Συμβουλές από την ΠΓΔΜ, στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεσκι χαρακτήρισε ως «κακή» και με «πολιτική σκοπιμότητα» την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, να μην αναγνωρίζει τις δαπάνες για συναλλαγές με φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα, εγκατεστημένη σε χώρα μη συνεργάσιμου κράτους, ενώ «συμβουλεύει» τον Έλληνα ομόλογό του να υπογράψει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης που του κατέθεσε τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Στάβρεσκι σημείωσε ότι αφενός πρόκειται για «πολιτική απόφαση», επειδή η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει ένα τέτοιο μέτρο προς καμία άλλη γειτονική της χώρα και αφετέρου, πρόκειται για «κακή» απόφαση επειδή αυτό το μέτρο θα βλάψει τους Έλληνες επιχειρηματίες στην ΠΓΔΜ καθώς και εταιρίες από την ΠΓΔΜ.

«Πρόκειται για άσχημο και ατυχώς επιλεγμένο πολιτικό μέτρο. Αντί αυτού, συμβουλεύω τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να υπογράψει τη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης που του κατέθεσα τον Φεβρουάριο, καθώς αυτή θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία και θα απλοποιήσει το έργο των επιχειρηματιών στις δύο χώρες», ανέφερε ακόμη ο κ. Στάβρεσκι.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να επενδύουν στην ΠΓΔΜ λόγω της χαμηλής φορολογίας, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ και των φόρων στην Ελλάδα.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), έχει αναφέρει ότι η συμπερίληψη της ΠΓΔΜ στη λίστα «μη συνεργάσιμων χωρών» του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης, στις συναλλαγές τους με τα Σκόπια.

Ο ΣΕΠΕΕ υποστήριξε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις ένδυσης, που έχουν μεταφέρει μέρος ή το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων τους στην ΠΓΔΜ, από το νέο έτος δεν θα μπορούν πλέον να δικαιολογούν τις δαπάνες τους για την παραγωγή προϊόντων εκεί και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας να δοθεί άμεση λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, προτείνοντας οι συναλλαγές με την ΠΓΔΜ να αντιμετωπίζονται όπως αυτές των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.