Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ισραήλ και Τουρκία: o εχθρός του εχθρού μου

Μιλτιάδης Η. Μπόλαρης

"Israel and Turkey: the enemy of my enemy"
Miltiades E. Bolaris

Διάβασα τα πολύ σωστά επιχειρήματα του Τ. επίκουρου καθηγητή ΕΜΠ Ευρυπίδη Μπίλλη στο paideia-gr (Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010).

Στο άρθρο αυτό, ο κ καθηγητής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Η Τουρκία για το συμβάν, από ότι φαίνεται στα διεθνή ύδατα, επικαλείται, και ορθά, το διεθνές δίκαιο. Όμως το διεθνές δίκαιο αλά τούρκα και ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ. Δηλαδή όποτε και όπως την συμφέρει. Ερωτώ:
1. Δικαιούται να ομιλεί για διεθνές δίκαιο η χώρα που από το 1974 συνεχίζει να το καταπατά στην Κύπρο, υπό την ανοχή των ξεσπαθασώντων άσφαιρα, γιατί κανείς δεν τους δίνει σημασία όπως κατάντησαντην την ΕΕ, οι λαίδες Άστον (που τις βρήκανε;), οι Πομπάϊδες, οι Σολάνα, οι Μπαρόζο και οι λοιποί παγκοσμιοποιημένοι;
2. Δικαιούται να ομιλεί για διεθνές δίκαιο η χώρα που το καταπατεί καθημερινά βάναυσα στο Αιγαίο και εδώ και πολλά χρόνια ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΧΏΡΑ ΜΑΣ ΜΕ CASUS BELLI ΑΝ ΤΟ ΕΦΑΡΜΌΣΟΥΜΕ;
3. Δικαιούται να ομιλεί για διεθνές δίκαιο η χώρα που με τον δήθεν φωστήρα της της εξωτερικής πολιτικής, εξαιρεί την Κύπρο και το Αιγαίο από το διεθνές δίκαιο και "μηδεν προβλήματα διαφημίζει" επειδή λέει τα θεωρεί ΖΩΤΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ;
4. Δικαιούται να ομιλεί για διεθνές δίκαιο η χώρα που στα ΙΜΙΑ το κατήργησε και δημιούργησε τις γκρίζες ζώνες;
5. Δικαιούται να ομιλεί για τους Παλαιστήνιους η χώρα που στην επικράτεια της σφαγιάζει για πολλά χρόνια τους κούρδους και που εδολοφόνησε χιλιάδες στην Κύπρο , σχετικά πρόσφατα τον ήρωα Σολωμό Σωλομού και τον Ισαάκ Ισαάκ που ο τότε Πάγκαλος και όχι ο νυν Ανανιακός (γιατί; κύριε αντιπρόεδρε;), βάφτισε το παιδί του;
Και ένα ευχάριστο. Η τουρκία δήλωσε ότι δεν θα αναπτύξει τον στόλο της στην Ανατολική Μεσόγειο. Βλέπετε εκεί δεν είναι όπως τα ΙΜΙΑ."

Λοιπόν, σωστά, πολύ σωστά καταδικάζει ο πολιτισμένος και μη κόσμος τις βάρβαρες μεθόδους των Ισραηλινών.
Σωστά επίσης και εμείς σημειώνουμε μέσω των επιχειρημάτων του κ. καθηγητή την αντίθεση των τούρκων που υποκριτικά και επιλεκτικά επικαλώνται το διεθνές δίκαιο, όποτε και όπως τους συμφέρει.
Σίγουρα δεν έχει ηθικό δικαίωμα να ομιλεί για διεθνές δίκαιο η χώρα που καταπατά από το '74 μιά μικρή νησιωτική χώρα που τυγχάνει πλέον μέλος της ΕΕ, την Κύπρο.
Σίγουρα δεν δικαιούται να ομιλεί για διεθνές δίκαιο η χώρα αρνείται να υπογράψει το διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης, και που το καταπατεί καθημερινά στο Αιγαίο μέσα από χιλιάδες χιλιάδων παραβιάσεις και που απροκάλυπτα άλλη μία χώρα της ΕΕ με CASUS BELLI εαν αυτή ΤΟΛΜΗΣΕΙ να το εφαρμόσει!
Πράγματι, δεν δικαιούται να ομιλεί για παραβάσεις του διεθνούς δικαίου η χώρα που δημιούργησε τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο μέσα από τουε ανεκδιήγητους τραμπουκισμούς στα γεγονότα των Ιμίων.
Και φυσικά δεν δικαιούται να Δικαιούται να ομιλεί για τους Παλαιστήνιους η χώρα που σφαγιάζει για ογδόντα τόσα χρόνια τους Κούρδους και που εδολοφόνησε χιλιάδες Έλληνες στην Κύπρο, ανάμεσά τους και τους λεγόμενους "αγνοημένους" αλλα αποδεδειγμένα σφαγιασμένους του μαρτυρικού ΄74!

Ας προχωρήσουμε όμως και δυό βήματα παραπέρα, στην ανάλυση του τι γέγονεν και του τι μέλει γενεσθαι.
Ναί, υποκρίνονται οι Τούρκοι. Είναι φυσικά οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να μιλήσουν γιά καταπίεση καί διεθνές Δίκαιο!
Ναί, είναι βάρβαροι και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια οι Ισραηλινοί το διεθνές δίκαιο. Ναί, καταπιέζονται οι Παλαιστίνιοι και είναι αφόρητη η ζωή τους, βίος αβίωτος το είναι τους κάτω από την απάνθρωπη επικυριαρχία του Τέλ Αβίβ.

Επίσης είχε δίκαιο στο Νταβός ο Ταγίπ Ερντογάν που καταξεραύνωσε τον Πέρεζ γιά τα ακατονόμαστα του Ισραήλ.

Ωραία όλα ως εδώ. Να πούμε τώρα καί του στραβού το δίκιο; Μπορούμε να φανταστούμε ένα Ισραἠλ που να ακολουθούσε πάνω κάτω την πολιτική της Ελλάδας; Πόσο καιρό θα μπορούσε άραγε να συνυπάρξει το Ισραήλ με τους πολλαπλούς εχθρούς του στην άσπονδη γειτονιά της Μέσης Ανατολής; Με τον τσαμπουκά του άδικου επιβάλεται και με τον τσαμπουκά του ισχυρού επιβιώνει. Ακριβώς όπως και η Τουρκία δηλαδή.

Η Ελλάδα, αντίθετα, με τον σταυρό στο χέρι, πάντα σύννομα με το Διεθνές Δίκαιο, πάντα με το ναί και με το μάλιστα, το γιές σέρ και το άφερίμ εφέντι΄μ!
Έχασε την ευκαιρία της ένωσης με τις συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, συμβιβαζόμενη υπό πίεσιν με τους Άγγλους το 1955.

Απέσυρε την μεραρχία ΕΛΔΥΚ από την Κύπρο το 1968. Παρέμεινε θεατής αδιάφορος παρακολουθώντας τον ανδραποδισμό και τον απόλυτο βιασμό της Κωνσταντινοπολίτικης Ρωμιοσύνης στα βάρβαρα πογκρόμ του 1955 και αμέσως μετά το 1964.

Έπεσε ηλιθιωδώς στον λάκκο του προδοτικού πραξικοπήματος καί έχασε την μισή Κύπρο το 1974. Δεν τολμά να επεκτείνει τα 12 ναυτικά μίλια που όλα τα δίκαια του κόσμου, Ναυτικά Ευρωπαϊκά και άλλα της το επιτρέπουν, αλλά οι Τούρκοι ρητά και καζομπελικά της το απαγορεύουν. Έχασε τον έλεγχο των βραχονησίδων στα Ίμια που δικαιωματικά τα κατείχε, ακριβοπληρωμένα με το χυμένο αίμα των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού πολέμου, μέσα από την παραχώρηση των Ιταλών το 1948. Άνοιξε ο κύκλος της ατακτης υποχώρησης μέσω των Ιμίων γιά την δημιουργία των περιβόητων "γκρίζων ζωνών" καί με την τελαυταία επίσκεψη του Ερντογάν ψιλοκουβεντιάζεται η λεγόμενη συνδιαχείρηση στο Αιγαίο. Σύντομα όπως φαίνεται θα δοθεί δώρο ανέλπιστο στους Σκοπιανούς το όνομα της Μακεδονίας, Βόρειας ίσως, και σίγουρα Βουλγαρόφωνης καί με πρωτεύουσα τα Δαρδανικά Σκόπια, αλλά πάντως "Μακεδονίας" και με πρωθυπουργό τον εγγονό του ήρωα του Ελληνοϊταλικού πολέμου, Γκρούη, τον γενίτσαρο και βαμμένο ανθέλληνα Ν. Γκρουέβσκη.
Τί άλλο κάνει η Ελλάδα;

Ξοδεύει αμέτρητα δισεκατομύρια σε πανάκριβα οπλικά συστήματα, όπως ακριβώς η Τουρκία και το Ιρσαήλ, αλλα σε αντίθεση με τους προηγούμενους τα όπλα αυτά τα ακριβοπληρώνει εσκεμμένα ώστε ο οι παχυλές προμήθειες να γεμίζουν τους Ελβετικούς και άλλους οφσορικούς λογαριασμούς των κατα περίπτωσιν διεφθαρμένων Υπουργών, αποστράτων και μη στρατηγών, πτεράρχων και ναυάρχων και άλλων επίορκων και πολυλαδωμένων μεγαλοδημοσιοϋπαλλήλων.

Σε αντίθεση με την Τουρκία καί το Ισραήλ, η Ελλάδα δεν ανέπτυξε ποτέ δική της αμυντική βιομηχανία. Πάντα ήταν πιό εύκολο να ξοδεύεται αύθονα και σπάταλα ο μόχθος του Ελληνικού λαού σε εισαγόμενη τεχνολογία, χωρίς κάν να γίνεται η ελάχιστη έστω προσπάθεια γιά εισαγωγή τεχνολογίας και συμπαραγωγή. Ακόμη και όταν συνυπογράφαν οι δικοί μας για μερική συμπαραγωγή, με το να έχουν λαδωθεί από την κορφή ώς τα νύχια, φεν είχαν μετά την απαραίτητη "αρετή και τόλμη" να τα βάλουν με τις Αμερικανικές, γαλλικές, Γερμανικές και άλλες εταιρείες και να απαιτήσουν την κατά γράμμα τήρηση των υπογεγραφέντων και συμπεφωνημμένων. Και εάν πετάει ο γάϊδαρος, τι να κάνουμε, πετάει, και εάν γέρνει το υποβρύχειο, τι να κάνουμε, η σύζυγος του Άκη αγόρασε διαμέρισμα ένα-και-κάτι εκατομυρίου ευρώ στην Διονυσίου Αερεοπαγίτου, και οι οφσόρ του Βουλγαράκη αγόρασε τον μισό πύργο των Αθηνών! Το σίγουρο είναι πως οι μηχανολόγοι της Ελλάδας οδηγούν ταξί, η χτυπούν σφραγίδες προς τέρψιν της Ελληνοφάγου γραφειοκρατίας, ενώ οι Τούρκοι κατασκευάζουν μόνοι τους και με δική τους αυτόνομη τεχνολογία τις οκτώ Κορβέτες τους (MİLGEM class corvette ADA class, με τεχνολογία Στέλθ). Η πρώτη από τις Κορβέτες, η Χεϋμπελίαντα που σημαίνει...Χάλκη, έτσι γιά να σκάμε, άρχισε το 2005 και καθελκύστηκε το 2008. Όσο γιά τις Φρεγάτες τους, θα είναι τέσσερις και θα είναι τύπου F-100 του προγράμματος TF-2000.

Σύνολο δέκα πανάκριβα και υπερσύγχρονα πολεμικά καράβια που αφ΄ενός δίνουν πολύτιμη εργασία στο εγχώριο Τούρκικο εργατικό δυναμικό, ξοδεύοντας ζεστό χρήμα στην εγχώρια οικονομία, και δίνοντας μετά την ευχαίρεια εξαγωγής τους. Ήδη το Πακιστάν έχει δώσει παραγγελίες γιά να αγοράσει τέσερρις και το Μπαγκλαντές δέκα κορβέτες από την Τουρκία. Εμείς στο μεταξύ δεν έχουμε κατορθώσει ούτε τις προδιαγραφές να τελειώσουμε γιά το τί είδους φρεγάτα ή κορβέτα θα αγοράσουμε τελικά από τους Γάλλους. Τέτοια ξεφτίλα...και να μην μιλάμε γιά τα ελικόπτερα που ετοιμάζεται να παράγει (σε συνεργασία με άλους) η Τουρκία και εμείς τα δικά μας τα ακριβοπληρωμένα και εισαγόμενα τα αγοράζουμε και μετά δεν τα συντηρούμε λόγω έλλειψης ανταλακτικών που δεν προβλέπουμε κατ εξακολούθησιν να τα βάζουμε στις συμβάσεις...!

Πάλι σε αντίθεση με την Τουρκία καί το Ισραήλ η Ελλάδα, και που τα αγοράζει τα πανάκριβάτης τα οπλικά συστήματα, κατα εξακολούθησιν αρνείται να κάνει χρήση έστω και προειδοποιητικών ακόμη βολών εναντίων όσων καταπατητούν τα με συνθήκες κατοχυρωμένα δίκαιά της (ίδε Ίμια). Πάντα αποζητούμε να είμαστε εμείς οι βολικοί και συνετοί, να μην μας περάσουν, προς Θεού, οι ξένοι γιά "αδιάλακτους".

Φωνάζουν και ωρύονται όλοι εναντίον του Ισραήλ γιά τις απανωτές και κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καθημερινά βλέπουμε όλοι το που τις γράφουν τις κραυγές αυτές οι Ισραηλινοί. Εκεί που τις έγραψαν και τις γράφουν κατά παράδοσιν και οι Τούρκοι. Κανείς δεν μιλά γιά την (με συνθήκες κατωχυρωμένη) αυτοδιάθεση της Ίμβρου καί της Τενέδου. Κανείς πλέον δεν μιλά γιά την εξανδραποδισμένη Κωνσταντινοπολίτικη Ελληνική μειονότητα. Το Τούρκικο κατεστημένο μέσω Ερντογάν όμως ζητά "ανταποδοτικότητα" σε σχέση με την Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Μήπως κάποιος θα έπρεπε να τους υπενθυμίσει τους χαρατζοφόρους συνομιλητές μας τι θα σήμαινε πραγματικά μιά "ανταποδοτικότητα" σε σχέση με το τί έκαναν οι γκρίζοι λύκοι και άλλοι Τούρκοι παρακρατικοί στην Κωνσταντινούπολη, τα Πριγκηπόνησα την Ίμβρο και την Τένεδο στα γεγονότα του 1955 και 1964; Aπλώς το αναφέρω γιά να μην ξεχνιώμαστε. Την ίδια στιγμή επενδύσεις κερδοφόρες στο μέλλον των βιστών μας μέσω εξαγορών Τουρκικών και Σκοπιανών Τραπεζών ξέρουμε να κάνουμε.

