τμημάτων της Ιονίας οδού.

Στελέχη των κοινοπραξιών που συμμετέχουν στις λεπτές αυτές διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των εν λόγω προτάσεων. Παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς, όπως εξηγούν, οι δανείστριες τράπεζες πιέζουν για απτές εγγυήσεις και συγκεκριμένα στη λύση της δέσμευσης μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου για λογαριασμό τους, προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου την «κάνουλα» της χρηματοδότησης.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η τελική απάντηση των τραπεζών και των κατασκευαστικών εταιρειών στις κυβερνητικές προτάσεις, αν και για να ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών.

Πού βρίσκονται σήμερα τα έργα
Πλην του «Μορέα», δηλαδή του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου- Καλαμάτας, όλες οι υπόλοιπες συμβάσεις παραχώρησης είτε έχουν «ρίξει» ρυθμούς, όπως η Ολυμπία οδός και ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, είτε έχουν σχεδόν «παγώσει» την κατασκευή των έργων, όπως στην περίπτωση της Ιονίας οδού και του Ε65. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που έχουν παραχωρηθεί και αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο σε περίοδο οικονομικής κρίσης ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Η επανεκκίνησή τους εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και κυρίως θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στις περιοχές όπου γίνονται τα έργα.

Η αρνητική εξέλιξη που όλοι ελπίζουν ότι θα αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό και μόνιμο τρόπο προέκυψε μετά την παύση της χρηματοδότησης των έργων από τις 45 τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μάλιστα, η «φραγή» στη ρευστότητα κρατάει πολλούς μήνες και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, έχει «χρονίσει».

Οι λόγοι αυτής της εξέλιξης δεν ήταν άλλοι από τη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, που προκάλεσαν η οικονομική κρίση και η αύξηση της τιμής της βενζίνης, αλλά κυρίως οι καθυστερήσεις της κρατικής μηχανής στις απαλλοτριώσεις και τη μετακίνηση των δικτύων κοινής ωφέλειας που καθιστούσαν αδύνατη την πρόοδο των έργων.
Βέβαια, είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες το υπουργείο Υποδομών κινήθηκε ταχύτερα και κάλυψε εν μέρει το κενό, ωστόσο η μείωση των εσόδων από τις εταιρείες λόγω του κινήματος «δεν πληρώνω» δημιούργησε νέα προβλήματα.

Τι θα γίνει με τα διόδια
Το υπουργείο Υποδομών στοχεύει στη μείωση της τιμής του διοδίου κατά 50% στα υπό κατασκευή τμήματα, αλλά και σε μια καλύτερη τιμολογιακή πολιτική για τους μόνιμους χρήστες και τους κατοίκους περιοχών που αναπόφευκτα χρησιμοποιούν καθημερινά τους αυτοκινητοδρόμους. Η χρηματοδότηση των συμβάσεων παραχώρησης στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα διόδια, τα οποία αποτελούν περίπου το 25% του προϋπολογισμού τους και θεωρούνται από τις κοινοπραξίες η ραχοκοκαλιά της οικονομικής τους βιωσιμότητας. Στα τρία εκ των πέντε έργων (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιονία οδός, Ολυμπία οδός) και με διαφορετικές χρονικές αφετηρίες, το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα των διοδίων θα διοχετεύεται στο δημόσιο ταμείο. Τα υπόλοιπα δύο έργα (Μορέας και Ε65) θα λειτουργούν με ρίσκο, καθώς είναι χαμηλότερου μεταφορικού φόρτου.