Αποδεδειγμένα λοιπόν, ούτε "αρετήν" ούτε φυσικά ρηνίσματα "τόλμης" διαθέτει η μεταπολεμική Ελληνική πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική μας νομενκλατούρα. Πνιγμένοι μέσα στο τοξικό λάδι της διαφθοράς και της διαπλοκής, πού να τους μείνει καιρός και καθαρό μυαλό να ασχοληθούν με το μέλλον και τα απαραίτητα γιά την επιβίωση όσων απομείναμε...και μην ξεχνούμε το πως το 2050 οι Τούρκοι θα είναι εκατό εκατομύρια και εμείς οκτώ!

Χωρίς αρετήν και τόλμη όμως, δεν πάμε πουθενά...
Εκτός εάν...λέω, εκτός εάν αλλάξουμε πορεία και...όχι, πρός Θεού δεν λέω να γίνουν οι του κλεινού άστεως ενάρετοι και τολμηροί...αυτά στο Γιουνανιστάν δεν γίνονται!
Υπάρχει όμως καί άλλη λύση. Μία λύση που έως τώρα δεν υπήρχε στο τραπέζι, αλλά ελέω Ερντογάν τώρα μπαίνει.

Εξηγούμαι:
H Ελλάδα μιά ζωή παίζει, επιοικώς, τον ρόλο της τελευταίας τρύπας του Ζουρνά στην γεωστρατηγική του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ζώντας επί χρόνια στην Αμερική βλέπω από πρώτο χέρι το πόσο σημαντική φαίνεται να είναι η Ελλάδα γιά τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα εμφανίζεται στα Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάθε που γίνονται Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα, ή κάθε που καταρέει η Ελληνική οικονομία...τόσο συχνά!

Με τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στην Μεσανατολική και Καυκασιακή σκακιέρα των ΗΠΑ, την επί δεκαετίες στρατηγική ταύτιση Τουρκικών καί Ισραηλινών συμφερόντων, και την συνακόλουθη αλληλοεπικάλυψη του Τουρκικού και του Εβραϊκού λόμπυ στην Ουάσινγκτων, τα πράγματα γιά την Ελλαδα δεν ήταν ποτέ ρόδινα.

Τα πράγματα όμως αλλάζουν. Όταν ο Αμερικάνικος στρατός προετοίμαζε την επίθεσή του εναντίον του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεϊν, το άνοιγμα δεύτερου μετώπου εκ Βοράν, από την Τουρκία θεωρήθηκε αυτονόητη επιλογή της στρατηγικής του. Η καταψήφιση από την Τουρκική εθνοσυνέλευση της δυνατότητας προσπέλασης του Αμερικανικού στρατού, και της απαγόρευσης χρησιμοποίησης της Αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ από τον Αμερικάνικο στρατό και αεροπορια, έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στον Αμερικανοτούρκικο ουρανό. Θυμούμαι χαρακτηριστικά το απύθμενο δηλητήριο με το οποίο γράφονταν τα άρθρα στις Αμερικάνικες εφημερίδες και τις απόλυτα προσβλητικές έως ρατσιστικές γελοιογραφίες που εμφανίστηκαν εναντίων των Τούρκων και της Τουρκίας την τόσο πρόσφατη εποχή αυτή.

Πήρε κάποιον χρόνο αλλά σιγά σιγά και οι δύο πλευρές φάνηκαν να αποζητούν την στρατηγική σύμπλευση και πάλι.

Λίγα χρόνια μετά, το φιλοπαλαιστινιακό ξέσπασμα του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της πολιτικής του Ισραήλ στο Νταβός, δεν άφησε εμβρόντητο μόνον τον Πέρεζ και τους Ισραηλινούς, έφερε επίσης σε ταραχή την Ουάσινγκτων.

Τους αγαπὠ τους Παλαιστινίους, και έχω παραταχθεί μαζί τους σε μιά διαδήλωση υπέρ τους στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στριμωγμένος μαζί με άλλους από την έφιππη Νεουορκέζικη αστυνομία και τα ουγγαρέζικα άλογά της. Οι Παλαιστίνιοι όμως έχουν τα 300 εκατομύρια των υπολοίπων Αράβων και το ένα δισεκατομύριο των Μουσουλμάνων γιά συμπαράσταση. Εμείς, Έλληνες και Ελληνοκύπριοι ποιόν έχουμε; Τρείς κι ο κούκος είναι και οι Εβραίοι, αλλά καλά και σε παγκόσμια βάση οργανωμένοι και κυρίως, θρησκευτικά αφωσιωμένοι σε έναν και μοναδικό σκοπό, την επιβίωση του Ισραήλ. Αντί να τους φθονούμε, όπως κάνουν τα κάθε είδους ανεγκέφαλα φασιστοειδή, καλά θα κάνουμε να μιμηθούμε επί τέλους και κάτι θετικό από έναν άλλον λαό.

Στο θέμα της Κύπρου, η στρατηγική συμπόρευση Αγγλίας, ΗΠΑ, Ισραήλ και Τουρκίας επέβη καταστροφική γιά την Κύπρο και τα Ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. Από τότε μας έχουν βάλει κάτω οι Τούρκοι και μας βαράνε, μιά στην Κύπρο, μιά στο Αιγαίο, και μιά στην Θράκη, σιγοντάροντας συνάμα Σκοπιανούς και Αλβανούς εθνικιστές εναντίον μας.
Κανόνας απαράβατος της γεωστρατηγικής είναι πως "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου".

Με τις διαφανόμενες διά γυμνού πλέον οφθαλμού τάσεις Νεο-Οθωμανικής ανεξαρτησίας της Τουρκίας, που εκφράζεται επί πλέον με προσέγγιση μέσω Ισλάμ όχι μόνον με τον Αραβικό κόσμο (πράγμα θεμιτό για τις ΗΠΑ) αλλά και με το σύντομα πυρηνικό Ιράν, και με τις παράλληλες τάσεις απομάκρυνσης από τον Τουρκο-Ισραηλινό Άξονα, ένα γεωπολιτικό χάσμα ανοίγει στην περιοχή. Επειδή στην φύση κενό δεν υπάρχει, το χάσμα αυτό, το γεωπολιτικό αυτό κενό σύντομα θα πρέπει να πληρωθεί, να γεμίσει. Η Τουρκία δεν μπορεί εσαεί να παίζει αφ'ενός τον ρόλο του Ισλαμικού προστάτη των Παλαιστινίων, μαστιγώνοντας ανελέητα την "κρατική τρομοκρατία"του Ισραήλ, ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ να σχεδιάζει επί χάρτου γεωπολιτικές στρατηγικές τοπικής επικυριαρχίας με τους Αμερικανούς και Ισραηλινούς στρατιωτικούς και διπλωμάτες. Οταν η κόμπρα φοβηθεί ότι θα την πατήσεις, πρώτα σηκώνεται ανάσκελα και σε κοιτάει στα μάτια, μετά σε συσιρίζει να σε φοβίσει, σου κάνει και δυό τρείς εικονικές επιθέσεις μήπως και συνετιστείς και την αφήσεις ήσυχη, αλλά αργά ή γρήγορα σου καρφώνει τα δόντια και σε ποτίζει δηλητήριο.

Το Ισραήλ δεν είναι δυνατό επειδή έχει δυνατή οικονομία, κάθε άλλο...αφημένη τις δυνάμεις της η Ισραηλινή οικονομία θα κατέραιε γρηγορότερα ακόμη και από την Εληνική (αν είναι δυνατόν...καί όμως είναι!). Η αρρωγή τής ανά την υφήλιο Εβραϊκής κοινότητας καί ο Αμερικάνος φορολογούμενος να είναι καλά. Έτσι επιβιώνει το Ισραήλ σαν οικονομία. Η δύναμή του επομένως δεν βρίσκεται εκεί. Η δύναμη του Ισραήλ εκφράζεται στην αποδεδειγμένη καί εκπεφρασμένη δυνατότητά που διαθέτει η Εβραϊκή διασπορά να επηρεάζει τα πολιτικά και διπλωματικά δρώμενα σε χώρες ανά τον κόσμο, και κυρίως στην Αμερική, την Γαλλία και την Αγγλία. Η Γερμανία, γιά ιστορικούς λόγους εθνικής τύψεις (γενοκτονία Ευρωπαίων Εβραίων από τους Ναζί) ακολουθεί πειθήνεια το άρμα του Ισραήλ.

Στις ΗΠΑ, δεν είναι ούτε υπερβολή ούτε φυσικά αντισημιτισμός το να πεί κανείς πως το Αμερικανικό πολιτικό γίγνεσθαι σε ότι έχει σχέση με το Ισραήλ ελέγχεται ουσιαστικά από τους πολλαπλούς φίλους του Ισραήλ. Δεν διανοείται να εμφανιστεί Αμερικανός πολιτικός που να δεχτεί να βάλει την κεφαλή του στον τορβά παίρνοντας δημόσια θέση εναντίον του Ισραήλ. Η περίπτωση της εκμηδένησης ενός μαύρου επαρχιακού πολιτευτή σε Πολιτεία του Νότου που τόλμησε να καταφερθεί εναντίον της Παλαιστηνιακής πολιτικής του Ισραήλ υπήρξε παραδειγματική: στις επόμενες εκλογές ο αντίπαλός του έλαβε τόση αμέριστη χρηματοδότηση που κατέφτασε σάν πλημυρίδα στα προεκλογικά ταμεία του από κάθε γωνιά των ΗΠΑ, που το μόνο που χρειάστηκε να κάνει ήταν να λέει και να ξαναλέει το πόσο αγαπάει το Ισραήλ, και βγήκε πανηγυρικά!

Στον αντίποδα, η περίπτωση του πρώην προέδρου Τζίμη Κάρτερ που χρόνια μετά την αποχώρηση από την ενεργό πολιτική έγραψε το βιβλίο "Παλαιστίνη - Ειρήνη όχι Απαρχάϊντ" στο οποίο παρομοιάζει την πολιτική του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους με την ρατσιστική πολιτική της Νοτιοαφρικανικού καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων. Η δαιμονοποίηση του γηραιού πολιτικού μέσα από μιά καμπάνιας δηλητηρίου και απαξίωσης, φόβισε πολλούς, και λίγους μιμητές θα βρεί.

Το Ισραήλ δεν βασίζεται μόνον στο χρήμα και την πολιτική δύναμη της Διασποράς του, που εκφράζεται μέσω της πολιτικής παντοδυναμίας του AIPAC, American Israeli Public Affairs Committee /Αμερικανική Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων, http://www.aipac.org/.
Ο Αμερικανικός τύπος και η τηλεόραση είναι εξ' ίσου φιλο-Ισραηλινά. Ο μέσος Αμερικανός πολίτης κοιμάται και ξυπνά πιστεύοντας ακράδαντα πως το Ισραήλ είναι ο πιστότερος και σημαντικότερος σύμμαχος της Αμερικής στον κόσμο, που χωρίς αυτό η Αμερική θα ήταν ανήμπορη στην Μέση Ανατολή. Το γεγονός πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην αντίστροφη ενόραση των πραγμάτων, δηλαδή ότι στο Ισραήλ δεν θα μπορούσε καν να επιβιώσει δίχως την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ, δεν περνά καν από το μυαλό του. Η επιβίωση επομένως του κράτους του Ισραήλ εξαρτάται άμεσα και από την καλή ιδέα που έχει ο μέσος Αμερικανός πολίτης γιά τις πολιτικές του Ισραήλ. Δεν μπορεί επομένως το Τέλ Αβίβ να ανεχθεί γιά πού καιρό τον οποιοδήποτε ανερχόμενο Νεο-Οθωμανό κάθε τρείς και πέντε να βγαίνει στην τηλεόραση, και μέσω αυτής στο ιντερνετ, και να γαυγίζει τα εξ' Αγκύρης εναντίον του Ισραήλ και (ώ η φρίκη) υπέρ των κατ' αυτούς "τρομοκρατών"!

Το γεγονός πως οι Ισραηλινοί βρίσκονται στο Ιρακινό (άρα σίγουρα και στο Ιρανικό) Κουρδιστάν εκπαιδεύοντας και χρηματοδοτώντας τα πάντα καί τους πάντες από αγρότες και στρατιωτικούς μέχρι πολιτικούς και αστυνομικούς, είναι κάτι που σίγουρα δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους Τούρκους.

Ένα ανεξάρτητο και φιλο-Ισραηλινό Κουρδιστάν, σφήνα ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράν και Ιράκ...τραβώντας προς στην γεωπολιτική παγίδα της Μεσσανατολικής δίνης και την έως τώρα φίλη και σύμμαχο Τουρκία, είναι μέσα στα μεσοπρόθεσμα σχέδια όσων έχουν αποκλειστικό στόχο και μέριμνά τους την ευημερία του Ισραήλ. Η Άγκυρα το βλέπει αυτό και γαυγίζει ασταμάτητα. Μπορεί η Άγκυρα να είναι μαντρόσκυλο που γαυγίζει και δαγκώνει και η Αθήνα να είναι λουλού-Κανίς που βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια, το Τελ Αβιβ όμως είναι σίγουρα ένα μπουλντόγκ που δαγκώνοντας σπάει κόκκαλα. Μπορεί να γαύγισε ο Ερντογάν γιά τους Τούρκους νεκρούς στα χθεσινά γεγονότα, έσπευσε όμως με μιά ανάσα να δηλώσει πως η Τουρκία δεν προτίθεται να στείλει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή: βρήκε ο τραμπούκος τον τραμπούκο του, με άλλα λόγια!

Μιά περαιταίρω ψύχρανση των Τουρκο-Ισραηλινών σχέσεων ίσως να φτάσει τις σχέσεις τους στο απροχώρητο, και να επέλθει σε κάποιοα καμπή η ουσιαστική ρήξη μεταξύ τους. Στον διαρρηγμένο Τουρκο-Ισραηλινό άξονα, ένα προς το παρών δειλά εκκολαπτόμενο γεωστρατηγικό τρίγωνο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, ίσως θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής. Το Ισραήλ, δεν μπορεί να παραβλέπει το παράλογο της παρα φύσιν του συνεύρεσης με την Ισλαμική όσο περνάει ο χρόνος Ισλαμικώτερη Τουρκία. Οι πολιτιστικές ομοιότητες των Εβραίων με τους Έλληνες και η μοναξιά που νιώθουν οι δύο λαοί σε ένα κατά βάσιν εχθρικό και σίγουρα ανάδελφο περιβάλλον, είναι σίγουρα παράγοντες που παρότι παραβλέφθησαν στο παρελθόν, τώρα θα ιδωθούν και θα τεθούν υπό νέο πρίσμα. Είναι τυχαίο το γεγονός πώς σαν δεύτερο σπίτι οι Ισραηλινοί προτιμούν σαν ασφάλεια γιά την κακιά την ώρα να αγοράζουν στην Λευκωσία, ενώ κατά χιλιάδες παραθερίζουν στην Τουρκία; (Είκοσι χιλιάδες ήταν οι ακυρώσεις Ισραηλινών τουριστών σήμερα σε τουρκικά ξενοδοχεία, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν).

Ή είναι τυχαίο το γεγονός πως η μόνη ξένη μουσική που ακούν φανατικά οι Ισραηλινοί, μετά την Αμερικανική, είναι η Ελληνική; Μέχρι και Ισραηλινό Καζαντζίδη έχουν. Νταλάρας, Αλεξίου, Γλυκερία, Τερζής καί ένα σωρό άλλοι Έλληνες τραγουδιστές οργανώνουν συναυλίες στο Τελ Αβιβ, μόνοι τους ή σε συνεργασία με Ισραηλινούς τραγουδιστές που τραγουδούν Ελληνικά τραγούδια αμετάφραστα, στα Ελληνικα. το Ισραήλ είναι ίσως η μόνη χώρα όπου υπάρχουν ρεμπέτικες κομπανίες από ντόπιους, μή Έλληνες, που άλλοι τραγουδούν στην Εβραϊκή αλλά οι πιό πολλοί στα Ελληνικά.

Μιά ματιά στο Γιού Τούμπ με τις εκατοντάδες άν όχι χιλιάδες Ελληνο-Ισραηλινά βιντεάκια, θα πείσει και τον πιό άπιστο. Με άλλα λόγια, με τα δικά μας μπορούν και εκφράζονται.

Το γεγονός πως η Ελληνική πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό άρχισαν πρόσφατα να συνεργάζονται με τα αντίστοιχα Ισραηλινά, και το γεγονός πως η Ελληνική αντίδραση, όπως εκφράστηκε μέσω των δηλώσεων του Δ. Δρούτσα ήταν ομολογουμένως υποτονική γιά μιά τόσο κατάφορη παραβίαση του του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θαλάσσης, δείχνει πως η Αθήνα προσπαθεί απελπισμένα να μπεί σφήνα στο επαπειλούμενο Τουρκο-Ισραηλινό κενό.

Το μόνο που επιδιώκει η Ελληνική πλευρά (λιδωρούμενη από σύσσωμο τον Ελληνικό τύπο) μετά το τραμπούκικο πειρατικό ρεσάλτο των Ισραηλινών, είναι να εκλιπαρεί την επιστροφή, μετά την αποφυλάκισή τους, των Ελλήνων συλληφθέντων της νηοπομπής.

Με άλλα λόγια, το Κανίς ξαπλώνει ανάσκελα και δείχνει την κοιλιά του στο αγριεμένο μπουλντόγκ που στάζει αίμα από τα δόντια του:

"Αφού έγινες και εσύ ο εχθρός του εχθρού μου...έλα τώρα να γίνουμε φίλοι!"

Ενδιαφέροντα αναγνώσματα:
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=168273
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=168278
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=334824&ct=32&dt=01/06/2010
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=334820&ct=32&dt=01/06/2010
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_01/06/2010_402963\

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Η ΠΟΛΙC ΕΑΛΩ : 557 ΧΡΟΝΙΑ

Στὶς 24 Μαΐου (1453) ἀκούστηκε ὅτι ὁ ἀμηρᾶς ἔχει σκοπὸ στὶς 29 Μαΐου ἀπὸ ξηρὰ καὶ θάλασσα νὰ ἐπιτεθῆ μὲ σφοδρότητα, κάμνοντας συμπλοκἐς καὶ συγκρούσεις. Γι’ αὐτὸ ὅλοι οἱ στρατηγοὶ καὶ οὶ δήμαρχοι, καὶ μάλιστα ὁ Ἰωάννης ὁ Ἰουστινιανός, δὲν ἔπαυαν νὰ ἑτοιμάζουν κάθε τέχνασμα γιὰ νὰ ἀντιπαραταχθοῦν στὸν ἐχθρό· ὅλη τὴν νύκτα προσπαθοῦσαν μὲ κάθε τρόπο νὰ διορθώνουν τὰ τείχη στὰ σημεῖα ποὺ εἶχαν καταρρεύσει ἀπὸ τὰ κτυπήματα τῶν τηλεβόλων. Ἔπειτα ὁ Ἰουστινιανὸς ἔστειλε ἀνθρώπους πρὸς τὸν μέγα δοῦκα Νοταρᾶ καὶ ζητοῦσε νὰ τοῦ στείλη μερικὰ τηλεβόλα, ποὺ ὑπῆρχαν στὰ μέρη τὰ ὁποία φρουροῦσε ἐκεῖνος. Ὁ κύρ Λουκᾶς ὅμως ὁ Νοταρᾶς δὲν θέλησε νὰ τοῦ δώση, λέγοντας ὅτι αὐτὰ χρειάζονται καὶ στὸν δικό του τομέα. Καὶ ὁ Ἰουστινιανὸς τοῦ ἀπάντησε ὅτι δὲν ὑπάρχει ἀνάγκη νὰ βρίσκωνται τόσα πολλὰ τηλεβόλα στὰ μέρη ἐκεῖνα ὅπου ὑπάρχουν νερά. Καὶ ἔτσι ἄρχισαν νὰ φιλονεικοῦν σὰν παιδιὰ καὶ νὰ ἀνταλλάζουν βρισιές. Ὁ Ἰουστινιανὸς ἀπεκάλεσε τὸν Νοταρᾶ ἄχρηστο, καταστροφέα καὶ ἐχθρὸ τῆς πατρίδος· ἐκεῖνος πάλι ἔλουσε τὸν Ἰουστινιανὸ μὲ ἀνάλογες βρισιές. Ὅταν τὰ ἄκουσε αὐτὰ ὁ βασιλιὰς τοὺς κάλεσε ἰδιαιτέρως καὶ τοὺς εἶπε: "Ἀδελφοί, δὲν εἶναι καιρὸς νὰ συμβαίνουν τέτοια πράγματα μεταξύ μας καὶ νὰ λέμε καὶ νὰ φιλονεικοῦμε, ἀλλὰ νὰ συγχωρήσουμε ἐκείνους ποὺ μᾶς μισοῦν καὶ νὰ παρακαλέσουμε τὸν θεὸ νὰ μᾶς λυτρώση ἀπὸ τὸ φοβερὸ στόμα τοῦ δράκοντος ποὺ μᾶς ἀπειλεῖ φανερά". Εἶπε καὶ ἄλλα παρόμοια λόγια σ’ αὐτοὺς καὶ τοὺς συμφιλίωσε. Καὶ τότε ὁ καθένας τους ἐπέστρεψε στὸν τόπο ποὺ τοῦ εἶχαν ἐμπιστευθῆ καὶ ἀνέλαβε τὴν ὑπηρεσία του. Ὁ Ἰουστινιανὸς ἀποδείχθηκε φοβερὸς στοὺς ἐχθρούς, καὶ μάλιστα κατὰ τὶς ἡμέρες ἐκεῖνες, τόσο μὲ τὰ λόγια ὅσο καὶ μὲ τὶς πράξεις του. Κάθε μέρα ἔκαμνε ἐπιθέσεις καὶ εφόδους κατὰ τῶν ἐχθρῶν, καὶ πολλοὺς αἰχμαλώτιζε, ἐνῶ ἄλλους τοὺς περνοῦσε ἀπὸ τὸ μαχαίρι. Ὅλοι θαύμαζαν τὰ κατορθώματα καὶ τὶς πράξεις τοῦ ἀνδρὸς καὶ τὸν ἀποκαλοῦσαν λυτρωτὴ καὶ σωτῆρα τῆς πόλεως. Ἀλλὰ δὲν παρέμεινε τέτοιος μέχρι τέλους· τὴν φήμη ποὺ μὲ τὴν ἀνδρεία του εἶχε κερδίσει, ὕστερα τὴν κατέστρεψε ἡ δειλία του. Καὶ ἐνῶ ἔτσι εἶχαν τὰ πράγματα γιὰ μᾶς, διαδόθηκε μιὰ ψεύτικὴ πληροφορία στὸ στρατόπεδο τῶν ἐχθρῶν, ὅτι δῆθεν ἔρχεται στόλος ἀπὸ τὴν Ἰταλία πρὸς βοήθειά μὰς, καθὼς καὶ ὁ ἀρχηγὸς τῶν Οὕγγρων Ἴαγκος μὲ πάρα πολὺ μεγάλο στράτευμα ἀπὸ ἱππεῖς καὶ πεζούς. Σὰν τὸ ἄκουσαν οἱ Ἀγαρηνοί, τοὺς κυρίευσε μεγάλος φόβος· ἐκστόμιζαν κατάρες κατὰ τοῦ ἀμηρᾶ καὶ γόγγυζαν, λέγοντας ὅτι αὐτὸ θὰ εἶναι ὁ ἀφανισμὸς τοῦ γένους των, γιατὶ καταπιάστηκαν μὲ ἕνα ἔργο χωρὶς ἐλπίδα ἐπιτυχίας. Ἀλλὰ καὶ ὁ ἀμηρᾶς περιέπεσε σὲ διαλογισμούς, ταραχὴ καὶ δειλία, καὶ ὅλοι οἱ σύμβουλοί του ἦταν περίλυποι. Πρῶτον, διότι ἄκουσαν γιὰ τὴν ἄφιξι τῆς βοηθείας, καὶ δεύτερον, διότι τόσο μεγάλο καὶ φοβερὸ στράτευμα ἐπὶ τόσες ἡμέρες τίποτε δὲν κατώρθωσε στὴν ξηρὰ καὶ τὴν θάλασσα· πολλές φορὲς μάλιστα μὲ τόσες πολλὲς πολιορκητικὲς μηχανὲς καί δυνάμεις, ἄν καὶ τοποθέτησαν κλίμακες στὰ τείχη, ἐκδιώχθηκαν οἰκτρά, καὶ καταγκρεμίστηκαν, ἀλλὰ καὶ φονικὸ μεγάλο τοὺς βρῆκε, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ κυριεύση ἡ δειλία τοὺς Τούρκους ποὺ ἦταν κοντὰ στὰ τείχη. Τρίτον, διότι ἔβλεπαν ἕνα φαινόμενο: Ἕνα ἀστραφτερὸ φῶς κατεβαίνοντας ἀπὸ τὸν οὐρανό στεκόταν ἐπάνω ἀπὸ τὴν Πόλι καὶ ὅλη τὴν νύκτα τὴν ἔσκεπε ἀπὸ ψηλά. Μόλις οἱ Τοῦρκοι εἶδαν τὸ φῶς αὐτό, στὴν ἀρχὴ ἔλεγαν ὅτι ὁ θεὸς ὠργίσθηκε ἐναντίον τῶν Χριστιανῶν καὶ θέλει νὰ τοὺς κατακαύση καὶ νὰ τοὺς παραδώση σ’ αὐτοὺς ὡς δούλους. Ἔπειτα ὅμως, ὅταν εἶδαν ὅτι πάντοτε ντροπιασμένοι γκρεμίζονταν ἀπὸ τὰ τείχη καὶ τὶς κλίμακες καὶ ὅτι, ἄν καὶ ἐφάρμοζαν τόσα πολεμικὰ τεχνάσματα, τίποτε δὲν κατώρθωναν, ἀλλὰ καὶ ὅταν ἄκουσαν τὴν ψεύτικη φήμη περὶ τοῦ στόλου τῆς Ἰταλίας καὶ περὶ τοῦ Ἰάγκου, ἄρχισαν πλέον νὰ λένε γιὰ τὸ φῶς ἐκεῖνο ὅτι ὁ θεὸς πολεμάει μὲ τὸ μέρος τῶν Χριστιανῶν, τοὺς προστατεύει καὶ εἶναι συμμαχός τοὺς. Γι’ αὐτὲς τὶς αιτίες ὁ ἀμηρᾶς, ὅπως εἴπαμε, καὶ ὅλος ὁ στρατὸς ἦταν λυπημένος καὶ σκυθρωπός. Σκεπτόταν λοιπόν νὰ σηκωθῆ τὴν ἑπόμενη καὶ νὰ λύση τὴν πολιορκία. Τὸ ἴδιο ὅμως βράδυ τὴν ἑπομένη τοῦ ὁποίου σχεδίαζαν νὰ φύγουν, βλέπουν πάλι, ὅπως συνήθιζε τὸ φῶς νὰ κατεβαίνη ἀπὸ τὸν οὐρανό. Ἀλλὰ δὲν ἁπλωνόταν, ὅπως συνήθιζε προηγουμένως, ὥστε νὰ σταθῆ ἐπάνω ἀπὸ τὴν Πόλι ὅλη τὴν νύκτα· φάνηκε μόνον ἀπὸ μακριὰ καὶ ἀμέσως διασκορπίστηκε καὶ ἔγινε ἄφαντο. Μόλις τὸ εἶδαν αὐτὸ ὁ ἀμηρᾶς καὶ ὅλοι οἱ δικοί του, χάρηκαν πολὺ καὶ ἔλεγαν: "τώρα ὁ θεὸς τοὺς ἐγκατέλειψε ". Τὸ ἴδιο ἀποφάνθηκαν οἱ σοφοὶ καὶ οἱ γραμματιζούμενοι τῆς μιαρῆς, τῆς ἄπιστης καὶ πλανημένης θρησκείας, ὅτι δηλαδὴ τὸ φῶς φανέρωνε πῶς θὰ κερδίσουν τὴν Πόλι. Καὶ ἔτσι ὅλοι εἶχαν καλὲς ἐλπίδες, οἱ ὁποῖες πραγματοποιήθηκαν ἐξ αἰτίας τῶν ἁμαρτιῶν μας. Τὸ βράδυ τῆς 27ης Μαΐου ὁ ἀμηρᾶς πρὸσταξε, ὅλη τὴ νύκτα καὶ τὴν ἑπομένη ἡμέρα νὰ ἀνάψουν φωτιὲς καὶ φανάρια, νὰ νηστεύσουν ὅλη τὴν ἡμέρα καὶ νὰ λουστοῦν ἑπτὰ φορές, γιὰ νὰ παρακαλέσουν τὸν θεὸ νηστικοὶ καὶ καθαροὶ νὰ νικήσουν τὴν Πόλι· αὐτὸ καὶ ἔγινε. Τὸ ἀπόγευμα τῆς Δευτέρας, κατὰ τήν δύσι τοῦ ἡλίου καὶ ἀφοῦ ἐδείπνησαν, ὁ ἀμηρᾶς στάθηκε στὴν μέση τοῦ στρατοῦ καὶ μιλώντας εἶπε τὰ ἑξῆς:

" Πολυαγαπημένα μου παιδιά, στὸ ὄνομα τοῦ θεοῦ, τοῦ προφήτου Μωάμεθ καὶ ἐμοῦ τοῦ δούλου του σᾶς προτρέπω αὔριο νὰ κάμετε ἔργο ἀξιομνημόνευτο στὴν αἰωνιότητα, ὅπως ἔκαμαν καὶ οἱ πρόγονοί μας μέχρι τώρα, ὅπως εἶναι φανερό, καὶ μὲ προθυμία καὶ γενναιότητα καὶ μεγαλοψυχία νὰ περάσετε μὲ σκάλες ἐπάνω ἀπὸ τὰ τείχη σὰν πουλιά, καὶ τὴν φήμη ποὺ οἱ πρόγονοί μας κέρδισαν, καὶ ὁ θεός τοὺς τὴν χάρισε, νὰ μὴ τὴν χάσουμε ἐμεῖς· ἀντίθετα ἦλθε ἡ ὥρα νὰ τὴν αὐξήσουμε ἐμεῖς στὸ πολλαπλάσιο" Τοὺς ἀπηὺθυνε καὶ ἄλλους πολλοὺς λόγους κατάλληλους γιὰ στρατιῶτες καὶ ξύπνησε μέσα τους τὴν μεγαλοψυχία γιὰ νὰ πολεμήσουν μὲ γενναιότητα. Κὶ ἐκεῖνοι σὰν τ’ ἄκουσαν αὐτὰ χάρηκαν πάρα πολὺ καὶ μὲ μιὰ φωνὴ ὅλοι τους ἀλάλαζαν στὴν γλῶσσα τους: "Ἀλλάχ ἀλλάχ, μεεμὲτ ρεσοὺλ ἀλλάχ", ποὺ σημαίνει: " Ὁ θεὸς τῶν θεῶν καὶ ὁ Μωάμεθ ὁ προφήτης αὐτοῦ".