Οι δηλώσεις για την ανεργία έκαψαν την Κατσέλη

«Αν έχει προσωπικότητα κανείς, έχει τύχη να βρει δουλειά»! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στους ανέργους η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, όταν της ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Ηράκλειο.
Η απάντηση της υπουργού προκάλεσε, όπως είναι φυσικό, ποικίλες αντιδράσεις, καθώς στο Ηράκλειο καταγράφονται στρατιές ανέργων μετά την ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών κεκτημένων. Η ένταση δεν περιορίστηκε εκεί, καθώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης της υπουργού με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, δεν επετράπη η είσοδος σε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η ενημερωτική σύσκεψη με θέμα τα δύο νέα προγράμματα, με τα οποία το υπουργείο στοχεύει να στηρίξει την εργασία!
Ακολούθησαν διαπληκτισμοί μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην καίρια παρέμβαση του υπεύθυνου του πολιτικού γραφείου της κ. Κατσέλη, ο οποίος ζήτησε να επιτραπεί στην αντιπροσωπεία του ΕΚΗ να μπει τελικά στην αίθουσα.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, μια διμοιρία των ΜΑΤ βρισκόταν παραταγμένη απέναντι από το κτίριο του Επιμελητηρίου, ενώ διαμαρτυρόμενοι πολίτες, μέλη της ομάδας «Δικαίωμα», κρατούσαν πανό το οποίο έγραφε: «Ανεπιθύμητη η Υπουργός - 30.000 Ηρακλειώτες στο βωμό της ανεργίας».
Νωρίτερα πάντως υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και υπουργείου για την υλοποίηση των δύο κοινωνικών προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν.

Αλβανοί "ιστορικοί" επιστρατεύονται κατά της απογραφής

Aπό το Ιστολόγιο "Δερόπολη"
http://www.deropoli.com/?p=697

Από την ημέρα που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση  η νέα απογραφή που θα γίνει κατά το έτος 2011, δεν σταμάτησαν και οι αντιδράσεις  αλβανών «ιστορικών» κάθε ιδεολογικής τοποθέτησης, οι οποίοι σε εφημερίδες και τηλεοράσεις κυματίζουν μετά μανίας τη σημαία του «πατριωτισμού» και των «εθνικών κινδύνων» που ενέχει ένα τέτοιο εγχείρημα για την Αλβανία.

Όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις πρωτοστατούν οι αλβανοί εθνοπατέρες Πελούμπ Τζούφι και Σαμπρί Γκόντο, ιδεολόγοι του σύγχρονου αλβανικού εθνικισμού, κι ενώ ακολουθούν πίσω τους κάθε «αριστερός» ή  «δεξιός» που  πλειοδοτώντας με ανθελληνικά  συνθήματα και αναθεματισμούς, επιδιώκουν κάθε είδος οφέλους. Από την ψήφο έως και τα οικονομικά ή άλλα οφέλη.

Οι «φωτισμένοι» αυτοί ιστορικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το αλβανικό έθνος, το οποίο» κινδυνεύει» από μια αντικειμενική απογραφή  όπου ο κάθε αλβανός πολίτης με ελεύθερη βούληση θα εκφραστεί για την εθνική και θρησκευτική του ταυτότητα. Λέγοντάς τα αυτά όλοι αυτοί οι εθνοπατέρες λένε  και το ποίημα που έχουν μάθει εδώ και 60 χρόνια: η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία έχει όλα τα δικαιώματα, η Ελλάδα έχει βλέψεις  και θα εκμεταλλευθεί  την εν λόγω απογραφή κλπ. κλπ.

Ξεχνούν οι «φωτισμένοι»  εθνοπατέρες πως η Εθνική Ελληνική Μειονότητα  από το 1913  και μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλά στο αλβανικό κράτος, έχει προσφέρει πολλά στη συγκρότηση και την  ευημερία αυτού του κράτους και δεν πρόκειται  να ανεχθεί πράξεις και συμπεριφορές που θίγουν την προσφορά της, την ιστορία και την ταυτότητά της. Οι Έλληνες στην Αλβανία είναι πολίτες αυτής της χώρας και όπως τηρούν τις υποχρεώσεις τους, έτσι απαιτούν και το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.
Δεκαετίες τώρα, πολιτικοί, ιστορικοί, οι κάθε είδους ανθέλληνες, πασχίζουν να μας συρρικνώσουν με υποθετικές και στημένες απογραφές. Όπως αυτή που έγινε το 2001, την οποία η Μειονότητα  μποϊκοτάρισε, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα. Ενώ τώρα, πιεσμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αλβανική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος, μια εξαγγελία προς τη σωστή κατεύθυνση.  Εξαγγελία που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ειλικρινής και όχι μια ταχτική κίνηση για να πετύχει  την ελεύθερη επικοινωνία με τις χώρες της Ευρώπης.