Ὅταν ἐμεῖς στὴν Πόλι άκούσαμε τὴν τόσο δυνατὴ κραυγή, ποὺ ἔμοιαζε μὲ βοητὸ μεγάλο τῆς θαλασσας, ἀναρρωτιώμασταν τί ἄραγε συμβαίνει. Σὲ λίγο βεβαιωθήκαμε γιὰ τὴν ἀλήθεια, ὅτι δηλαδὴ ὁ ἀμηρᾶς ἑτοίμαζε γιὰ τὴν ἑπομένη πόλεμο ἀπὸ στεριὰ καὶ θάλασσα ὅσο πιὸ σφοδρό μποροῦσε κατὰ τῆς Πόλεως. Κι ἐμεῖς βλέποντας τὸ τόσο μεγάλο πλῆθος τῶν ἀπίστων, πού, ὅπως μοῦ φαίνεται ἐμένα, ἀντιστοιχοῦσαν πεντακόσιοι καὶ περισσότεροι στὸν καθένα μας, ἀναθέσαμε τὶς ἐλπίδες μας στὴν θεία Πρόνοια. Ὁ βασιλιὰς τότε πρόσταξε, οἱ ἱερεῖς, οἱ ἀρχιερεῖς, οἱ μοναχοί, οἱ γυναῖκες καὶ τὰ παιδιὰ μὲ τὶς ἅγιες καὶ ἱερὲς εἰκόνες καὶ μὲ τὶς θεῖες ἀπεικονίσεις στὰ χέρια καὶ μὲ δάκρυα στὰ μάτια νὰ περιέρχωνται τὰ τείχη τῆς Πόλεως, νὰ ψάλλουν τὸ " κύριε ἐλέησον", γιὰ νὰ μὴ μᾶς παραδώση ἐξ αἰτίας τῶν ἁμαρτιῶν μας στὰ χέρια ἀπίστων, ἀποστατῶν καὶ κακούργων ὅσο κανεὶς ἄλλος στὴ γῆ, ἀλλὰ νὰ μᾶς λυπηθῆ, ἐμᾶς ποὺ εἴμαστε οἱ κληρονόμοι του. Καὶ μὲ κλάματα ἔδιναν θάρρος ὁ ἕνας στὸν ἄλλο νὰ ἀντισταθοῦν γενναῖα στοὺς ἐχθροὺς τὴν ὥρα τῆς συμπλοκῆς. Ὁ βασιλιάς ἐπίσης τὸ ἀπόγευμα τῆς ὀδυνηρῆς ἐκείνης Δευτέρας, ἀφοῦ συγκέντρωσε ὅλους, ἄρχοντες, ἀρχομένους, δημάρχους, ἑκατόνταρχους καὶ ἐκλεκτοὺς στρατιῶτες, εἶπε τὰ ἐξῆς:

" Ἐσεῖς, εὐγενέστατοι ἄρχοντες καὶ ἐκλαμπρότατοι δήμαρχοι καὶ στρατηγοὶ καὶ γενναιότατοι συστρατιῶτες καὶ ὅλος ὁ πιστὸς καὶ τίμιος λαός, γνωρίζετε καλὰ ὅτι ἔφθασε ἡ ὥρα ποὺ ὁ ἐχθρὸς τῆς πίστεώς μας θέλει νὰ μᾶς πιέση περισσότερο μὲ κάθε πολεμικὸ τέχνασμα καὶ τρόπο, καὶ μὲ ὅλη του τὴν δύναμι νὰ μᾶς ἐπιτεθῆ ἀπὸ στεριὰ καὶ θάλασσα καὶ νὰ μᾶς πολεμήση μὲ σφροδρότητα. Σκοπὸς του εἶναι νὰ χύση τὸ δηλητήριό του σὰν φίδι καὶ νὰ μᾶς καταπιῆ σὰν ἀνήμερο λεοντάρι. Γι’ αὐτὸ εἶναι ἀνάγκη νὰ σταθῆτε ἀνδρεῖοι καὶ μὲ γενναία ψυχή, ὅπως πάντοτε μέχρι τώρα κάματε κατὰ τῶν ἐχθρῶν τῆς πίστεώς μας. Γνωρίζετε καλά, ἀδελφοί, ὅτι ὀφείλουμε ὄλοι ἀπὸ κοινοῦ γιὰ τέσσερις λόγους νὰ προτιμήσουμε τὸν θάνατο ἀπὸ τὴν ζωή. Πρῶτον γιὰ τὴν πίστι καὶ τὴν θρησκεία μας, δεύτερον γιὰ τὴν πατρίδα, τρίτον γιὰ τὸν κύριόν σας τὸν χρισμένο βασιλιά καὶ τέταρτον γιὰ τοὺς συγγενεῖς καὶ φίλους. Νὰ θεωρήσετε τὸν πόλεμο σὰν κυνήγι ἐναντίον ἀγριόχοιρων, γιὰ νὰ καταλάβουν οἱ ἄπιστοι ὅτι δὲν ἀντιμετωπίζουν ζῶα χωρὶς λογική, ὅπως εἶναι οἱ ἴδιοι, ἀλλὰ κυρίους καὶ ἐξουσιαστὲς τῶν ζώων αὐτῶν καὶ ἀπογόνους Ἑλλήνων καὶ Ρωμαίων". Ἀφοῦ εἶπε αὐτὰ καὶ τελεὶωσε τὴν δημηγορία του καὶ μὲ δάκρυα καὶ στεναγμοὺς εὐχαρίστησε τὸν θεό, ὅλοι μαζὶ μὲ ἕνα στόμα ἀποκρίθηκαν κλαίγοντας: "Ἄς πεθάνουμε γιὰ τὴν πίστι τοῦ Χριστοῦ καὶ τὴν πατρίδα μας".

Ὁ βασιλιὰς πῆγε στὸν πάνσεπτο ναὸ τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας, προσευχήθηκε μὲ δάκρυα στὰ μάτια καὶ κοινώνησε τὰ ἄχραντα μυστήρια. Τὸ ἴδιο ἔκαμαν καὶ πολλοὶ ἄλλοι ἐκείνη τὴν νύκτα. Κατόπιν μετέβη στὰ ἀνάκτορα, ὅπου ἔμεινε γιὰ λίγο καὶ ζήτησε συγχώρησι ἀπὸ ὅλους. Ποιὸς θὰ μποροῦσε νὰ διηγηθῆ τὰ κλάματα καὶ τοὺς θρήνους τῆς ὥρας ἐκείνης στὸ παλάτι; Ἀκόμη κι ἄν ἦταν κανεὶς ἀπὸ ξύλο ἤ ἀπὸ πέτρα, δὲν θὰ μποροῦσε νὰ μὴ θρηνήση.

Οἱ φρουροὶ μᾶς εἶπαν ὅτι ὅλη τὴν νύκτα συνέβαινε θόρυβος καὶ πολλὲς ὁμιλίες, διότι ἔσερναν τὶς πολεμικὲς μηχανὲς ποὺ εἶχαν ἑτοιμάσει γιὰ τὴν ἐπίθεσι στὰ τείχη. Ἀκόμη ὅτι τὴν ἴδια στιγμή βρίσκονται σὲ κίνηση τὰ πιὸ μεγάλα ἀπὸ τὰ πλοῖα τῶν ἐχθρῶν στὴν θάλασσα καὶ ὅτι οἱ τριήρεις καὶ οἱ γέφυρες πλησιάζουν στὶς ἀκτὲς καὶ τὰ τείχη.

Κατὰ τὸ δεύτερο λάλημα τῶν πετεινῶν, χωρὶς κανένα σύνθημα, πρᾶγμα ποὺ ἔκαμναν τὶς προηγούμενες ἡμέρες, ἄρχισαν τὸν πόλεμο μὲ μεγάλη βιασύνη καὶ σφοδρότητα. Ὁ ἀμηρᾶς διέταξε νὰ ξεκινήσουν τὸν πόλεμο οἱ μὴ τόσον ἔμπειροι στοὺς πολέμους, μὲ σκοπὸ νὰ μᾶς καταπονήσουν κάπως. Οἱ δικοί μας ὅμως ἀπάντησαν μὲ γενναιότητα καὶ τοὺς ἔκαμναν κακὴ ὑποδοχή· τοὺς γκρέμιζαν ἀπὸ τὰ τείχη καὶ τὰ ἐξαρτήματα τῶν ἐχθρῶν τὰ κατέσπαζαν. Ἡ μάχη κράτησε δύο ὧρες καὶ ἦταν πολυστένακτη καὶ φρικτή· καὶ φαινόταν ὅτι ἐπικρατοῦσαν οἱ Χριστιανοί. Οἱ δικοί μας ἔριχναν ὑγρὸν πῦρ ἀπὸ τὶς μηχανὲς ποὺ εἶχαν κατασκευάσει καὶ ἔκαιγαν τοὺς ἐχθρους, τσάκιζαν τὶς ἐξέδρες μαζὶ μὲ τοὺς ἀναβάτες τους ρίχνοντας βαρειὲς πέτρες, καὶ μὲ τὰ τηλεβόλα σκότωναν πολλούς. Μερικοί τολμηροί, δυνατοὶ καὶ ριψοκίνδυνοι ἀνέβαιναν ὁ ἕνας στοὺς ὤμους τοῦ ἄλλου καὶ ὁ τρίτος στοῦ δευτέρου, ὅπως μποροῦσε, γιὰ νὰ φθάσουν στὴν κορυφὴ τῶν τειχῶν. Καὶ τὴ στιγμὴ ποὺ ἡ παράταξί μας ἄρχισε νὰ λυγίζη, ὁ Θεόφιλος Παλαιολόγος καὶ ὁ Δημήτριος Καντακουζηνὸς, ἄνδρες γενναιότατοι, πήδησαν μπροστά, νίκησαν τοὺς Ἀγαρηνούς, τοὺς ἔτρεψαν σὲ φυγή καὶ τοὺς διέλυσαν. Ὁ βασιλιάς ἔφιππος ἔλεγε: "Συστρατιῶτες καὶ ἀδελφοί, κρατῆστε μὲ γενναιότητα· σᾶς παρακαλῶ στὸ ὄνομα τοῦ θεοῦ. Βλέπω ὅτι τὸ πλῆθος τῶν ἐχθρῶν κουράζεται καὶ σὲ λίγο θὰ διαλυθῆ". Καὶ ἐνῶ ὁ βασιλιάς ἔλεγε αὐτά, ὁ στρατηγὸς Ἰωάννης πληγώθηκε ἀπὸ βέλος στὸ σκέλος τοῦ δεξιοῦ ποδιοῦ. Αὐτὸς ὁ τόσο ἐμπειροπόλεμος, ὅταν εἶδε τὸ αἷμα νὰ τρέχη ἀπὸ τὸ σῶμα του, πανικοβλήθηκε τελείως· ἀπὸ τὸν φόβο του ἔχασε τὴν ἀνδρεία ποὺ εἶχε ἐπιδείξει προηγουμένως καὶ ὕστερα ἀπὸ αὐτὸ φέρθηκε ταπεινωτικά. Ἐγκατέλειψε τὴν θέσιν του. Ἔτρεχε κρυφὰ πέρα-δῶθε ἀναζητώντας γιατρούς, χωρὶς νὰ θυμίζη τίποτε ἀπὸ τὸν προηγούμενο γενναῖο καὶ ἱκανὸ ἄνδρα. Συνέπεσε ὅμως τὴν στιγμὴ ἐκείνη νὰ βρίσκεται καὶ πάλι ὁ βασιλιάς ἐκεῖ. Εἶδε τοὺς στρατιῶτες ταραγμένους καὶ φοβισμένους, ἔμαθε τὴν αἰτία καὶ σὰν πῆρε τὸ μάτι του τὸν Ἰουστινιανὸ νὰ φεύγη, τὸν σταμάτησε καὶ τοῦ εἶπε: "Ἀδελφέ, γιατί τὸ ἔκαμες αὐτό; Γύρνα πίσω στὴν θέσι σου. Τὸ τραῦμα εἶναι ἀσήμαντο. Γύρνα πίσω, γιατὶ τώρα εἶναι ἡ πιὸ κρίσιμη στιγμή. Ἡ σωτηρία τῆς Πόλεως κρέμεται ἀπὸ τὰ χέρια σου". Καὶ ἄλλα πολλὰ τοῦ εἶπε ὁ βασιλιάς, ἀλλὰ ἐκεῖνος τίποτε δὲν ἀπεκρίθη· πέρασε στὸν Γαλατᾶ καὶ ἐκεῖ πέθανε πικραμένος καὶ περιφρονημένος. Ἕνας γενίτσαρος, ὀνόματι Χασὰν, μὲ τὸ ἀριστερό του χέρι κράτησε ἐπάνω ἀπὸ τὸ κεφάλι του τὴν ἀσπίδα, ἔσυρε μὲ τὸ δεξί του τὸ ξίφος καὶ ὥρμησε ἐναντίον τοῦ τείχους, στὸ σημεῖο ποὺ ἔβλεπε τὴν σύγχυσι. Τὸν ἀκολουθοῦσαν καὶ ἄλλοι τριάντα περίπου, οἱ ὁποῖοι φιλοτιμηθήκαν ἀπὸ τὴν ἀνδρεία του. Ὅσοι δικοί μας εἶχαν παραμείνει στὸ τεῖχος τοὺς κτυποῦσαν μὲ ἀκόντια καὶ βέλη καὶ κυλοῦσαν τεράστιες πέτρες ἐναντίον τους. Δέκα ὀκτὼ ἀπὸ τοὺς ἐχθροὺς τοὺς γκρέμισαν. Ὁ Χασὰν ὅμως δὲν ἀναχαιτίστηκε· ἀνέβηκε στὸ τεῖχος καὶ ἔτρεψε σὲ φυγὴ τοὺς δικούς μας. Μαχόμενος ὁ Χασὰν κτυπήθηκε ἀπὸ μία πέτρα καἰ ἔπεσε κάτω. Οἱ δικοί μας ἐπέστρεψαν καὶ σὰν εἶδαν τὸν Χασὰν πεσμένο κάτω, τὸν κτυποῦσαν μὲ πέτρες ἀπὸ παντοῦ. Ἐκεῖνος ἀνασηκώθηκε στὸ γόνατο καὶ ἐξακολουθοῦσε νὰ ἀμύνεται, ἀλλὰ ἀπὸ τὸ πλῆθος τῶν τραυμάτων ποὺ δέχθηκε παρέλυσε τὸ δεξί του χέρι καὶ θάφτηκε κυριολεκτικὰ κάτω ἀπὸ βέλη. Ἔπειτα ὅμως ἀνέβηκε στὸ τεῖχος τόσο πλῆθος ἐχθρῶν, ποὺ σκόρπισαν τοὺς δικούς μας, οἱ ὁποῖοι ἐγκατέλειψαν τὰ ἐξωτερικὰ τείχη καὶ ἔτρεχαν μέσα διὰ μέσου τῆς πύλης καταπατῶντας ὁ ἕνας τὸν ἄλλο. Καὶ ἐνῶ αὐτὰ συνέβαιναν, ἀκούστηκε μία φωνὴ ἀπὸ μέσα καὶ ἀπὸ ἔξω, ἀπὸ τὴν μεριὰ τοῦ λιμανιοῦ: "Πατήθηκε τὸ φρούριο· πάνω στοὺς πύργους στήθηκαν τὰ λάβαρα καὶ οἱ σημαῖες". Η φωνὴ ἔτρεψε σὲ φυγὴ τοὺς δικούς μας καὶ ἔκαμε τοὺς ἐχθροὺς νὰ άναθαρρήσουν.

Ὅταν ὁ βασιλιάς καὶ αὐθέντης μου ἀντίκρυσε αὐτὴν τὴν κατάστασι, χύνοντας δάκρυα παρακαλοῦσε τὸν θεὸ καὶ προέτρεπε τοὺς στρατιῶτες νὰ δείξουν μεγαλοψυχία. Ἀλλὰ δὲν ὑπῆρχε καμμιὰ ἐλπίδα συνδρομῆς καὶ βοηθείας. Τότε κέντησε τὸ ἄλογό του, ἔτρεξε καὶ ἔφθασε ἐκεῖ ὅπου τὸ πλῆθος τῶν ἀπίστων ὡρμοῦσε, καὶ ἔκανε ὅτι ὁ Σαμψὼν στοὺς ἀλλοφύλους. Στὴν πρώτη συμπλοκὴ γκρέμισε πολλοὺς ἀπίστους ἀπὸ τὰ τείχη καὶ γιὰ ὅσους ἦταν ἐκεῖ καὶ ἔβλεπαν ἔμοιαζε αὐτὸ μὲ θαῦμα ἀσυνήθιστο. Μὲ βρυχηθμοὺς λεονταριοῦ καὶ μὲ γυμνὸ σπαθὶ στὸ δεξί του χέρι κατέσφαξε πολλοὺς ἐχθρούς· καὶ τὸ αἷμα ἔτρεχε σὰν ποτάμι ἀπὸ τὰ πόδια καὶ τὰ χέρια του. Καὶ ὁ Δὸν φραγκίσκος Τολέδος, ποὺ προαναφέραμε, ἔκαμε ἔργα ἀνώτερα καὶ ἀπὸ τὸν Ἀχιλλέα. Ἔτυχε νὰ βρίσκεται στὰ δεξιὰ τοῦ βασιλιᾶ καὶ σὰν ἀετὸς καταξέσχιζε τοὺς ἐχθροὺς μὲ τὰ νύχια καὶ τὰ δόντια του. Τὸ ἴδιο καὶ ὁ Θεόφιλος ὁ Παλαιολόγος. Ὅταν εἶδε τὸν βασιλιᾶ νὰ μάχεται καὶ τὴν Πόλι νὰ κινδυνεύη, φώναξε δυνατὰ μέσα σὲ κλάματα καὶ εἶπε: "Προτιμῶ νὰ πεθάνω παρὰ νὰ ζῶ". Ἀμέσως μετὰ ὥρμησε ἀνάμεσα στοὺς ἐχθροὺς μὲ κραυγὲς καὶ ὅσους βρῆκε μπροστὰ του τοὺς διεσκόρπισε, τοὺς διέλυσε καὶ τοὺς θανάτωσε. Ἀλλὰ καὶ ὁ Ἰωάννης Δαλμάτης, ποὺ παρεβρισκόταν ἐκεῖ, πολεμοῦσε ἐναντίον τῶν ἐχθρῶν πιὸ γενναῖα ἀπὸ κάθε ἄλλον στρατιώτη. Καὶ ὅσοι ἔτυχαν ἐκεῖ καὶ ἔβλεπαν, ἔμεναν κατάπληκτοι μὲ τὴν δύναμι καὶ τὴν γενναιότητα τῶν ἀνδρῶν αὐτῶν.

Ἦλθαν οἱ Τοῦρκοι καὶ τοὺς Χριστιανοὺς ποὺ εἶχαν ἀπομείνει στὸ ἐσωτερικὸ τῶν τειχῶν μὲ μικρὰ τηλεβόλα, βέλη, τόξα καὶ πέτρες τοὺς ἔδιωξαν. Ἔτσι ἔγιναν κύριοι ὅλης τῆς περιοχῆς, ἐκτὸς τῶν πύργων τοῦ Βασιλείου Λέοντος καὶ τοῦ Ἀλεξίου, μέσα στοὺς ὁποιους ἦταν οἱ ναῦτες ἐκεῖνοι ποὺ εἶχαν ἔλθει ἀπὸ τὴν Κρήτη. Αὐτοὶ μάχονταν γενναῖα καὶ σκότωσαν πολλοὺς Τούρκους, ἔλεγαν ὅτι εἶναι προτιμότερο νὰ πεθάνουν παρὰ νὰ ζήσουν. Ὅταν ὅμως κάποιος Τοῦρκος ἀνέφερε στὸν ἀμηρᾶ τὴν γενναία τους ἀντίστασι, ἐκεῖνος πρότεινε νὰ κατεβοῦν, μὲ τὴν συμφωνία νὰ εἶναι ἐλεύθεροι οἱ ἴδιοι, τὸ πλοῖο καὶ ὅλος ὁ ἐφοδιασμός ποὺ εἶχαν. Μόλις καὶ μετὰ βίας τοὺς ἔπεισαν νὰ φύγουν. Δύο Ἰταλοί, τὰ ἀδέλφια Παῦλος καὶ Τρωΐλος, μάχονταν γενναῖα καὶ ἀπέκρουαν μὲ σφοδρότητα τοὺς ἐχθροὺς. Πολλοὶ σκοτώθηκαν καὶ ἀπὸ τὶς δύο πλευρές. Ὅταν ὅμως ὁ Παῦλος ἔστρεψε τὰ μάτια του καὶ εἶδε τοὺς ἐχθροὺς μέσα στὴν Πόλι, εἶπε στὸν ἀδελφό του: "Φρίξε ἥλιε! Στέναζε γῆ! Ἡ Πόλι ἔπεσε! Ἀνώφελο νὰ πολεμοῦμε πλέον. Ἄς φροντίσουμε λοιπὸν γιὰ τὴν δική μας σωτηρία, ἄν εἶναι δυνατόν".

Καὶ ἔτσι οἱ ἐχθροὶ ἔγιναν κύριοι ὅλης τῆς Πόλεως στὶς 29 Μαΐου τοῦ ἔτους 6961 (1453 μ.Χ.), ἡμέρα Τρίτη καὶ ὥρα δύο καὶ μισή.


Απόσπασμα από "TO XPONIKON" (της αλώσεως) υπό Γεωργίου Φραντζή.

(ΕΚΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ Β΄ ΤΟΜΟΣ ΣΕΛ. 187-207)

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ρόκα είναι καί γυρίζει καί η μίζα αυγατίζει

Θέλει μάρκα χιλιάδες λάδι γιά στους τροχούς
θέλουν κι οι χορηγείες την Ελβετία τους



Λεξικό παράρτημα:
Α. Η χορηγεία στην αρχαία Ελλαδα:
χορηγεία (η) [αρχ.][χορηγιών]1. ΙΣΤ. μία από τις λειτουργίες στην Αρχαία Αθήνα. Η υποχρέωση πλούσιου πολίτη να καταλάβει τα έξοδα του χορού γιά το ανέβασμα δράματος στη γιορτή των Μεγάλων Διονυσίων. 2. η καταβολή χρημάτων, γιά να πραγματοποιηθεί έργο κοινής ωφελείας: το έργο ολοκληρὠθηκε με τη ~ της Αρχιεπισκοπής ΣΥΝ. προσφορά, χορήγηση. 3. η προσφορά χρημάτων, γιά την πραγματοποίηση ενός σκοπού με ουσιαστικό στόχο τη διαφήμηση και προβολή αυτού που προσφέρει τα χρήματα: η εκπομπή πραγματοποιείται με την ευγενική ~ γνωστής τραπεζας 4. (συνεκδ.) το χρηματικό ποσόπου καταβάλλεται στις παραπάνω περιπτώσεις ΣΥΝ. χορήγημα

Β. Η χορηγεία στην τουρκοκρατούμενη Ελλαδα:
πεσκέσι (το) [χωρ. γεν.] 1. δώρο που αποτελείται κυρ. από φαγώσιμα είδη ή ποτά έφερα από τους συγγενείς σας ένα ~: δυό κιλά μπαρμπούνια και έναν αστακό ΣΥΝ δώρο, φίλεμα. 2. (κατ'επέκτ.) τυχαίο απόκτημα, ο΄τιδήποτε καλό έρχεται ξαφνικά, χωρίς προσπάθεια ή αντάλλαγμα: μαζί με την προαγωγή του'ρθε ~ και ο πρώτος λαχνός στο λαχείο. ΣΥΝ λαχείο, κελεπούρι.
[ΕΤΥΜ. <όψιμο ,εσμ. πεσκέσιον <τουρκ. peskes <περσ. pes-kas "δώρο]

Γ. Η χορηγεία στην γραφειοκρατούμενη Ελλαδα 1:
λάδωμα (το) [λαδώματος|-ατα, -άτων]4. (μτφ.) η παράνομη ή ύποπτη προσφορά χρημάτων υπέρ αυτού που κάνει την προσφορά: όπου δεν τα καταφέρνει με τον σταυρό, προχωρεί με το ~ ΣΥΝ εξαγορά, δωροδοκεία -(υποκ.) λαδωματάκι (το)

Δ. Η χορηγεία στην γραφειοκρατούμενη Ελλαδα 2:
μίζα (η) [μιζών] 1.(κακόσ.) η (νόμιμη ή μή) αμοιβή (κάποιου)γιά τη μεσολάβησή του σε μεγάλη αγοραπωλησία: πήρε μεγάλη ~ από την πώληση της τσιμεντοβιομηχανίας ΣΥΝ προμήθεια.
[ΕΤΥΜ < γαλλ. mise, θυλ. του mis, μτχ. τ. του ρ. mettre "βάζω, θέτω" (<λατ. mittere "στέλνω, αφήνω"). Το ίδιο ισχύει και με τη μίζα τού αυτοκινήτου, η οποία αποδίδει τη γαλλ. γρ. mise (en marche) εκκινητήρας"].

μιζαδόρος (ο)(κακόσ.) το πρόσωπο που παίρνει μίζες (γιά τη μεσολάβησή του σε μεγάλη αγοραπωλησίες).
[ΕΤΥΜ < μίζα +δόρος (βλ.λ)]





Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Πυρηνική Ενέργεια: Ο αποτελεσματικότερος δρόμος για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Πρωτοδημοσιευμένο στην "ΑΥΓΗ", 19/12/2009



http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=512854

Στη μεταπετρελαϊκή εποχή, η πυρηνική ενέργεια είναι αναγκαία για την Ελλάδα. Ενεργειακή ανεξαρτησία, καθαρό περιβάλλον, εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης (όπου ο ρυπαίνων πληρώνει) είναι στόχοι που με την παρουσία του ατόμου στο ενεργειακό μίγμα, αποκτούν δυνατότητα διαχρονικής κατοχύρωσης. Χωρίς την πυρηνική ενέργεια η Ελλάδα θα οδεύσει απροετοίμαστη, αν όχι άοπλη, σε ένα πεδίο πρωτόγνωρων ιστορικών προκλήσεων.
Η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, προϋποθέτει επάρκεια ενέργειας βάσης. Οι μεγάλες διακυμάνσεις καθώς και η ελλιπής ανάπτυξη τεχνολογίας αποθήκευσης καθιστούν αυτές τις μορφές ενέργειας συμπληρωματικές και όχι υποκαταστατικές ενεργειών βάσης. Οι υδρογονάνθρακες, η υδάτινη καθώς και η πυρηνική ενέργεια παραμένουν οι μοναδικές πηγές ενέργειας βάσης και ισχύος. Η χρήση εναλλακτικών αχνών μορφών ενέργειας μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην μείωση και του οικονομικού κόστους καθώς και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Το κόστος όμως θα αυξηθεί ραγδαία αν παραβιασθεί η φύση αυτών των αποκεντρωτικών μορφών ενέργειας με την γιγάντωση και συγκέντρωσή τους. Το μέτρο θα έχει χαθεί όταν ο πολύ πετυχημένος σε μικρή κλίμακα ηλιακός ή φωτοβολταϊκός ή αιολικός, χρησιμοποιηθεί, στην ελληνική μορφολογία εδάφους, σαν ο κύριος πυλώνας ενός ακριβού δικτύου παραγωγής ηλεκτρικού βιομηχανικού ρεύματος.
Η Δανία μπορεί να έχει αποτελεσματικό αιολικό σύστημα που καλύπτει το 20% των ενεργειακών αναγκών της ακριβώς επειδή μπορεί να στηριχθεί σε ένα εκτενές σύστημα υδροηλεκτρικής (Σουηδία) και πυρηνικής ενέργειας βάσης. Ένα σημαντικό μέρος της αιολικής ενέργειας αποθηκεύεται και μετατρέπεται σε «υδροηλεκτρική» ενέργεια βάσης στην πλούσια σε νερά Σουηδία. Η Ελλάδα σε τι ενέργεια βάσης θα στηριχθεί για να δημιουργήσει το δικό της αναγκαίο, και αυτονόητο λόγω κλίματος και θέσης, αιολικό και ηλιακό δίκτυο; Στην παραγωγή ενέργειας βάσης από λιγνίτη και εισαγόμενο αέριο; Ή στα πυρηνικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της Τουρκίας και της Βουλγαρίας;
Είναι αλήθεια πως η πυρηνική ενέργεια περιβάλλεται από μια μυθολογία φόβου που καθιστά τον γόνιμο διάλογο προβληματικό. Αυτό ισχύει και για τα οικονομικά των αντιδραστήρων. Όμως, από την ακραία τεχνο-αισιοδοξία του '60, όταν κάποιοι επιστήμονες δήλωναν ότι η πυρηνική ενέργεια θα ήταν τόσο φτηνή που θα καταργούσε τους μετρητές ρεύματος, βρισκόμαστε σήμερα στον μανιχαϊσμό σύγχρονων ακτιβιστών που θεωρούν την επικινδυνότητα της πυρηνικής τεχνολογίας περίπου διαβολική, και ως εκ τούτου, κάθε συζήτηση γύρω από αυτή σχεδόν αμάρτημα.
Ιστορικά, ο φόβος για ό,τι πυρηνικό πηγάζει από την σχέση του ουρανίου με πολεμικές εφαρμογές και σε κάποιο βαθμό εξυπηρετεί τον έλεγχο της τεχνολογίας, προς όφελος αυτών των εφαρμογών, από τις νόμιμες Πυρηνικές Δυνάμεις (τις πέντε χώρες που έκαναν πυρηνική δοκιμή πριν την 1/1/1967), είναι αναμφισβήτητα ένας φόβος με ρίζες στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου έχει απεριόριστες δυνατότητες διαρκούς ανανέωσης. Ο φόβος αποθαρρύνει την επιθυμία πρόσβασης στους απροετοίμαστους (τους «αγεωμέτρητους”). Αλλά, όπως και με άλλες σοβαρές τεχνολογίες, απαιτείται σεβασμός, και όχι φόβος. Η Ελλάδα σήμερα τηρεί πολλές προϋποθέσεις πρόσβασης στην πυρηνική ενέργεια. Ξεκινώντας με την προσπάθεια απόκτησης πυρηνική τεχνογνωσίας στο παρελθόν (ΔΕΗ, Δημόκριτος, Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία), έχει άριστους μηχανικούς και επιστήμονες και διεθνή παρουσία στην πυρηνική τεχνογνωσία.
Η Ελλάδα έχει επίσης τη μεγαλύτερη ποντοπόρο ναυτιλία του κόσμου, η οποία θα ενταχθεί στο παγκόσμιο σύστημα περιορισμού ρύπων του περιβάλλοντος με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις, αν δεν ληφθούν μέτρα έγκαιρα. Συνεπώς, φοβικά σύνδρομα απέναντι στην πυρηνική ενέργεια δεν συνάδουν με το μέλλον της χώρας.
Η παγκόσμια ναυτιλία παράγει ετησίως περίπου το 3% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), το οποίο αντιστοιχεί σε ένα δισ. εκατομμύριο τόνους αερίων θερμοκηπίου. Η Συνθήκη του Κιότο (σε ισχύ μέχρι το 2012) εξαιρεί την ναυτιλία και τις αερομεταφορές από περιορισμούς εκπομπών. Η Συνθήκη της Κοπεγχάγης όμως (διάδοχος του Κιότο) αναμένεται να εντάξει στα όρια εκπομπών και τη ναυτιλία και τις αερομεταφορές. Στη συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. στις 21 Οκτωβρίου έγινε πρόταση για περιορισμό των εκπομπών κατά 20% για τη ναυτιλία και 10% για τις αερομεταφορές (σε σχέση με τις εκπομπές του 2005). Αναμένεται ότι αυτά θα είναι και τα αριθμητικά όρια εκπομπών της Κοπεγχάγης.
Η ελληνόκτητη ναυτιλία με 3.400 πλοία και μερίδιο περίπου 20% στην παγκόσμια βιομηχανία θαλασσίων υπηρεσιών, θα επηρεασθεί άμεσα και σε βάθος χρόνου από την Κοπεγχάγη. Η συμπερίληψη της ναυτιλίας, ως σημαντικής πηγής εξοικονόμησης αερίων στην νέα παγκόσμια συνθήκη, συνιστά μια άνευ προηγουμένου ιστορική πρόκληση. Εμμέσως, πλην σαφώς, στην Ελλάδα θα χρεωθούν περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι εξοικονόμησης σε ετήσια βάση.

Σήμερα η χώρα παράγει συνολικά 95 εκατομμύρια τόνους CO2, ενώ το όριο που της αναλογεί από τη Συνθήκη του Κιότο είναι 70 εκατομμύρια τόνοι, που πρέπει μέχρι το 2020 να μειωθούν στα 56 εκατομμύρια τόνους. Αν συνυπολογίσει κανείς την εξοικονόμηση 40 εκατομμυρίων τόνων προς όφελος της ναυτιλίας, το 2020 η Ελλάδα ενδέχεται να έχει όριο εκπομπών περίπου 16 εκατομμύρια τόνους. Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να πληρώσει. Προς το τέλος της επόμενη δεκαετίας η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίζει περίπου 80 με 100 εκατ. τόνους CO2 ετησίως, με κόστος πολλών δισ. ευρώ, που θα υποσκάπτει κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάπτυξης.
Από τα παραπάνω μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πόσο αναγκαίο είναι για τη χώρα να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» 80 - 100 εκατομμυρίων τόνων σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι κοντά στο 80% των ενεργειακών αναγκών θα πρέπει να καλυφθεί, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, από εναλλακτικές μη ρυπογόνες μορφές ενέργειας και το υπόλοιπο 20% από υδρογονάνθρακες/λιγνίτη. Παγκόσμια θερμοδυναμική πρωτοτυπία κάλυψης των ενεργειακών αναγκών ισχύος και βάσης της χώρας.
Η επίσημη θέση «κλείνουμε την πόρτα στην πυρηνική ενέργεια» δεν είναι απλά ένας βραχυπρόθεσμα ανέξοδος δογματισμός. Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος μακροπρόθεσμης υπονόμευσης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Είναι μια εφήμερη πολιτική εκτίμηση που αδικεί τον ελληνικό λαό και τον εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους από επερχόμενες ανεξέλεγκτες διεθνείς ενεργειακές, περιβαλλοντικές και οικονομικές κρίσεις. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα αποδώσουν εφ’ όσον υπάρχει ικανή και μη ρυπογόνα ενέργεια βάσης. Αλλιώς θα μείνουμε στον λιγνίτη και τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα μετατραπούν σε λαμογιές.

Dr. Λευτέρης Τσουκαλάς, καθ. Πυρηνικός Μηχανικός - Purdue University, ΗΠΑ tsoukala@purdue.edu
Dr. Σταύρος Μπασέας, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Chicago, ΗΠΑ

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Έλληνες τζογαδόροι χρηματοδότες του Γκρουέβσκη



ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΣΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ;

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα "Βιώσιμη Μακεδονία" (http://viosimimakedonia.blogspot.com/2010/05/blog-post.html), Τρίτη, 11 Μαΐου 2010, πως "Έλληνες επιχειρηματίες και τζογαδόροι χρηματοδοτούν ουσιαστικά την Σκοπιανή προπαγανδιστική μηχανή για να διεκδικεί αποτελεσματικότερα το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας μας. Μήπως είναι καιρός να σταματήσει πια αυτό;"
και συνεχίζει:
"Οικονομικής αιμορραγίας συνέχεια. Άλλο ένα άρθρο που περιγράφει την οικονομική αιμορραγία της Βορείου Ελλάδος προς την ΠΓΔΜ δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Balkan Travellers. Συνοπτικά το δημοσίευμα αναφέρει ότι:
* 1.000 Έλληνες κάθε μέρα πέρανε από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και 500 ακόμα το Τελωνείο Νίκης. Ο αριθμός διπλασιάζεται τα σαββατοκύριακα και το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών κατευθύνεται στα Καζίνο της ΠΓΔΜ."
Κοιτώντας το Αγγλο-Βαλκανικό άρθρο
(http://www.balkantravellers.com/en/read/article/1939), πράγματι επιβεβαιώνουμε τις πληροφορίες αυτές:

"A customs officer, speaking on condition of anonymity, told SETimes that an average of 1,000 Greek citizens pass through the Evzoni border crossing on any given weekday, with the number doubling at the weekend.

"It is the casino in Gevgelija," he said, referring to one of the many gambling establishments north of the border. He added that 500 Greek citizens, per day on average, cross the Niki border post, further west."

Επισκεπτόμενος την ΠΓΔΜ πρίν ενάμισυ χρόνο, το διαπίστωσα και ο ίδιος, ψάχνοντας για ξενοδοχείο, στο Μοναστήρι. Βρεθήκαμε αίφνης σε ένα φανταχτερό κτίσμα, πάνω στην πλατειά οδό που οι παλιοί Μοναστηριώτες αποκαλούσαν "Το Φαρδύ", όπου όλοι μιλούσαν Ελληνικά και μας κοιτούσαν σαν περπατώντα ευρώ που έχουν ανάγκη έντονου ξαφρίσματος. Γλειώδης κατάσταση, εμετική, προσποιητή Βαλκανατολίτικη δουλικότητα, απαραίτητο συστατικό του απαραίτητα επακολουθούμενου γδαρσίματος. Γρήγορα καταλάβαμε ότι η ξενοδοχειακή επικάλυψη ήταν απλά η παραλλαγή: το εν λόγω ίδρυμα ήταν Καζίνο.
Παρόλο που το δωμάτιο ήταν (παραπλανητικά) φτηνότερο, προτιμήσαμε να πάμε σε ένα κατά τι ακριβότερο αλλά τουλάχιστον κανονικό τουριστικό ξενοδοχείο, στον πεζόδρομο που οδηγεί στην πλατεία του Ρολογιού, ώστε να μην δώσουμε τα λεφτά μας στην τζογαδόρικη Ελληνοποντικοπαγίδα.
Στο ξενοδοχείο αυτό δεν είχε Έλληνες και ελάχιστοι μιλούσαν Ελληνικά. Εκεί, όπου οι φιλοξενούμενοι ήταν κατά πλειοψηφία Ευρωπαίοι, μας περίμεναν τα διαφημιστικά καί τουριστικά φυλλάδια για την "Μπίτολα" (το Μοναστήρι, στα Γιουγκοσλάβικα) και την "Χεράκλια", όπου επιδεικτικά μας "πληροφορούσαν" πως ο Φίλιππος Β΄, ο ιδρυτής της αρχαίας Ηράκλειας δεν ήταν Έλληνας αλλά "Βάρβαρος", κατά την γνωστή υβριστική ρήση του Αθηναίου πολιτικού αντιπάλου του. Πιό άμεση απόδειξη του ποιός χρηματοδοτεί την Σκοπιανή προπαγάνδα δεν θα φανταζόμουν, και να μου το έλεγαν.
Στο θέμα μας λοιπόν.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο τζογαδόρος, ανεξάρτητα εθνικότητας, είναι άρρωστο όν, που άγεται καί φέρεται από το αχαλίνωτο πάθος του. Η Βόρειος Ελλάδα δυστυχώς έχει πολλούς αγρότες που σε καλύτερες εποχές είδαν πολλά λεφτά να περνούν από τα χέρια τους μέσα από επιδοτήσεις καί προγράμματα. Το οτι οι επιδοτήσεις αυτές ποτέ δεν επενδύθηκαν σε νέες προσοδοφόρες καλλιέργειες όπως Ρόδια, φρούτα του δάσους (Mούρα, Μπλούμπερις, Βάτσινα, κλπ) αλλά διασορπίστηκαν σε κουνελότροφα μπαράκια και άλλα σκυλάδικα η σε Σκοπιανά Καζίνα, είναι άλλο θέμα, που χρήζει πανεπιστημιακής (κοινωνιολογικής και Οικονομικής) μελέτης. Κάποτε πρέπει να γίναι καί αυτός ο απολογισμός. Να γνωρίζουμε σαν κοινωνία ποιές καί πόσες ευκαιρίες αφήσαμε να πάνε στον βρόντο ανεπιστρεπτί.
Το γεγονός όμως πως εν μέσει καταστροφής καί οικονομικής κρίσης, αγκαρισμένα ταξί καί λεωφορεία κάνουν την γύρα από πόλη σε χωριό καί μαζεύουν τους αρρωστημένους Ελληνάρες και τους πάνε σαν πρόβατα επί σφαγήν στα Καζίνα των Σκοπίων γιά οικονομικό σφάξιμο, είναι απαράδεκτο. Η οικονομική αφαίμαξη των παραμεθόριων χωριών, πόλεων καί κωμοπόλεων από την Γιουγκοσλάυικη μαφία είναι γεγονός. Το θέμα είναι σοβαρό. Τα υποψήφια αφελέστατα θύματα μαζεύονται στό δίχτυ με τα λεωφορία, σε πλασματικό ενθουσιασμό γιά να αναμενόμενα υπερκέρδη που θα τους βγάλουν από την μιζέρια τους, καί μετά το στίψιμο καί την αφαίμαξή τους γυρνούν μαδημένοι, απόλυτα εξεφτελισμένοι και εξοργισμένοι στα σπίτια τους. Επακολουθούν δαρμοί γυναικών, διαζύγια, κλεισίματα βιοτεχνειών, εξώσεις από τράπεζες, χάσιμο περουσιών καί όλα τα σχετικά επακόλουθα.
Υπάρχει κάποιο Πανεπιστήμιο που να κάνει έρευνα πάνω στις κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μάστιγας;
Άνθρωπος που έχει πάθος ανεξέλεγκτο, όπως είναι ο τζόγος, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά ή κάτι σχετικό, είναι άνθρωπος ικανός γιά τα πάντα. Δεν κομίζουμε γλαύκα στην Αθήνα. Βλέπουμε παιδιά που σκοτώνουν τους γονείς τους και κοπέλες που εκπορνεύονται γιά να αποκτήσουν την δόση τους.
Το πάθος του τζόγου είναι αποδεδειγμένα πολύ πίο ελέγξιμο από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά, αρκεί ο παθών να ταρακουνηθεί καί να βρεί βοήθεια να ακουμπήσει κάπου.
Το να αφήνονται χιλιάδες αγροτοεπαγγελματίες στην Μακεδονία να αφαιμάζονται από Σκοπιανούς, Βούλγαρους και τώρα τελευταία απο Τουρκοκύπριους μαφιόζους (τους καλόμαθαν οι Ελληνοκύπριοι που ξετσίπωτα περνούν την πράσινη γραμμή καί πλουτίζουν τούς βιαστές τους, καί τώρα με τα Βορειοκυπριακά τους υπερκέρδη μετακόμισαν στα Σκόπια) που κτίζουν ολο και μεγαλύτερά Καζίνα, είναι τουλάχιστον τραγικό. Βρήκαν κορόϊδα καί τα κάνουν...
Κάτι λοιπόν πρέπει να γίνει. Αφού οι άρρωστοι και πωρρομένοι του τζόγου δεν έχουν τσίπα επάνω τους καί ηλιθιωδώς δέχονται να πλουτίσουν με το υστέρημά τους το ανθελληνικό μόρφωμα του Γκρουέβσκη, τότε η λύση πρέπει να έλθει από την υπόλοιπη κοινωνία. Αφ'ενός να γίνει μία αποδοχή του αυτονόητου γεγονότος πως ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Η αποδοχή της παθογόνου κατάστασης θα φέρει την κοινωνική συνειδητοποίηση. Τα Πανεπιστήμια, ο Τύπος, η τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι μπορούν να συστρατευθούν. Μέσα από την κρίση, ούτως ή άλλως ο Έλληνας έρχεται μετά από δεκαετίες στα σύγκαλά του και αίφνης διαπιστώνει πως ο δήθεν εύκολος πλουτισμός (και ο τζόγος τρέφεται -αρχικά τουλάχιστον- από την ελπίδα του εύκολου και ανέκοπου πλούτου), φέρνει την καταστροφή, καί μόνον η επίμονη εργασία είναι δημιουργός πλούτου. Ο λαϊκή σοφία το έλεγε διλεκτικά: "ανεμομαζώματα, ανεμοσκορίσματα".
Όπου όμως δεν πέφτει λόγος, πέφτει ράβδος. Τρέχει εδώ κι εκεί η ΣΔΟΕ να μαζέξει χρήμα. Τι μας έλεγε το άρθρο το άρθρο της "Βιώσιμης Μακεδονίας";
"1.000 Έλληνες κάθε μέρα πέρανε από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και 500 ακόμα το Τελωνείο Νίκης. Ο αριθμός διπλασιάζεται τα σαββατοκύριακα και το μεγαλύτερο μέρος των επισκεπτών κατευθύνεται στα Καζίνο της ΠΓΔΜ."
Λοιπόν, ανάγκη από λεφτά καί εισόδημα δεν έχει το λληνικό κράτος; Ανάγκη δεν έχει να μαζέψει το μαύρο χρήμα στον κρατικά ταμεία; Ιδόυ πεδίον δόξης λαμπρόν: Όσο εύκολο είναι γιά την Σκοπιανή μαφία να τους βρεί, να τους μαζέψει τους τζογαδόρους "μας" με λεωφορεία και ταξί καί να τους μαντρώσει στα καζίνα του Γκρουέβσκη γιά σφάξιμο, άλλο τόσο καί πολύ πιό εύκολο είναι να τους τσιμπήσει η ΣΔΟΕ, πρίν, η κατά την επιστροφή τους από τα σύνορα καί αφ'ενός να αφαιμάξει από τα τυχόν κέρδη που αποκόμισαν ο ένας ή δύο τυχεροί της βραδυάς με εξοντοτική φορολογία τοης τάξης του 90%, και αφ'εταίρου να λειτουργήσουν τρομοκρατικά μέσω ελέγχων στις επιχειρήσεις ή επιδοτήσεις κλπ των υπολοίπων.
Φαντασία θέλει, και φαντασία, άς μην γελιόμαστε, ο Έλληνας έχει, αρκεί κάποτε να την βάλει να δουλέψει δημιουργικά και γιά τον κοινό σκοπό, καί όχι μόνον γιά την απατεωνιά, το πλιάτσικο του κράτους, λαμογιά καί την κλεψιά.
Τα ονόματα τα έχουν, ή όπως είπαμε, είναι εύκολο να τα αποκτήσουν. Τα "βαποράκια" λεωφορεία καί τα ταξί μπορούν επίσης να στοχοποιηθούν, και όλα αυτα νομότυπα καί νόμιμα. Τον Άλ Καπόνε, ας θυμηθούμε, δεν τον συνέλαβε ποτέ η αστυνομία γιά το λαθρεμπόριο καί τις δολοφονίες, αλλά γιά φοροφδιαφυγή!

ΥΓ.
Στην φωτογραφία: Το Καζίνο Φλαμίνγκο στη Γευγελή. ΄Ενα από τα πάμπολλα Καζίνα της "Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγια": Φρέσκο μαύρο χρήμα γιά την Σκοπιανή Μαφία του Γκρουέβσκη, από τα δικά μας τα κοθώνια.

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Who wants to destroy Greece?

http://www.voltairenet.org/article165350.html





Greek music composer and former Government Minister Míkis Theodorákis does not believe that his country is responsible for the financial misfortune that has befallen it. He scents Washington’s hand behind the crisis and denounces the role of the IMF.

--------------------------------------------------------------------------------

10 MAY 2010

From
Athènes (Grèce)

by Míkis Theodorákis

My common sense tells me that none of this makes sense! I cannot explain and even less justify the vertiginous speed of our country’s collapse since 2009, to the point of having appealed to the IMF thereby surrendering part of our sovereignty and finding ourselves under foreign tutelage. I am baffled that no one has yet bothered to look into the most elementary aspect, i.e. our economic history with facts and figures, to help us ignorant people understand the real reasons behind this unprecedented free-fall collapse which has resulted in the loss of our identity coupled with international humiliation.

I hear talk about a 360 billion debt, while seeing at the same time similar or even larger debts in many other countries. Consequently, that cannot be the chief reason for our misfortune. What also disturbs me are the exagerated attacks against our country orchestrated by the international community, delivered with such near-perfect coordination against a country with such an insignificant economy that it becomes suspect in the end.

I have therefore come to the conclusion that there are some people who made us feel guilty and alarmed us for the purpose of steering us towards the IMF, which is a pillar of US expansionist policy, and all the talk about European solidarity is only a subterfuge to hide that the whole thing is purely a US initiative to sink us into an artificial economic crisis so that our people will be scared, will buckle under, will give up their precious possessions and will finally kneel down and accept foreign domination. But why? To serve which plans and objectives?

While I have been and remain an advocate of Greek-Turkish friendship, I am nevertheless wary of the sudden strengthening of governmental ties and the hurried contacts between ministers and other actors, the recent trips to Cyprus and Erdogan’s forthcoming visit. I suspect that lurking behind it all is Washington’s policy and ominous projects zeroing in on our geographical space, the existence of deep-sea deposits, the question of Cyprus, the Aegean Sea, our neighbours to the North and the arrogant attitude of Turkey ... the only hindrance being the mistrust and opposition of the Greek people.

Virtually all the countries surrounding us have hopped on the US bandwagon. We are the odd ones out, taking the blows without even realizing it, from the time of the Military Junta dictatorship and the 40% loss of Cyprus, to the mortifying controversy with Skopje (Former Yugoslav Republic of Macedonia) and the ultra-nationalist Albanians.

There is a design to destroy us as a people, which is exactly what is happening today. I defy the economists, the politicians, the analysts to prove me wrong. I don’t believe there can be another logical explanation in the face of the international conspiracy involving the pro-US Europeans like Merkel, the European Bank, the reactionary international media; together they took part in the grand coup of transforming a free people into a subjugated one. At least, I cannot come up with another explanation. I admit that I don’t have any specific knowledge or information, but what I am saying is rooted in common sense.

In any event, I should like to alert public opinion and point out that if my analysis is correct, then the economic crisis (which, as I said, was imposed on us) is only the first bitter bite of the Lucullian meal that will follow, involving next time key national issues, which I dare not imagine where it could lead.

I only hope I’m wrong.


Greek music composer and politician

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Ποιός είδε κράτος λιγοστό

Ο πάντα επίκαιρος Σουρής:





Ποιος είδε κράτος λιγοστό
σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει
και πενήντα να μαζεύει;
Να τρέφει όλους τους αργούς,
νά 'χει επτά Πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα
και δόξης τόσα μνήματα;
Νά 'χει κλητήρες για φρουρά
και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
τον κλέφτη να γυρεύουνε;
*******
Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
κλέφτες χωρίς μια πήχυ γη και κλέφτες με παλάτια,
ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.
*******
Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.
*******
Ο Έλληνας δυο δίκαια ασκεί πανελευθέρως,
συνέρχεσθαί τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος.
*******
Χαρά στους χασομέρηδες! Χαρά στους αρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.
*******
Γι' αυτό το κράτος, που τιμά τα ξέστρωτα γαϊδούρια,
σικτίρ στα χρόνια τα παλιά, σικτίρ και στα καινούργια!
*******
Και των σοφών οι λόγοι θαρρώ πως είναι ψώρα,
πιστός εις ό,τι λέγει κανένας δεν εφάνη...
αυτός ο πλάνος κόσμος και πάντοτε και τώρα,
δεν κάνει ό,τι λέγει, δεν λέγει ό,τι κάνει.
*******
Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού
συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
Και ψωμοτύρι και για καφέ
το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
σαν πιάσει πόστο: δερβέναγας.
Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
να παριστάνει τον ευρωπαίο.
Στα δυό φορώντας τα πόδια που 'χει
στό 'να λουστρίνι, στ' άλλο τσαρούχι.

Γεώργιος Σουρής (1853-1919)

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Περί ευθύνης υπουργών και ατιμωρησίας

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ";...!





Την τροποποίηση, στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμα, του νόμου περί ευθύνης υπουργών προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

"Μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναφέρει, θα υπάρξουν οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ οριστική αλλαγή στο νόμο θα γίνει με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι στο νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπεται δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, ενώ οι πολιτικοί θα χάνουν τα αξιώματά τους αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρίες.

Αναφέρει μάλιστα ότι θα εισηγηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του "Πόθεν Εσχες" και δίωξης "μαύρου χρήματος".

Ερωτηθείς για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι αρκεί να συμφωνήσουν με δήλωσή τους τα κόμματα ότι κάθε κατηγορία που δεν σχετίζεται με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων θα οδηγεί χωρίς δεύτερη κουβέντα σε άρση της βουλευτικής ασυλίας. Ο κ. Καστανίδης αναφέρει ότι είναι λογικό να αισθάνονται οι πολίτες αδικημένοι και οργισμένοι και τονίζει ότι δεν αρκούν πλέον οι λεκτικές καταδίκες.

Σχετικά με τον παράνομο πλουτισμό ορισμένων, ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι:

"Σας θυμίζω, ότι συνεστήθησαν ήδη δύο και θα συσταθούν και άλλες εξεταστικές επιτροπές, μεταξύ αυτών και αυτή που θα διερευνήσει τις ευθύνες για την εγκληματική οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Θέλουμε να αναδειχθούν εξατομικευμένες ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία. Την ατιμωρησία δεν την αντέχει άλλο ο τόπος."

Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο της δικαιοσύνης, σημειώνει ότι καλείται να αποδείξει σε δύσκολες στιγμές ότι μπορεί να είναι αντάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών. "Θα αλλάξουν πολλά. Από τις κρίσεις και τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών μέχρι, το κυριότερο όλων, την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Όμως το σπουδαιότερο όλων σε στιγμές ιστορικές για την κοινωνία και τη χώρα είναι να αποδειχθεί ότι τη συνείδηση τη διαθέτουμε όλοι ακέραιη" λέει ο υπουργός."


Είναι πασίγνωστο πως οι ενέα στους δέκα πολιτικούς είναι διεφθαρμένοι. Η ατιμωρησία είναι ενδημική στον χώρο. Τα αστεία τώρα τέλειωσαν. Ο κόσμος ζητάει να πιεί αίμα πλέον. Άτομα σαν τον Βουλγαράκη, τον Παπαντωνίου, τον Ρουσόπουλο πρέπει να πάνε φυλακή!
Το να λές οτι θα αποδώσεις "πολιτικές ευθύνες" καί τελειώσαμε, είναι σαν να δακτυλοδείχνεις την φτιασιδωμένη πόρνη του δρόμου καί να την αποκαλείς "επί χρήμασι εκδιδόμενη κυρία" και τον νταβατζή-πορνοβοσκό της "επιχειρηματία προς ηδονήν ενασχολήσεων πεζοδρομίου". Ε! Οχι!
Ο κλέφτης είναι κλέφτης, ο επίορκος είναι επίορκος, ο παράνομα χρηματιζόμενος είναι προδότης του λαού, θέλει κρέμασμα, καί αφού δεν κρεμάμε στην Ελλάδα, τότε τουλάχιστον να πάει φυλακή! Κάποιοι πρέπει να παραδειγματιστούν στο τέλος της γραφής!
Κάποτε πρέπει να λειτουργήσει καί στην Ελλάδα το κράτος δικαίου, ώστε ο κάθε κλέφτης να πάει στην φυλακή.
Τα κρατητήρια γεμίσαν με Αφγανούς και Αλβανούς, μικροκλεφτρόνια. Οι
Αρμανοκουστουμαρισμένοι μεγαλοαπατεώνες, όσοι μας φόρτωσαν τα γερμένα υποβρύχια και όσοι ξεπούλησαν τα Ολυμπιακά ακίνητα σε μακιαβελικά Βατοπεδινά παζαρέματα, πρέπει να λογοδοτήσουν και να κλειστούν μέσα ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ! Οσο γιά την βίλα των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων του Γιάννου Παπαντωνίου στην Σύρο (συνημμένη φωτογραφία), η την βίλα του Ρουσσόπουλου των πεντακοσίων εκατομυρίων ευρώ (χτισμένη ενάμισυ μόλις χρόνο από την υπουργοποίησή του!)...είμαι σίγουρος πως μετά την δήμευσή τους θα μπορούσαν να αποφέρουν ένα καλό ποσό σε διεθνή πλειστηριασμό...να γίνει και καμιά επένδυση!

Ο κλέφτης στην Ελλάδα ΠΑΝΤΑ δικαιώνεται!

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ...
Διαβάζουμε σε άρθρο του Γιώργου Παλαιτσάκη (08/05/2010) με τον αποκαλυπτικό τίτλο "Στα σκαριά νομιμοποίηση για 100.000 καταπατητές", στην εφημερίδα Μακεδονία:

"Την παροχή της δυνατότητας σε αυθαίρετους κατόχους δημοσίων εκτάσεων να εξαγοράσουν τις εκτάσεις και να λάβουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας προβλέπει σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2011."


Ναί, εσύ το κορόϊδο, που δεν καταπάτησες κοινή γή, που δεν έκλεψες κομμάτι από την Ελλάδα, ναί, διάβασες καλά:

"Περίπου 2.000.000 στρέμματα 100.000 καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου προβλέπεται να αποδοθούν στους αυθαιρέτους κατόχους τους με νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών ώς το τέλος του τρέχοντος έτους."


Σημειώνουμε και πάλι: ΣΤΟΥΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ!...

"Οι κάτοχοι των εκτάσεων θα κληθούν να καταβάλουν τιμήματα που θα προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα μειώνονται κατά συγκεκριμένο ποσοστό για κάθε έτος κατοχής των εκτάσεων μέχρι τις 31-12-2010."


Έτσι μπράβο, κλέφτες, οικοπεδοφάγοι και καταπατητές, μην απελπίζεστε, το Ελληνικό κράτος προνείας προνόησε γιά εσάς: Θα έχετε καί εκπτώσεις!

"Όσοι έχουν ανεγείρει σε καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου οικοδομές, τις οποίες χρησιμοποιούν για πρώτη κατοικία, καθώς και όσοι από αυτούς είναι ανάπηροι ή πολύτεκνοι θα μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις καταβάλλοντας στο κράτος τα προβλεπόμενα τιμήματα με πρόσθετες εκπτώσεις από 10% έως 30%!"


Στην χώρα όπου μόνον "οι μαλάκες καί τα ρολόγια εργάζονται", ισχύει επίσης καί το οτι μόνον "οι μαλάκες καί οι μισθωτοί πληρώνουν φόρο", καί φυσικά "μόνον οι μαλάκες" αγοράζουν γή, ξοδεύοντας το βιός μιάς ζωής: οι πονηροί καί οι επιτήδιοι απλούστατα καίγουν, περιφράσουν, καταπατούν καί ληστεύουν δημόσια γή!

"Από την εφαρμογή των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου το δημόσιο εκτιμάται ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ."


Φαύλες ρυθμίσεις, με άλλα λόγια, ενός φαύλου κρατικού μηχανισμού, ανίκανου να μαζέψει φορολογικό εισόδημα με νόμιμες διαδικασίες. Το απόλυτο μπάχαλο που ευφημιστικά αυτοαποκαλείται Ελληνικό (παρα)κράτος νομιμοποιεί σκανδαλωδώς την καταπάτηση δημόσιων οικοπέδων και την εξαγορά τους κατόπιν έναντι πινακίου φακής (καί με εκπτώσεις!) από τους καταπατητές. Οι καταπατητές αποκτούν αίφνης το δικαίωμα να πουλούν το παράνομα αποκτηθέν αλλά μέσω κατάπτυστων ρυθμίσεων νομιμοποιημένο κτήμα, με μαύρο χρήμα συνήθως, φυσικά, βοηθώντας έτσι στο ξέπλυμα βρώμικου, φοροδιαφεύγοντος καί παράνομα αποκτηθέντος εισοδήματος (μίζες, φακελάκια κλπ). Φοροφυγάδες, οικοπεδοφάγοι και καταπατητές διοχετεύουν μετά το μαύρο τους χρήμα σε καθόλα νόμιμες αγορές οικοπέδων σε Λονδίνο ή Βουλγαρία. Εκεί δεν τους παίρνει φυσικά να κλέψουν, μόνον την πατρίδα τους την ψωροκώσταινα βιάζουν αλύπητα! Εκεί αγοράζουν και μάλιστα μέσω διαδυκτύου, στα τυφλά, ούτε την περιοχή ούτε την τιμή καλά καλά κοιτάνε: Το μόνο που νoιάζει τον κλέφτη είναι να κρύψει στα μουλωχτά τα κλεψιμέϊκά του, όπως ο λύκος την λεία του, μην τυχόν και αναγκαστεί να την μοιραστεί με τους άλλους συν-Ελληνες. Στην Αγγλία φυσικά θα αναγκαστεί να πληρώνει ετήσιο φόρο ιδιοκτησίας, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Καί το παιδί του που θα πάει φοιτητής στην Αγγλία ή την Αμερική θα πληρώσει την πανεπιστημιακή του παιδεία. ΄Οταν πληρώνεις κάτι το εκτιμάς κι όλας. Ενώ τα μαύρα χρήματα, τα κλεψιμέϊκα, την εύκολα αποκτημένη λεία δεν την λογαριάζουν, δεν την εκτιμούν...


"Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπουν τα εξής:

1. Οποιοσδήποτε κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο, καταγραμμένο ή μη (με ή χωρίς κτίσματα), το οποίο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, είτε έχει τίτλους είτε όχι, δικαιούται να ζητήσει από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία την εξαγορά αυτού μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εφόσον το ακίνητο κατέχεται αυθαίρετα πριν από τη 1 Ιανουαρίου 2011 τουλάχιστο για 20 έτη που συμπληρώνονται στις 31-12-2010 και η κατοχή του συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την έναρξη της ισχύος του νόμου."

Ένα πράγμα δεν κατάλαβα, καί δεν είμαι νομικός, αλλά τι σημαίνει "ακίνητο...το οποίο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του δημοσίου"; Ιδιώτης είναι το δημόσιο καί κατέχει ιδιόκτητη περιουσία; Δημόσιο ακίνητο σημαίνει ανήκει στον δήμο στον λαό, σε όλους μας, είναι ΚΟΙΝΟ! Όταν κλέβει ο κάθε επιτήδιος καταπατητής κλέβει καί εμένα και εσένα καί όλους τους υπόλοιπους ΜΑΛΑΚΕΣ που δεν κλέβουμε και δεν καταπατούμε. Σε ένα κράτος δικαίου θα έπρεπε να πηγαίναι φυλακή καί η κλεμμένη ιδιοκτησία να δημεύεται, όσα χρόνια και εάν περάσουν! Αυτό ακριβώς γίνεται στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στην Γερμανία, στην Γαλλία, δηλαδή σε χώρες όπου δεν επικρατεί μπάχαλο, αλλά ισχύουν ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι νόμοι που νομοθετούνται στα κοινοβούλιά τους!

"2. Η εξαγορά δημοσίου ή ανταλλαξίμου κτήματος, επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα, σε καμιά περίπτωση δεν θα νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά."

Ναί, τώρα σας πιστέωαμε! Αυτά θα περιμένουν την επόμενη σκανδαλώδη ρύθμιση, όταν το Ελληνικό (παρα)κράτος βγεί πάλι στην γύρα σαν ζητιάνος να μαζέψει έκτακτες εισφορές μέσω "νομιμοποιήσεων". Τι θα πεί νομιμοποιήσεων; Σαν να λέμε ευλογεί ο ηγούμενος το κρέας την Μεγάλη Εβδομάδα καί το τρώει σαν ψάρι...και άς κάνουν τα κορόϊδα νηστεία αληθινή...

"3. Ως τίμημα εξαγοράς θα λαμβάνεται υπόψη η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ως τίμημα εξαγοράς θα λαμβάνεται η αγοραία αξία μειωμένη κατά ένα ποσοστό. Για τον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας δεν θα λαμβάνεται υπόψη η αξία των επικείμενων κτισμάτων ή άλλων πραγμάτων κτλ., τα οποία έχουν ανεγερθεί ή δημιουργηθεί από τον αιτούντα ή τους δικαιοπαρόχους του.

4. Το τίμημα εξαγοράς θα μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Δηλαδή για το ελάχιστο διάστημα αυθαίρετης κατοχής των 20 ετών, το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις, η συνολική μείωση ανέρχεται σε 5%."

Μου αρέσει που σε επίσημο νόμοσχέδιο του κράτους ρητά αναφέρεται το "αυθαίρετης κατοχής", κάτι αδιανόητο σε μιά πολιτεία δικαίου...

"5. Το τίμημα εξαγοράς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω κατά 10%, εφόσον ο αυθαίρετος κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση και κατά επιπλέον 10% εφόσον είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος. Για ενδιαφερόμενο ο οποίος υπάγεται στις δύο ή και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις η συνολική πρόσθετη έκπτωση επί του τιμήματος μπορεί να φθάσει το 20% ή το 30%."

Με άλλα λόγια, εγώ που είμαι πολύτεκνος, είμουν στον στρατό βοηθητικός "ιοτάς" λόγω σπονδυλολίσθησης καί δεν έχω ιδιόκτητη πρώτη κατοικία, πρέπει εσπευσμένα να βιαστώ! Τί έκανα τόσα χρόνια καί δεν καταπάτησα εθνική γή κι εγώ;

"6. Η μείωση του τιμήματος εξαγοράς θα αναφέρεται σε αντικειμενική αξία των ακινήτων μέχρι 50.000 ευρώ. Η πέραν του ποσού αυτού αξία δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε μείωση και το αντίστοιχο τίμημα θα καταβάλλεται από τον αγοραστή εξολοκλήρου."



* 2.000.000 στρέμματα δημοσίων εκτάσεων υπολογίζεται ότι θα παραχωρηθούν σε καταπατητές
* 100.000 υπολογίζεται ότι είναι οι καταπατητές που θα δικαιούνται να αγοράσουν τις παράνομα καταλυμένες εκτάσεις
* 500 εκτ. € υπολογίζεται ότι θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από την πώληση των καταπατημένων εκτάσεων μόνο το 2010
* 1,5 δισ. € εκτιμάται ότι θα φέρει στα κρατικά ταμεία η πώληση του συνόλου του καταπατημένων εκτάσεων μέχρι το 2013


Πώς θα πουληθούν οι δημόσιες εκτάσεις

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει αναλυτικά τη διαδικασία για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες:

- Η διαπίστωση της συνδρομής των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου, ο χαρακτηρισμός αυτών ως αστικών ή αγροτικών, ο προσδιορισμός του χρόνου έναρξης της κατοχής τους, ο συνολικός χρόνος κατοχής, ο οποίος πρέπει να αποδεικνύεται από έγγραφα βέβαιης χρονολογίας ή από στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας, καθώς και ο υπολογισμός του τιμήματος εξαγοράς θα γίνονται από ειδική επιτροπή που θα συγκροτείται με απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας στην έδρα κάθε νομού. Η επιτροπή θα συντάσσει σχετικό αιτιολογημένο πρακτικό, το οποίο στη συνέχεια θα υποβάλλει για έγκριση στον γενικό γραμματέα περιφέρειας.

- Ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας θα μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίπτει την αίτηση εξαγοράς. Αν την εγκρίνει, η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία θα εκδίδει απόφαση παραχώρησης, στην οποία θα ορίζονται το τίμημα εξαγοράς, οι δόσεις και ο χρόνος καταβολής.

- Ο δικαιούχος θα οφείλει να καταβάλει εφάπαξ τον αναλογούντα φόρο μεταβίβασης και την πρώτη δόση του τιμήματος εξαγοράς, για να λάβει αντίγραφο της απόφασης παραχώρησης. Η απόφαση αυτή θα αποτελεί τίτλο ιδιοκτησίας προς μεταγραφή με δαπάνη του δικαιούχου.

- Το τίμημα εξαγοράς, όπως θα διαμορφώνεται μετά τις μειώσεις που προβλέπονται, θα καταβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του αγοραστή σε έξι κατ’ ανώτατο όριο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβάλλεται μετά την έκδοση της προβλεπόμενης εγκριτικής απόφασης του γενικού γραμματέα περιφέρειας και πριν από την έκδοση της απόφασης παραχώρησης.

* Με σφραγίδα ΔΝΤ - ΕΕ. Η κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να προωθήσει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε με την τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εφαρμογή πολυετούς προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Στη σελίδα 5 του συμφωνηθέντος μνημονίου οικονομικής πολιτικής, όπου αναφέρεται ο κατάλογος των δημοσιονομικών μέτρων που θα ληφθούν το 2011, περιλαμβάνεται η προαναγγελία της ρύθμισης για τις καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου. Ειδικότερα, ένα από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί στον κατάλογο αυτό είναι η παροχή κινήτρων “για τη ρύθμιση των παραβιάσεων χρήσης γης”. Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού διευκρινίζεται ότι οι σχετικές ρυθμίσεις “θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα 1,500 δισ. ευρώ (Σημείωση δική μο: ΠΡΟΦΑΝΩΣ ενοεί 1,5 ΔΙΣ, ή 1500 εκατομύρια) από το 2011 ώς το 2013, από τα οποία τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2011”.

Το ίδιο δακρύβρεχτο παραμύθι κάθε φορά, οι κακόμοιροι οι παράνομοι καταπατητές, οι οικογενειάρχες που βάλαν μία κεραμίδα επάνω από το κεφάλι της οικογένειάς τους, καί το ακόμη πιό κακόμοιρο Ελληνικό (παρα)κράτος, που απεγνωσμένα ζητά έκτακτη εισφορά, καί το τρίπτυχο καύσιμα-ποτά-νομιμοποιείσεις καταπατητών φαίνεται σαν η εύκολη πανάκεια.

Να μην κοροϊδευόμαστε όμως. Η Ελλάδα του 1980, του 1990 καί του 2000 δεν ήταν η Ελλάδα της προσφυγιάς της δεκαετίας του 1920, της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας του 1950 ή της μετανάστριας Ελλάδας του 1960, έστω καί του 1970.
Όσοι κατεπάτησαν γή μετά το 1975 το έκαναν για παραθαλάσσια κατοικία, γιά αυθαίρετο εστιατόριο-ταβέρνα ή άλλη δραστηριότητα, γιά βίλα σε δασική έκταση ή για εργολαβική σπέκουλα.


Θέλει το Ελληνικό (παρα)κράτος να το πάρουμε ποτέ στα σοβαρά οι πολίτες του; Άς σταματήσουν επιτέλους κάποτε οι Υπουργοί του να φέρονται στον πολίτη σαν να είναι υπήκοος, και να επιβραβεύσουν την νομιμότητα ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ!
Αν είναι πολύ δύσκολο να σταλθούν μπουλντόζες, προτείνω το αυτονόητο:

Α. Να ισχύει ΑΝΕΓΚΛΗΤΑ το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ, και να μην ισχυει καμία νομιμοποίηση καταπατημένης γής μετα το 1975. Να κατοχυρωθεί συνταγματικά ώστε να μην μπορεί κανείς υπουργός να φέρνει τέτοιες κατάπτυστες νομοθετικές ρυθμίσεις στην Βουλή.

Β. Οποιος κατέχει τέτοια ιδιοκτησία να την δηλώσει άμεσα μέσα σε λογικό χρονικό πλαίσιο, ΜΕ ΠΟΙΝΗ ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ σε περίπτωση που δεν μεριμνήσει να το δηλώσει, και να αρχίσει ΑΜΕΣΑ να πληρώνει ένα κανονικό ενοίκιο στο δημόσιο.

Γ. Να απαγορευτεί η δυνατότητα πώλησης, γονικής παροχής ή άλλου είδους μεταβίβασης της νομικά πλέον κατοχυρωμένης καί δηλωμένης και προσωρινά μόνον καταπατημένης δημόσιας περιουσίας. Με τον θάνατο του κλέφτη-καταπατητή, η ιδιοκτησία αυτόματα επανέρχεται στην δημόσια περιουσία καί κατεδαφίζεται.

Να δούμε επί τέλους στα πότε σταματούν με λεπίδι όλες οι εμπρησμοί δασών, οι μπαζώσεις ρευμάτων, οι περιφράξεις παραλιών, οι καταπατήσεις δημόσιας γής εν γένει...

Μπορεί σοβαρά να επιχειρηματολογήσει κανείς πως είναι σκληρή ή καί απάνθρωπη η λύση αυτή; Μπορεί να πεί κάποιος πως είναι σκληρό καί απάνθρωπο το να παίρνεις την ΚΟΙΝΗ περιουσία από τα χέρια του καταπατητή και να την επιστρέφεις πίσω στον λαό;
Θέλουμε να κοπεί σαν από μαχαίρι διά παντός καί αμετάγκλητα το όνειδος της καταπάτησης εθνικών εκτάσεων, κοινής σε όλους μας ελληνικής γής από κάποιους πονηρούς καί αδίστακτους; Θέλει το Ελληνικό (παρα)κράτος να πάψει να ευτελίζεται και να ξευτελίζεται με φοροσυλλεκτικά νομοσχέδια τύπου "παροχή της δυνατότητας σε αυθαίρετους κατόχους δημοσίων εκτάσεων να εξαγοράσουν τις εκτάσεις και να λάβουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας".
Θέλετε κύριοι της εξουσίας να μαζέψετε χρήματα από τους καταπατητές, καί μάλιστα με εκπτώσεις; Όχι βέβαια! Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να νομιμοποιήσετε την αρπαγή κοινής γής από όλους εμάς που δεν κλέψαμε, δεν κάψαμε, δεν μπαζώσαμε, δεν τσιμεντολιθώσαμε, δεν καταπατήσαμε, δεν βιάσαμε την Ελληνική φύση σε βάρος της κοινοχτημοσύνης πρός ίδιο όφελος καί πλουτισμό.
Εμάς όσους μαζέψαμε ένα βιός σιγά σιγά καί τίμια ώστε να πάρουμε ΝΟΜΙΜΑ ενα κτήμα ή μιά κατοικία μην μας φτύνετε γιά άλλη μιά φορά κατά πρόσωπο σαν να είμαστε οι βλάκες του χωριού.

Θέλει το Ελληνικό (παρα)κράτος λεφτά, επιτέλους άς μαζέψει ΕΝΟΙΚΙΑ ΧΡΗΣΗΣ από τους καταπατητές , ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΙΤΛΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ, και ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ, Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ. Απλά καί μόνον ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ διά βίου ενοικίαση, ώστε μετά θάνατον η ιδιοκτησία να περιέρχεται καί πάλι στον νόμιμο ιδιοκτήτη, τον Ελληνικό λαό.
Καί αυτό μόνον γιά τις ιδιοκτησίες που καταπατήθηκαν πρίν το 1975, έστω 1980. Γιά τις μετέπειτα, άς επιβληθούν καί πρόστιμα γιά παρελθόντα διαφυγόντα ενοίκια. Θέλει το φιλέσπλαχνο καί φιλοκαταπατητικό (παρα)κράτος να κάνει ψυχικά καί εκπτώσεις, άς τα κάνει στίς μετά το 1980 καταπατημένες ιδιοκτησίες και κτίσματα.
Θέλουμε να σταματήσει ο ανήθικος πλουτισμός μέσω βιασμού ΚΑΘΕ ΕΝΟΙΑΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗς σε βάρος της κοινοχτημοσύνης της εθνικής μας κληρονομιάς απο εμπρηστές, μπαζωτές, επιτήδιους κλέφτες και καταπατητές, τότε, άς κοπεί διά παντός η ελπίδα "νομιμοποίησης" καί εξαγοράς, παρά μόνον προσωρινής ενοικίασης της αυθαίρετα καταπατημένης ιδιοκτησίας.
Σπάνια θα μπορούσε να βρεί κανείς καλύτερη εφαρμογή του "και η πίτα ολόκληρη καί ο σκύλος χορτάτος".